Teminat mektubu bozumu

aday

Katkı Sunan Üye
Üyelik
15 Nis 2006
Mesajlar
601
Konum
istanbul
bir bayiimizin bize 35.000 tl borcu var bizde de bu ayın 22 si vadeli temnat mektubu var tutarı 85.000 tl ve bize olan borçlarını ödeyememektedirler bu durumda bu teminat mektubunu ne şekilde nasıl devreye sokacağız sadece borçları kadar mı tutar alabiliriz yoksa üzerindeki yazan rakamın hepsinimi bu parayı bize banka mı ödeyecek kaç gün sürer işlem ve muhasebe kaydı nasıl olacak prosedür nedir acaba?
 
Ynt: teminat mektubu bozumu

Mektubun borcunuz + diğer masraflar kadar kısmının tazminini isteyebilrisiniz. Bankaya yazılı olarak başvurun . İşlem duruma göre 1-2 gün sürebilir.
Muhasebesi basit 320 B/102 A alacak yaparsınız. Eğer mektubu nazım hesaplara aldıysanız. Ordan düşümü yaparsınız.
 
Ynt: Teminat mektubu bozumu

****Mektubun borcunuz + diğer masraflar kadar kısmının tazminini isteyebilrisiniz. Bankaya yazılı olarak başvurun . İşlem duruma göre 1-2 gün sürebilir.
Muhasebesi basit 320 B/102 A alacak yaparsınız. Eğer mektubu nazım hesaplara aldıysanız. Ordan düşümü yaparsınız.


--nguroy üstat

muhasebesini 320 B/ 679 A demek istedi. Burda 102 hesap olmaz.Çünkü karşı tarafın teminat mektbubu Gelir kaydediliyor
 
Ynt: Teminat mektubu bozumu

Şimdi burda mektubun içeriği önem kazanıyor. Mektup bir alacağın teminatı olarak alındıysa, daha önce bir mal veya hizmet satışı yapılarak kişi veya firma borçlandırılmış, karşılığı gelir hesaplarına intikal etmiştir.
Burda da bir " bayi " den söz edildiğine göre bayinin aldığı veya alacağı mal bedellerine teminat olarak mektup alınmıştır.
Bu durumda doğru kayıt düzeltiyorum 102 B/120 A şeklinde olmalıdır.

Eğer mektup yapılacak bir işin teminatı olarak alınmış olsaydı ve iş yapılmadığı veya eksik yapıldığı için nakte çevrilseydi bu durumda gelir yazılması söz konusu olurdu. Ben gelir hesabı olarak 649 u tercih ederdim . Çünkü büyük ihtimalle firmanın olağan işleyişi ile ilgili bir teminat alınmıştır.
 

Benzer konular

Üst