Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

Ynt: Temmuz 2009 SMMM Yeterlilik Sınavına Dair...

eveet 10 nüncü mesaj :D bu iş tamam arkadaşlar tek ders meslek hukukunu verdik ikinci sınavda. bu sınavda tek gereken sınavın açıklanmasını beklemek bu sınavda başarılı olan arkadaşları tebrik ederim şimdiden kasım sınavına gireceklere başarılar dilerim canı gönülden önceki 9 mesajda üzdüğümüz kırdığımız arkadaşlar olduysa hepsinden tüm içtenlikle özür dilerim.forumda emeği geçenlere moderötörlere 9 mesaja 2 yıldız verenlere teşekkürler hepinizi seviyorum sınav açıklandıktan sonra prösedürleri tamamladığım zaman buda ekim ayını bulur galiba bir yerlerde smmm murat özkan tabelasını görürseniz gelin bir çayımı için mutlaka
not :sınav sonrası işlemler için forumu takip etmeye katkıda bulunmaya devam edeceğim saygılar

denetim çok kolaydı

Başka bir siteden alıntıdır:

4 Temmuz 2009 Meslek Hukuku Soruları:

S1 :
3568 Sayılı Meslek Yasamız Gereğince;
A) Muhasebecilik Ve Mali Müşavirlik Mesleğinin Konusu Nedir.
B) Kimlere Smmm Denir.
Kısaca Bilgi Veriniz.

S2: 3568 Sayılı Meslek Yasamızın Çalışma Usul Ve Esasları Yönetmeliği Gereğince:; Meslek Mensuplarının Denetimi Sonucunda Oluşan Görüşlerine Göre Denetim Raporları Çeşitleri Nelerdir. Kısaca Açıklayınız.

S3:
3568 Say.Mes.Yas. Odalar Üye Aidatları İle Birlik Paylarının Tespitine Ait Yönetmeliği Gereğince; Üyelerin Bağlı Oldukları Odalara Ödemekle Yükümlü Oldukları Oda Aidatları İle Bu Aidatların Ödeme Zamanları Hakkında Kısaca Bilgi Veriniz.

S4:
3568 Sayılı Meslek Yas. Staj Yönetmeliğine Göre;
A) Smmm Adaylarının Yapacakları Stajın Başlama Zamanları;
B) Staj Yöntemi Hakkında,

Kısaca Bilgi Veriniz.

S5:
3568 Sayılı Yasamızın Disiplin Yönetmeliği Gereğince: Oda Ve Birlik Kurulları Başkan Ve Üyelerinin Görevleri İle İlgili Soruşturmayı Gerektiren Fiillerinden Dolayı Yapılacak Soruşturmanın Açılmasına Karar Vericek Ve Bu Soruşturmayı Yürütüp Karar Vereccek Yetkili Oganlar Hangileridir.
Kısaca Bilgi Veriniz

denetim kolay,meslek zor ve vergi zor hukuk nasılmış acaba?umarım yarınki sınavlar daha kolay daha doğrusu standartlara uygun bir sınav olur ve zor olan sınavlardan kasım 2008 sınavında olduğu gibi daha bol puan verirler.

ya bu arada vergi sorularını sizlerle paylaşmak isterdim ama o kadar gerginimki şu an o soruları tekrar elime alacak ruh hali içinde değilim.belki vergi sınavı iyi geçen birileri vardır da soruları yazarlar.böylece cevapları hakkında da fikir sahibi olabiliriz.

arkadaşlar vergi hukuku 4. soru 04 temmuz 2009 sınavı yanıtlayabilecek kimse varmıdır.

SORU 4) Bir gelir vergisi mükellefinin ( A ) ve ( B ) olmak üzere yıllara sari iki ayrı inşaat işi ve bir de nalburiye işi bulunmaktadır. Bunların
hepsi için 2008 yılında yapılan ortak genel giderlerin toplam tutarı 240.000 TL'dir. Mükellefle ilgili bilgiler aşağıdaki gibidir.

- Nalburiye işine ilişkin 2008 yılında elde edilen toplam hasılat tutarı 500.000 TL'dir. Aynı yıla ait satın alınan malın maliyeti ise 350.000 TL'dir.

- 1 Ocak 2008 tarihinde başlayan ( A ) inşaatı için 2008 yılı içinde yapılan toplam harcama tutarı 800.000 TL, elden edilen istihkak tutarı 1.500.000 TL'dir.
İşe ait geçici kabul tutanağı 31 Ocak 2009 tarihinde idarece onaylanmıştır.

- 1 Haziran 2008 tarihinde başlayan ( B ) inşaatı için 2008 yılı içinde yapılan toplam harcama tutarı 700.000 TL, elden edilen istihkak tutarı 1.000.000 TL'dir.
İşe ait geçici kabul tutanağı 30 Nisan 2009 tarihinde idarece onaylanmıştır.

- 1 Ocak 2008 tarihinde 73.000 TL maliyet bedeli ile satın alınan ve faydalı ömrü 5 yıl olan minibüs 2008 yılında ( A ) inşaatında 210 gün, ( B ) inşaatında 55 gün,
nalburiye işinde ise 100 gün kullanılmıştır.

İstenen : Söz konusu açıklamalar çerçevesinde, mükellefin 2008 yılı gelir vergisi matrahını hesaplayınız.

