Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

FUNDA

Katkı Sunan Üye
Üyelik
14 Haz 2005
Mesajlar
280
Konum
İstanbul
Merhabalar

A firması il özel idareden aldığı bir okul inşaatı işinin bir kısmı için B firması ile anlaşıyor. Daha sonra bu B firmasıda kendi almış olduğu iş kısımlarının yine bir bölümünü C firmasına veriyor.

Şimdi C firması B firmasına fatura kesecek. Fatura da tevkifat uygulanmalımıdır?
 
Ynt: taşeronlara kesilen fatura da kdv

Sadece tevkifata tabi işler nedeniyle birinci elden anlaşma yapan firma tevkifat kapsamında. diğer alt firmalar kapsam dışında.
 
Ynt: Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

91 nolu tebliğde şöyle bir ifade var ;

Öte yandan, bu Tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden bu tebliğdeki esaslar çerçevesinde tevkifat yapması uygun görülmüştür. Alt yüklenicilere uygulanan tevkifat, bu Tebliğin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlarca yapım işinin asıl yüklenicisine tevkifat uygulanmasına engel değildir.

Bizde bu ifadeden yola çıkarak faturaya tevkifat uyguladık.

Uygulanmaması gerektiğini dayanak göstererek açıklarmısınız? Diğer tebliğleride taradım ama tam olarak bir karar veremedim
 
Ynt: Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

91 nolu tebliğ konusunda haklısın. ama uygulamada tevkifat sadaece ana taşeron için geçerli olarak kullanılıyor. buna kıstasta 150 m2 altında konut üretenlerin kdv leri %1 iken taşeronların %18 olması. ama daha detaylı ve kesin bilgiyi 4440189 numaradan alabilirsin. eğer bi yanlış varsa bende bundan sonra yanlış bilgilendirmemiş olurum insanları.. teşekkürler.
 
Ynt: Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

Slm kolay gelsin
önemli olan o işin yapılmasıdır yani kdv tevkifatına konu olan işi isterse 50 tane alt taşeron olsun hepsi bir üste veya şöyle söyliyim o iş tevkifat gerektiren işse kaçıncı yüklenici olursa olsun kdv tevkifatı faturada gösterilmek zorunda
bir özelge örnek

T.C.
GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
Gaziantep Vergi Dairesi Başkanlığı
Vergi Uygulama Müdürlüğü

Sayı : B.07.1.GİB.4.27.15.01/06-515-98/ 12.06.2006
Konu: Alt Taşeronlarda KDV Tevkifatı

İlgi :16.05.2006 tarihli dilekçeniz.
İlgide kayıtlı dilekçenizde ? Hava Limanı yenilenmesi işinin Devlet Hava Meydanları İşletmesi tarafından ? İnşaat Turizm ve Tic. Ltd. Şti. ne ihale edildiğini, Müşavirliğinizle tam tasdik sözleşmesi düzenleyen ? İnşaat San.ve Tic. A.Ş. tarafından ? İnşaat Turizm ve Tic. Ltd. Şti. ne 03.03.2005 tarihinde düzenlenen sözleşmeyle taşeronluk hizmeti verildiğini,
Öte yandan; 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13/e maddesinde limanlar ve hava meydanlarının inşası ve yenilenmesi işinin katma değer vergisinden istisna edildiğini,
Aynı Kanunun 9 uncu maddesi gereğince yayımlanan 91 Seri Nolu KDV Genel Tebliğine göre bir kısım kurum ve kuruluşlarca alınan inşaat taahhüt işleri ve hizmet alımlarına ait katma değer vergisinin tevkifata tabi tutulması zorunluluğu bulunduğunu,
Buna göre, taşeronluk sözleşmesi kapsamında devredilen yapım işlerine ilişkin katma değer vergisi tevkifatına tabi tutulup tutulmayacağı hususunda görüş verilmesi istenilmektedir.
3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanunu?nun 9 uncu maddesinde gerekli görülen hallerde vergi alacağının emniyet altına alınması amacıyla vergiye tabi işlemlere taraf olanları verginin ödenmesinden sorumlu tutma konusunda Maliye Bakanlığına yetki verilmiştir.
Maliye Bakanlığına verilen bu yetkiye istinaden yayımlanan 91 Seri Nolu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğinin ?Sorumlu Tayin Edilen ve Tevkifat Yapacak Kuruluşlar? başlıklı A/2 maddesinde sorumlu tayin edilen ve tevkifat yapacak kuruluşlar sayılıp, 3. maddesinde de tevkifat uygulanacak işlemler açıklanmıştır.
Tebliğin A/2 bölümünde tevkifat yapacak kuruluşlar arasında dilekçenizde bahsedilen mükellefler sayılmamış olmakla birlikte aynı tebliğin ?Tevkifata Tabii Tutulacak İşlerin Kapsamı? başlıklı 5. maddesinin a) fıkrasının üçüncü bendinde ?Bu Tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden bu tebliğdeki esaslar çerçevesinde tevkifat yapması uygun görülmüştür.? Hükmüne yer verilmiştir.
Öte yandan, 3065 Sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 13/e maddesinde Limanlar ve hava meydanlarının inşası, yenilenmesi ve genişletilmesi işlerini fiilen kendisi yapan veya yaptıran mükelleflere bu işlere ilişkin olarak yapılan mal teslimleri ve inşaat taahhüt işlerinin katma değer vergisinden istisna olduğu belirtilmiştir.
Katma Değer Vergisi Kanununun 13/e maddesi istisnasından madde kapsamındaki işlerin sadece fiilen yapan veya yaptıranlar yararlanacağından ? İnş. San. Tic. A.Ş.nin İkiz İnş. Turz. Tic. Ltd. Şti. ne verdiği söz konusu taşeronluk hizmeti katma değer vergisine tabii olacaktır.
91 Seri No.lu KDV.Genel Tebliğinin ?Tevkifata Tabi Tutulan İşlemlerin Kapsamı? başlıklı bölümünde yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde işi devreden her yüklenici kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisinden tevkifat yapılacağı uygun görüldüğünden taşeronluk sözleşmesi kapsamında gerçekleştirilen yapım işlerinin katma değer vergisi tevkifatına tabi tutulması gerekmektedir.
Bilgilerinize rica ederim.






