personel maaş programı

Türmob Bağımsız Denetim merkezi kuruyor.!

Ynt: Türmob Bağımsız Denetim merkezi kuruyor.!

Türmob Tebliğin de sınava girebilecekler meslek mensubu olanlar diye yazılmış.
Spk sınavına üniversite son sınıfta okuyanlar da girebilirken,
Türmobun sınavına mali müşavirlik ruhsatı almış olanlar girebilecek.
Bağımsız denetçilerin kütüğe yazılmaları gerekecek.
Türmob bağımsız denetim şirketlerinin denetimi için ayrıca kalite güvence uzmanlığı mesleğini ortaya çıkardı.
6 yıllık bağımsız denetçilik tecrübesi sonrası katılabilenecek bir sınav o da..

Gene bir Türkiye klasiği...Plansız, düzensiz ve ne olduğu tam belli olmayan bir tebliğ... İstanbul'da yaşayanlar bilir... Çağlayan kavşağını trafiğe kapadılar ...herkes ilk günler eziyetini çekti... birkaç günlük eziyetten sonra "bazı" düzenlemeler yaptılar.

Sınava birkaç gün kala kafalarında soru işaretleri oluşan arkadaşlar adına üzüldüm. Onlar için su yorumu yapabilirim. Motivasyonlarını kaybetmeden sınava girsinler...Sonucu sıfır olacak (yani gecersiz) bir sınav yapmazlar diye düşünüyorum.

Tebliğ ile ilgili olarakta şunu söyleyebilirim....
Yorum için çok erken ama şu an gözüken SPK ve TÜRMOB UN ayrı lisanslar vereceği...

Türmob yeni TTK da yer alacak bağımsız denetim için
SPK ise kendi mevzuatına tabi şirketlerin bağımsız denetimi için

Tabi olumsuz düşünmemek gerekir.
Sadece sınava yönelik değil de meslekte meydana gelen değişimi de göz ardı etmeyelim, derim.
Bence Tebliğ, oldu bittinin aksine geç kalınmış bir hamleydi. Kendi, mesleki üst kurumuna sahip çıkmak, iler de bizlere daha fazla imkan sağlayacak diye düşünüyorum.

Tabiki, Kurumlar arası çekişmenin hat safhada olacağı apaçık ortada. Kurumların bir günde tuttuğu kaleleri al senin olsun diye bırakmayacağını da biliyoruz.
Burada hükümetin alacağı pozisyon ve Avrupa birliği uyum yasalarına entegrasyonu da önem arzediyor.

Türmobun Avrupadaki muadili IFAC ve benzeri Kurumlar, denetim alanını düzenleme yetkisine sahipler.
Bizler,bu kurumların yöneticisi olmadığımız için bize şu an için düşen mali müşavirlik mesleğinin içinden çıkan alt türev, uzmanlık alanlarını iyi tahlil etmek ve eksikleri gidermek olacaktır.

Yakın bir gelecekte yeni türk ticaret kanunun da yürürlüğe girmesiyle ,şirketlerin yeni talepleriyle piyasada oluşacak boşluğu Avrupalı meslektaşlarımız yerine bizler dolduracağız.

Bizler; tüm bunları hak ediyoruz çünkü..

manasse ' Alıntı:
Sadece sınava yönelik değil de meslekte meydana gelen değişimi de göz ardı etmeyelim, derim.
Bence Tebliğ, oldu bittinin aksine geç kalınmış bir hamleydi. Kendi, mesleki üst kurumuna sahip çıkmak, iler de bizlere daha fazla imkan sağlayacak diye düşünüyorum.

Tabiki, Kurumlar arası çekişmenin hat safhada olacağı apaçık ortada. Kurumların bir günde tuttuğu kaleleri al senin olsun diye bırakmayacağını da biliyoruz.
Burada hükümetin alacağı pozisyon ve Avrupa birliği uyum yasalarına entegrasyonu da önem arzediyor.

Türmobun Avrupadaki muadili IFAC ve benzeri Kurumlar, denetim alanını düzenleme yetkisine sahipler.
Bizler,bu kurumların yöneticisi olmadığımız için bize şu an için düşen mali müşavirlik mesleğinin içinden çıkan alt türev, uzmanlık alanlarını iyi tahlil etmek ve eksikleri gidermek olacaktır.

Yakın bir gelecekte yeni türk ticaret kanunun da yürürlüğe girmesiyle ,şirketlerin yeni talepleriyle piyasada oluşacak boşluğu Avrupalı meslektaşlarımız yerine bizler dolduracağız.

Nihayet yere basan bir yorum geldi.

4.000 tl ye ulaşır denetim lisansı..

