fonradar

Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Okullarda öğretmen olarak çalışanların kıdem tazminatı uygulamalarının diğer çalışanlardan farklılık gösteriyor değerlendirmesi nedeniyle öğretmen olarak belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışanların kıdem tazminatı almaları ile ilgili çeşitli yargıtay kararları vardır. Bu yargıtay kararlarını bularak incelemenizi öneririm.
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sayın KEREMCEM,

Dediğiniz hususta, yani sözleşme bitişinden hemen önce evlenildiği taktirde niyet açısından mahkeme heyetinin ret kararı vermesi hakkında, haklısınız evet. Zaten bende bu sebeple bu olayı düşünmüyorum, ve de ne kadar haklı olursam olayım etikde bulmuyorum. Ama aynı işvereni, sırf evlilik sebebi ile sözleşme yenilememesinden dolayıda bende iş mahkemesine verebilirim diye düşünüyorum, ama sanırım bunun içinde şahitler olması gerekiyor ki bu Türkiye şartlarında kim, işini riske edipte şahit olur orası ayrı bir sorun.


Sayın TURGUT YAZGI;
Verdiğiniz örnek bizim için çok olumlu bir emsal oldu, bu yüzden çok teşekkür ederim. Sonuçta sözleşme yenilemeyecek taraf karşı taraf ve bu bize sözlü bir şekilde ifade edildi. Ve yeni bir sözleşme olmayacağı içinde 2 yıllık emeğinin karşılığı olan tutarı bu emsale göre nişanlımın alması gerektiğini anlıyorum. Ama sanırım bunun için nişanlımın kesinlikle istifa dilekçesi, ibraname gibi belgeleri imzalamamasımı gerekiyor ?

Sizleri biraz yordum kusura bakmayın, ama bilgilenme açısından aklımdaki en ufak şüpheyi bile sormak istiyorum, belki saçma sorularda olabilir kusuruma bakmayın :) İlgisini esirgemeyen herkese sonsuz teşekkürler.
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sayın Turgut Yazgı'nın paylaştığı Yargıtay kararının benzerlerini google'dan arama yaparak bulabilirsiniz. Bu şekilde elinizde birden fazla örnek karar olacaktır.
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sn Yazgı,
Verdiğiniz linkteki kararı okudunuz mu? Aşağıya kopyalıyorum.

"Yukarıda değindiğimiz gibi iş yasamızın 12. maddesinin son fıkrasında belirtilen ?esaslı nedene dayalı? koşullarda ise iş sözleşmesinin birden çok sürelerle yapılması sözleşmenin belirli süreli olma özelliğini bozmaz. Buna örnek olarak 625 sayılı yasa çerçevesinde çalıştırılan Özel okul öretmenlerini gösterebiliriz. Bu konuya örnek oluşturacak bir Yüksek mahkeme kararını aşağıda incelemelerinize sunuyoruz.



"Davacının davalıya ait dershanede öğretmen olarak belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığı dosya içindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Taraflar arasındaki sözleşmeler 625 sayılı Yasa uyarınca birer yıllık süre ile yapıldığından, birden fazla sayıda yenilenmesi halinde dahi sözleşmenin belirsiz süreli hale dönüşmesi mümkün değildir. Böyle olunca davacı işçinin ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu olmaz. Mahkemece anılan isteğin reddine karar verilmelidir."(7)



Yargıtayın bu kararı sizin savunduğunuz görüşün aksine bir karardır. Okumadan mı kopyalıyorsunuz? :)
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sn. nguroy
Keşke tam okusaydınız. Olayı bir bütün olarak görseydiniz.
Bugünden sözünü ettiğim konu esaslı bir nedeni ispatlamak işverene aittir.

?Verdiğiniz linkteki kararı okudunuz mu?? demişsiniz.

