Temmuz ve Mart'ta finansal muhasebeden geçen arkadaşlar

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan deryaö
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Temmuz ve Mart'ta finansal muhasebeden geçen arkadaşlar

arkadaşlar ben bişey soracam şimdi bu kadar analiz yaptınız tamada benim o zman hiç geçemem lazım
Ben temmuzda 50 ile geçtim.İSze bişey sorayım siz hiç kusurlu rakam buldunuzmu sonuçta.
Yani ben temmuz sınavında kdv dahil dediği için her işlemde kdv ayırdım. Ve en az 3 yevmiye maddesi kusurlu rakamlar çıktı Meslea temmuz sınavında araç alımı ile ilgili soru. 20 000 bedel 2000 ötv %18 kdv ..... benim tanıdığım çoğu arakdaş 20 000 *18 =3600 olarak hesaplamış normali ise 22 000*%18= 3960 olması gerkiyor ben ise 22 000/1.18 = 18644.06 *%18kdv= 3 355,93 böyle bulmama rağmen bu sınavı geçmişim. yani burda muhasebe bilgisine bakıyor ötv maliyete eklenip öyle kdv ayrılması gerekiyor ve
en az 2 yevmiye madde aynı böyle kusurlu karamlardan oluştu buna rağmen geçtim.

Bunun yanında her hesabın ismini yazdım kebir lerde bile hesap isimlerini yazdım yevmiye açıklamsı yazdım bilanço ve gelir tablosuda yarmdı
demek isteğim her yevmiye maddesine eşit puan verdiğini sanmıyorum ve genel olarak muhasbe bilgisine baktını söylemek istiyorum yinede herkese başarılar dilerim.

biraz uzun oldu özür dilerim

veysel fırat balcı antalya

herşey tamam da bize lazım olan kaç tane yevmiyeniz doğruydu ? bi bunu yazmamışsınız ;)

benim 18 yevmiye maddesinden 15 doğrum var ama bilanço ve gelir tablosunu yetiştiremedim tesise katılma payını aramaktan defteri kebirleri düzgün yapcam die uğraşmaktan.. yazık oldu sınava çok panik başladım zaten stresten.. çok umutlu diilim ama belki diorum.. inşallah hak eden herkes geçer..

ece10 ' Alıntı:
benim 18 yevmiye maddesinden 15 doğrum var ama bilanço ve gelir tablosunu yetiştiremedim tesise katılma payını aramaktan defteri kebirleri düzgün yapcam die uğraşmaktan.. yazık oldu sınava çok panik başladım zaten stresten.. çok umutlu diilim ama belki diorum.. inşallah hak eden herkes geçer..

boşverin gelir tablosu ile bilançoyu, yevmiyeler doğru olsun yeter, bence 15 doğru ile çok rahat geçersiniz, benim 12 doğru var ben bile geçeceğimi ümit ediyorum... ;)

sm³ ' Alıntı:
ece10 ' Alıntı:

boşverin gelir tablosu ile bilançoyu, yevmiyeler doğru olsun yeter, bence 15 doğru ile çok rahat geçersiniz, benim 12 doğru var ben bile geçeceğimi ümit ediyorum... ;)

cevaplar yayımlandı mı ki?

yevmiye maddelrinin doğruluğu herşeyi ile tam olacaksa 7 yi geçmez yani hesap kodları ile tuturların tam olması gerekiyorsa 7 yi geçmez

fakat hesap kodalrı doğru tutralar yanlş işe 12 -13 civarı aradan baya bi zaman geçti tam hatırlamıyorum
biraz önce dediğim gibi kusrlu en az 3 tane yevmiye maddem var

akredetif sorusunuda doğru hesaba yazmıştım meslea

yine tekrarlıyorum bence hoca geneline yusuf sürmen gibi bir hoca bakıyor yosa tek tek puan verecem diye uğraşacağını sanmıyorum bir iki kritik soruya yüksek puan verebilri 5-10 gibi ben böyle geçtiğme inanıyorum

yoksa bi yerde hata yapsan hiçbi yer tutmaz

firat072 ' Alıntı:
arkadaşlar ben bişey soracam şimdi bu kadar analiz yaptınız tamada benim o zman hiç geçemem lazım
Ben temmuzda 50 ile geçtim.İSze bişey sorayım siz hiç kusurlu rakam buldunuzmu sonuçta.
Yani ben temmuz sınavında kdv dahil dediği için her işlemde kdv ayırdım. Ve en az 3 yevmiye maddesi kusurlu rakamlar çıktı Meslea temmuz sınavında araç alımı ile ilgili soru. 20 000 bedel 2000 ötv %18 kdv ..... benim tanıdığım çoğu arakdaş 20 000 *18 =3600 olarak hesaplamış normali ise 22 000*%18= 3960 olması gerkiyor ben ise 22 000/1.18 = 18644.06 *%18kdv= 3 355,93 böyle bulmama rağmen bu sınavı geçmişim. yani burda muhasebe bilgisine bakıyor ötv maliyete eklenip öyle kdv ayrılması gerekiyor ve
en az 2 yevmiye madde aynı böyle kusurlu karamlardan oluştu buna rağmen geçtim.

