Taşeronlara Yapılan Hakediş Ödemelerinden Kamu Kurumlarının Ve Asıl İşverenleri

acemismmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
19 Ocak 2010
Mesajlar
270
Konum
ankara
TAŞERONLARA YAPILAN HAKEDİŞ ÖDEMELERİNDEN KAMU KURUMLARININ VE ASIL İŞVERENLERİN İŞÇİ ÜCRETLERİNE İLİŞKİN KESİNTİ YAPMA MECBURİYETİ.

İş kanunu 36. Maddesi ; kamu kurumlarının ve asıl işverenin taşeronlara yapacakları hakediş ödemelerinden işçilerin 3 aylık alacakları için kesinti yapılarak ödemelerin yapılmasını düzenlemiştir.Buna göre;

Genel ve katma bütçeli dairelerle mahalli idareler veya kamu iktisadi teşebbüsleri yahut özel kanuna veya özel kanunla verilmiş yetkiye dayanılarak kurulan banka ve kuruluşlar; asıl işverenler müteahhide verdikleri her türlü bina, köprü, hat ve yol inşası gibi yapım ve onarım işlerinde çalışan işçilerden müteahhit veya taşeronlarca ücretleri ödenmeyenlerin bulunup bulunmadığının kontrolü, ya da ücreti ödenmeyen işçinin başvurusu üzerine, ücretleri ödenmeyen varsa müteahhitten veya taşeronlardan istenecek bordrolara göre bu ücretleri bunların hakedişlerinden öderler.

Bunun için hakediş ödeneceği ilgili idare tarafından işyerinde şantiye şefliği işyeri ilân tahtası veya işçilerin toplu bulunduğu yerler gibi işçilerin görebileceği yerlere yazılı ilân asılmak suretiyle duyurulur. Ücret alacağı olan işçilerin her hakediş dönemi için olan ücret alacaklarının 3 aylık tutarından fazlası hakkında adı geçen idarelere herhangi bir sorumluluk düşmez.

Anılan müteahhitlerin bu işverenlerdeki her çeşit teminat ve hakedişleri üzerinde yapılacak her türlü devir ve el değiştirme işlemleri veya haciz ve icra takibi bu işte çalışan işçilerin ücret alacaklarını karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra, kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder.

Bir işverenin üçüncü kişiye karşı olan borçlarından dolayı işyerinde bulunan tesisat, malzeme, ham, yarı işlenmiş ve tam işlenmiş mallar ve başka kıymetler üzerinde yapılacak haciz ve icra takibi, bu işyerinde çalışan işçilerin icra kararının alındığı tarihten önceki 3 aylık dönem içindeki ücret alacaklarını karşılayacak kısım ayrıldıktan sonra, kalan kısım üzerinde hüküm ifade eder.

Bu maddenin uygulanmasını Kamu tüzel kişilerine ve bazı teşekküllere verilen yetkiler ile sorumluluk taşıyan bütün işverenler de kullanmaya yetkilidir.


NOT : Link vermek yasaktır.

Alıntıdır
 
Moderatör tarafında düzenlendi:
Üst