Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

AYSE

Tanınmış Üye
Üyelik
18 May 2010
Mesajlar
3,910
Konum
istanbul
Talebimiz Var: Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!

413 Sayılı Vergi Usul Kanunu Tebliği ile getirilen ve Serbest Muhasebeci Mali Müşavirler tarafından bildirimi yapılacak olan ?Mükellef Bilgileri Bildirimi?nin 3568 sayılı Meslek Kanunumuzun Mesleğin Konusu başlıklı 2. Maddesinde belirlenen mesleki görev ve sorumluluklarımızla hiçbir ilgisi bulunmamaktadır.

Meslektaşlarımızın üzerindeki angaryalara ilave bir angarya daha eklenmektedir.

Ekte hazırladığımız dilekçe ile dernek olarak ilgili kurum ve kuruluşlara MÜKELLEF BİLGİLERİ BİLDİRİMİ uygulamasının durdurulmasını talep etmiş bulunmaktayız.

Siz duyarlı meslektaşlarımız da konu hakkındaki itirazınızı ekteki örnek dilekçe ile aşağıdaki kurumlara e-mail veya faks yolu ile göndermek suretiyle konu hakkında kamuoyu oluşturulmasına katkı sağlamış olacaksınız.

Dilekçenin gönderileceği mail adresleri aşağıdadır;

[email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]; [email protected]

Mehmet ŞİMŞEK/Maliye Bakanı: [email protected]

Mehmet KİLCİ/Gelir İdaresi Başkanı: [email protected]

Mehmet ALTUĞ/Gelir İdaresi Başkan Yrd: [email protected]

Mustafa GÜNEŞ/Gelir İdaresi Başkan Yrd: [email protected]

Şinasi CANDAN/Gelir İdaresi Başkan Yrd: [email protected]

Hasan KARAÇAM/Gelir İdaresi Başkan Yrd: [email protected]

Metin KAYRAK/Gelir İdaresi Başkan Yrd: [email protected]

Mustafa DAKIN/İVDB Başkanı: [email protected]


Faks numaraları


Maliye Bakanlığı: 0312 415 28 21

Gelir İdaresi Başkanlığı: 0312 302 15 53
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Ayşe Hanım iyi niyetli çabanızı takdir etmekle birlikte, bu girişimden hiç bir sonuç alamayacağınızı da üzülerek söylemek zorundayım. Dua edelim de yeni bir bildirim türü çıkmasın veya Ba-Bs formları haftalık olarak verilmeye başlamasın. :-X

Diğer taraftan eğer 413 Nolu VUK Genel Tebliğinin 3568 sayılı Kanunun 2'nci maddesine aykırı olduğu düşünülüyorsa tebliğin yayım tarihinden itibaren 60 gün içerisinden iptal ve yürütmeyi durdurma istemi ile Danıştay nezdinde dava açılması gerekirdi. Bu süre geçtiğine göre hukuk yolu ile yapılabilecek bir şey de kalmadı.
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Takdiriniz için teşekkür ederim.

Ama bunu bireysel olarak değerlendirmeyin. Sonuç olumlu veya olumsuz olacaksa bile bu herbirimizi teker teker ilgilendiren bir mevzuu. Gerekli hassasiyeti sizinde göstereceğinize inanıyorum.
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Herkes gibi ben de bu angaryalardan memnun değilim, ancak bu durumda öncelikle yargısal yolları denemek lazım. Peki hangimiz bu genel tebliğlerin iptali için dava açtık, ben de dahil hiç kimse. Hiç kimse buna cesaret edemedi. Sonra ne zaman ki beyanname verme zamanı geldi, yumurta kapıya dayandı haklı olarak isyan ediyoruz. Ama hukuki açıdan yapacak bir şey kalmıyor.