Deyimsel yaklaşalım "Yukarıda değindiğimiz gibi iş yasamızın 12. maddesinin son fıkrasında belirtilen ?esaslı nedene dayalı? koşullarda ise iş sözleşmesinin birden çok sürelerle yapılması sözleşmenin belirli süreli olma özelliğini bozmaz.

Tekrar ediyorum esaslı bir nedene dayandığını ispatlamak işverene aittir. Konuyu açan arkadaşın anlattığına göre esaslı bir neden dayanmamaktadır bu durumda zincirleme yapılan belirli süreli iş sözleşmesi belirsiz süreliye dönmektedir. İş kanunu Mad. 11

Okumadan mı kopyalıyorsunuz demişsiniz. Yanlış okumuş olabilirim fakat haklıyım. Lütfen tamamını okuyun eğer bir doğru varsa hepimiz için doğru olsun yasal maddeleri ile bugünden beri açıklıyorum ama yinede aksini söylüyorsunuz.

Diğer yazdığınızı alalım.

"Davacının davalıya ait dershanede öğretmen olarak belirli süreli iş sözleşmesi ile çalıştığı dosya içindeki bilgi ve belgelerden anlaşılmaktadır. Taraflar arasındaki sözleşmeler 625 sayılı Yasa uyarınca birer yıllık süre ile yapıldığından, birden fazla sayıda yenilenmesi halinde dahi sözleşmenin belirsiz süreli hale dönüşmesi mümkün değildir. Böyle olunca davacı işçinin ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu olmaz. Mahkemece anılan isteğin reddine karar verilmelidir."

Yargıtayın bu kararı sizin savunduğunuz görüşün aksine bir karardır. Okumadan mı kopyalıyorsunuz?

Keşke sizde tam okusaydınız. O yazıda esaslı nedeni çok güzel anlatıyor. Konuyu açan arkadaşta esaslı neden nedir?
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sanırım işi biraz karıştırıyorsunuz.
Burda sorulacak soru basitçe şudur.;
Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler için " belirli süreli " sözleşme yapılması durumunda işin belirli süreli olduğuna dair objektif ölçüt varmıdır yokmudur.??

Yani bu iş nitelik olrak sürelimidir? Yargıdaki yaklaşım sizinde belirttiğiniz gibi. Özel okul öğretmenlerinin iş sürelerinin " belili " olduğunu kabul etmektedir.
Bunun dışında neyi savunuyorsunuz? Burda konu edilen sözleşme birden fazla yenilenmiş olmasına rağmen işin niteliği bakımından belirli süreli durumdadır.

Ayrıca burda ispat edilecek bir durumda yoktur. Sözleşme sona erdikten sonra nikah kıyılacak. Bu durumda "benim sözleşmemi sona erdirmeyin ben 10 gün sonra evlenicam ve evlilik nedeniyle sözleşmemi fesih edip kıdem tazminatı talep edicam "denebilir mi?
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Özür dilerim işi karıştırdığım için.
konunun açılışı sizin dediğiniz gibi
Sözleşme sona erdikten sonra nikah kıyılacak. Bu durumda "benim sözleşmemi sona erdirmeyin ben 10 gün sonra evlenicam ve evlilik nedeniyle sözleşmemi fesih edip kıdem tazminatı talep edicam
Sözleşme 2 defa yenileniyor sonra bu kişinin evleneceğini öğrenen işveren sözleşme yenilemiyor.
Konuyu açanda
?Nişanlımın çalıştığı kurum ise bu tarihte evlenmemiz sonucunda yeni yıl için sözleşme yapmayacağını belirtmiş olup, evlensek bile kesinlikle ne evlilik izni konusunda, ne de normal izin konusunda hiç bir suretle tahammül göstermeyeceklerini belirttiler.?
Bu iş sürelimidir? demişsiniz
Kanunda demiş ki zincirleme esaslı bir neden dayanmadan yapılan sözleşme belirsiz süreli sayılır.
Bunun dışında neyi savunuyorsunuz demişsiniz?
İş devam ediyor mu? Çıkan kişinin yerine başka personel alındı mı? Aynı yerde belirsiz süreli çalışan var mı?
Görünen o ki iş devam ediyor çıkan kişinin yerine başkası alınacak o zaman mahkemenin sorması gerekmez mi? Bu kişiyi neden işten çıkardın?
İş kanunu ilkeleri nerde kaldı işçiyi koruma ilkesi eşitlik ilkesi.
İspat edilecek durum yoktur demişsiniz
Var ? Kötü niyeti engellemek
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sayın NGUROY ve TURGUT YAZGI;
Şu konuda olayın tam açıklamasını yapmak gerekir ise;
İlgili okul öncelikle bize gelecek sene adına çalışılacağını beyan etmişlerdir. Yazılı değil, sözlü olarak. Fakat aynı kurum daha önceden haberleri olduğu halde, biz 1 EKİM 2011 Tarihinde nikah işlemini resmi olarak aldıktan sonra laf değiştirip, eğer o tarihte nikah olur ise kanuni izin olan EVLİLİK İZNİNİ kesinlikle vermeyecekleri belirtip, birazda aba altından sopa gösterip ya nikah olmaz, ya da iş olmaz şeklinde bize bunu sunmuşlardır...

