Şüpheli Alacak Kayıt

tarkaniz72

Katkı Sunan Üye
x şirketinden 250.000 TL. mal aldık ve torbalanması için başka tesise yolladık sonra mallarımız tekrar x şirketine teslim edilmiş. dava açtık . mahkeme x şirketinden malların alınmasını yada parasının tahsilini uygun buldu. Ancak x şirketi yok tahsil edemedik ve malıda alamadık. Stokta mal gözüküyor. Ne yapmalıyız stoku ?

burada mahkeme karar verdi ancak sonuç yok. bu stoğu kked mi yapıp yok etmeliyim ? rakam da büyük dikkat çekici tutar.

ben senin yerinde olsam iade faturası keserek stoğu eritirim . tahsili yapılmayan alacak içinde 128 nolu hesabı kullanarak karşılık ayırırım ve gidere atarım.
tahsil edilene kadar karşılıkta bekletirim.

stokta mal gözüküyor yazmışsınız ona istinaden yazdım.fatura kesersen firmayı borçlandırırsın sonra 128 nolu hesabı kullanarak karşılık ayırırsın sorunu çözersin.

yani mal fabrikadan bize gelmedi . faturadan işledik. fabrika satıcıya tekrar verince malı dava açtık.

deftere işlediniz ama gercekte mal yok. Bu, İncelemeye geldiklerinde daha vahim sonuclar doğrur. İade fatura kesip hesaplarınızdan stoğu düşürün. sonrada
128-süpheli alacaklar hesabı 250000
120 alıcılar hesabı 250000
654 karşılık gideri hesabı 250000
129 süpheli alacak hesabı karşılığı 250000
bu şekil kayıt yapmanız gerektiğini düşünüyorum.

Sayın tarkaniz72,

Tahminen ödemeyi de yaptınız. Yani borcunuz yok. Öyleyse topsakal1982 haklı iade kesin ve şüpheli alacak yazın elinizde mahkeme kararı da var hiç düşünmeyin. Bu işlem sonrası icra takibi de başlatın derim ben. Şüpheli alacaklar için gereklidir. Ve dosyada tahsilatın yapılamadığını en çok iki yılda bir derkenar alarak tespit edin. Yeni yeni icra daireleri aciz belgesi veriyor bunu aldığınız zaman derkenar ihtiyacınız da ortadan kalkar.

İyide Sayın topsakal1982 kestiği faturayı nasıl kayda alacak karşı tarafa malı teslim ettiğini nasıl belgelendirecek kessin kesmesine faturayı da faturayı kime teslim edecek yırtıp çöpe mi atacak? Ayrıca firma var diyelim fatura kesti posta ile yolladı onlarda faturayı aldılar ama 8 gün içinden noterden iade ettiler herhangi bir sevk irsaliyesi ile sevk yok ortada malı teslim ettiğine dair de kanıt yok elinde anladığım kadarıyla burada durum baya vahim...

Benim görüşüm elinizdeki belgelere göre hareket edin karşı firma size malı teslim etmiş ve faturayı kayıtlarınıza almışsınız fakat siz malı başka bir firmaya göndermişsiniz o firmaya teslim ettiğinize dair belgeniz var ise faturayı o firmaya kesin ve malı teslim ettiğiniz firmadan icra yoluyla tahsile çalışın. Tabi bu durumda o aracı firma faturanızı kabul ederse.

Anladığım kadarıyla 153 Ticari mallar hesabından elinizde olmayan mal şahsi görüşüm 158 stok değer düşüklüğü hesabını kullanarak karşılık ayırın ve gider olarak beyan edin herhangi bir denetim esnasında stokta durmasından çok daha iyidir ayrıca denetim esnasında aracı firmaya malı teslim ettiğinize dair bir belge mevcut ise ve mahkeme kararları sayesinde durumu anlatma şansınız olur kanaatindeyim.

