Temmuz ve Mart'ta finansal muhasebeden geçen arkadaşlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan deryaö
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Temmuz ve Mart'ta finansal muhasebeden geçen arkadaşlar

hakansoylu ' Alıntı:
Israrla savunuyorum.Eğer 11-12 doğru da nitelikli yevmiye kayıtlarını yaptıysanız geçersiniz.

inşallah dediğin gibidir, bütün nitelikli kayıtlarım doğru sadece basit hatalar ve işlem hatalarında kaynaklanıyor yanlışlarım...

nitelıklı hesap ne?

temmuzda emin olmamakla birlikte 8 doğru ile (ama 7 de olabilir ) 27 aldım.

şimdi 11 doğru var

yanlışlarım

360-780-368 yaptım.
493 yerine 380-480 kullandım.
100-110-240-645 yaptım.
780 yerine 653 yaptım.
373 yerine 381 yaptım.
381 yerine 304 tahvil faizinde.
ve 493 yerine 380-649 yaptım.

11*3=33
kebir 11
toplam 44

sözellerden envanter sorusuna geçen sınavlarda sorduğu ttk vuk farkını yazdım.tanımı yaptım.700 hesaba da bişeyler yazdım ama umutlu değilim.sözellere insaf eder 6 puan verir mi yada zarar doğru diye gelir tablosuna puan falan verir mi......

sizce?

ben hala 100-110-240-645 kaydının doğru olduğunu savunuyorum ve dehanın cevaplarından farklı cevaplar olacağına inanıyorum, o yüzden moralleri fazla bozmayın derim...

phoboss ' Alıntı:
nitelıklı hesap ne?

nitelikli hesap hocanın her sınavda muhakkak sorduğu ve afallayıp kaldığımız hesaplar, mesela 493 nolu hesap, tahvillerin itfa kaydı, 373 nolu hesap, nazım hesaplar gibi hesaplar... ha bi de 700 nolu hesap var ;)

hmm.o zaman ben gectımmı yani.493 ü kullandım.373 ü kullandım.bırebbır dogru yevmıye maddem 12 .36 yapar.bence fazla ümıtlanmıyelım yınede..

sm³ ' Alıntı:
ben hala 100-110-240-645 kaydının doğru olduğunu savunuyorum ve dehanın cevaplarından farklı cevaplar olacağına inanıyorum, o yüzden moralleri fazla bozmayın derim...
soruda uzun vadeli yatırım amacıyla satın aldığı hisse senetlerini iştirak düzeyine ulaşamıyacağını anladığı için % 40 ını satmıştır diyor bence 110 a almak için soruda bu hisse senetlerinide artık geçiçi yatırım hesaplarda takip etmeye başladı gibilerinden bir cümle olması lazım. öyle bir cümlede olmadığı için bana göre 240 hesapta takibi devam etmelidir. bu benim yorumum.
Ama şu konuda haklısın dehanın cevaplarına tam olarak güvenmeyin dehanın cevaplarıyla tesmerin cevapları arasında farklılıklar olmuştu geçen dönem.

phoboss ' Alıntı:
hmm.o zaman ben gectımmı yani.493 ü kullandım.373 ü kullandım.bırebbır dogru yevmıye maddem 12 .36 yapar.bence fazla ümıtlanmıyelım yınede..

inşallah geçeriz ben de aynı durumdayım, puanına kebiri eklememişsin 12 puan da kebirden gelir 36+12=48 yapar 2 puan da sözelden verse geçeriz inşallah...

gencay07 ' Alıntı:
soruda uzun vadeli yatırım amacıyla satın aldığı hisse senetlerini iştirak düzeyine ulaşamıyacağını anladığı için % 40 ını satmıştır diyor bence 110 a almak için soruda bu hisse senetlerinide artık geçiçi yatırım hesaplarda takip etmeye başladı gibilerinden bir cümle olması lazım. öyle bir cümlede olmadığı için bana göre 240 hesapta takibi devam etmelidir. bu benim yorumum.
Ama şu konuda haklısın dehanın cevaplarına tam olarak güvenmeyin dehanın cevaplarıyla tesmerin cevapları arasında farklılıklar olmuştu geçen dönem.

ben de şöyle yorumladım, iştirak düzeyine ulaşamayacağını anladığı için artık uzun vadeli yatırımdan vazgeçerek % 40 ını sattı, dolayısıyla kalanlar da geçici yatırım haline geldi, artı bi de oran vermiş % 7, satınca % 5 in altına düşüyor, bu da benim yorumum ;)

arkadaşlar ne ile karşı karşıya olduğumuzu bilelim, Ve gerçektende tüm dikkaimizi verip bu dersi geçelim. Bunu başarabileceğimizi biliyoruz. Lütfen anlamsız tartışma ve dolduruşlara gelmeyelim. Buradaki tüm arkadaşlarda bu dersi verebilecek potansiyel varken vaktimizi ve moralimizi boşa harcamayalım.

