Şüpheli alacak tahsili hakkında

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan bil_gin
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Şüpheli alacak tahsili hakkında

Diyor ki ben 2008 de bir çek aldım. Bu çek karşılıksız çıktı. Yasal takip yaptım ama alamadım.
Bu çekin tamamı bedeli kadar karşılık ayırdım ve gider yaptım. Matrahtan düştüm.
Gelelim bugüne adamı yakaladım :) tehdit ettim, ocağını söndürürüm ha ;) dedim ve sonuçta, çekin yarısını almayı başardım.

Şimdi durum şu ben 2008 de diyelim ki çek 100 tl olsun tamamını gider yazdım mı? anladığıma göre yazdım.
2011 de ise çekin 50 si tahsil edildi. Napıcam ? 50 tl gelir yazıcam. karşılık hesabını da kapatıcam.
Hiç tahsil edilmese idi hiç birşey yapmayacaktım.
Ya da tamamı tahsil edilseydi 100 tl gelir yazacaktım.

nguroy ' Alıntı:
Diyor ki ben 2008 de bir çek aldım. Bu çek karşılıksız çıktı. Yasal takip yaptım ama alamadım.
Bu çekin tamamı bedeli kadar karşılık ayırdım ve gider yaptım. Matrahtan düştüm.
Gelelim bugüne adamı yakaladım :) tehdit ettim, ocağını söndürürüm ha ;) dedim ve sonuçta, çekin yarısını almayı başardım.

Şimdi durum şu ben 2008 de diyelim ki çek 100 tl olsun tamamını gider yazdım mı? anladığıma göre yazdım.
2011 de ise çekin 50 si tahsil edildi. Napıcam ? 50 tl gelir yazıcam. karşılık hesabını da kapatıcam.
Hiç tahsil edilmese idi hiç birşey yapmayacaktım.
Ya da tamamı tahsil edilseydi 100 tl gelir yazacaktım.

Eksik cevap veriyorsunuz sayın nguroy... Bakın sayın bil_gin ne diyor orada..

""""Bugün itibariyle çek sahibi firma ile yapılan görüşmeler sonucunda çek bedelinin yarısının tahsil edilerek kalan yarısının tahsilinden vazgeçilmiştir. Bu durumu yazılı bir tutanak ile tespit etmek gerekli midir? Ayrıca tahsil edemeyeceğim kısmı nasıl muhasebeleştirmeliyim? Şimdiden yardımlarınız için teşekkür ederim.""""

Tamam tahsil ettiğimiz kısım için sizinle mutabıkız... Tahsilinden vazgeçilen alacak için ne yapmam lazım diyor arkadaşımız...

Muhasebe kaydı olarak kalan bakiyeyi 128-129 kapatacak....peki altına nasıl bir evrak koyabiliriz...

Ortada alacak kalmamış...helalleşmişler...

Eski bir öğretim göreclisi olan Koray Ateş konuyla ilgili yorumu :)

/sorucevap/haber_oku.php?haber_id=593

değerli bilgi dolu arkadaşlarımıza sunulur...

Altına bir protokol koyup noterden tasdik ettirilmekte fayda var.

FERHAT_ist ' Alıntı:
Eski bir öğretim göreclisi olan Koray Ateş konuyla ilgili yorumu :)

/sorucevap/haber_oku.php?haber_id=593

değerli bilgi dolu arkadaşlarımıza sunulur...

Linki hatalı sanırım...Düzeltirseniz bakarız... yeni bilgi öğrenmeye her zaman açığımdır... Ortaya birşeyler koyun yeterki... Koyana laf atmak birşeye yaramaz...

