Ticari Faaliyet Ve Serbest Meslek Faaliyetinin Birarada Yapılması

Üyelik
23 May 2012
Mesajlar
4
serbest meslek faaliyeti ve ticari faaliyetin birarada yapılması durumunda işletme ile serbest meslek kazanç defterlerinin her ikisini de tutmaktayım .bu durumda kdv ve geçici vergi beyannamesi düzenlenirken nasıl bi yol izlenmeli.her iki faaliyet için ayrı beyanname mi düzenlenecek yoksa her iki faaliyetten doğan kdv ve geçici vergi aynı beyannamedemi bildirilecek. aynı beyannamede bildirilmesi durumunda serbest meslek faaliyeti çerçevesinde yapılan stopajı ticari kazançtan indirmek mümkünmü.
 
Ynt: Ticari faaliyet ve serbest meslek faaliyetinin birarada yapılması

Elbette hem KDV hem de gelir vergisi yönünden tek bir beyanname verilecek. Zaten bu husus Gelir Vergisi Kanunun 85'nci maddesinde "Bu kanuna göre beyanı gereken gelirlerin yıllık beyannamede toplanması zorunludur." ibaresi ile açıkça belirtilmiştir.

Stopaj konusunda gelince şunu iyi anlatmamız lazım. Beyannamede elde edilen gelir 80.000 ticari kazanç, 20.000 serbest meslek kazancı ise toplamı olan 100.000.-TL matrah olacak. Bunun üzerinden 15.000.-TL geçici vergi hesaplanacak.

Doğal olarak yıllık beyanname intikal ettirdiğiniz gelir unsurlarının toplamı üzerinden de bunlara ilişkin tevkifatı indirim konusu yapabileceksiniz.
 
Ynt: Ticari faaliyet ve serbest meslek faaliyetinin birarada yapılması

teşekkürler cevabınız için merak ettiğim konu şu verdiğiniz örneğe benzer olarak ticari kazançtan 80000 gelir elde edip serbest meslekden gelir elde edemeyip içerde stopaj fazlamız olursa bu stopaj miktarını iki iş için verilecek tek bir gelir vergisi beyannamesinde çıkan vergiden indirebilir miyiz?
 
Ynt: Ticari faaliyet ve serbest meslek faaliyetinin birarada yapılması

Serbest meslek kazancını kazanç sıfır olsa veya zarar olsa dahi yıllık beyannameye intikal ettirmiş olmak şartıyla evet.
 
Selamlar arkadaşlar.
Bu konu ile alakalı benimde şöyle bir sorum olacak..
Haziran ayında medya ve organizasyon faaliyeti ile ilgili bir gerçek kişi mükellefiyeti açılıyor.Ticari kazanç kapsamında işletme defteri tasdik ediliyor.Fakat yakın zamanda bu kişinin birde albüm çalışması içerisinde olduğunu öğrendim.Yani bu kişi yakın zamanda büyük ihtimalle birde albüm çıkaracaktır.Albüm çıktığında haliyle bu yöndeki faaliyetleri serbest meslek kazancı kapsamında değerlendirilecektir.Gelirin yıllık toplam bazında hesaplanacağı,kdv'nin de aylık kümülatif bazda hesaplanacağı malumumuzdur.Bu aşamada sorularım şöyledir.
Şu anda 2.sınıf işletme defterine tabi,ticariş kazanç kapsamında değerlendirilen bu şahıs;
1- Serbest meslek kazancı yükümlülüğü tam olarak ne zaman başlar.Albüm çıktığında mı?
2- Albüm çıktığında ayrıca serbest meslek kazancı defteri de tasdik edilmeli mi,yoksa yılı işletme defteri ile tamamlayabilir mi?İlla 2 ayrı defter tasdik ettirmek zorunda mı?
3- Ticari kazanç faaliyeti ile ilgili fatura,serbest meslek faaliyeti ile ilgili serbest meslek makbuzu mu düzenlemeli?
4- Gelir Vergisi beyanında hem işletme hülasası hemde serbest meslek kazancı bildirim föyü,birlikte mi doldurulmalı?

Şimdiden tşk.ederim.
Saygılar
 
Üst