Bunun yanında her hesabın ismini yazdım kebir lerde bile hesap isimlerini yazdım yevmiye açıklamsı yazdım bilanço ve gelir tablosuda yarmdı
demek isteğim her yevmiye maddesine eşit puan verdiğini sanmıyorum ve genel olarak muhasbe bilgisine baktını söylemek istiyorum yinede herkese başarılar dilerim.

biraz uzun oldu özür dilerim

veysel fırat balcı antalya

kesinlikle haklısın hocanın not örneğinde de zaten her soruya eşit puan vermediği görülüyor. tablo varsayımlarla hazırlandı malesef. malesef diyorum çünkü ne tesmer ne yusuf sürmen ne de daha önceki sınavlarda geçen arkadaşlar sağlıklı bilgi vermediği için böyle analizlerle uğraşıyoruz. hepimiz iyi niyetle resmen fal bakıyoruz. bence bizi bunlarla uğraşmak zorunda bırakanların utanması gerekiyor. (daha önce sınavı veren arkadaşları tenzi ederim zira onların böyle bir mecburiyeti yok)

ben verdiğim cevapların hepsini not aldım, sonuçlar açıklanınca artık y.s.nin nasıl bi puanlama sistemi var öğrenmiş olacağız, böylece bizden sonrakiler bizim çektiğimiz sıkıntıları çekmemiş olur...

anlamadığım şey neyin derdine düştünüz ?
ilk yevmiye maddem yanlış diyorum!
Bu benim kar zararımı etkiledi diyorum gidişata göre doğru yapmış olsam bile 1 yevmiye maddesinde ki hata
o hesabın kebirini ve kapanış maddesini etkiler bu da not kırmak için güzel bi yöntem.
ki ben 1.soruya cevap dahi vermedim
evet karşılığında da 50 aldım.
kebirlerimdende emin değilim bilmiyorum yani.
itiraz etmeyide düşündüm sonra vazgeçtim.
y.s le kavga edeceğinize benimle niye kavga ediyorsunuz stonhand

50 ile geçtiğimi öğrendiğimde kendime çok kızmıştım
niye yeeterli çalışmadım.
daha yüksek not alabilirim diye.
zira muhasebe müdürlüğü yapıyorum eleman yetiştiriyorum ve bu sınavdan 50 alıyorum
dediğim gibi ders yükseltme sınavı olarak kullanıcaktım.
ta ki temmuz sınavını görene kadar.
Allah sabır versin ve kolay gelsin.
iyi ki vermişim çözdüğüm 3-5 geçmiş dönem sorusu ile hazırlanmadım çünkü
hatta sınava girdiğimde hafif leylaydım :) tedavi gördüğüm bi dönemdi.
3-5 yanlış yaptıysamda ki sanmıyorum ama olabilir iyi yırtmışım

tembell ' Alıntı:
Bu benim kar zararımı etkiledi diyorum gidişata göre doğru yapmış olsam bile 1 yevmiye maddesinde ki hata
o hesabın kebirini ve kapanış maddesini etkiler bu da not kırmak için güzel bi yöntem.

Sizin de söylediğiniz gibi ortalama yükseltme dersi olarak girilen bir dersin bu kadar zorlaşması, hadi zorlaştığını da geçin sorulan soruların cevabının dahi olmaması ayrıca doğru cevapların nasıl puanlandığının da bilinememesi bizleri biraz yordu açıkçası. Bu sebeple arkadaşlarla birlikte size yüklenmiş gibi görünüyoruz ama kastımız size değil :)

oztemiz80 ' Alıntı:
tembell ' Alıntı:

Sizin de söylediğiniz gibi ortalama yükseltme dersi olarak girilen bir dersin bu kadar zorlaşması, hadi zorlaştığını da geçin sorulan soruların cevabının dahi olmaması ayrıca doğru cevapların nasıl puanlandığının da bilinememesi bizleri biraz yordu açıkçası. Bu sebeple arkadaşlarla birlikte size yüklenmiş gibi görünüyoruz ama kastımız size değil :)
farkındayım durumun zorlugunun.
yaptığınız işle ilgili en temel dersten geçememek kötü
arkadasım 3.kez girdi aralıkta kız artık diyo ne calısayım bilmiyorum geçtim mi bilmiyorum geçen sınav 28 aldı şokta ciddi anlamda geçmeyi beklyodu soruların cevaplarına baktıgında geçmesi gerekiyordu nerden not kırdığını çözemedi. ben bi ara hesap isimlerinin kısaltılmasından dahi not kırdığını duymuştum. ama bilemem. Allah sabır versin.

