Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

A- TEK DÜZEN HESAP ÇERÇEVESİ

Tek düzen hesap çerçevesi, hesap sınıflarını ve hesap gruplarını şu şekilde belirlemiştir.

HESAP SINlFLARI

1. DÖNEN VARLIKLAR

2. DURAN VARLIKLAR

3. KISA VADELİ YABANCI KAYNAKLAR

4. UZUN VADELİ YABANCI KAYNAKLAR

5. ÖZKAYNAKLAR

6. GELİR TABLOSU HESAPLARI

7. MALİYET HESAPLARI

8.

9. NAZIM HESAPLAR

HESAP GRUPLARI

1. DÖNEN VARLIKLAR

10. HAZIR DEĞERLER

11. MENKUL KIYMETLER

12. TİCARİ ALACAKLAR

13. DİĞıER ALACAKLAR

14

15. STOKLAR

16.

17. YILLARA YAYGIN İNŞAAT VE ONARIM MALİYETLERİ

18. GELECEK AYLARA AİT GİDERLER VE GELİR TAHAKKUKLARI

19. DİĞER DÖNEN VARLIKLAR

2. DURAN VARLIKLAR

20.

21.

maliyetten o kadar şartlanmışım ki safha sorusu geleceğine yine dağıtımı görünce afalladım resmen ..
maliyet yine kaldı :(
eğitim toplantıları filan gözümde tamamen yalan oldu .. >:(
hem vergiden hem maliyetten (ki iki dersten girdim zaten ) tüyo olarak nitelendirdiğim ve özellikle son hafta yoğunlaştığım her şey fiyasko oldu .. demek ki neymiş bu işin bir mantığı yokmuş...
ordan çıkmaz ,burdan sormazlar diye bir şey hiiiiiç yokmuş ..
'zaten ruhsatı alıp hemen büro mu açacağım ki ,elimden geleni yaptım,canım sağolsun kasımda inşallah'diyerek kendimi avutuyorum..
öyle ya da böyle herkese geçmiş olsun..

ya arkadaslar bu sınavda aslında herkez aynı noktalara takılmış ve görüyorum ki bu form sitesini okudukça yanlışlarım artıyor ama puan yine alırım diyorum sorulardan ;
örneğin hesap sınıfı hesap grubu olayı sizce hazırdeğerler /dönen varlık şekline de diğerini hepsi yapılırsa
ve dönen varlık/ aktif şeklinde yapılmazsa puan vermezlermı puan alamaz isek kaldık demektir yani 5-10 puna arasında bir şey vermezleri ki buda natıken doğru ama öyle koyu punta ile yazmışlarki HESAP SINIFI DİYE acık bir tehtit kesin vermezler gibi geliyor bu 1.sorunum

2.olay yine lanet olası (ki kaldım heralde bu dersten) analizden ticari borç ödeme süresi=365*ort tic borç/ satişların maliyeti formulu kullanılmaz mı ki eğer kullanılır ise 2008 yılı için ortalamaya 2007+2008/2 değilmidir hadi böyle ise bu ortalama tic borcu 2007 için de aynı tuturdan uygularsak 15 puandan "0" mı alırız.

ve ayrıca nakit akım tablosu içim bilanço gelir fon akım kar dağıtım yazsak gerekçeye fazla girmeden nakit tanımı(kasa ve banka ) ve gerçek anlamada çıkış ve giriş gerektiren işlemlerden ötürü vs.vs.vs....
birkaçtanede araya birşeyler sıksak 20 punadan 7,5 almazsak bittik.

birde şu 30 puanlı soruya genel başlık yazıyorum ;likitide,varlik dağılım dengesi, (tic%60 sanayı%40 gibi ) yatırım durumu, kredi kuruluş açısından, k.v. kredi güçü için ,konularına 1 -2 çümleyle değinsek tnımıda buna göre yazsak hee birde çalışma sermayesini dönen varlık demek olduğunu (net çalıma sermayesinin dön-k.v.y.k olmasından çıkaracak olursak) allah aşkına 12,5 almaz mı ya en azından
bu konuda biri bişey desin dostlar boralim çok bozuk...konuşalım tartışalım çünkü herkez benzer noktada takılmış

ayrıca vergide en baba 4 soruyu geçiçi kabul 2009 hesaba almayıp da genel gider nispeini dalgınlıkla sadece hasılatları oranına göre dağıttım ama diğer hesaplamalar doğru....sizler nispeti nasıl hesapladınız...??