aşağıda yusuf hocayı eski bir öğrencisinin gözünden tanımaya çalışalım ;)

"daha lisedeyken bile namı lise sıralarına kadar uzanmış muhasebe profesörü...hele işletme bölümü 1.sınıf öğrencisiyseniz direk kimden alıyorsun muhasebeyi? yusuf sürmen.. hmmm o zmn dersi dinlemene gerek yok zaten kalacaksın ama sakın derse girmemezlik yapma haa devamdan bırakıyor cümlelerini duyarsınız herkesten..sınıfa cebinde lazeri,elinde anteni(ki bunu tahtada konu anlatmak için kullanıor) sarı kartı,kırmızı kartı(herkes pierluigi collina değil.) ile gelen yegane hocadır sanırım..namı o kdr yayılmıştır ki evlere bile girmiştir..gören ebeveynlerin bu mu yusuf sürmen tepkisi ise görülmeye değerdir..herkesin kabusu konumunda yaşamına devam etmektedir..ama gene de seviyoruz seni yusuf hocam ve dekan olmaman için her gece dua edioruz.."

kaynak : ekşisözlük

not : ağlasammı gülsemmi bilemedim.

gerçi önemli olan bizim yorumlarımız değil yusuf hocanın nasıl yorumladığı...

110 Hisse Senetleri Hesabı: İşletmelerin geçici olarak elde tutmak amcıyla aldığı hisse senetlerini izlediği hesaptır.

240 Bağlı Menkul Kıymetler Hesabı: İştiraklerdeki sermaye payları hesabında aranan asgari şartları taşımadığı için iştirakler hesabında izlenemeyen, ancak uzun vadede elde tutulması amaçlanan hisse senetleri ile hisse senetleri dışında kalan ve uzun vadeli amaçlarla veya yasal zorunluluklarla veya paraya dönüşme niteliği kaybolduğu için elde tutulan menkul kıymetler bu hesapta izlenir.

%0 - %10 arasında ise kendi kayıtlarında 240 Bağlı Menkul Kıymetler Hesabının borcuna,
%10 - %50 arasında ise 242 İştirakler Hesabının borcuna,
%50 den fazla ise 245 Bağlı Ortaklıklar Hesabının borcuna kaydedilecektir.

Şimdi %5 değil isterse %1 olsun adam uzun vade için tutuyorsa tabiki burda izlenecek. %5 in altına düşmesinin hisse senetlerine atılacağı gibi bir ibare hiçbir kitapta yok. Birde zaten açıklamadada adamlar demiş İştirak hesabında izlenemeyen ve uzun vadede elde tutulması amaçlanan soruda kısa yada geçici yatırım ibaresi olmadığından ben bu sorudan %100 eminim.
Onun yerine geçici yatırım amacı dese amenna ama demeyipde bunu iştirak düzeyine ulaşamayacak ben bunun %40 ını satayım dediği anda zaten hesabın açıklamasında iştirak düzeyinde bulunamadığı için 240 a alınması gerekiyor.

stonhand bişey sorucam nazım hesaplarla ilgili soruda yapılan kayıtta nazım hesap kodunun bi önemi var mı ? yani 901 yerine 950 kullanmışsam bi sorun olur mu ?

sm³ ' Alıntı:
gencay07 ' Alıntı:

ben de şöyle yorumladım, iştirak düzeyine ulaşamayacağını anladığı için artık uzun vadeli yatırımdan vazgeçerek % 40 ını sattı, dolayısıyla kalanlar da geçici yatırım haline geldi, artı bi de oran vermiş % 7, satınca % 5 in altına düşüyor, bu da benim yorumum ;)

bu sorudaki sorun yüzde olayı değil % 0 dan % 10 a kadar olan durumlarda bağlı ortaklıkta takip edilir deniyor burda 110 a alabilmemiz için tek gerçek ibare bundan sonra geçiçi yatırım hesabında takip edilmesi cümlesidir. neyse inşallah herkesin yorumu doğrudur ve geçeriz.

sm³ ' Alıntı:
stonhand bişey sorucam nazım hesaplarla ilgili soruda yapılan kayıtta nazım hesap kodunun bi önemi var mı ? yani 901 yerine 950 kullanmışsam bi sorun olur mu ?

stonhand a sormuşsun ama bende kendimce cevap vereyim. nazım hesap gruplandırılmasında muhasebe sistemi genel tebliğinde sınırlandırmalar olmadığı için uygulamada işletmenin ihtiyaçlarına göre istedikleri gibi ayrım yapabilirler ama nazım hesaplarında önerilen hesap grupları vardır. bunlara uyulursa daha düzenli bir şekilde kayıt yapılabilir.