Valla arkadaşlar sağolsunlar göndermeyin dedim foruma göndermediler ama
ben geçen mart dönemi ile ilgili bir soruda kafam karıştı. Bunun üzerine bir çalışma yaptım.

onu bi paylaşayım

2010/1. DÖNEM SERBEST MUHASEBESİ MALİ MÜŞAVİRLİK SINAVLARI ?FİNANSAL MUHASEBE? BÖLÜMÜNDE

SORU 1: Kayıtlı değeri 1.000,-TL, birikmiş amortismanı 1.000,-TL olan bir demirbaşın ?iz (hatırlatma) bedeli? üzerinden kayıtlarda izlenmek istenmesi durumunda yapılacak yevmiye kaydını gösteriniz.

Şeklinde bir soru yer almış ve yine Türmob tarafından cevabı yayımlanan soruda cevap olarak
--------------------- / --------------------------------------
257 BİRİKMİŞ AMORTİSMANLAR HESABI - 999,-
255 DEMİRBAŞLAR HESABI 999,-
Demirbaşın iz bedeli ile gösterilmesi
------------------------ / ----------------------------------------
Yukarıda gösterilen kayıt cevap olarak sunulmuştur.
İlgili hesaplar ters kayıt yapılarak demirbaşın 1TL bakiye vermesi sağlanarak iz bedeli ile takibine geçilmiştir.

Yapılan kayıtla ilgili bazı açıklamalar yapmak gereği hissetmekteyim.
İZ BEDELİ: Hatırlatma bedeli olarak da adlandırabileceğimiz iz bedeli, maliye bakanlığının çeşitli yönetmeliklerinde (5018 sayılı Kamu Mali Yönetimi ve Kontrol Kanunun 44?üncü maddesi hükmü gereğince Maliye Bakanlığınca hazırlanan Taşınır Mal Yönetmeliği,) şu şekilde tanımlanmıştır.
: b) Amortisman tükenme payı ayırma süresini tamamlamış, ancak verimlilik açısından kullanılmasında yarar görülen dayanıklı taşınırlar ile değeri belli olmayan veya değeri tespit edilemeyen tarihi ve sanat eserleri ile kültür varlıkları iz bedeli üzerinden kayıtlara alınarak takip edilir. İz bedeli, muhasebe kayıtlarında yer alan en küçük değer olup bu günkü uygulamada bu değer 0,01 YTL?dır.
İz bedeli, çeşitli sanat eserlerinin takibinde, finasal kiralama işlemlerindeki kiralanan varlığın devrinde ve kullanılması bakımından vergi veya kayıt hatası içermeyecek uygulamalarda kullanılmaktadır.
MALİ MÜŞAVİRLİK YETERLİLİK SINAVINDA SORULAN, DEMİRBAŞIN İZ BEDELİ İLE TAKİP EDİLMESİNE İLİŞKİN İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞININ VERMİŞ OLDUĞU MUKTEZA DA ŞÖYLE DENİLMEKTEDİR.
Bilindiği üzere; 213 sayılı Vergi Usul Kanununun 189?ncu maddesinde; ?Üzerinden amortisman yapılan kıymetler ve bunların amortismanları aşağıda yazılı şekillerden herhangi biri ile gösterilir:
1. Envanter defterinin ayrı bir yerinde;
2. Özel bir amortisman defterinde;
3. Amortisman listelerinde.
Amortisman kayıtları, amortismana başlandığı tarihten itibaren her yılın amortismanı ayrı ayrı gösterilmek şartiyle birbirine bağlanır. İşletmeye yeniden giren iktisadi kıymetlerle bunların amortismanlarının evvelki yıllara ait kayıtlarda devam ettirilmesi caizdir.
Amortisman defteri veya listelerinin kayıtları envanter kaydı hükmündendir. Yukarıdaki esaslara göre kayıtlarda gösterilen iktisadi kıymetlere ait değerler envanter defterine toplu olarak geçirilebilir.?hükmü yer almaktadır.
Anılan Kanunun 321?nci maddesinde ise; ?Bu bölüm gereğince hesaplanan amortismanların, hesaplarda ayrıca gösterilmek şartiyle ilgili bulundukları değerlerden doğrudan doğruya indirilmesi veya pasifte ayrı bir karşılık hesabında toplanması caizdir.? hükmüne yer verilmiştir.

