Transit ticaret-TUGS 'ne kayıtlı gemiye teslim

ercan

Katkı Sunan Üye
Üyelik
31 May 2005
Mesajlar
208
Bir firma yurt dışından aldığı, gemi imalatında ve bakımında kullanılan bir tür boyayı müşterisinin aktifindeki ve Türk uluslararası gemi siciline kayıtlı bir gemiye teslim ederek, transit ticaret kapsamında gümrük vergileri ödemeden ve ithalde alınan kdv ' ni ödemeden işlem yapmak istemektedir. Merak ettiklerim;

Bu işlem gümrük ve kdv mevzuatımıza uygun mudur?

Gemiye teslim nasıl olur? Faturada .....isimli .... sicil nolu gemiye teslim edilmiştir gibi bir açıklama yeterlimidir?

Gemiye teslim edilen emtia gemide tüketilen bir şey (akaryakıt, kumanya vs.) olmadığından bu durum muvazaalı bir işlem sayılır mı?
 
Sn.ercan merhaba,

Dediğiniz işlem öncelikle çok ilginç. Ama bu tür varyasyonun transit ticaret kapsamında değerlendirilemeyeceğini düşünüyorum, hatta inanıyorum. Transit Ticaret çok genel olarak; malın yurt dışından temin edilip, Türkiye Gümrük Hattına girmeden yine yurt dışına satılmasıdır. Dolayısıyla GB açılmadan yapılan ve Transit Ticaret Formu kapsamında işlem gören bir sistemdir ve bu sistemden ihracat işlemleri için faydalanılır.

Konuyu biraz daha örnekleyerek açarsanız daha geniş açıklama ve yardımda bulunabilirim.
 
Sn. Demirkale, alakanıza teşekkür ederim. Satıcı firma alıcı ile bayilik sözleşmesi yaparak söz konusu boyayı satacak. Alıcı gemiye teslim istemekte. Bence de ilginç bir durum. Bu nedenle forum ile paylaşmak ve görüşlerinizi almak istedim. Olay hakkında bilgim bu kadar. Bu arada diğer sorularımla ilgili görüşlerinizi de rica ediyorum. Saygılarımla...
 
Merhaba,
Bende Gümrük mevzuatı için birşey söylemeyeceğim ama, KDV mevzuatına uygundur. İlgili olarak KDV kanununun 13/a maddesini inceleyiniz. Ama neden mutlaka gemiye teslim istediklerini anlayamadım. Madde hükmünden yararlanmak için öyle bir şart yok. Satıcı firma, normal işleyiş olarak, gümrükten girişte tahakkuk edecek KDV tutarını ödeyecek ve istisna kapsamında iade isteyecektir veya diğer işlemlerinden doğan KDV'den indirecektir.

Kod:
Araçlar, Kıymetli Maden ve Petrol Aramaları ile Ulusal Güvenlik Harcamaları ve Yatırımlarda İstisna (1) 

Madde No 13 - (3174 sayılı Kanunun 1'inci maddesiyle değişen madde) Aşağıdaki teslim ve hizmetler vergiden müstesnadır. 

a) (4108 sayılı Kanunun 33'üncü maddesiyle değişen bent Yürürlük; 2.6.1995) Faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçlarının teslimleri, bu araçların imal ve inşaası ile ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tadili, onarım ve bakımı şeklinde ortaya çıkan hizmetler, 
b)........
 
Gümrük masraflarından kurtulmak için olduğunu düşünüyorum.
 
Sn.ercan,

Konu hakkında özelde de yapmış olduğumuz görüşmeler neticesinde edindiğim bilgiler ışığında yaptığım araştırmalarda aşağıdaki özelgeye rastladım. Aklınıza yatmaz ise tekrar görüşelim.

T.C.

Maliye Bakanlığı

Gelirler Genel Müdürlüğü

Özelgesi

Tarih : 05.03.1996

Sayı : B.07.0.GEL.0.53/5313-305-08766

Mevcut bir geminin tadili, bakımı ve onarımında kullanılacak olan mal ve hizmetlerin satın alınması veya yurt dışından ithali istis­na kapsamına girmemektedir.

