Telefon, Elektrik, Su Ft. Hakkında

Üyelik
1 Haz 2005
Mesajlar
29
Merhaba,

Zaman zaman telefon, elektrik ve su faturaları postada kaybolmakta ve elimize ulaşamamaktadır. Bu durumda elimize ulaşamayan böyle bir faturayı ödeme makbuzuna dayanarak gider olarak kaydedebilir miyiz?

Konuyla ilgili mali idare görüşünü yansıtan herhangi bir dayanak var mıdır?

Teşekkürler.
 
naci bey
elinizdeki makbuzda toplam ödeme içerisinde kdv oranını ayırarak gidere kaydedebilirsiniz ödeme makbuzu yeterlidir.
 
Sayın Aktürk,

Kanunen Kabul Edilmeyen Giderleri ne yapacaksınız;_?
özel iletişim vergisi, gecikme cezaları....

bana faturasız sadece makbuza iç yüzde ile KDV ÖİV ayırarak işlem yapmak pek sağlıklı gelmiyor gibi,
 
naci bey erkan beyin cevabına katılıyorum faturası olmayan bir gideri zaten ödeyemezsiniz elektrik faturasında iç yüzde ile ayırıp gideri ve kdv yi bulabilirsiniz telefon ve cep telefonu faturalarında ise özel iletişim vergilerini dikkate almasınız bunuda yaparken türktelekom faturaları için fatura tutarı x 33 / 133 - fatura tutarı yaparak gideri bulursunuz bunun üzerinede %18 kdv ve % 15 ötv yi hesaplatarak ilgili kayıtlara yapabilirsiniz cep telefonu faturalarında özel iletişim vergisi % 25 olduğundan x43 / 143 yaparak bulursunuz bence gayet sağlıklı sonuçlar çıkıyor.
 
Sayın italik

o halde biraz empati yapalım,
siz kargoda kaybolan mal alış faturalarını satıcıların tahsilat makbuzu ile işleme almıyorsunuz
o halde neden faturası elinize gelmemiş bir gider faturasını ödeme makbuzu ile kayıtlarınıza bir takım hesaplar yapıp, içeriğini görmeden alabiliyorsunuz_?

ya sözkonusu ödeme makbuzunun yarısı gecikme cezası ise_?

defalarca uyarmama rağmen bu şekilde evrak gönderen benimde müşterilerim var,
kanımca bu durum müşterinin muhasebeye ve muhasebeciye bakışını yansıtıyor,

''nasıl olsa Türk Vergi Sistemi beyana dayanıyor, benim muhasebecim bana az vergi çıkartıyor, eğer vergi çıkarsa da biryerlerden fatura vs. bulup telafi ederim'' mantığı birtakım mükelleflere yerleşmiş durumda,

eğer mükellef mali müşavirine göndereceği bir telefon faturasını, zahmet edipte, faturayı ciddiye alıp usulune uygun olarak ödeme makbuzu ile göndermiyorsa
ve bazı meslekdaşlarda birtakım hesaplarla hayali bir faturayı kayıtlara alıyorsa,
o zaman meslek etiğini tartışmak gerekir,

zor bir meslek yapıyoruz aslında, attığımız imzanın sorumluluğu ile mükellefi eğitmek, disiplin altına almak yoğun iş yükü ile birlikte ekstra yük olarak üzerimize kalıyor.

bu nedenle faturasız makbuzları, bazende makbuzsuz gelen faturaları mükellefe geri gönderiyorum.
 
Atıf bey ömcelikle hassasiyetinize tamamen katılmaktayım elbetteki doğru olan fatura ve ödeme belgesidir yalnız son yazdıklarınıza cevap vermek isterim;

1- Kargoda kaybolan faturaların elbetteki onaylı bir suretini istiyoruz tahsilat makbunuza göre giderleştirmiyoruz çünkü karşı firmaya avans mı verdik yoksa cari hesabımızımı kapattık bunu öğreniyoruz. yani bir tahsilat makbuzunun avans olma ihtimalide vardır.

2- sözkonuzu elektrik ve telefon tahsilat makbuzlarında gecikme cezası belirtilmekte. tahsilat makbuzunda borcun tutarı ..... son ödeme tarihi diye belirtilir altındada geçikme cezası yazılır.

3- biz faturası gelmemiş bir telefon faturasını öderken bu bize tahakkuk etmiş sayılmaz mı (gvk 39)

4- yapılan hesaplamalar hayali olduğuna katılmıyorum

5- diyorsunuzki mükelleflerimden bana gelen faturasız makbuzlar ile makbuzsuz faturaları dikkate almıyorum mükellefe iade ediyorum. pekala açık kesilmiş faturalarıda mükellefinize iademi ediyorsunuz merak ediyorum. telefon faturalarında imza yukarda olduğunda açık fatura gibi dikkate almanız gerekmezmi.

cümlenin başında dediğim gibi size katılıyorum ama faturasız makbuzlar ve makbuzsuz faturaların giderleştirilemeyeceğinde ayrı saflardayız iyi çalışmalar.
 
Sayın Naci,
Yapılan bir harcamanın gider olarak dikkate alınabilmesi için aranan şartlardan biri de Vergi Usul Kanununda belirtilen geçerli bir belge olması gerekir.Bu nedenle sadece makbuz yeterli olmayıp,gerekli ödemenin faturası olması gerekir.
 
Ynt: Telefon, Elektrik, Su Ft. Hakkında

Merhaba,

telefon, elektrik değilde.. her ay turksat faturaları geliyor mükellefimden kablolu yayın için, bu gider yazılır mı? sözkonusu faaliyeti sağlık üzerine.. bekleme salonunda bir tv var.. hastalar falan bekliyor ama işi ile fatura kapsamı arasında tereddüt ettim.. Acaba gider yazılır mı?
 
Ynt: Telefon, Elektrik, Su Ft. Hakkında

Yazılır

Bekleme odasındaki televizyon sonuçta işle ilgili terredüt etmeyin. Amortide edebilirsiniz bence
 
Ynt: Telefon, Elektrik, Su Ft. Hakkında

merhaba,
teşekkür ederim cevabınız için sn. Ant Z

bide şirket ortaklarının cep telefon faturaları isimlerine hitaben geliyor. Ancak faturada geçen adresler hep işyeri adresleri.. Ama faturalar nama yazılı.. şirketin ünvanı geçmiyor. Bu faturalar indirim konusu olur mu? Adres açısından..
 
Ynt: Telefon, Elektrik, Su Ft. Hakkında

Şirket ünvanı geçmiyorsa gider yazılmaz.
 
Ynt: Telefon, Elektrik, Su Ft. Hakkında

sn. nguroy

sadece cep telefonları mı gider yazılmaz.. Yani normal şirket telefon faturalarında da ortak isimleri geçiyor ama adres işyeri adresi kimisinde dükkan yazıyor.. bunlarda gider yazılmaz mı?
 
Ynt: Telefon, Elektrik, Su Ft. Hakkında

Bu konu çok tartışıldı. Geçiici olarak bir kaç defa yazılabilir. Ancak doğrusu telefonlara firmaya devretmektir.
 
Ynt: Telefon, Elektrik, Su Ft. Hakkında

telekomun tahsilat makbuzlarında fatura tarihi yazmıyor. bu makbuzlara göre kayıt yapıldığında ödeme gününe göre kayıt yapılacağından fatura tarihide muhtemelen bir önceki ay olabileceği, bununda kdv nin döneminde indirilmeyip bir sonraki dönemde indirilme olasılığına karşı faturaya göre kayıt yapılması daha doğru olur.
 
Üst