Evet arkadaşlar Bildiğiniz üzere 01.10.2010 tarihinde TURMOB bir tebliğ yayınladı ve bu tebliğle
Bağımsız denetim Merkezi kuruldu. Bune göre TÜRMOB Bağımsız Denetçilik Lisansı ve TÜRMOB Bağımsız Denetim Uzmanlık Lisansı adı altında iki yeni ünvan ortaya çıktı. Ayrıca Türmob Bağımsız denetçileri ve Bağımsız Denetim Şirketlerini 6 ay içerisinde bu tebliğe uyma zorunluluğu getirdi. SPK ile yapılan görüşmelerde bu tebliğin Kendilerini kapsamadığını ve SPK bağımsız denetçi ünvanı vermeye devam edeceğini şifaen bildirdi. Sizce bu işin sonu ne olur...

hanmiroğlu ' Alıntı:
mohicans ' Alıntı:
Evet arkadaşlar Bildiğiniz üzere 01.10.2010 tarihinde TURMOB bir tebliğ yayınladı ve bu tebliğle
Bağımsız denetim Merkezi kuruldu. Bune göre TÜRMOB Bağımsız Denetçilik Lisansı ve TÜRMOB Bağımsız Denetim Uzmanlık Lisansı adı altında iki yeni ünvan ortaya çıktı. Ayrıca Türmob Bağımsız denetçileri ve Bağımsız Denetim Şirketlerini 6 ay içerisinde bu tebliğe uyma zorunluluğu getirdi. SPK ile yapılan görüşmelerde bu tebliğin Kendilerini kapsamadığını ve SPK bağımsız denetçi ünvanı vermeye devam edeceğini şifaen bildirdi. Sizce bu işin sonu ne olur...

zaten,5 sayfadır bunu konuşuyoruz.Bu işin sonunu nostradamus olsa söylerdi :) .bizse, sadece bekleyip göreceğiz...

mohicans' ın sorusu konu birleştirmesi ile geldi buraya, onun için ilk beş sayfadan haberi olmaya bilir.

rooniin ' Alıntı:
manasse ' Alıntı:

Nihayet yere basan bir yorum geldi.
+1 bence de,en iyi yorumdu.

manasse ' Alıntı:

+1000.. çok iyi bir yorum bu.. katılmamak elde değil.

bu arada bazı arkadaşlar "lisansımızı alıp denetimlerini yapsak bile mükellef bize "defter tutma parası veriyorm bir de denetim parası mı vericem" diyebilir, diyor.
bu konuda öncelikle yanlış anlamanın düzeltilmesi lazım, defterini tuttuğunuz mükellefin aynı zamanda denetimini yapamayacaksınız zaten.

Denetim alanında SPK Lisanslama sınavına devam ederse, TÜRMOB'dan lisans alanların lisansını kabl etmezse, mevzuat açısından en trajikomik şeylerin yaşandığı zamanlara tanıklık etmiş olacağız, bir alanda iki farklı kurum lisans verecek. ilginç ülkeyiz vesselam.

forumda bazı mesajlar gormekteyım turmob'un yaptığı sınav kalıtesızdır dıye

tamamen bu tur davranıslar onyargıdan ıbarettır arkadaslar dusunmeden spk'nun yaptığı sınavı savunmakta

şimdi söyleceklerimde haksızmıyım arkadaslar

spk'nun sınavı kalıteli mi bence değil neden

spk'nun sınavını bır sınav oncesıne kadar anadolu unıversıtesı hazırlıyordu şimdi meb hazırlıyor

turmob'nın smmm staja başlama sınavını kım hazırlıyor anadolu unıversıtesı

bu ıkı sınavın arasındakı kalıte farkı nedır? sızce

bu yılım ılk spk sınavını meb yaptı

muhasebe standartları sınavında kac ıptal soru var 5 toplam soru sayısı kac 25 çok fazla ıptal

normal şartlarda 40 puan alması gereken bırısı 5 ıptal soruyla 60 aldı belkıde lısans almasını sağladı

bunlara ek olarak yanlısın dogruyu goturmedıgı sınavda şıkları sallayarak sınavı gecmek de cabası

kalıte bumudur.

kaldıkı sadece bır sınavla denetcıde olunmuyor sadece sınavı vermekle mali muşavirde olunmuyor.

ve bu sınavlarda da aynı benzer sorular donmekte yanı sadece smmm yeterlılık sınavlarında aynı sorular donmuyor.