Keşke ülkemiz demokratik standartların tam olarak oturmuş olduğu bir ülke olsaydı, o zaman hiç bir siyasi veya bürokrat 100.000 kişinin çığlığına kulağını tıkayamazdı. Onun için dememekten zarar çıkmaz, ama fazla da umutlu değilim ben.

Elbette bütün bunlar olurken pek sevgili TÜRMOB ne yapıyordu? Ben bilmiyorum ya siz?
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Merhaba ;

İnanın bende bilmiyorum ne yaptığını . Bu tebliğ ile ilgili hazırladıkları cd ve kitaplar oda aracılığı ile elimize geçti.

İlgili bilgilerin girileceği sayfalar bana göre tam bir muamma. Özellikle adres bölümü , bir link veriliyor. Açılan linkte adım adım ilerleyip adres no'yu bulacaksınız ( 10 haneli ). Bulduğunuz bu no'yu ilgili yerlere yazacaksınız ki ilerleyebilesiniz.

Nace kod'ları için zaten yorum yok.

Elektrik veya doğalgaz abone numaralarını TC Kimlik / Vergi nolarını vererek ilgili şirketlerden istemek varken bizden istemelerini zaten hiç anlamış değilim.

Cd de ya da kitapta sanki bir yerde yanlış anlamadıysam bir itiraf var.

SGK , TUİK , ÇSGB, KOSGEB, MYK, TOBB, TESK ..gibi kurumlarda farklı farklı bulunan bilgilerin toplanarak ilgili kurumların aynı bilgileri kullanabilmeleri amaçlanmış ve tabi ki bu işi yapacak cengaverler nasıl olsa hazır.

İnanın yazdıkça hem üzülüyorum hem de sinirleniyorum.

Bu arada ;

Neden bir mali müşavirlik bürosunda tüm bu işler ( bugün bir arkadaş mesajında yazmıştı kdv , muhtasar, geçici, bildirimler vs.vs.) TEK BİR ŞİFRE ile yapılmak zorunda ?

Bir kolaylığı olmalı diye düşünüyorum.

Neden bu konuda bugüne kadar bir girişim olmamıştır ? ( Varsa ,ben bilmiyorsam yazdıklarımı geri alıyorum ? )

Neden her söylenene EVET biz varız , biz yaparız denilmek zorunda kalınıyor.

İsterdim ki en azından CD de sayın başkanımız ya da bir yetkili bu konularda bizleri bilgilendirebilseydi.
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Her çıkan tebliğe uymak gibi bir zorunluluğunuz yok. Kanuna ve alınan yetkiye aykırı bir uygulama olduğunu düşünüyorsanız vermezsiniz. VD ceza kesmeye kalkıncada yargıya başvurursunuz. Haklı çıkarsanız ceza yemezsiniz.
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Bir şey çıkmaz demeden; yapılabilecek her şey yapılmalıdır, denenmelidir..

10.000 Adet mail-faks gitse herşey farklı olur kanaatindeyim..

Saygılar..
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Sayın TALHAM umarım siz haklı çıkarsınız, ancak içimde bu fakslar sadece kağıt ve toner israfına yol açacak gibi bir his var. İnşallah yanılırım.
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Bilgisayardan fax veya mail gönderebilirsiniz.
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Şimdiye kadar üzerimeze yıkılan angaryaların en tutarsızı ve gereksizi sanırım budur.

Devletin bazı kurumlarının ihtiyaç duydukları istatistiki bilgileri bizim üzerimize yıkmaları, TÜRMOB'un buna alet olması, üstüne üstlük form için 100 tl almamız ve almayanlara disiplin cezası uygulanacağına dair mesaj göndermeleri de ayıbın üzerine bin ayıp katıyor.

Tüm meslektaşlar oturmuşlar harıl harıl elektrik doğalgaz abone numaraları arıyor, google map üzerinden mahalleleri sokakları bulmaya çalışıyor, handi odaya derneğe kayıtlı onu araştırıyorlar.

Hiç işimiz yokmuş gibi.

