Tek Düzen Hesap Planı 4 193-371 Nolu Hesap İşleyişi

Ynt: Tek Düzen Hesap Planı 4 193-371 Nolu Hesap İşleyişi

değerli üstadlar aynı sorun ben de de var
1.dönem kar
2.dönem kar
3.dönem zarar
4.dönem zarar
şimdi ben bu şekilde bir durumda 193 nolu hesaba işledim fakat sonuç olarak 371 nolu hesaptaki rakam 370 den fazla zaten genel itibariyle zarar çıkmaktadır. durum böyle olunca nasıl bir yol izlemeliyim. yardımlarınızı bekliyorum.

tasfiye halinde olan bir firmamız eylül 2010 a kadar tasfiye süreci devam etmekteydi bizde bu süre içerisinde kdv gecici ve muhtasar beyannamelerini bos olarak onayladık. yanlızeylül 2010 dan sonra tasfiye süresi uzatıldı.biz eylülden sonra ekim kasım aralık ve 2011 beyannamelerinin hiç birini onaylamadık.geriye dönük bu beyannameleri onaylamamız gerekirmi.acil cevap verirseniz sevinirim şimdiden tskler

BUSEGAYE ' Alıntı:
kurumlar vergisinde malikarın üzerinden %20 vergi hesapladığımız zaman ödememiz cıkıor 370 li hesaba karsılığı kaydettiğimizde gecmiş yıl zararını beyanname üzerinde kardan mahsup edildiğinden ödeme cıkmıyor benim takıldığım konu bilançomuzda %20 ayrımıs olduğumz karsılık hesapta bakiye olarak kalıor geçmiş yılzararını düştüğümüzde 370 li hesabı nasıl kapatmamız lazım k.vergi tahakkuknda yardımcı olursanız sevinirim ...

Selamlar.
Tahakkuk eden Vergi çıkmadığında karşılık hesabı kullanamazsınız.Bilanço maddelerini yaparken beyannameyi gözünüzün önüne getiriniz.Geçmiş yıl zararları düşüldüğünde mali kar kalıyor ve üzerinden vergi hesaplanıyorsa 370 karşılık hesabını kullanacaksınız.Kısaca karşılık veya vergi hesaplamasını ticari kar üzerinden yola çıkarak hesaplamayınız.
Maalesef mantık veya gidişat hatası yapıyorsunuz.tüm ilave ve indirimler düşüldükten sonra kalan kar mali kardır.Kısaca verginin hesaplandığı kar mali kardır ve beyandaki kurumlar vergisi matrahını verir..Dolayısıyla mali kar,geçmiş yıl zararları da düşülmüş halidir.Bu durumda vergi çıkmadığına göre 370 hesabını kullanmamanız gerekir.
Saygılar

BUSEGAYE ' Alıntı:
tasfiye halinde olan bir firmamız eylül 2010 a kadar tasfiye süreci devam etmekteydi bizde bu süre içerisinde kdv gecici ve muhtasar beyannamelerini bos olarak onayladık. yanlızeylül 2010 dan sonra tasfiye süresi uzatıldı.biz eylülden sonra ekim kasım aralık ve 2011 beyannamelerinin hiç birini onaylamadık.geriye dönük bu beyannameleri onaylamamız gerekirmi.acil cevap verirseniz sevinirim şimdiden tskler

Selamlar.
Öncelikle tasfiye halindeki firmalar için geçici vergi beyanı vermenize gerek yoktur.Tasfiyeniz sonuçlanmadıkça geçici vergi beyanı hariç diğer tüm beyanları geriye dönük vermelisiniz.
Saygılar

Geçici vergilerin 4 dönemini 193 borçlu, 360 alacaklı şeklinde işliyorum. Mesela her dönem 500 geçici vergi çıkmış olsun. Dört dönem sonunda 2000 yapar.
Son döneme ait olan 500 lirayı 2014 te ödedi.2013 dönem sonunda 371 borçlu 193 alacaklı yaparken 1500 mü yazmam gerekiyor 2000 mi. Aslında 4 dönemi de ödediğini biliyorum. Sadece 2013 e isabet eden kısım mı yazılmalı yoksa tamamı olan 2000 mi.

371 borçlu 193 alacak kaydı yaparken kıstasınız 370 hs olmalı. 370 hs kadar kısmı 371 hs almalısınız ve artan var ise 193 hs kalmalı. Yıllık beyan tahakkuku sonrası bu fazlalığın iade alacağınız olduğu kesinleştiğinden o zaman 136 hs aktarılmalı.