ıkıncı olarak

uyesı oldugumuz turmob hakkında neden olumsuz eleştırılerde bulunuyoruz.

sonucta bu kurumun bırer uyesıyız ve bu kurumun aldığı kararlarda hepımızın oyu v.s. katkıları var

olumsuz gordugunuz yanları buradan yazarak cozulmez taşın altına elımızı koyarak yapıcı davranarak cozulur.

ucuncu olarak

sınav fıyatlarının cokluğu konusulmakta

fıyatların fazla olamsının tek sebebı var oda ne kadar kısı elersek kardıe mantığıdır ban gore.

meslek mensubu sayısı 80-90 bınlere gelmıs artı olarak herkes belge lısans almasından yakınılmıs bu fıyatlar yuksek olmasa emın olun bu sayı %25 arta cevremde dosya parası bulamayan ve masrafları karsılamaktan korkarak kpssyı tercıh eden cok kısı bulunmakta veya baska yolları.

spk turmob çekışmesınde ya uzlaşma olacaktır yada spk kendı kapsamındakı şirketlerın denetımı ıcın lisans dağıtacak turmob spk'nun kapsamında olamayan şirketler için lisans verecektır.

spk turmobun uzmanlık dueyını tanıyabılır turmob ıse sadece spknun lisansında a ve b grubunu tanıyabılır bunun yanında spk lısansı sahıplerıde uzmanlık ısterlerse c grubu sınavına katılabılırler. gıbı senaryo uydurdum cunku gorunus bunu gostermekte

cunku su anda herkes uyduruyo

resmı kanaldan bı acıklama yok

Merhaba Arkadaşlar

Daha önce belirtmiştim Şu anda SPK halka açık şirketlerin denetiminden sorumlu Diğer düzenleyici kurumlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gibi kurumlar da Spk'yı esas almaktalar Turmobun çıkardığı tebliğ ise halka açık şirketlerin dışında kalan özellikle yeni ticaret kanunu tasarına yönelik bir düzenleme Bu fotograf ne zaman değişir? TBMM'de yasalaşmayı bekleyen Türkiye Denetim Standartları Kurulu yasa tasarısı kanunlaşınca bu fotograf değişir O zaman denetim tek elde toplanır. Yetki konusunu bu çerçevede tartışırsak daha gerçekçi olur kanaatindeyim
Paylaşım her zaman gereklidir
Tüm meslektaşlara işlerinde kolaylıklar dilerim
Saygılarımla
Önder TUNABOYLU
SMMM-Sorumlu Ortak Başdenetçi

önder bey haklısınız konuya meclis duzeyınde el atılması gerekır yoksa bu durum duzelmeyebılır.

ayrı bır kurumun kurulması çok faydalı olacaktır o zaman denetim işi tam bağımsız olacaktır

Önder68 ' Alıntı:
Merhaba Arkadaşlar

Daha önce belirtmiştim Şu anda SPK halka açık şirketlerin denetiminden sorumlu Diğer düzenleyici kurumlar Enerji Piyasası Düzenleme Kurulu gibi kurumlar da Spk'yı esas almaktalar Turmobun çıkardığı tebliğ ise halka açık şirketlerin dışında kalan özellikle yeni ticaret kanunu tasarına yönelik bir düzenleme Bu fotograf ne zaman değişir? TBMM'de yasalaşmayı bekleyen Türkiye Denetim Standartları Kurulu yasa tasarısı kanunlaşınca bu fotograf değişir O zaman denetim tek elde toplanır. Yetki konusunu bu çerçevede tartışırsak daha gerçekçi olur kanaatindeyim
Tüm meslektaşlara işlerinde kolaylıklar dilerim
Saygılarımla
Önder TUNABOYLU
SMMM-Sorumlu Ortak Başdenetçi

şöyle bir tablo ortaya çıkıyor;
1- ya spk yada turmob bu işten çekilecek. aksi halde 125 tl verip spk lisansı almak varken kimse dünya para verip turmob un sınavına girmez. zira spk lisansı turmob un vereceğiyle eşdeğer... (bence birlik paranın kokusunu aldığından bu işi spk ya yedirtmez)
2- turmob tek yetkili olacağından a ve b sınavlarını verenler halka açık olmayan şirketleri denetleyebilecek, halka açık olanlarıda denetlemek için c grubu sınavlarınıda vermeleri gerekecek.
3- 6 kasım sınavı spk nın bağımsız denetimle ilgili son sınavı olacaktır. bu sınavda lisans almaya hak kazananlarda birliğin sınavından muaf olacaktır. kazanamayanlara geçmiş olsun birlikten alacaksınız denecektir.

Arkadaşlar Merhaba,

Öncelikle burda palaşılan pek çok sıkıntının bizde müzdaripiyiz. Bu konuda eli kolu bağlı olarak kendimizi TÜRMOB'un insafına bırakmamayı düşünüyoruz. Meclis Başkanlığına, Dört Parti Meclis irtibat ofisine, TÜRMOB ve SPK ya faks ve e-posta yolu ile bu konudaki sıkıntımızı dile getiren bir çalışma hazırlıyoruz. Özellikle e-postadan ziyade faks çekerek elle tutulur bir eylem olmasını arzu ediyoruz. Zira bilgisayara düşen mailleri egale etmek kolay olabilir ama gelen faksları engellemek o kadar kolay olmayacaktır.

