Tasfiye İşlemi

Üyelik
2 Nis 2007
Mesajlar
16
suan da aktif olmayan üzerinde sadece gayrimenkulu olan bir şirketi tasfiye etmek istiyoruz. Çünkü sozkonusu gayrimenkulu (fabrika binası ve arsası) satın almak isteyen bir müşterimiz var.
Acaba nasıl bir prosedürle işlem yapılmalı ki şirket için en kazançlı bir durum oluşsun?

Önce şirkette tasfiye kararı alınıp gayrimenkul elden mi çıkartılmalı? Yoksa şirket fabrikayı satıp sonra tasfiye kararı mı almalı?
Tasfiye işlemi uzun süren bir işlem midir. (A.ş için)
 
Ynt: Tasfiye İşlemi

Merhaba,
Gayrimenkulun tasfiye kararından önce veya sonra satılması önemli değil. Her iki durumdada genel duruma göre satıştan elde edilen gelirin vergisi ödenecektir. Ama tasfiye kararından sonra satılması halinde geçici vergi ödenmeyeceği için çıkacak olan vergi dönem sonu beyanına girecektir. Bunu kendiniz değerlendirimelisiniz.

Tasfiye süreci yaklaşık olarak 13-14 ay sürecektir.
 
Ynt: Tasfiye İşlemi

Sn.Tamer Bey,

Tasfiyeye giren işletmeler geçici vergiden muafmıdır? Biraz aydınlatabilirmisiniz?
 
Ynt: Tasfiye İşlemi

Evet. Tasfiye sürecinde geçici vergi beyanı ve ödemesi yapılmaz. Bunun dışında diğer tüm beyannameler verilir. Çalışan varsa muhtasar da verilir.
 
Ynt: Tasfiye İşlemi

bu arada gayrimenkul 2 yıldan fazla süredir aktifteyse kurum (%75) ve kdv istisnasıda vardır.
 
Ynt: Tasfiye İşlemi

Faal olmayan şirketin vergi, ssk, kıd.tazm., ücret vs. gibi borcu yoksa ortaklar hisselerini gayrı menkulu alacak kişilere satabilirler. Böylece bina satışı olmayacağından her hangi bir vergi ve kdv yükümlülüğü de olmaz.
 
Ynt: Tasfiye İşlemi

13.07 temmuz da tasfiyeye giran şirket 2 dönem geçici v. beyannamesini verip 3. dönemimi vermez yoksa, temmuzda 13 gün olduğundan onu da verip sadece 4.'yü mü vermez??
 
Ynt: Tasfiye İşlemi

3.dönem geçici vergi beyannamesini vereceksiniz 13.07 tarihli

4.dönemi vermenize gerek yok

Kolay gelsin
 

Benzer konular

Üst