Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karlarının Durumu

derman.smmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Ağu 2006
Mesajlar
101
Arkadaşlar merhaba,

Tasfiyeye girmek isteyen bir Limited Şirketin 2009 ve 2010 yıllarında elde ettiği yüksek tutarda geçmiş yıl karları bulunmaktadır. Bu karlar henüz sermayeye ilave edilmemiştir. Şirketin tasfiyesi halinde geçmiş yıl karlarını stopaja tabi tutmak zorunda olduğumu biliyorum. Sermayeye ilave etmem bu sonucu değiştirmeyecek onuda biliyorum. Sorum şu;

Tasfiye işlemini yapmayıp, Karı sermayeye ilave ettikten sonra 5 yıl bekleyip 5 yıldan sonra şirketi tasfiyeye sokarsam sermayeye ilave ettiğim geçmiş yıl karlarından dolayı stopaj yükümlülüğümden kurtulabilirmiyim. Daha doğrusu geçmiş yıl karlarının sermayeye ilave edilmesinden sonra, 5 yıllık bir zamanaşımı süresi varmıdır. Bir kaç yerden bu konuda duyumlar aldım ancak hiçbir şey bulamadım. Bu konuda izlemem gereken yol hakkında yardımcı olursanız sevinirim.

Teşekkürler...
 
Ynt: Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karlarının Durumu

tasfiyeye giren şirketlerin dağıtılmayan karları taffiyeye sürecinde stopajlı olarak dağıtıma tabi tutuluyor.
dediğiniz gibi tasfiyeden önce sermayeye ilavesinde stopaj yok.
5yıl gibi bir süreyi ilk defa sizden duyuyorum

kvk 15/2
Vergiden muaf olan kurumlara dağıtılan (Kârın sermayeye eklenmesi kâr dağıtımı sayılmaz.)
 
Ynt: Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karlarının Durumu

Selamlar
5 yıl gibi bir süre bende okumadım.Ancak şu var.kar, tasfiyeden önce sermayeye ilave edilirse stopaj yok fakat tasfiye sonunda şirketteki sermaye ortaklara dağıtılırsa eklenen kar üzerinden stopaj var.
Hiç uygulamadım fakat kapanışlarda pek görülmez,kapanışta kimse sermayeyi dağıtmaz şirkette bırakır.Fakat bir ortak çıkarda "ben koyduğum sermeyeyi istiyorum" derse stopaj olacağını biliyorum.
Saygılar
 
Ynt: Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karlarının Durumu

Sevgili formdaşlarım


5 yıl gibi bir süre yok.Bunun dışında Sayın twolf'de bir konuda düzeltmek isterim.Hiç uygulamadım fakat kapanışlarda pek görülmez,kapanışta kimse sermayeyi dağıtmaz şirkette bırakır.Fakat bir ortak çıkarda "ben koyduğum sermeyeyi istiyorum" derse stopaj olacağını biliyorum..Böyle bir şey yok.Nedeni ise tasfiye sonunda ''Tasfiye Sonu Beyannamesi'' düzenlenir ve Vergi Dairesine verilir.Orda rakamların sıfır olması yani şirketten hiç kimsenin borcu ve alacağı kalmaması lazımdır.Çünkü tasfiye sonu işlemleri ve Vergi ziyaa vb.durumlarda tasfiye memuru sorumludur.bunun nedenide hepimizin bildiği gibi tasfiye sonunda dağıtılacak karın vergi karşılığı hatta ortakların elde ettiği bu bedelin (eğer sermaye arttırımı kardan karşılanmışsa) Menkul Sermaye İradı sayılıp (yarısı vergi dışı bırakılıp kalan yarısı G.V 103 md.üstünde ise)vergilendirilmesi olayıdır.Dolayısıyla bu tip işlemlerin Vergi Usul Kanunlarına uygun yapılıp herhangi cezai bir durumla karşılanılmaması dileğiyle
 
Ynt: Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karlarının Durumu

Selamlar
Sayın Ferhat, elbetteki haklısınız.Benim hiç uygulamadığım pek görülmez dememdeki maksat şuydu;
Geçmiş yıllarda gerek karın sermayeye ilave edilmiş hali olsun,gerekse geçmiş yıl karlarının hespalarda kaldığı durumlarda olsun,bu şekild eçok kapanış vermişimdir, Haliyle tasfiye sonu beyanıda verilmiştir.
Fakat vergi dairesi gerek o an,gerek yıllar sonra herhangi bir uyarı veya inceleme yapmamıştır. Tabiki bu bir risktir.Yapmayacağı anlamına da gelmemektedir.Karşılaşmadığım için idarenin bu konuda çok sıkı bir denetim yaptığını da düşünmüyorum.Ama bu risk her zaman vardır tabiki..
Hatta önümüzdeki hafta tasfiyesi sonuçlana bir firmamın tasfiye sonu ilanını verip kapanışını yapacağım.Mizanda da geçmiş yıl karları duruyor.Onları da o şekilde bırakıp beyannameyi vereceğim.
Mükellefide bu konudan haberdar ettim.Karı dağıtmak icap ederse (zorunlu tutulursa) vergi ile karşılacaklarını da biliyorlar.Fakat bu riski göze alıp tasfiye sonunu bitireceğiz.Zaman ne gösterir ona bakacağız.
Özetle bu riskin bilincinde olarak hareket edeceğiz ama özde sizin dediğiniz mutlaka doğrudur.
Saygılar
 