Vergi Dairesi Başkanı

örnek soru-cevap

Soru : Yapım işlerinde tevkifat uygulamasında yükleniciler de tevkifat yapmak zorunda mıdır ?



Cevap : KDVK 91 Seri no.lu tebliği 5/a- üçüncü paragrafında, ?Bu Tebliğin yayımını izleyen ay başından itibaren yüklenicileri tarafından tamamen veya kısmen alt yüklenicilere (taşeronlara) veya daha alt yüklenicilere devredilmiş ve devredilecek yapım işlerinde, işi devreden her yüklenicinin, kendisine ifa edilen hizmete ait katma değer vergisi üzerinden bu tebliğdeki esaslar çerçevesinde tevkifat yapması uygun görülmüştür. Alt yükleniclere uygulanan tevkifat, bu Tebliğin A/2 bölümünde sayılan kurum ve kuruluşlarca yapım işinin asıl yüklenicisine tevkifat uygulamasına engel değildir.? hükmü yer almaktadır.



Dikkat edilirse işi devreden yüklenicilerin tevkifat yapması ihtiyari olsaydı idare, ?İşi Devreden Her Yüklenici? yerine ?Dileyen Yükleniciler? ifadesini kullanmış olurdu.
 
Ynt: Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

İlginize teşekkür ederim arkadaşlar

şimdi de şöyle bir durum var. İşi aldığımız alt firmanın mali müşaviri bize keseceğiniz faturada tevkifat uygulamayacaksınız diyor . Onlarda müteahhite kesecekleri faturada tevkifat uygulamayacaklarmış. Sadece müteahhit il özel idareye tevkifatlı fatura kesecekmiş. 91 nolu tebliği hatırlattık kendisine , biliyorum kardeşim , sen dediğimi yap dedi !!

Şimdi gerçekten tevkifat uygulamadan fatura düzenlersek 91 nolu tebliğe aykırı davranmanın yaptırımı nedir? Bunu nasıl tespit ederler?
 
Ynt: Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

Tevkifatlı kesilmesi gereken faturalarda sorumluluk faturayı alana, yani faturayı kesene değil kestirene verilmiştir. Sizin açınızdan problem olmaz diye düşünüyorum.
Saygı ve sevgilerimle,
 
Ynt: Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

Eğer KDV leri ödenmiş ise vergi ziyaı söz konusu olmayacağından usulsüzlük cezası keserler. KDV ödenmemiş ise cezalı olarak tahsil edilir. Ayrıca usulsüzlük kesilir.
Ayrıca kestiran değil bence iki taraflı hata var hatta kesenin faturayı doğru kesmesi gerekir
 
Ynt: Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

MB farkına varılırsa, ft nizamına uyulmamasından ceza kesilir, beyanlar yeniletilir.
 
Ynt: Taşeronlara Kesilen Fatura da Kdv

Arkadaşlar tebliğde belirtildiği gibi tevkifattan sorumlu olan hizmeti alan taraftır. A, B ve C firmaları olsun. A ana yüklenici, B taşeron, C'de taşeronun taşeronu olsun. C, B'ye fatura keserken B'nin bilgi vermemesi durumunda C firması tevkifat olup olmadığını bilmeyebilir. Böyle durumda C firması faturasını tevkifatsız kesmiş olsa dahi B firması tevkifatı gerçekleştirecek KDV'yi firmaya tebliğdeki oran doğrultusunda eksik ödeyecek, eksik ödediği KDV'yi KDV 2 ile vergi sorumlusu sıfatıyla bağlı olduğu vergi dairesine beyan edecektir. Bütün işlem budur. C faturada tevkifatı belirtmedi diye ceza uygulanamaz.
 
Üst