kıdem tazminatına tek tek askerlik, evlenme, emeklilik,iş söleşmesinin işveren tarafından BİLDİRİMSİZ FESHİ (????? ???) İŞÇİ TARAFINDAN HAKLI FESHİ (?????) VE DİĞER SEBEBLERİ YAZILANLARIDA AYRINTILI ŞEKİLDE YAPIP ,BASİT BİR TANIM VE HESAPLAMA ŞEKLİ K.TAZ HANGİ SÖZLEŞMELER ALMAZ VB BİLGİLER YAZSAK 25 puandan 12,5 almaz mıyız?

kıdem tazminatına tek tek askerlik, evlenme, emeklilik,iş söleşmesinin işveren tarafından BİLDİRİMSİZ FESHİ (?? ) İŞÇİ TARAFINDAN HAKLI FESHİ (??) VE DİĞER SEBEBLERİ YAZILANLARIDA AYRINTILI ŞEKİLDE YAPIP ,BASİT BİR TANIM VE HESAPLAMA ŞEKLİ K.TAZ HANGİ SÖZLEŞMELER ALMAZ VB BİLGİLER YAZSAK 25 puandan 12,5 almaz mıyız?

Diğerlerine bol bol vermişsin ancak bu soruya neden bu kadar kıt verdin anlamadım :) kıdem tazminatı bunlardan oluşuyor zaten başka bir şey yok en az 20 alırsın bence

aslında vergi hukuku uygulama sorusu haricinde çok zor değildi. uygulama sorusuda bilen için kolaydı. ben hiç inşaat firması ile ilgilenmediğim için bana zor geldi zaten saçmalamıştım çözümde. onun dışında diğerleride fena değildi ama neticede 75 puan üzerinden değerlenecek. o yüzden biraz zor sanki geçmek.
denetim yine üzerinde tartışılması gereken bir sınavdı. çok kolay değildi ama çokda kasmamışlar.umarım ondanda 50 alır geçerim. çok sıkıldım girmek istemiyorum artık sınavlara.
versekte kurtulsak :(

Maliyetten girenler biraz tecrübeli arkadaşları dinleseydi.Oda toplantısından sonra ben yazdım.Bu kadar göstere göstere burdan soracağız diyorlarsa siz gidin unutturulmuş konulara bakın diye yazmıştım.

Ben her derse hazırlandım ama maliyet benim için imkansızdı çünkü kursta anlatılandan hiçbişey anlamadım ben evde kitaptan kendim çalıştım. Soruları görünce gözlerime inanamadım. Benim için finansal muhasebede dahill en kolay sınav maliyetti ve bir daha böyle sınav gelmez bence

Arkadaşlar benim 2.girişimdi tek ders vergiden girdim ve sınavdan sonra geçerim diyemedim. İlk girişimde 6 dersten geçerim diyebilmiştim. ve sınav sonuçları açıklandığında 6 dersten geçmişim. özellikle ilk giren meslektaşlarıma içlerini rahatlamak için şunu söylüyorum sınavdan sonra eğer geçerim diyorsanız o dersten geçmişsinizdir. onun için fazla stres yapmayın özellikle maliyet sınavında sonucun hiç bir önemi yok mart sınavında benim 2 sorumunda cevapları yanlıştı. Ancak 60 vermişler yani gidişatınız doğru ise ve çok bariz hata yapmadıysanız geçersiniz. ben artık aralıkta bir daha girecem herkesin umduğu gibi gelir inşallah sonuçlar...

İnşallah. Herkes için hayırlısı olsun

Arkadaşlar vergi dersinden o kadar konuya çalıştım bir tanesi tutmadı. Bence tasdik zamanı aralık ayında sorulması gereken bir soruydu. Birde dikkatinizi çektimi Tesmer'in tarihinde bir ilk oldu bu sınavlarda ben 1998 yılından beri takip ettim mutlaka her dönem geçmiş yıl sınavlardan 1 soru veya benzeri geliyordu. belki beyanname verme süreleri temmuz/2008 dönemi sorusunun aynısı gibi gözüksede araya mali tatil girdiği için herkesi şaşırttılar. Yani ilk defa bir metin sorusu geçmiş yıllarda gelmedi.

siyahbeyaz_16 ' Alıntı:
Arkadaşlar benim 2.girişimdi tek ders vergiden girdim ve sınavdan sonra geçerim diyemedim. İlk girişimde 6 dersten geçerim diyebilmiştim. ve sınav sonuçları açıklandığında 6 dersten geçmişim. özellikle ilk giren meslektaşlarıma içlerini rahatlamak için şunu söylüyorum sınavdan sonra eğer geçerim diyorsanız o dersten geçmişsinizdir. onun için fazla stres yapmayın özellikle maliyet sınavında sonucun hiç bir önemi yok mart sınavında benim 2 sorumunda cevapları yanlıştı. Ancak 60 vermişler yani gidişatınız doğru ise ve çok bariz hata yapmadıysanız geçersiniz. ben artık aralıkta bir daha girecem herkesin umduğu gibi gelir inşallah sonuçlar...

