Telefon.internet,elektrik ve su gibi fatura kayıtları nasıl ?

acemismmm

Katkı Sunan Üye
Üyelik
19 Ocak 2010
Mesajlar
270
Konum
ankara
Arkadaşlar;Telefon.internet,elektrik ve su gibi gelen faturaların kaydedilmesinde gelen fatura ve ondaki bilgiler mi yoksa ödeme yapıldığında alınan belge mi kayıt edilecek.teşekkürler.
 
Ynt: Telefon.internet,elektrik ve su gibi fatura kayıtları nasıl ?

bilanço ise ft tarihine göre kayıt edilip, ödeme yapıldığında ödeme kaydedilir. işletme de ise ödendiğinde kaydedilir.(ft ve ödeme mk birlikte olmalı)
 
Ynt: Telefon.internet,elektrik ve su gibi fatura kayıtları nasıl ?

Selamlar.
Öncelikle bu tarz faturaların ne şekilde kaydedileceği açık açık bir yerlerde yazmaz.Özelgelerde veya yorumlarda rastlanabilir her iki halde de yapılan kayıtlar doğru kabul edilir.Burada önemli olan aslında her ay müteakip olarak yapılan kayıt nizamının tutarlı olarak yapılmasıdır.Yani belirleyeceğiniz kayıt yönteminin takip eden diğer aylarda da aynı şekilde de devam etmesidir.Şöyle ki,
Örneğin Ticari kazançlarda tahakkuk esası geçerli olduğundan,faturanın ilgili olduğu ayda tahakkuku yapılıp ödeme zamanında da ödeme maddesi yapılabilir.Veya sadece ödeme anında bu fatura kaydı yapılabilir.
Ocak dönemine ait telefon faturanızın ödeme zamanı 25 şubat ise, faturayı ocak ayında kaydederek giderleştirip şubat ayında ödeme kaydını girebilirsiniz.Veya ödeme anında faturayı kaydederek hem gider hem tediye işlemini aynı anda yapabilirsiniz.Burada önemli olan BANA GÖRE belirlenecek kayıt nizamının bir dönem içinde aynı şekilde devam etmesidir. Bunun devamlılığı zordur ve kendi içinde handikapları vardır.
1- Sadece ödeme zamanı bu faturaları kayıt eden bir işletme,kdv ve gider ihtiyacı olduğunda faturayı ödeme zamanında değil de fatura dönemine göre kaydetmek isterse bu tutarlılık bozulacaktır.
2- Bazı firmalar ödemediği telefon vb.faturalarını,kayıt için müşavirine vermemektedir.Ödenecek faturalar arasında bekletmekte,ödediği zaman muhasebeye vermektedir.Bu hallerde de fatura kayıt nizamı bozulacak,kayıtlar incelendiğinde yine karmaşık bir kayıt şekli ortaya çıkacaktır. Bunu önlemenin yolu,faturalar ödenmese bile en azından bir fotokopisinin düzenli olarak muhasebeye verilmesini istemek ve bunu sağlamaktır.
3- Otomatik ödeme talimatı ile ödenen faturalarda ne hikmetse faturaların temin edilmesi ihmal edilmektedir.Nasılsa ödeniyor mantığıyla faturalar alınmamakta,muhasebeye verilmemektedir. Belirlenecek kayıt şekline göre bunlarında düzenli bir şekilde temini sağlanmalıdır.
4- Faturalarla ödeme makbuzları bir arada gruplanmamaktadır.Faturalar ayrı bir zamanda makbuzlarda ayrı bir zamanda muhasebeye ulaştığından,muhasebede bulmaca çözer şekilde hangi makbuz hangi faturaya ait çalışması yapmaktadır.
Seçenekler çoğaltılabilir.
Özetle belirlenecek kayıt nizamının bir müşavir bürosunda tutarlı ve devamlı olmasını sağlamak çok zordur.Firma içi muhasebe bölümü,bu devamlılığı ofise nazaran daha iyi sağlayacaktır.
Benim düşüncem bu tarz faturaların dönemine göre mi yoksa ödeme zamanına göre mi kayıt edilmesinden daha önemlisi bahsettiğim bu tutarlılığın sağlanmasıdır. Kayıt nizamı düzgün ve tutarlı olduğu müddetçe aslında her iki yöntemden biri uygulanabilir.Yukarıda bahsettiğim aksaklıklardan ötürü bazen iki yöntem birden de uygulandığı görülür.
Saygılar
 
Ynt: Telefon.internet,elektrik ve su gibi fatura kayıtları nasıl ?

Aklıma gelen onlarca sakıncası bir yana nasıl olur da ticari kazancın tespitinde gider olan bu faturaları "ödeme" esasına bağlarsınız? Kanun bize "ister tahhakkuk ister ödeme esasını seçebilrsin,ben karışmıyorum" mu diyor? Hayır tam aksine ticari kazanç tahhakkuk esasına göre belirlenir ve seçin seçme şansın yok diyor,bu mantıkla gidersek satışı yapılan emtia için satış bedelini tahsil edene kadar hasılat kaydı yapmamamız gerekir.
 
Ynt: Telefon.internet,elektrik ve su gibi fatura kayıtları nasıl ?

koraykarakaya ' Alıntı:
satışı yapılan emtia için satış bedelini tahsil edene kadar hasılat kaydı yapmamamız gerekir.
Bunu yapsalar, birde aynı şeyi KDV içinde yapsalar ne güzel olur :)
 
Ynt: Telefon.internet,elektrik ve su gibi fatura kayıtları nasıl ?

Sayın arkadaşlar,
Mesajda telefon faturası geçtiği için bu konuyla bağlantılı olduğunu düşündüğüm aşağıdaki 397 sayılı tebliği görüşlerinize sunuyorum. Mükelleflerin gönderdiği T.Telekoma ait e-faturayı nasıl gider yazacağız. :)

(Sıra No: 397)

Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği
6. e-Faturanın Muhafaza ve İbraz Yükümlülüğü
Vergi Usul Kanununun ilgili hükümlerine göre mükellefler, gerek düzenledikleri gerekse
adlarına düzenlenen faturaları, yasal süreler dahilinde muhafaza ve istendiğinde ibraz
etmekle yükümlüdürler.
e-Faturanın veri bütünlüğünün sağlanması ile kaynağının inkar edilemezliği Mali
Mühürle garanti altına alınmaktadır. Mührün doğruluk ve geçerlilik kontrolünün ancak
elektronik ortamda yapılabilmesi nedeniyle e-Faturanın kağıda basılarak saklanması söz
konusu değildir.
Bu nedenle mükellefler, düzenledikleri ve aldıkları e-Faturaları,
üzerindeki Mali Mühürü de içerecek şekilde kanuni süreler dahilinde kendi bünyelerindeki elektronik, manyetik veya optik ortamlarda muhafaza ve istendiğinde elektronik, manyetik veya optik araçlar vasıtasıyla ibraz edeceklerdir
 
Üst