Ayrıca daha 100 tl ücret alabileni, bırakın almayı, müşteriye bunu söyleyebileni bile duymadım. Ciddi çalıştığınız müşterilerinizden 100 tl istemek de ayrı bir komik duruma düşürüyor, bu da cabası.
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

En sakin haliyle soylüyorum;
İyice kuzu olduk..
(Neden mi İtalya da zam yapıldı adamlar şehirlere doküldüler.. Çünkü biliyorlar ki vekilleri kimse takmıyor onlar paranın suyu nereden gelir diye düşünüyorlar..)
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Merhaba.

1984 den beri bu mesleği sürdürmekteyiz. Fakat burada okuduklarım beni gerçekten üzdü ve bu mesleğin geleceği konusun da endişelerimi arttırdı. Çıkan tebliğ açık; bildiriminizi yapın 100 Tl nizi alın. Bunun daha neyi sorgulanıyor! Bu fikir ve düşünce ile sürdürmekteyiz inanın bu ülkede muhasebe mesleğini yapanların ne imajı düzelir ne de hak ettiği yere gelebilir. Bu kadar korku neden? 100 TL için mükellef sizi mi bırakacak? 100 TL için beni bırakacak mükellefin defterini önüne atarım. Benim de kaygı ve korkularım var. alacaklarımı zamanın da alamamak ve devamlı vergiyi ben çıkarıyormuşum gibi suçlanmak. Mükellef karşısın da bir duruşu, kararlılığı olmayan meslektaşlarım hemen bu işi bıraksın. Yoksa çok yıpranır ve psikolojik zarara uğrarlar. BURUS İsimli arkadaşın açıklamalarına çok şaşırdım. 100 TL İSTEMEKTEN ACİZ... Ondan sonra muhasebeci üç kuruşa mükellefin soytarısı oluyor. Türmob un amacı da bunu engellemekti zaten. Bunun bile ayrımına varamamış arkadaşlar yüzünden hala bu meslek yerlerde sürünüyor. Şimdi den mükellefler imin yarısından bu parayı tahsil edip gönderdim. Bunların için de küçük esnaflar çoğunlukta... Açık konuşmak gerekirse korkunun ecele faydası yok... Ve şunu çok iyi bilin isterseniz bedava tutun, hiçbir zaman mükellefe yaranamazsınız. O yüzden hakkınızı alın. Allah a şükür hepsinin işleri tıkırın da... Her zaman ağlarlar ama yıl sonu bürüt satışlarına bir bakarsanız ne demek istediğimi anlayın ve bu bürüt satışı iki ile çarpın. Hakkınız olanı alın... Selamlar...
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

zbuckun ' Alıntı:
Merhaba.

1984 den beri bu mesleği sürdürmekteyiz. Fakat burada okuduklarım beni gerçekten üzdü ve bu mesleğin geleceği konusun da endişelerimi arttırdı. Çıkan tebliğ açık; bildiriminizi yapın 100 Tl nizi alın. Bunun daha neyi sorgulanıyor! Bu fikir ve düşünce ile sürdürmekteyiz inanın bu ülkede muhasebe mesleğini yapanların ne imajı düzelir ne de hak ettiği yere gelebilir. Bu kadar korku neden? 100 TL için mükellef sizi mi bırakacak? 100 TL için beni bırakacak mükellefin defterini önüne atarım. Benim de kaygı ve korkularım var. alacaklarımı zamanın da alamamak ve devamlı vergiyi ben çıkarıyormuşum gibi suçlanmak. Mükellef karşısın da bir duruşu, kararlılığı olmayan meslektaşlarım hemen bu işi bıraksın. Yoksa çok yıpranır ve psikolojik zarara uğrarlar. BURUS İsimli arkadaşın açıklamalarına çok şaşırdım. 100 TL İSTEMEKTEN ACİZ... Ondan sonra muhasebeci üç kuruşa mükellefin soytarısı oluyor. Türmob un amacı da bunu engellemekti zaten. Bunun bile ayrımına varamamış arkadaşlar yüzünden hala bu meslek yerlerde sürünüyor. Şimdi den mükellefler imin yarısından bu parayı tahsil edip gönderdim. Bunların için de küçük esnaflar çoğunlukta... Açık konuşmak gerekirse korkunun ecele faydası yok... Ve şunu çok iyi bilin isterseniz bedava tutun, hiçbir zaman mükellefe yaranamazsınız. O yüzden hakkınızı alın. Allah a şükür hepsinin işleri tıkırın da... Her zaman ağlarlar ama yıl sonu bürüt satışlarına bir bakarsanız ne demek istediğimi anlayın ve bu bürüt satışı iki ile çarpın. Hakkınız olanı alın... Selamlar...