arkadaşım benim tek ders denetim vardı. sınav fena değildi çok zor değildi yaptım ama eksiklerim var ben de geçerim diyordum ama bir arkadaş marttaki sınavdan geçeceğini düşünüp 37 almış açıkcası geçerim demeye korkuyorum

Yeni girecek ve tekrar gireceklere tavsiyem kesinlikle geçmiş yıllar soruları ile kendinizi hazırlamayın ve bakmayın . Bu komisyon her dönem ters köşe yapıyor. 2008 öncesi tarih oldu bilin

kerem81 ' Alıntı:
Yeni girecek ve tekrar gireceklere tavsiyem kesinlikle geçmiş yıllar soruları ile kendinizi hazırlamayın ve bakmayın . Bu komisyon her dönem ters köşe yapıyor. 2008 öncesi tarih oldu bilin

Katılıyorum... Ben her dersden geriye dönük en az 3 yıllık sınav sorularını çözdüm... Genelde sıkıntı olmadı... Hatta sınav öncesi burdan geçmiş dönme sınav sorularına bakın demiştim... Ama kendi tezimi çürütmüş oldum :( Ben analize takmış durumdayım... Geçmiş yıllarda Temmuz 09 sınavı gibi sorulan hiç bir sınav sorusu yok...

denetim açısından geçerli değil ama her dersi farklı değerlendirmek gerek. analiz açısından doğrusunuz gerçekten çok farklı soruyorlar bir de meslek kısa ve öz soruyorlar. denetim ile hukuk aralarda değişiyor vergi başlı başına bir dert zaten :)

denetimde son hakkımdı bir tek o kaldı zaten 4 soruyuda yaptım ama bilemiyorum eksiklerim var tabi her an herşey olabilir

nurdal umarım geçersin gerçekten çok zor bir durum olmalı son hakkına girmek hem çalışırken hemde sonuç beklemek işallah istediğin gibi olur.
bende vergi ve denetim kalmıştı.ikişer hakkım daha var ama insan stres oluyo acaba noalcak die.

ARKADAŞLAR

Aranızda soruların cevaplarını net bilen varmı?
kursa giden arkadaşlarım soru cevaplarını hocalara çözdürmüş olan varmı?
var ise paylaşılabilir mi?

telefonla aradım deha bugün yayınlıyacaz dedi...

arkadaşlar sonuçlar ne zaman açıklanır kesin bir tarih yok bildiğim kadarı ile..

öncelikle tüm sınava giren arkadaşlara geçmiş olsun...

arkadaşlar sınav sonucuna itiraz sizce sonucu nasıl etkiler.sınava itiraz edeniniz varmı?yükselme ihtimali varmı itirz sonucu?

merhaba arkadaşlar öncelikle geçmiş olsun hepimize;

Tümob deki abilerimiz ne yapmaya çalışıyor ?
Tarzmı değiştiriyorlar,yeni yöntemler buldularda bizi kobay olarakmı kullanıyorlar?
Yada (Şaibeli Olacağı Şimdiden Belli olan) SM Den SMMM liğe geçen abilerimiz gelecek diye bizim kazanmamızı istemiyorlarmı.
Tamam sınavla ilgili kurul değişmiş anladık ee muhasebe ile ilgili kavramlar,kurallar,algılamalardamı değişecek ?

Tablo analizinin konusu tablo analiz etmek değilmiş meğer kelime uyunları ve tehditvari uyarıları ile sınavı geçmememizi sağlamakmış.
Maliyetin 1.sorusunda aynı sonuca varan kimsiye denk gelmedim daha,
Denetimde onca aşama varken sen yüzeysel şeyler sor,

Genel hukukun o kadar önem li konusu varken sen gel Danıştay ı sor,
vergi hukukun çok sayıda kanun bulunmasına rağmen sen gel AR-GE yi sor (ar-ge yi bilseymişiz kdv,kur.v.kanunu,gv kan.,amme alacakları,Vuk,vs kanunlarını öğrenmemize gerek yokmuş)

Allah rızası için kardeşim 5 6 aydır kitapları 4 der 5 eşer sefer bitirdik son beş yılın çıkmış sorularını 7 8 sefer okuduk,mevzuatın altını üstyüne getirdik.Arkadaşlar son 1 ayda Tv seyr etmedim inanın allahtan.

sen gel bütün bu meslekle ilgili mevzuatları geç yüzeysel şeyler sor şok oldum şahsen.
İnsan vergiği emeğe acıyor ,çalışmadanda girseymişiz nerdeyse şuan daki aynı sonucu alacakmışız.

Türmob bu soru tarzlarını gözden geçirmeli.

Hayırlısı diyelim.