Aslında ben bu olayın olduğu tarihte nişanlımı istifa ettirip, gerekli yükümlülükleri karşılayıp varsa tazminatı okul ile ilişkisini kestirecektim... Ama kendisi anaokulu öğretmeni olduğu için, öğrencilerin mağduriyetini gözeterek bu karardan vazgeçmiş, hatta tekrardan bir olabilirmi statüsü altında bir görüşme daha talep etmiş, o görüşme esnasında aslında yine bir karara olayı bağlayamamış bulunmaktayız tüm iyi niyetimize rağmen...

Şimdi koskoca bir kurum, anayasal hak olan evlilik iznini vermemek için aba altından sopa gösteriyor ise, ve akabinde 2 yıllık süreç sonunda yeni bir sözleşme istemiyor ise ve bunun sebebi olarak "EVLİLİK TARİHİNİ" esas gösteriyor ise, hem suç işlemiş olurlar kişinin özel hayatına kasıt yönünden, hemde bunun aksini kesinlikle ispat edemezler iftira atmadıkları sürece.

Bu yüzdendir ki ben nasıl özel bir şirkette çalışıyorken, şirket artık benimle çalışmak istemezse tazminatımı vermek zorunda, bu şekildede ne olursa olsun yeni sözleşmeyi imzalamayan, yeni sözleşme yapılmasına imkan bırakmayacak şartları oluşturan bu kurumun bence tazminat ödemesi gerekmektedir. Evet bu bana göre olan bir şey değil, hukuken bir sonuç olmalı, ama hukukta haklının yanında olmalı değil mi _?

Ayrıca bu medeni tartışmanız içinde her ikinizede şahsım adıma teşekkür ederim.
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sn.mcclaynnn;
küçük bir hatırlatma;
EVLİLİK İZNİ anayasal bir hak değildir.
İş kanununda da evlilik iznin zorunlu verilmesi gerektiğine dair bir madde bulunmamaktadır.
Bahsedilen sadece HAFTA TATİLİ ÜCRETİNE HAK KAZANMA konusunda işveren tarafından 3 güne kadar verilmiş olan izinlerin de çalışmış gibi sayılacağı ve bu izin kullanan/kullandırılan çalışanın o hafta için hafta tatili ücretine hak kazanacağıdır
Yani, evlenen çalışan 3 günlük evlilik iznine hak kazanır şeklinde bağlayıcı-zorlayıcı bir açıklama yoktur.
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sayın KEREMCEM;
Bilgi için teşekkür ederim... şimdi sonuç olarak biz tazminat alabilirmiyiz, alamazmıyız :)
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Alamazsınız.
İşverenin belirli süreli iş akdini yenilemek veya bitirmek kendi seçimidir..
Sözleşme sona erdidkten sonra yenilemez ise bunun için bir gerekçe göstermek zorunda da değildir.
Bu konuda kötü niyet olduğunu iddia edip dava açmak en doğal hakkınızdır.
Bu davanın kazanılıp kazanılmayacağı konusunda bir yorumda bulunmak gerçekçi olmaz. Sonuçta bir davadır.
Uzun masraflı ve zahmetli bir süreçtir.
Hak ve eşitlik nerde konusunda size katılıyorum.
Hukuk haklının yanında olmalıdır doğru. Ancak haklılık sübjektif bir kavramdır. Herkes kendini haklı görür. :)
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Bu konu ile ilgili bir Sosyal Güvenlik Uzmanı tarafından yazılmış makale aşağıdadır.