üstad siz anlaşılan burdaki konuya tam vakıf olamamışsınız. burda bahsedilen şey muhasebecinin sırtına yüklenilen fazladan yük. mevzu 100 lira alıp ya da alamamak değil. konu 100 lira da olsa gelecek cezanın 10 da 1 kadar. siz zaten kabullenmişsiniz meseleyi. biz kabullenmiyoruz. kabullenmememizin nedeni mesleki itibarımızın 100 lira karşılığında yok edilmeye çalışılması. koyun gibi güdülmek istemiyorum açıkçası. devlet benden güçlüdür. benim devletim istediği anda isteği yeri anında tespit edebilir. bu gücü ve kudreti vardır. benden istediği bilgilere de benden çok daha kolayca ulaşabilir. ama niye uğraşsın ki? nasıl sa kabullenmiş sindirilmiş meslek odalarımız var. bunlara iş yaptırmaktan kolay ne var ki, söyler misiniz? yıllardan beri muhasebecisiniz. 2007 yılına kadar resmi tatiliniz dahi yoktu. bir avukat sizden bizden daha mı değerlidir? onların resmi tatilleri vardı şimdi de var. ama size 2007 den sonra farkettiler. ben bir serbest meslek erbabıyım. kravatlı devlet memuru değilim. bana böyle bir muamelenin layık görülmesi beni rahatsız ediyor.

saygılar...
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Üstadım, Ne Türkiye de ne de dünya da Mükellef Bilgileri Bildirimin de istenecek bilgileri bir araya toplayacak sistem henüz yok... Bu bir geçiş.... Türkiye yetmiş beş milyonluk bir ülke ve milyonlarca mükelleften bahsediyoruz. Tüm bu istenen belgeleri muhasebeci dışın da hiç bir yerde bulamazsınız. Lütfen gerçekçi olalım ve devletin otomasyon ve elektronik sistemini abartmayalım. Çünkü her kurum ayrı telden çalıyor. Devlet dairelerin durumunu bilmiyormuş gibi konuşmayın. Bu bir başlangıç. Ayrıca ne cezası? Muhasebecinin bu konu da ceza yeme sorumluluğu yok. Mükellefe taahhütname imzalayacaksınız. Koca sanayi yeşil alan görülüyor ve adres çıkmıyor. Cezamı kesecek idare. Sizde ki bilgileri doğru girin yeter. Ayrıca yanlış bile olsa ceza falan olmayacak. Sadece gönderin yeter. Emin olun bu belgeler avukatların elinde olsa onlardan istenirdi. İki saat fazla mesai yapar 1 ayda iki katı kazanç elde etmenin ise neyi kötü? Özetle koca devlet elimize bakıyor şu anda... Tekrar ediyorum milyonlarca(SGK-BEDAŞ-İGDAŞ-ADRES-İTO-TELLER-WEB ADRESLERİ-MESLEK ODALARI-ÇALIŞAN SAYISI-MAL SAHİBİ T.C. LERİ-NİCE KODLARI-V.B.) güncellemeyi yapacak bir teknoloji dünya üzerinde yok. İlkin de manuel girilir daha sonra ana sisteme aktarılır. Yani insan emeğine uzun bir süre daha ihtiyaç var. Bu konu muhasebecinin önemini gösteren güzel bir örnek.. işe bir de bu taraftan bakın...
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Tatil konusunu ise abartmaya gerek yok; mesailer imiz sabah 8-9, akşam 5-6 tüm kurban ve şeker bayramlarında çalışılmıyor. Hafta sonu iş yoğunsa istisna çalışılıyor. Ayrıca tatil avukatlara değil. Adli kurum çalışanlarına(Hakim, savcı, v.b.)
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