Öncelikle sınava giren tüm arkadaşlarıma geçmiş olsun.

Denetim kolay. Vergi ve hukuk orta şekerli ama meslek bu kadar kolay olurdu, ancak ben ters köşe oldum. Ah ah yaktın bizi hocam ...

Bu vergi sorusunu da çözdüm ben. Hoca çıkar demişti çalıştığım tek uygulama sorusuydu :) Ama inşallah yarınki sınavlardan sonra paylaşırım. Vaktim yok çalışmam lazım. Hala 3 sınav bekliyor. Tek söyleyebileceğim müşterek giderlerin dağıtımını yaparken inşaat işlerinin harcmalarını nalburiye işininse hasılatını toplayıp oranlayın.

Yarın görüşmek üzere hoşçakalın

meslek hukukundan 5.sorunun cevabını bilen var mı?

kerem81 saol yardımın için ancak bu soruyu zaten çözdüm ben
sadece objektif bir kaynaktan doğrumudur diye teyitlemek istiyorum
benim cevabımda
500.000 TL hasılat - 350.000 TL Maliyet - 4.000 TL Amortisman - 60.000 TL Müşterek Gider
= Gelir Vergisi Matrahı 86.000 TL olarak buldum senin sonucunu sadece yazarsan sevinirim

doğrudur yeterlilik sabah saat 4,30 dan beri ayaktayım
her tarafım arıyor ama değdi eğer meslek hukukundan ufak bir kaygım var yoksa bugün 4 te 3 allah nasip ederse

MUHASEBE DENETİMİ
04 Temmuz 2009

1-Denetim sırasında aşağıdaki işlemler tespit edilmiştir.Söz konusu işlemlerin doğruluğunu tartışınız.

a) Şirket, 2008 yılında şirket çalışanlarına birer elbise satın alıp hediye etmiş, satın aldığı elbiseler karşılığı KDV dahil 100.000 TL tutarını defterine gider olarak kaydetmiş, ancak beyanname üzerinde kanunen kabul edilmeyen gider olarak matrahına eklemiştir.
b) Şireketin deposunda bulunan 2.000.- TL değerindeki emtia çıkan yangında zayi olması üzerine aşağıdaki muhasebe kaydı yapılmıştrı.

632 Genel Yönetim Gideri 2.000
153 Ticari Mallar 2.000
-----------------------0---------------------------

c) Şirket, 31/12/2008 tarihi itibarıyle 50.000 TL tutarında alacak senedi Şüpheli Alacaklar Hesabına kaydederek bu tutar kadar karşılık ayırmış, ayrıca bu tutar üzerinden 12.500 TL reeskont hesaplayarak gider yazmış, ancak aynı tarihte mevcut olan 1.000 TL tutarlı borç senetleri için herhangi bir işlem yapmamıştır.

2-Kasa hesabı ile ilgili denetimmin amacı ile uygulanacak denetim işlemleri nelerdir?Kasadaki mevcutların ve bankaya yatırlımamış tahsilatın denetim programı hangi aşamaları içerir.

3-Bir denetim sözelşmesinde bulunması gereken unsurları açıklayınız.

4-Raporlama standartları nelerdir, kısaca açıklayınız.

Görüşlerinizi alalım

Genel olarak bugünü değerlendirmek gerekirse;Marta göre zor kasım'a göre kolaydı.Orta yani.Ancak vergi'den döktüler yine.Yarım saatten sonra sınıf boşaldı.Temel hukuk'ta aynı şekilde baya zorladı.Denetim gerçekten çok basitti Mart'tan bile basitti.Meslek hukuku 2 şıklı sorular çok kafa karıştırdı ama genelde geçile bilecek sorulardı.

glerli ' Alıntı:
doğrudur yeterlilik sabah saat 4,30 dan beri ayaktayım
her tarafım arıyor ama değdi eğer meslek hukukundan ufak bir kaygım var yoksa bugün 4 te 3 allah nasip ederse

Benimde aynı :) vergiden kalabilirim.Sence kaç alırım

1.soru 1 madde eksik
2.soru tam
3.soru beyannamler doğru tarihler doğru ancak Mali tatil tarihleri yanlış :(
4.soru hiç görmedim hesaplamalar yaptım ama yanlış,sadece açıklamalar yaptım.

Denetimden ilk soruyu nasıl yaptınız.

Benim 3 ve 4 sorular tam orda 50 garanti diğerleri parçalı

Denetimde ilk sorunun A) şıkkını ben yanlış yapmışım kanunen kabul edilmeyen olmaz dedim.Kanunen kabul edilmeyen diyorlar.
C)karşılık ayrılan şeye reeskont ayrılmaz ve alacaklara ayırdıysa borçlarada ayırır
B) olağandışı zarar yaptım.

valla resmi bişi diyemem yeterlilik
ama şunu diyim şu vergiden 4. sorunun cevabını birinden daha alamazsam rahat yatamıycam onu biliyorum bende vergi hukuku 1. soru iyi mevzuata göre birebir yazmadım ama sonuçta muhasebeciyiz defter tasikleri ve yenileme tasdikleri belli
üçüncü soru tam ancak bazıları geçici vergiyide koymuş o kafamı karıştırdı
4. soru doğruda işte içim rahat etmiyor birinden daha teyit alabilsem