Ayrıca, Sosyal-İş sendikası tafaından hazırlanan "MEB'e bağlı dershanelerde çalışan öğretmenler için 15 soruda sözleşme ve temel haklar broşürü"nün 13.maddesinde kıdem tazminatı ile ilgili bir açıklama vardır.
Bilgi amacıyla sunulur.

http://www.sosyal-is.org/yayinlar/dershane_brosur_18_06_2010.pdf



Özel Eğitim Kurumlarında İhbar ve Kıdem Tazminatı

Özel eğitim kurumlarında karşılaşılan en önemli sorunların başında tazminat konusundaki anlaşmazlıkları gelmektedir. Özellikle İhbar tazminatı konusunu Yargıtay kararlarları ışığında açıklamaya çalışalım.


Özel öğretim kurumlarında; öğretmenlerle özel yasaları gereğince Kurumlarda çalışan yönetici, öğretmen, uzman öğretici ve usta öğreticiler ile kurucu veya kurucu temsilcisi arasında yapılacak iş sözleşmesi, en az bir takvim yılı süreli olmak üzere yönetmelikle belirtilen esaslara göre yazılı olarak yapılır. Mazeretleri nedeniyle kurumdan ayrılan öğretmen ve öğreticilerin yerine alınacak olanlar ile devredilen kurumların yönetici, öğretmen ve öğreticileri ile bir yıldan daha az bir süre için de iş sözleşmesi yapılabilir. (5580/9 Md.)

Ayrıca bu kanun ile Sosyal güvenlik ve özlük hakları yönünden; 506 sayılı Sosyal Sigortalar Kanunu ile 4857 sayılı İş Kanunu hükümlerine tabi oldukları açıklığa kavuşturulmuştur.

İş sözleşmesinin süresine ilişkin hükmün esas itibariyle bu Kanunla da kabul edilmiş olması karşısında, öğretide ve yargı kararlarında buna dayanılarak varılan sonuçların geçerliliğini korumakta olduğu söylenebilir. Kanunda belirtilen süre sonucu, anılan kişilerle yapılan sözleşmenin belirli süreli olması yasal bir zorunluluk olup bu sözleşmelerde objektif nedenlerin varlığı aranmaz ve birden fazla yapılmış olan sözleşmeler belirlisiz süreliye dönüşmezler.

Yargıtaya göre, öğretmenlerle yapılan birer yıllık sözleşmeler niteliği itibariyle ayrı ayrı belirli süreli sözleşmeler olup, arka arkaya her sene yapılmış olması bunların belirsiz süreli olduğunu göstermez. Süresi belirli olan sözleşme sürenin bitiminde kendiliğinden sona erer.

Yargıtay Hukuk Dairesinin 01.02.2005 tarih ve 2005/2746 sayılı kararına göre ise; Özel Eğitim Kurumlarında belirli süreli iş sözleşmesi ile çalışan öğretmen taraflar arasındaki sözleşmeler 625 sayılı yasa uyarınca birer yıllık süre ile yapılmaktadır. Sözleşmenin birden fazla sayıda yenilenmesi halinde dahi belirsiz süreli hale dönüşmesi mümkün değildir. Böyle olunca öğretmenin ihbar tazminatına hak kazanması söz konusu olmaz.