Ynt: Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karlarının Durumu

Sayın Twolf

Açıklamalarınız için teşekkür ederim.Benimde şu anda elimde inan 7-8 tane kapanış var.Hatta hemen hemen hepsi sorunlu diyebilirim.Bende onlarla uğraşıyorum.Örneğin bir tanesi Eminönünde ünlü bir saatçi firması bir yangın sonucu saatlerinin bir kısmı yanmış bir kısmı zarar görmüş.Sigorta saatlerinin talep edilen rakamlarının yarısını ödüyor kalan yarısı için ödeme yapmıyor ve diyorki zarar gören saatleri temizleyin satın diyor.Vergi Dairesi yangındaki saatler için kestiğimiz faturayı az buluyor.Vergi Ziya var diyor.Tasfiye memurunu sorumlu tutuyor.Şu anda mahkemeliğiz. v.s,v.s

Ben onun için dikkat çekmek amacıyla yazdım.Zaten senin bu alıntından sonra''Mükellefide bu konudan haberdar ettim.Karı dağıtmak icap ederse (zorunlu tutulursa) vergi ile karşılacaklarını da biliyorlar.Fakat bu riski göze alıp tasfiye sonunu bitireceğiz.Zaman ne gösterir ona bakacağız. sen kesinlikle haklısın.

Ayrıca benim için komik olan bir olayıda anlatmadan geçemiyeceğim.Bir arkadaşımın eşi II.sınıf mükellef işletme defteri tutyor.Kapanış verdik.Arkadaşım ve eşide yanımda herşey tamamlandı.Sicilede mükellefiyeti kapatmadılar.Şaşırdık ordaki memur ne dedi biliyormusun.Yoklamada buna masa,sandalye yazılmış onları fatura ile çıkın dedi,Ne kadar rica ettiysek olmadı.Fatura tasdik edip çıkış yaptık öyle kapandı.

Sonuç II.sınıf işletmede bunu yapıyorlarsa ltd kapanışlarda tasfiye sonunda da yaparlar diye düşünüyorum


SAYGILAR
 
Ynt: Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karlarının Durumu

Sayın Ferhat selamlar
Öncelikle şu güzel rastlantıyı söylemeden geçemeyeceğim.Benimde kapanış yapacağım firmam Eminönünde bir gümrük müşaviri. Bölge olarak güzel bir tesadüf olmuş :)
Verdiğiniz örnek maalesef doğru.Hatta bizler bu duruma o kadar alıştık ki kapanış yapılacağı zaman inanın ilk baktığımzı yer açılış yoklaması.Demirbaş olarak ne yazılmış deyip öncelikle onların çıkışlarını yapmaya gayret ediyoruz.memurlarında ilk baktıkları yer bu belge.Öncelikle o faturaların çıkışlarını bekliyorlar.Zamanla kazanılan tecrübeden artık bu durum sorun olmaktan çıkıyor..
Benim firmam açıkcası biraz özellikli bir firma.Yaklaşık 25 yıl faaliyet göstermiş ve bugüne kadar çok yüklü miktarlarda gerek kdv gerek kurumlar ödemiştir ve de hiçbir kuruma da borcu yoktur.Hatta 90'lı yıllarda (eminim hatırlarsınız) yüksek vergi ödeyenlere ticaret odası tarafından takdir beratları verilirdi.Bu şekilde alınmış bir çok beratı vardır.En azından mükellefiyet görevlerini fazlasıyla yerine getirmiş bir firma olmanın haklı gururuyla :) vergi dairesine gideceğiz.Bununda olumlu etkisi olacağına inanıyorum.
Fakat haklı olduğunuz gibi memurların ne zaman neye dikkat edecekleri hiç belli olmaz.Deneyip göreceğiz.
Saygılar
 
Ynt: Tasfiye Halinde Geçmiş Yıl Karlarının Durumu

Öncelikle kolay gelsin benimde içinde bulunduğum durum malesef aynı, yazılarınızı okurken.
şirketin karı yada geçmiş yıl zararı şekilde kapanış yapıyoruz, kurumlar vergisini verirken bilançoyu boş veriyoruz, kar zararı da çok azami bir şekilde zarar gösterek kapatıyoruz. peki defteri dökerken. bu karlar yada zararları o şekilde bırakarakmı dökeceğiz,bunun hakkında bilginiz varsa aydınlatrsanız sevinirim.
bde şirketin elindeki fazla stoğu özel maliyet şeklinde kayıt yapıp eritebilirmiyim, tasfiye sürecinde,
Şimdiden cvplarınız için tşk.
 
Üst