Amortisman süresini tamamlamış ancak fiilen kullanımı devam eden maddi duran varlıklar kayıtlarda ?iz bedeli? ile takip edilmelidirler. Bu varlıkların kayıtlarda ?iz bedeli? ile bırakılması, amortisman süresini tamamlamış olmasına karşın mevcutlar arasında bulunan varlıkların kayıtlarda görünmesini sağlamaya yönelik olup kullanılamayacak duruma geldiğinde de iz bedelinin zarara atılması gerekmektedir.

Ancak, hurdaya ayırmak suretiyle kayıtlardan çıkarılması mümkün bulunan maddi duran varlıkların elden çıkarılmasında bir bedel elde edilmesi halinde bu bedelden ise iz bedelinin düşülerek bakiye tutarın gelir hesaplarına intikal ettirilmesi gerekmektedir.
Muktezadan da anlaşılacağı üzere idare demirbaşların ekonomik ömrünü tamamlayanlarının İZ BEDELİ ile takip edilmesi hususunda şart olarak gören bir tavır içerisindedir. Dolayısı ile buraya kadar sayın hocamızın sorduğu soru ile herhangi çelişen bir nokta yoktur.
Benim itirazım 06 Ekim 2004 Tarihli Resmi Gazete Sayı: 25605 ile yayımlanmış bulunan, Muhasebe Sistemi Uygulama Genel Tebliği (Yeni Türk Lirası kullanımında özel kesim muhasebe sistemine ilişkin olarak işletmeler tarafından uyulacak esaslar hakkında) Sıra No:13. İşte bu tebliğdeki bir maddeden kaynaklanmaktadır.

Tebliğ kuruşlu sistemde özel işletmelerin muhasebe kayıtlarını nasıl yapacağını belirlemiş.

III- 01/01/2005 TARİHİNDEN SONRA YAPILACAK İŞLEMLER

1-Muhasebe Kayıt Düzeni İle İlgili Yapılacak İşlemler:

Başlığındaki alt başlık olan, 1.5 Numaralı Başlıkta ise Türmobun yayımladığı cevaba itirazımı doğuran hüküm ortaya çıkarılmıştır.

1.5 - Hesaplarda iz bedeli ile takip edilen kayıtlarda en küçük para birimi olan 1 YKr kullanılacaktır. 01/01/2005 tarihinden önceki kayıtlarda ekonomik ömrü dolan amortismana tabi iktisadi kıymetlerin 1 TL olan iz bedelleri de 1 YKr?a dönüştürülecek ve hesaplara 0.01 YTL olarak kaydedilecektir.

Daha sonra alınan bakanlar kurulu kararı ile Yeni ibaresi para birimimizden çıkarılsada kuruşlu para birimimiz artık yeni kuruş değil Kuruş olsa da, bu sistemde muhasebe kayıtlarının nasıl yapılacağı bu tebliğ ve daha sonra çıkarılan ek bir tebliğ ile belirlenmiştir.

Tebiğe göre

Kaydın her iki hesaba da 999,99 tl şeklinde yapılarak İZ BEDELİ OLARAK :0,01 kuruş bırakılması yukarıda maddelerini yazmış olduğumuz tebliğe göre şarttır. 1TL lik iz bedeli uygulaması Ülkemizde Kuruşlu sisteme geçilmeden önceki iz bedelidir.

Ülkemizdeki iz bedeli artık 0,01Kuruştur.

bu durumda türmob cevap kağıdındaki çözümün kesinlikle yanlış olduğunu düşünüyorum.

bu dökümanı paylaştığım ve iznim olmadan oraya buraya kopyalamayan arkadaşlarıma da ayrıca teşekkür ederim.

battıbalık bunu y.s.ye göndersene, gerçi gelecek cevap belli; muhasebe bilgini kendine sakla kimseye de söyleme sonra sana gülerler... :D

sm³ ' Alıntı:
battıbalık bunu y.s.ye göndersene, gerçi gelecek cevap belli; muhasebe bilgini kendine sakla kimseye de söyleme sonra sana gülerler... :D

gülsünler aga
bilmemek değil öğrenmemek ayıp:)

