Ynt: Şube Vergi Levhası Tasdiki Bildirimi yapılmadığı için kesilen ceza.?
Alıntıdır
B.07.1.GİB.04.99.16.01/01-VUK?5?2008-MUK- 12.08.2008
Mükelleflerin iş merkezleri dışında muhtelif şube satış mağazası kat ve reyonlarının bulunması halinde çok şubeli firmalar için her levhanın ayrı ayrı tasdik ettirilmesinin yaratacağı güçlük nedeniyle merkez için tasdik ettirilen levhanın fotokopi ile çoğaltılan örneklerinin kullanılmasının uygun olup olmadığı hk.
İlgide kayıtlı dilekçenizde; Şirketinizin faaliyet konusunu zincir mağazacılık şeklinde, tüketim mallarının perakende satışının teşkil ettiği, bünyesinde ????? aşkın bulundurduğu mağazasıyla Türkiye genelinde faaliyet gösterdiği, kurumunuzun ?????.mağazasının bir kısmının şube olarak tescil edilirken bir kısmının satış mağazası olarak faaliyetlerine devam ettiği, her mağazaya ilişkin olarak yeni vergi levhası düzenlenmesinin ciddi güçlükler içerdiği belirtilerek uygulamalarınıza esas olmak üzere, merkez için tasdik ettirilen vergi levhasının fotokopi ile çoğaltılan örneklerinin satış noktalarınızda kullanılmasının uygun olup olmadığı konusunda Başkanlığımız görüşü talep edilmektedir.
Bilindiği üzere 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 5?inci maddesinin 3?üncü fıkrasında; ?Gelir Vergisi mükellefleri (Kazancı basit usulde tespit edilenler dahil) ile sermaye şirketleri her yıl mayıs ayının son gününe kadar vergi tarhına esas olan kazanç tutarları ile bunlara isabet eden vergi miktarlarını gösteren levhayı merkezlerine, şubelerine, satış mağazalarına iş sahipleri ile mükellefler tarafından kolayca okunup görünecek şekilde asmak zorundadırlar?..? hükmü yer almaktadır.
Diğer taraftan, 146 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde; ?iş yerlerinde vergi levhasının bulundurulmasına dair esasları belirleyen 142 Sıra No.lu Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinde açıklanan hususlara ek olarak, her katta birden fazla reyon bulunması halinde o kat için yalnızca bir adet vergi levhasının asılması, bir adet tasdikli vergi levhası bulunduran mükelleflerin bunun tasdiksiz fotokopilerini de kullanabilmeleri uygun görülmüştür? açıklamalarına yer verilmiştir.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, merkez için tasdik ettirilen vergi levhasının fotokopi ile çoğaltılan örneklerinin satış noktalarınızda kullanılması yeterli olup ayrıca vergi levhasının tasdik ettirilmesine gerek bulunmamaktadır.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
***********
Buradaki satış noktasının nasıl bir yer olduğu irdeleneblir.