Saygılarımla

158 Stok Değer Düşüklüğü Karşılığı Hesabı: Stokların fiziki ve ekonomik değerlerinde azalışların ortaya çıkması, stokların piyasa fiyatlarında düşmelerin meydana gelmesi dolayısıyla, kayıpları karşılamak üzere ayrılan karşılıkların izlendiği hesaptır
Firmada malzeme yok ki nasıl stok değer düşüklüğü yapsın. gercekte mal yok fatura ile deftere işlenmiş. inceleme esnasında direk transfer fiyatlandırmaya sokarlar . işin yok birde bunla uğraş. tabi yine sizin takdiriniz ben olsam öyle yaparım

Sayın topsakal1982 sizin söylediğinizde doğru konuyu biraz araştırdım burada 158 kullanmaktan çok durumu çalınan zayi olan mal statüsüne sokmak daha mantıklı görünüyor fakat bu durumda indirilen kdv de tekrar dan beyan edilmesi gerekli ayrıca mal bedelini 689 hesapta tutmak daha uygun görünüyor.

Sayın Arkadaşlar,

Önceki yorumumda yazdım. Bu konu mahkemede sonuçlanmış. Fiili durum tespiti var. Bu nedenle Stok Değer Düşüklüğü olmaz, diyelim ki olsun o zaman bilirkişi tespiti gerekir, mal yok ortada. Mal zayi de değil ki zayi yazılabilsin. Diyelim ki yazdınız, stoktan düşüp gider yazsanız da vergi matrahından düşemezsiniz.

Mahkeme malı paketlemeci (depolayanda) suç bulmadı, malı satan yani paketlemeciden tekrar alıp yok olan firmadan git paranı tahsil et '' diye karar verdi. Mahkemeden müflis belgesi almalımıydık ? Bunu bu yıl Gidere atıp karımı azaltabilirmiyim ?

128 xxx
120 xxx

31.12.2013 tarihinde ise tahsili tamamen imkansız durumda olduğundan,

690 xxx
654 xxx
şeklinde bir kayıt ... doğrumudur ??

Mahkeme malı paketlemeci (depolayanda) suç bulmadı, malı satan yani paketlemeciden tekrar alıp yok olan firmadan git paranı tahsil et '' diye karar verdi. Mahkemeden müflis belgesi almalımıydık ? Bunu bu yıl Gidere atıp karımı azaltabilirmiyim ?

Sayın tarkaniz72,

Mahkeme kararı ilginç, ancak dava detaylarını bilmeden çokça fazla yorum yapamam. Sizin kayda aldığınız fatura dışında kullanılan irsaliyelerin teslimdeki imzaları çok daha önemlidir (tabi varsa). Ancak mahkeme kararı iade faturası sistemini daha haklı kılıyor gibi görünüyor. Ancak iflas durumu varsa "iflas masası" na da kayıt yaptırmanız gerekir. Yine de icraya da devam edin.

İflas masası tüm ticari ilişkide bulunan firmalara yazı gönderir. Ancak sizin teslim edilmiş bir faturanız olmadığından alacağınız da görünmeyecektir. Bu nedenle zaman kaybetmeden iflas masasına sizin müracaat etmenizde yarar var, bilgiyi Ticaret Odası kayıtlarından alabilirsiniz.

Bir sonraki mesajınızdaki kayıtlar doğrudur. Tabi 128 v3 129 da alt hesaplar açarak takip etmenizi de tavsiye ederim.

Son düzenleme:
sn. keverok çok teşekkür ederim. biz mahkemeye karşı sonra yargıtaydada temyize başvurduk. ama o da 2012 kasımda sonuçlandı ve mahkeme kararını bozmadı. (tabi biz bu davayı her iki firmayada açmıştık) Ayrıca bizde malın faturası mevcut VE mahkeme bizim malın parasını ödediğimizi kararda belirtmişti. (ticari defterler mahkemeye gitmişti, davalı olduğumuz firma gelmemişti davalara). Kararda ya malın yada bedelinin satıcı firmadan tahsil edilmesini sonuç kısmıya yazmış.Ben 2012 de mi Karşılık ayırmalıydım ? hatamı yaptım ?

yada iade faturası kesip icra dairesinden kararmı çıkartmalıyız ? aciz belgesi yada müflislik belgesimi almalıyız ?