İstanbul Defterdarlığının 26.12.1995 tarih ve 7685 sayılı bir örneği ekli ya­zısı ile Bakanlığımıza intikal ettirilen; iliniz Bodrum Vergi Dairesi Müdürlüğünce (A) Turistik Teşebbüsler Paz. Ltd. Şti.'ne hitaben verilen 18.08.1995 tarih ve 8128 sayılı yazıda; faaliyetleri kısmen veya tamamen deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının kiralanması veya çeşitli şekillerde işletilmesi olan mükelleflere bu amaçla yapılan deniz, hava ve demiryolu taşıma aracı, yüzer tesis ve aracı teslimleri ile bu araçların imal ve inşasıyla ilgili olarak yapılan teslim ve hizmetler ile bunların tamiri, onarımı ve bakımı şeklinde ortaya çıkan teslim ve hizmetlerin katma değer vergisinden müstesna olduğu belirtilmektedir.

Bilindiği gibi, Katma Değer Vergisi Kanununun 4108 sayılı Kanunla değişik 13/a maddesine ilişkin olarak, 48 Seri No.lu Katma Değer Vergisi Genel Tebliğin­de açıklamalar yapılmıştır.

Bu açıklamalara göre; deniz, hava ve demiryolu taşıma araçlarının, yüzer tesis ve araçların imali veya inşasında kullanılacak mal ve hizmetlerin satın alın­ması veya ithali istisna kapsamına girmektedir.

inşa veya imal edilerek aktife alınmış veya kullanılmaya başlanmış olan araçların tadil, bakım ve onarımı şeklinde ortaya çıkan teslim ve hizmetler de istis­na kapsamına dahildir.

Ancak, mevcut bir geminin tadili, bakımı ve onarımında kullanılacak olan mal ve hizmetlerin satın alınması veya yurt dışında ithali istisna kapsamına gir­memektedir. Buna göre, sözü edilen Tebliğde de belirtildiği .gibi "ana motor"lar hariç olmak üzere, deniz, hava ve demiryolu taşıma aracı, yüzer tesis ve araçların tadili, bakımı ve onarımında kullanılmak üzere, gerek bu hizmetleri yapanlar, gerekse araçların sahipleri tarafından satın alınacak mal ve hizmetler, genel hükümlere göre katma değer vergisine tabi tutulacaktır
 
Bu konuda uygulama şöyledir.
Eğer bu taşımacılık istisnasından yararlanmak isteniyorsa kendisine fatura kesilecek firma ilgili vergi dairesine baş vurarak bir istisna belgesi alıyor .Bu belgeye istianaden kesilen faturalarda kdv olmuyor.
Taşımacaılık istisnası bu şekilde her olay için vergi dairesinden yazı ile yapılabiliyor.
 
Sn.nguroy,

Bu işlem taşıma işlemi değil. Yurtdışından bir mal ithali söz konusu. Bu ithal sırasında gümrük sahasına giren ve serbest dolaşıma girecek olan malın ithal vergileri üzerine görüşüyoruz. Bu konudaki fikirlerinizi de beyan edebilirseniz memnun oluruz.
 
Sn. Demirkale çok teşekkür ederim. Bence buradaki asıl mesele uluslararası sicile kayıtlı geminin yurt içindeki firmanın yurt dışındaki müstakil şubesi sayılıp-sayılamayacağı ve bu gemiye bu tür bir teslimin yapılıp-yapılamayacağı. Bu konu hakkında görüşlerinizi paylaşırsanız memnun olurum.
 
müşteri yurt dışındaki bir müşteri ve boya bu müşteriye teslim edilip yurt dışına vasıl olmuş ise söz konusu teslim istisna kapsamındadır. Boyama hizmetinin istisna kapsamında olması için ise hizmetten yurt dışında faydalanılmış olması gerekir.
 

Benzer konular

Üst