İhbar tazminatının ön şartı olan, sözleşmenin belirsiz süreli olmasıdır. (4857/17 Md.). Yukarıda belirtildiği gibi Yargıtay belirli süreli sözleşmelerde ihbara yer olmadığına karar vermiştir.

Kıdem Tazminatı; Kıdem Tazminatını düzenleyen 1475/14 Md. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenler içinde geçerlidir. Özel öğretim kurumlarında çalışan öğretmenlerin Kıdem tazminatına hak kazanmaları için de en az bir yıl çalışmış olmak ve feshin -haklı bir sebep yokken- işveren tarafından yapılmış olması gerekmektedir. İşveren tarafından belirli süreli sözleşmenin yenilenmeyeceğini bildirmek, feshin işverence yapıldığı sonucunu doğurmakta ve kıdem tazminatı doğmaktadır. Fakat öğretmen sözleşmeyi yenilemeyeceğini işverene bildirimde bulunursa, feshi yapan öğretmen olduğundan kıdem tazminatı doğmayacaktır.

Zaman aşımı; Kıdem, ihbar tazminatı alacakları Borçlar Kanununun 125. maddesi gereğince on yıllık dava zamanaşımı süresine tabidir.

Mehmet Fatih GELERİ

İş ve Sosyal Güvenlik
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

mcclaynnn ' Alıntı:
Sayın KEREMCEM;
Bilgi için teşekkür ederim... şimdi sonuç olarak biz tazminat alabilirmiyiz, alamazmıyız :)
nguroy ' Alıntı:
Alamazsınız.
İşverenin belirli süreli iş akdini yenilemek veya bitirmek kendi seçimidir..
Sözleşme sona erdidkten sonra yenilemez ise bunun için bir gerekçe göstermek zorunda da değildir.
Bu konuda kötü niyet olduğunu iddia edip dava açmak en doğal hakkınızdır.
Bu davanın kazanılıp kazanılmayacağı konusunda bir yorumda bulunmak gerçekçi olmaz. Sonuçta bir davadır.
Uzun masraflı ve zahmetli bir süreçtir.
Hak ve eşitlik nerde konusunda size katılıyorum.
Hukuk haklının yanında olmalıdır doğru. Ancak haklılık sübjektif bir kavramdır. Herkes kendini haklı görür. :)
Düşüncem,sn.nguroy ile aynı yönde olmakla birlikte,
işveren sözleşme yenilemeyeceğini yazılı olarak bildirmiş değil, yani an itibariyle işverenin kötü davranacağı, tabiri caizse eziyet ederek nişanlınızın fesih yoluna gitmesine zorlama yoluna gideceği sizin varsayımınız.
Eşinizin belirttiğiniz ( doğru olması %99 olabilecek) ihtimal sebeplerle yıpratılma ihtimali nedeniyle orada çalışmasını istemiyorsanız, kıdem tazminatı ihtimalini düşünmeyin derim.
Yasal olarak zaten sözleşmenin özelliği nedeniyle kıdem tazminatına hak kazanamıyorsunuz.
Gönlümden geçen;
elbette bu sebeple sözleşme yenilemeyecek olan işverenin, bunu adabıyla aypıp kıdem tazminatını da ödemesi gerektiği olduğundan ;
kıdem tazminatı ödenmemesi durumunda , iş mahkemesinde dava açarak,
belirli süreli sözleşmenin 625 sayılı kanun zorunluluğu nedeniyle belirli süreli olarak düzenlenmek zorunda olduğuna, işin esasen süresi belirsiz bir iş olmadığına ( yaz tatili sürecinde kapanan anaokulu bilmiyorum ben :) ) dayanarak sözleşmenin yenilenmemesinin, işveren feshi olarak değerlendirilmesi gerektiği ve kıdem tazminatınızın ödenmesi talebiyle dava açarak ortala 2 yıllık bir hak arayışı yolculuğuna çıkma hakkınızı da kullanırsınız.