Sabah sabah sinirlerim depreşti. YMM elemanı karşıt incelemeye geldi garibim daha staja başlangıca uğraşıyormuş muhabbet ettik bende yeterlilkteyim dedim biraz nasihat ettim çocuk bir kaç şey dedi kafayı kıracaktım.
Bu elemanın orda bir SM varmış, bu SM bunların yanına gelip ah şu geçiş çok zor bize SMMM belgesini veriyorlar ama kolay vermiyorlar, sınav çok zor zamanında bunu sınavsız aldık şimdi bizi neden sınava sokuyorlar deyip deyip duruyormuş çocuk ağbi kadın bizim suratımıza küfretse daha, bir başka SM de bu geçiş sınavını veremedi sonrasında kursa gitti dedi.
Geçiş sınavını gördük adamlar kasa hesabını sormuş yahu bu adamlar onuda yapamıyorsa lanet olsun böyle mesle be , eşşek gibi gece gündüz ders çalışıcaz sonrada daha kasa hesabını kullanamayan bu insanlarla gidicez aynı belgeyi taşıyacağız vallahi sabah sabah bu düzenede bu düzeni oluşturanlarada lanet ettim.

stonhand ' Alıntı:
Sabah sabah sinirlerim depreşti. YMM elemanı karşıt incelemeye geldi garibim daha staja başlangıca uğraşıyormuş muhabbet ettik bende yeterlilkteyim dedim biraz nasihat ettim çocuk bir kaç şey dedi kafayı kıracaktım.
Bu elemanın orda bir SM varmış, bu SM bunların yanına gelip ah şu geçiş çok zor bize SMMM belgesini veriyorlar ama kolay vermiyorlar, sınav çok zor zamanında bunu sınavsız aldık şimdi bizi neden sınava sokuyorlar deyip deyip duruyormuş çocuk ağbi kadın bizim suratımıza küfretse daha, bir başka SM de bu geçiş sınavını veremedi sonrasında kursa gitti dedi.
Geçiş sınavını gördük adamlar kasa hesabını sormuş yahu bu adamlar onuda yapamıyorsa lanet olsun böyle mesle be , eşşek gibi gece gündüz ders çalışıcaz sonrada daha kasa hesabını kullanamayan bu insanlarla gidicez aynı belgeyi taşıyacağız vallahi sabah sabah bu düzenede bu düzeni oluşturanlarada lanet ettim.
Sizinki yine iyi bizim burada bir SM o derslerden kopya çekerken yakalandı :-\ Bir yıl sınavlara giremiyor (cezaya bak) >:(

oztemiz80 ' Alıntı:
stonhand ' Alıntı:
Sizinki yine iyi bizim burada bir SM o derslerden kopya çekerken yakalandı :-\ Bir yıl sınavlara giremiyor (cezaya bak) >:(

afedersiniz arkadaşlar ama anamız ağladı sınavları verip belgeyi alcaz diye kendini bilmezlere bak. benim meslektaşım dahi olmazlar belgelerini alsalar dahi...

eeee ' Alıntı:
temmuzda emin olmamakla birlikte 8 doğru ile (ama 7 de olabilir ) 27 aldım.

şimdi 11 doğru var

yanlışlarım

360-780-368 yaptım.
493 yerine 380-480 kullandım.
100-110-240-645 yaptım.
780 yerine 653 yaptım.
373 yerine 381 yaptım.
381 yerine 304 tahvil faizinde.
ve 493 yerine 380-649 yaptım.

11*3=33
kebir 11
toplam 44

sözellerden envanter sorusuna geçen sınavlarda sorduğu ttk vuk farkını yazdım.tanımı yaptım.700 hesaba da bişeyler yazdım ama umutlu değilim.sözellere insaf eder 6 puan verir mi yada zarar doğru diye gelir tablosuna puan falan verir mi......

sizce?

kalan arkadaşlara bir fikir vermesi açısından yazıyorum dehaya göre yanlışlarım yukarıda- pek umutlu değildim.

Türmoba göre...

360-780-368 yaptım. - doğruymuş ama vergi matrahına ilave etmedim.
493 yerine 380-480 kullandım.-yanlış
100-110-240-645 yaptım. yanlış
780 yerine 653 yaptım.yanlış
373 yerine 381 yaptım.doğruymuş-bunu sedat ve stonhand arkadaşlar hep 373 demişlerdi.ben inatla 381 dedim.
381 yerine 304 tahvil faizinde. doğruymuş
ve 493 yerine 380-649 yaptım. yanlış

Gördüğünüz gibi 7 yanlıştan 3ü türmoba göre doğru.

4 yevmiye yanlışı ile 70 aldım.(diğer herşey tamamdı)

Kalan arkadaşlar benim 3 yanlıştı kaldım diyebilir ama bu adamın okuma tarzı işte anlaşılmıyor. bu sefer sözellerime not vermiş.