Çalışmamız, sanırım Cuma öğleden sonra hazır olacaktır. Buradan sizlerle paylaşacağız. Aynı zamanda bu hazırladığımız yazımızı SPK Sınavına gireceğimiz okulların görünen yerlerini asmayı düşünüyoruz ki sınava girecek tüm arkadaşlarımız tepkimize ortak olsunlar.

Sizlerinde bu konuda fikir ve katkılarını bekliyoruz.

ymm ' Alıntı:
şöyle bir tablo ortaya çıkıyor;
1- ya spk yada turmob bu işten çekilecek. aksi halde 125 tl verip spk lisansı almak varken kimse dünya para verip turmob un sınavına girmez. zira spk lisansı turmob un vereceğiyle eşdeğer... (bence birlik paranın kokusunu aldığından bu işi spk ya yedirtmez)
2- turmob tek yetkili olacağından a ve b sınavlarını verenler halka açık olmayan şirketleri denetleyebilecek, halka açık olanlarıda denetlemek için c grubu sınavlarınıda vermeleri gerekecek.
3- 6 kasım sınavı spk nın bağımsız denetimle ilgili son sınavı olacaktır. bu sınavda lisans almaya hak kazananlarda birliğin sınavından muaf olacaktır. kazanamayanlara geçmiş olsun birlikten alacaksınız denecektir.

bunlar konunun ayrıntıları ama konunun özünü göz önüne aldığımız da çok da önemli şeyler değil. Sınav ücretleri konusunda çok haklısın. Bu arada ,Tebliğ uygulamaya geçti bile Odada kalite güvence uzmanlığı adı altında bir komisyon kuruluyor.

Cumartesi spk nın sınavına girecek tüm arkadaşlara şimdiden başarılar.

TAXTOTAX ' Alıntı:
Arkadaşlar Merhaba,

Öncelikle burda palaşılan pek çok sıkıntının bizde müzdaripiyiz. Bu konuda eli kolu bağlı olarak kendimizi TÜRMOB'un insafına bırakmamayı düşünüyoruz. Meclis Başkanlığına, Dört Parti Meclis irtibat ofisine, TÜRMOB ve SPK ya faks ve e-posta yolu ile bu konudaki sıkıntımızı dile getiren bir çalışma hazırlıyoruz. Özellikle e-postadan ziyade faks çekerek elle tutulur bir eylem olmasını arzu ediyoruz. Zira bilgisayara düşen mailleri egale etmek kolay olabilir ama gelen faksları engellemek o kadar kolay olmayacaktır.

Çalışmamız, sanırım Cuma öğleden sonra hazır olacaktır. Buradan sizlerle paylaşacağız. Aynı zamanda bu hazırladığımız yazımızı SPK Sınavına gireceğimiz okulların görünen yerlerini asmayı düşünüyoruz ki sınava girecek tüm arkadaşlarımız tepkimize ortak olsunlar.

Sizlerinde bu konuda fikir ve katkılarını bekliyoruz.

Merhaba Funda Hanım ve Meslektaşlar

Geçen Salı günü Turmob yöneticileri Ankara SMMM Odasına bir ziyaret gerçekleştirdiler Bu ziyaret sırasında ben de odadaydım Gnel Sekreter Yücel Akdemire hafta sonu ( 6 Kasım ) yapılacak sınavı sordum Kendisi meslektaşlar bu sınava girsin dedi Ankara Odasındaki arkadaşlarla ve benim bu konuşmadan çıkardığım sonuç 6 Kasım sınavında başarılı olanların büyük ihtimalle mağdur edilmeyeceği yönünde Bu forumda deeper blue arkadaş ta Turmoba bu konuyu sorduğunu ek bir düzenleme yapılacağını belirttmiş Burada püf nokta sınav başvuru tarihinin tebliğ tarihinden önce olması Bence bu aşamada sınava girecek arkadaşlar sınava yoğunlaşsınlar Daha sonraki zamanlarda bir çıkış bulunamazsa diğer yolları düşünsünler Bence şu aşamada yapılacak en mantıklı yol enerjiyi sınava vermek
İyi çalışmalar

Türmob la şifaen yaptığım görüşmede Bu hafta sonu sınava girecekler... Başarılı olmaları halinde dilekçe ile başvururlarsa bu haktan yararlanabilecekleri söylendi... Tabi bu tebliğ çıkmadan önce sınava başvurmuş olanların durumu net değilmiş...