Teşekkürler Sayın nguroy...benim görüşüm noterden yapılmış protokole itibar edilmediği yönünde...bu kadar tartışmadan sonra karar uygulayana kalmış...

iyi forumlar herkese

ttoraman ' Alıntı:
FERHAT_ist ' Alıntı:
toraman uçmuşsun sen ya :)

O zaman nereye doğru uçuyorum ona bak ferhat...burda fikir alışverişi yapıyoruz...kesin görüş değildir..bunlar benim görüşüm...beğenmeyen yapmaz
Sayın FERHAT_ist hiçbirimizin uçtuğu yok. Burada en doğru olduğunudüşündüğümüz fikirleri paylaşıyoruz. Lütfen bu mübarek günlerde kırmayalım birbirimizi ;)
saygılar;
bil_gin

ttoraman ' Alıntı:
bil_gin ' Alıntı:
ttoraman ' Alıntı:
Daha önce karşılık ayrılmış bir tutar için tekrar gider(kkeg) kaydı yapılmaz. Zaten kkeg yapıyor olmanız sizi sorumluluktan kurtarmaz. Kanunda nelerin kkeg olacağı açıkça belirtilmiştir. siz hiçbir protokol(mahkeme ile onaylanmış) olmadan kayıtlarınızı kapatırsanız kar dağıtımı yapmış olursunuz.

O zaman herkes karşılıklı anlaşsın , sadece aralarında imzalanmış bir protokolle alacağın belirli bir kısmından vazgeçsin, bu tutarıda açıktan tahsil etsin (kim bilecek ki)... Böylece ilgili tutar vergisiz olarak ortağın cebine girer... Gider (veya kkeg) yoluyla da vergisiz kar dağıtımı yapmış olursunuz.

Sadece karşılıklı imza ile yapılacak bir işlemden bahsetmiyoruz ki sayın ttoraman. Sonuçta icra dosyası da kapatılacak. Bahse konu olayda karşı tarafın icra takibine bir itirazı olmamış ki zamanında. Mahkemeye taşınmamış yani borç tutarı.
Saygılar;
bil_gin

Merhaba;

Noterden yapılması ile ilgili cümlenize istinaden söyledim. Yargıda ise mahkeme huzurunda sulh olmalı
Öncelikle fikirleriniz için teşekkürler hepsi birbirinden değerli çünkü benim için. Sayın ttoraman bu cümleniz bana göre olayı netleştirmiştir. İyi çalışmalar herkese.
saygılar;
bil_gin

kopyalayıp google yapıştırırsanız hemen ilk başta link gelir, reklam yapmak yasak olduğu için sitenin adresini koyamıyorum.

Ayrıca ortaya koyduğumuz şeyleri anlamaya çalışan olursa laf koyaya çalışanda olmaz sanıım.

Herkese saygılar...

Koray ateşin bu konuda yazısı var dikkatle okuyunuz sn ferhat.
Ordaki durum borçlu açısından irdelenmiştir.
Sn toraman;
Yasada dikkat ederseniz "konkordato yoluyla veya sulhen " denmektedir.
Sulhen alacaktan vazgeçmek için noterden başka kimin onayına ihtiyaç duyuyorsunuz.?

FERHAT_ist ' Alıntı:
Karşılık ayırdığınız tüm tutarı 129/128 şeklinde kapatmanız gerekiyor. Tahsilini yaptığınız tutarı 100/644 şeklinde gelir yazmalısınız. Tahsilinden vazgeçtiğiniz kısmıda 689/644 şeklinde kayıtlara alıp 689 hesabı geçici vergide matraha ilave etmelisiniz... Aranızda yapacağınız bir protokolün yeterli olabileceği görüşündeyim.

Ferhat bey,yukarda vermiş olduğunuz cevaba istinaden göndermiş olduğunuz linki tekrar okuyup 689 ne zaman kullanılırmış tekrar tartışalım ;)

açıklarsan sevinirim yeterlilik ben anlamadımda, sen ne kadar anlamışsın onu merak ettim... 689 ne zaman kullanıyormuşuz ? inan vereceğin cevabı sabırsızlıkla bekliyorum :) umarım uygulama bölümünü okuma zahmetinede girmişindir :)

Bakın öncelikle ben sizi nasıl anladığımı anlatayım :)

Siz eğer mahkeme kararı olsun olmasın tahsili mümkün olmayan alacaklar için 689 kullanılır mı diyorsunuz ki ben böyle anlıyorum.

