fonradar

Taşeron Sigorta Dosyası

tanca

Katkı Sunan Üye
Üyelik
12 Şub 2006
Mesajlar
747
Konum
istanbul
inşaat firmalarında taşeron sigorta dosyası denilince ne anlamamız lazım yıllara sari işlerde mi taahhütlü işlerde mi oluyor taşeronların işçileri için sgk numarası alınıp dosya mı açılıyor sonra da iş bitiminde kapanıyor bu işlem nasıl oluyor ayrıca asgari işçilik denilince inşaat işlerinde neyi anlamamız gerek,ayrıca asıl işi yapan mütehait firmanın altındaki taşeronların işçileri de sigortalı olarak asıl işverenin dosyasında mı görülecek, teşekkürler
 
Son düzenleme:
Her inşaat için müteahhit sgk da dosya açar.. İnşaattaki bazı işleride taşeron tabir edilen alt işverenlere verebilir. Alt işverende sgk ya başvurarak aynı numara ile işe başlar, sadece sgk numarasının son üç sayısı değişir ki buda her bir taşeron için ayrılmıştır.
Asgari işçilik hesaplaması ise sgk nın ödenecek en az prim tutarının tespitidir.
Hesaplaması ise kabaca inşaatın toplam metrekaresi* inşaatın cinsine göre metrekare maliyeti * %9 (genelde) = asgari işçilik tutarıdır. Atıyorum inşaat 1000 m2*1000 TL/m2*%9= 90.000 TL. bu bildireceğiniz sgk prim matrahıdır. İyice araştırmanızı tavsiye ederim.
 
Taşeronun işçilerinin prim ödemesi nasıl olacak taşeron karışmayacak asıl işveren mi ödeyecek?
 
Ödemeyi taşeron yapacak. Ancak taşeronun sgk borçlarından asıl işveren sorumlu olduğu için, ya ödemelerini takip edeceksiniz, ya da hakediş tutarlarından düşüp siz ödeyeceksiniz. Benim, inşaat dışında yükleme-boşlatma işlerinin yapan taşeron firmalarım var, sgk primini hakedişinden düşüp ben ödüyorum, kafam rahat oluyor.
 
......ayrıca asıl işi yapan mütehait firmanın altındaki taşeronların işçileri de sigortalı olarak asıl işverenin dosyasında mı görülecek, teşekkürler
sn.bülent249 katılıyorum.
ek,
A-Ortada bir iş var /bu işin sahibi
B-birde bu işi alan var/mütahhid
C-"B"aldığı bu işin bir kısmını Taşdere ederse,işi alan/alt işveren dir yani taşeron,bu durumda "B" asıl işveren konumundadır.
D-"A"işin tamamını yani anahtar teslimi diye tabir edilen şekilde "B" ye vermiş İSE sorumlu tutulamaz
E-"B" ise "C" ye verdiği işten,işçilikten ve iş kazalarından sorumlu tutulur.
 
Üst