bildirimde bulunmayan, eksik ya da hatalı bildirimde bulunanlar hakkında ....................

siz buradan ne anlıyorsanız ben o anladığınızı anlayamıyorum. çok pardon ama bu bilgiler yalnızca muhasebecilerde var demek kocaman bir ayıptır. bir devlet muhasebecinin eline bakacaksa burada artık konu kapanmış demektir. devletin eksik altyapısını sorumlusu ben miyim ki bunu yapmazsam devlete ceza ödeyeceğim. mükellefle neyin taahhütnamesini imzalayacağım. gelen cezayı sen ödeyeceksin mi diyeceğim adama? siz hala kazanç olayına takılıp kalmışsınız. anlaşılan para varsa yapılan işin ne olduğu sizin için pek önemli değil. sizinle zaten burada ayrılıyoruz. konu para falan değil. konu devletin eksiklerini tamamlamak benim mesaim olup olmadığı. muhasebecinin öneminden bahsediyorsak bu iş için ceza değil teşvik edilmesi gerekirdi. muhasebeciye değer ancak böyle gösterilebilirdi. memur kadar değerinizin olduğunu düşünüyor musunuz? ben düşünemiyorum açıkçası.
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

Öncelikle gerçekleri dile getirmek ayıpsa bu ayıbı her defasın da işlerim. İkincisi ise her iş kolun da olduğu gibi biz bu işi para için yapıyoruz. Bir işi para için yapınca o iş doğru yapılmıyor diye bir kural mı var? Bunu da nerden çıkardınız? Sizin burda ki duruşunuz; herhangi bir dayanağı olmayan içi boş bir muhalefet anlayışından başka bir fikir değildir. Peki çözüm sunun. Şöyle, böyle yapması gerekir deyin. Yazınızdan tek çıkardığım sonuç;Kendini kullandırmamak ve diğer meslek mensupları için devamlı bir kıyas için de olmak(Memurlar, avukatlar) Devlet organları bir bütündür. Biz de sonuçta bir kamu hizmeti yapıyoruz. Ve emin olun çok önemliyiz. En azından ben böyle düşünüyorum.
Saygılar...
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

