fonradar

Ücret Bordrosu Vergi Dilimi

mes_ar

Tanınmış Üye
Üyelik
23 Mar 2007
Mesajlar
2,029
Konum
İSTANBUL
Merhaba arkadaşlar, bir çalışan normal sgk lı iken 31/10 da emeklilik dolayısıyla ayrıldı ve 01/11 tarihinde SGDP li olarak işe girişi yapıldı. Emekli bordrosunu yaparken; vergi diliminin değişmesinden dolayı, emekli bordrosunu 10 aylık kümülatiften mi başlatmalıyım? Emekli ve normal çalışan bordroları farklı olduğu için bu işlemi yapamıyorum,
bu konuda bir fikriniz var mıdır acaba?
 
Hem aynı işyeri hemde çalışmaya ara verilmediğinden vergi dilimini kümülatiften başlatmanız doğru olur diye düşünüyorum.
 
Bir bordrolunun ikinci bir işyerine geçtiği zaman, eski işyerindeki kümülatifi yeni işyerine eklememek, ikinci işyerinde gelir vergisinde bir üst dilime geçmesine engel olabilir. Bu durumda da işçi adına vergi kesintisi daha az yapılmış olur.
Onun için zaten kümülatif vergi matrahının yeni işyerine geçtiği zaman, buna ilişkin yeni firma yazı ister. Eksik vergi beyan etmek istemez. Daha sonradan vergi dairesi tarafından bunun tespiti vs. yapılabilir, yeni firmada vergi farkları ile karşılaşabilir sonradan.

Bence onun için kesinlikle kümülatiften devir alarak devam ettirmek gerekir.
 
İşten ayrılıp başka bir işyerinde çalışmaya başlayan kişinin ikinci işyerinde kümülatif vergi diliminden başlatma zorunluluğu yok. İkinci işyerindeki vergi matrahının gvk 103.maddesinin 2.dilimini aşması halinde çalışan yıllık beyanname verir. Ancak soruda özel bir durum var; aynı işyerinde emekli olduktan sonra ara vermeden çalıştığı için kümülatiften başlaması gerektiğini düşünüyorum.
 
Çalışan/işalan'ın konumu emekli olmuş, ancak işveren açısından sözleşme ile çalışanda bir değişiklik yoktur. Dolayısıyla 193/94'e göre kümülatif tutardan devam etmelidir.
 

Benzer konular

Üst