Yok sadece mahkeme kararı olmayanlar için 689 kullanılır diyorsanız o zaman ben sizi yanlış anlamış oluyorum ve o zaman kusura bakmayın diyorum ;)

kendi aralarında yapacakları protokolden bahsediyorduk. Verdiğim yevmiye kayıtlarıda buna yönelikti. Sanırım orayı kaçırmışsınız yeterlilik :) Neyse sizinle anlaşabildik o zaman,:)

FERHAT_ist ' Alıntı:
kendi aralarında yapacakları protokolden bahsediyorduk. Verdiğim yevmiye kayıtlarıda buna yönelikti. Sanırım orayı kaçırmışsınız yeterlilik :) Neyse sizinle anlaşabildik o zaman,:)

Evet protokole istinaden kayıtlarınıza katılıyorum :)

Teşekkürler,

nguroy ' Alıntı:
Sn toraman;
Sulhen alacaktan vazgeçmek için noterden başka kimin onayına ihtiyaç duyuyorsunuz.?

Ben sulhen kelimesinden davalı tarafların mahkeme huzurunda aralarında anlaşarak yargılamanın bitmesini anlıyorum...

Zaten alacak davalık olmuş... Mahkeme (devlet önünde) huzurunda anlaşılmıyorken noterde anlaşma yapılmışsa ben bunun altında kötü niyet arayabilirim.... Kalan kısmı açıktan tahsil edilmiştir diye...

tarafımca dogru olan protokolun mahkeme huzurunda yapılmasıdır...kaldıki burada olay zaten davalık...

Katılıyorum. daha garantili davranmak istiyorsunuz.

ttoraman ' Alıntı:
nguroy ' Alıntı:
Sn toraman;

Ben sulhen kelimesinden davalı tarafların mahkeme huzurunda aralarında anlaşarak yargılamanın bitmesini anlıyorum...

Zaten alacak davalık olmuş... Mahkeme (devlet önünde) huzurunda anlaşılmıyorken noterde anlaşma yapılmışsa ben bunun altında kötü niyet arayabilirim.... Kalan kısmı açıktan tahsil edilmiştir diye...

tarafımca dogru olan protokolun mahkeme huzurunda yapılmasıdır...kaldıki burada olay zaten davalık...
Üstadım ortada davalık bir durum söz konusu değil onu belirtmek için daha öncede yazmıştım ama gözden kaçtı sanırım. Biz icra dosyası açmışız karşı taraf buna süresi içersinde itiraz etmemiş ki davalık bir durum söz konusu olsun. O yüzden kendi aramızda yapacağımız protokolden bahsediyorum. Yoksa olay yargıya taşınmış bir olay olsaydı kesinlikle sizin yaptığınız gibi yapardım.
saygılar;
bil_gin

bil_gin ' Alıntı:
ttoraman ' Alıntı:
nguroy ' Alıntı:
Sn toraman;

Üstadım ortada davalık bir durum söz konusu değil onu belirtmek için daha öncede yazmıştım ama gözden kaçtı sanırım. Biz icra dosyası açmışız karşı taraf buna süresi içersinde itiraz etmemiş ki davalık bir durum söz konusu olsun. O yüzden kendi aramızda yapacağımız protokolden bahsediyorum. Yoksa olay yargıya taşınmış bir olay olsaydı kesinlikle sizin yaptığınız gibi yapardım.
saygılar;
bil_gin

Anladım sayın bil_gin... benim bildiğim kadarıyla icra dosyası kapatılırken sulh yoluyla anlaşıldığına dair bir dilekçe verilerek bu işlem halledilebiliyor.

Sulh olunan alacak değersiz alacak halini alır. Tahsil edilen kısım 644 tahsil edilemeyen kısımda 689 hesaba alınır. Burada önemli olan 689 hesaba alınan bu tutar KKEG değildir ve matraha ilave edilmez.