İhtimal, %50 sonuçta,
ya kazanır alırsınız, ya da kaybeder, olmadı dersiniz.
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

Sayın PERSONEL1;
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler, sonuç itibari ile kurum kendisi yenilemeyeceğini belirtiyor ve sebebini ise yeni yıl içerisinde nişanlımın evlilik yapacağını sebep gösteriyor. Ama sanırım bunların hepsini yazılı beyan olarak almak zorundayız...


Sayın KEREMCEM;
dava konusunda ben istekliyim, sonuçta kazanacağımıza inanıyorum çünkü yazılı olmasa bile sözlü bir söz vardı, ama bunu yazılı şekildede almak için uğraşacağım.. (artık çalışmak istemiyoruz sebebi evlilik vs. gibi ) beyan alırsak sanırım biraz daha şansımız artar değil mi ?

Sonuçta meblağ olarak 3000 tl civarında para alacak ki, bu da evlilik arefesindeki bir bayan için hakikaten ilaç gibi gelir...
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

mcclaynnn ' Alıntı:
Sayın PERSONEL1;
vermiş olduğunuz bilgiler için teşekkürler, sonuç itibari ile kurum kendisi yenilemeyeceğini belirtiyor ve sebebini ise yeni yıl içerisinde nişanlımın evlilik yapacağını sebep gösteriyor. Ama sanırım bunların hepsini yazılı beyan olarak almak zorundayız...


Sayın KEREMCEM;
dava konusunda ben istekliyim, sonuçta kazanacağımıza inanıyorum çünkü yazılı olmasa bile sözlü bir söz vardı, ama bunu yazılı şekildede almak için uğraşacağım.. (artık çalışmak istemiyoruz sebebi evlilik vs. gibi ) beyan alırsak sanırım biraz daha şansımız artar değil mi ?

Sonuçta meblağ olarak 3000 tl civarında para alacak ki, bu da evlilik arefesindeki bir bayan için hakikaten ilaç gibi gelir...

Dava açmak sizin en doğal hakkınız. Tabi temin edeceğiniz delil ve belgelere bağlıdır.
Ancak bir konuda sizi aydınlatmalıyım.
Malesef bu dava hemen sonuçlanmaz 3-4 yıl sürebilir.
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

mcclaynnn ' Alıntı:
Sonuçta meblağ olarak 3000 tl civarında para alacak ki, bu da evlilik arefesindeki bir bayan için hakikaten ilaç gibi gelir...
nguroy ' Alıntı:
Dava açmak sizin en doğal hakkınız. Tabi temin edeceğiniz delil ve belgelere bağlıdır.
Ancak bir konuda sizi aydınlatmalıyım.
Malesef bu dava hemen sonuçlanmaz 3-4 yıl sürebilir.
Evet, evlilik arefesinde değil ama, 2.çocuğunuz için doğum hediyesi olarak görebilirsiniz
Hayırlısı olsun
 
Ynt: Süresi Belirli Sözleşme Tazminatı Hakkında.

keremcem ' Alıntı:
mcclaynnn ' Alıntı:
Sonuçta meblağ olarak 3000 tl civarında para alacak ki, bu da evlilik arefesindeki bir bayan için hakikaten ilaç gibi gelir...
nguroy ' Alıntı:
Dava açmak sizin en doğal hakkınız. Tabi temin edeceğiniz delil ve belgelere bağlıdır.
Ancak bir konuda sizi aydınlatmalıyım.
Malesef bu dava hemen sonuçlanmaz 3-4 yıl sürebilir.
Evet, evlilik arefesinde değil ama, 2.çocuğunuz için doğum hediyesi olarak görebilirsiniz
Hayırlısı olsun


:) bakalım önce isteyeceğiz hakkımızı vermezlerse duruma göre birazda nişanlımın isteğine göre hareket edeceğiz.
 
Üst