öncelikle konuyu açan AYSE üstadımıza bu duyarlılığından ötürü teşekkür ediyorum. bişey çıkmaz diyerek baştan kestirip atan arkadaşlarımıza tessüf ediyorum. tamam, odalarımız ve birliğimizden hiç bi halt olmuyor. ama onlarıda seçen yada -oda faaliyetlerini ve yöneticilerini takip edip denetlemeyerek- seçilmesine yardımcı olan, zemin hazırlayanda biz meslek mensuplarıyız. (hiç bir siyasi yada ideolojik düşünceyle söylemiyorum!!) Karanlığa bir mum da biz yaksak ne kaybetmiş oluruz. devletin bu kadar angaryasına zaman ayırabiliyosak, bi angarya işte kendimiz için yapalım. ne kaybederiz ki.
hatırlarsanız yakın geçmişte sosyal medyada CAN BONOMO eurovision a katılmayacak diye bir haber çıkmıştı ve devletin ilgili kurumları ayağa kalkmıştı. (sonunda da bir üniversite öğrencisinin bitirme ödevi olduğu anlaşılmıştı)neden böyle birşey yapamıyalım. bu düşüncelerimden sonra;
zbuckun un konuyu gerçekten idrak edemediğini düşünüyorum ve tek bir cümlesi dışındaki düşüncelerinin hiç birine cevap bile vermeye gerek olmadığını düşünüyorum.
zbuckun ' Alıntı:
......Devlet dairelerin durumunu bilmiyormuş gibi konuşmayın. ......
devlet dairelerinin ne durumda olduğu umrumda değil o dairelerin başında devlet var. ve odairelerde de sayıları milyonlarla ifade edilen ve milyarlarla (eski tl yegöre tabi :) ) maaş alan memurlar var. ve istediği bilgilerin tümüde o devlet kurumlarında kayıtlı olan bilgiler. devlet kurumunda olmayan tek bilgi elektrik ve doğalgaz abonelikleridir - ki doğalgaz abonelikleri, büyükşehirlerolan yerlerde belediye kuruluşlarında zaten- onuda yazar iki satır yazı ister ilgili kurumlardan. devlet kendi memurunu yönetip yaptıramadığı işi bana nasıl yaptırabiliyor. işi bana yaptırmak için tebliğ çıkartmak o kurumlara yazı yazmaktan ve o memurların sendikaları karşısında o memurlara iş yaptırmaktan daha kolay demekki..!!!!! Ayrıca da; bu bilgiler devlete lazımsa parasını neden mükellef ödüyor. Ödesin parasını da.
Ayrıca, zbuckun demiş ki;
zbuckun ' Alıntı:
Tatil konusunu ise abartmaya gerek yok; mesailer imiz sabah 8-9, akşam 5-6 tüm kurban ve şeker bayramlarında çalışılmıyor. Hafta sonu iş yoğunsa istisna çalışılıyor. Ayrıca tatil avukatlara değil. Adli kurum çalışanlarına(Hakim, savcı, v.b.)
bu tespitinden sonra kendisinin bu mesleği nerde icra ettiğini çok merak ettim doğrusu. ya; 3-5 şirketli bi grup ta belgesini kullandırıp, kendisine bağlıymış gibi görünen bi kaç personelin başında durarak yapıyor yada Türkiye dışında yapıyor, ne diyelim ALLAH (c.c.)hepimize öyle çalışma saatleri olan bi iş nasib eder inşallah(AMİN)
 
Ynt: Talebimiz Var; Mükellef Bilgileri Bildirimi Kaldırılsın!!!

öncelikle yaşanan onca sorunla ilgili bir açıklama yapmaktan kaçınan türmob'u allah'a havale ediyorum. zaten kendileri ülke gündemine dair kanaat belirtmeyen yegane kurumdur zannımca. kendilerine, karaambarlı kamyoncular derneğini örnek almalarını diliyorum. çünkü bu dernek türmob'dan daha organize ve etkili.

mükellef bilgileri bildirimi konusuna gelince; üzülerek görüyorum ki tebliği, tebliği çıkaranlardan daha fazla savunan meslektaşlar var. o kadar işin gücün arasında bu tip angarya işlerle uğraşmak onlar için sorun değil. sanırım bu zihniyet çoğunlukta ki onların içinden seçilen yöneticiler de ses çıkarmıyorlar.

o kadar e-devlet projelerine rağmen bu bilgiler elektronik ortamda kolayca ulaşılıp derlenecek bilgiler değil, en azında böyle bir altyapı olsaydı bir nebze kolay olurdu ama malesef bu şartlarda dayatılan bu yükümlülük tamamen saçmalıktır.

benim görüşüm öncelikle bir internet sitesi açıp imza kampanyası düzenlenmesi, daha sonraki zamanlarda ise internet üzerinde muhasebeci ve mali müşavirlerin sorunlarını tartışmaya yönelik platformların yaratılması.


ve lütfen yöneticilerinizi seçerken dikkatli davranın bundan sonra...
 
Üst