9. NAZIM HESAPLAR

90. Teminat Hesaplar
900. Teminat Mektuplarından Alacaklar Hesabı
901. Teminat Mektuplarından Borçlar Hesabı
91. Cirolar, Kefaletler ve Garantiler
92. Teminat ve Emanet Verilen Kıymetler
920. Kıymetlerimizi Teminat Alanlar Hesabı
921. Teminattaki Kıymetlerimiz Hesabı
922. Kıymetlerimizi Emanet Alanlar Hesabı
923. Emanetteki Kıymetlerimiz Hesabı
93. Teminat ve Emanet Alınan Kıymetler
930. Teminat Alınan Kıymetler Hesabı
931. Teminata Kıymet Verenler Hesabı
932. Emanet Alınan Kıymetlerimiz Hesabı
933. Emanet Kıymet Verenler Hesabı
94. Yatırım İndirimi ve Finansman Fonu
95. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler ve Vergiye Tabi Olmayan Karlar
950. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Hesabı
951. Kanunen Kabul Edilmeyen Giderler Alacaklı Hesabı
952. Vergiye Tabi Olmayan Gelirler Hesabı
953. Vergiye Tabi Olmayan Gelirler Alacaklı Hesabı
96. Menkul Kıymetler Cüzdanları
97. Çıkarılmış Menkul Kıymetler Hesabı
98. Yabancı Paralı İşlemler
99. Diğer Sayısal Bilgiler

hesap grupları başka bir siteden alıntıdır. bence 900 kullanmayıp neden 950 kullandın denmeyecektir önemli olan nazım hesap mı kullandın başka bi hesap mı kullandın onu tartmak istiyordur.

cevap için teşekkürler gencay, hoca inşallah kabul eder cevabımı...

arkadaşlar bana kızmayın ama bir şeyi merak ediyorum.
mali müşavirlik mesleğine adım atacak bir meslektaş 2-3 sene staj görüpte nasıl olurda finansal muhasebeden 50 puan alamaz? hadi büroda finansal tablolar, maliyet muhasebesi pek karşınıza çıkmaz ama yevmiye kayıtları ve dönem sonu kayıtları sürekli yapılan işler. bir mali müşavir adayının bu dersten geçememesine anlam veremiyorum.

puhahahaah:) ne diyo bu ya

sen yenisin galiba ;)

ben de şöyle soruyorum; işletme bölümünde okuyan biri nasıl olur da 8 senede okulu bitiremez ? bunların hepsinin cevabı YUSUF SÜRMEN.

ben mali müşavir adaylarından hiçbirinin 493,700,408,405 gibi hesaplar kullandığını sanmıyorum...

prof67 ' Alıntı:
arkadaşlar bana kızmayın ama bir şeyi merak ediyorum.
mali müşavirlik mesleğine adım atacak bir meslektaş 2-3 sene staj görüpte nasıl olurda finansal muhasebeden 50 puan alamaz? hadi büroda finansal tablolar, maliyet muhasebesi pek karşınıza çıkmaz ama yevmiye kayıtları ve dönem sonu kayıtları sürekli yapılan işler. bir mali müşavir adayının bu dersten geçememesine anlam veremiyorum.
söylediklerin mantıklı ve burdaki herkesin kendi kendine sorduğu sorular. Fakat artık muhasebe dersi bilginin yanında şekilciliğe de önem veren bir ders oldu. yaklaşık 27 yevmiye maddesi yapacak soru çıkıyor ve 3 saat zamanın var bu 3 saat içinde yevmiyeleri düşünmeden yapacaksın bunları t lere geçireceksin burdan bilanço gelir tablosunu oluşturacaksın ve bunun yanında sözel 3 tane sorun var bunları yanıtlayacaksın ve bunları hatasız yapacaksın ve bunların yanında düzeni hocanın istediği gibi yapacaksın. bundan 1 yıl önceki sınavlarda sadece yevmiyeleri yaparak 70 le geçen insanlar şimdi gelir tablosu ve bilançoları yapsanda kesin geçerim diyemiyosun.

ve 2 sınavdır tekdüzen hesap planında ne kadar az kullandığın maddeler varsa ondan soruyor. ben 493 nolu hesabı hiç duymamıştım ithalat yapmama rağmen akreditif açtırmamıştım hangi firmamız tahvil ihraç ediyor