Ücretsiz Doğum İznindeki Kadını İşten Çıkarmaya Zorlama

Üyelik
15 Haz 2016
Mesajlar
6
Konum
kahramanmaraş
Hayırlı günler dilerim. Eşim 4 ay önce doğum yaptı. Devletin sağladığı doğum izni bittikten sonra, çocuğun küçük olmasından dolayı 4 ay daha ücretsiz izin dilekçesi vererek izne ayrıldı.Henüz izninin dolmasına 2 ay olmasına rağmen patronu kendisini arayarak. Benim sana ihtiyacım var, ya işe gel ya da gel istifanı yaz, ben seni 2 ay sonra işe başlatmam dedi. Bu durumda ne yapabiliriz yardımcı olursanız çok teşekkür ederim ? (Eşim 3 yıldır şirkette çalışıyor)
 
Merhaba
İş hukuku konusunda çok uzman olmamakla birlikte şahsi düşüncemi yine yazmak isterim.

Öncelikle işyeri, iş kanununa tâbi mi değil mi,ona bakmak lazım diye düşünüyorum.

Daha önce verilmiş Yargıtay kararından aşağıya bir alıntı yapıyorum.
.
YARGITAY 9. HD. E.36349 K20734/2009 â€œâ€¦İş Kanununda, ücretli doğum izninin ardından,istekleri halinde kadın işçilere 6 aya kadar ücretsiz doğum izin verileceği belirtilmiş ve kanun
koyucu, yorum kurallarına başvurulmasına gerek kalmaksızın, bu hakkı işverenin taktirine bırakmayacak şekilde açık ve net olarak düzenlemiştir. Doğum yapan kadın işçinin, ücretsiz doğum iznini kullanmak istemesi ve işveren tarafından buna izin verilmemesi halinde, kadın işçi tek başına alacağı karar ile işverene bildirimde bulunarak, ücretsiz doğum iznine ayrılabilir. Somut olayda, davacı işçi doğum yapmış, doğum sonrasında kullandığı ücretli doğum izinlerinden sonra, ücretsiz doğum izni talep etmiş ancak işverence buna izin verilmemiştir. Mahkemece, değinilen hususlar gereğince, iş sözleşmesinin davacı tarafından değil, davalı işveren tarafından geçersiz nedenle feshedildiği gerekçesi ile davanın kabulü ile davacının işe iadesine karar verilmesi gerekir.”

Ayrıca yine bir alıntı yapayım.

4857 sayılı iş Kanunu'nun 74 maddesine göre isteği halinde kadın işçiye, onaltı haftalık sürenin tamamlanmasından veya çoğul gebelik halinde onsekiz haftalık süreden sonra altı aya kadar ücretsiz izin verilir. Bu maddedeki hükme aykırı olarak doğumdan önceki ve sonraki sürelerde gebe veya doğum yapmış kadınları çalıştıran veya ücretsiz izin vermeyen işveren veya işveren vekiline 1.034,00 (2010 yılı için) Lira para cezası verilir.

****

Tüm bu alıntılardan sonra şahsi görüşüm şöyle olabilir.
Önce karşılıklı anlaşarak verilen ücretsiz izin hakkınız, bu durumda işveren tarafından bozulmak istenmektedir.Bu durum bence, size haklı fesih hakkı tanır.tabi bu izin hakkınızın yazılı olarak bildirilerek karşılıklı imzalanılması bence büyük önem taşır.Eğer yukarıda ikinci alıntıda belirttiğim gebelik süresini eşiniz geçirmişse, ve yasal hakkı olarak ücretsiz izin hakkını da kullanmaya başladıysa, bence işverenin izin hakkını kesip çalışmaya zorlaması işçiye haklı nedenle fesih hakkı verir, hatta işveren tarafından çıkışı yapılırsa ve işyeri de iş kanununa tâbi ise, eşiniz işe iade davası da açabilir.

Tekrar hatırlatayım bunlar şahsi düşüncelerim.İş hukuku konusunda profesyonel danışma almanızı da kesinlikle tavsiye ederim.
Saygılar.
 
Eşiniz zaten yazılı olarak ücretsiz doğum izni kullanmak istediğini beyan etmiş ve kabul görerek izin kullanmaya başlamış.

İzin bittikten sonra gidip işe devam edebilir. Ha eğer işveren çalıştırmak istemezse izni bittikten sonra tazminatını ödeyerek işten çıkartabilir.

Ancak gel istifa et diye birşey söz konusu değil. Şu an eşiniz izinde olduğu için işten de çıkartamaz. Çıkartırsa siz haklı olursunuz yine tazminatınızı alırsınız ve eğer işyerinde çalışan sayısı 30 kişi ve üstünde ise işe iade davasıda açabilirsiniz.
 
Sn.üyelerin görüşlerine katılıyorum kesinlikle istifa etmemeli,çağrılsa bile işyerine gitmemeli,gitse bile sözlü veya yazılı olarak istifa bağlamında hiçbir şey yapmamalı,söylemeli.Şu an işveren ya işe gel yada istifa et diyemez,sözleşmede feshedilemez,edilirse tazminat doğar,bu izin bitimi işyerine gidiniz işveren çalıştırmak istemezse yine tazminat hakkınız doğar,diğer yönden işe iade mümkün olsada,dönüş de işverenle bazı sorunlar yaşamanız yüksek ihtimaldir.
 
Sn.üyelerin görüşlerine katılıyorum kesinlikle istifa etmemeli,çağrılsa bile işyerine gitmemeli,gitse bile sözlü veya yazılı olarak istifa bağlamında hiçbir şey yapmamalı,söylemeli.Şu an işveren ya işe gel yada istifa et diyemez,sözleşmede feshedilemez,edilirse tazminat doğar,bu izin bitimi işyerine gidiniz işveren çalıştırmak istemezse yine tazminat hakkınız doğar,diğer yönden işe iade mümkün olsada,dönüş de işverenle bazı sorunlar yaşamanız yüksek ihtimaldir.

Yardımcı olduğunuz için çok teşekkür ederim. Eşim iş yerine gittiğinde adam eşimi istifa etmeye zorlayacak gibi duruyor. Eşim o anda ne yapmalı çıkıp gitmeli mi?
 
Eşiniz ücretsiz izin devam ederken iş yerine gitmemekte dahi özgürdür bence.Ama konuyu uzatmamak için isterse gidip görüşebilir. İzin süresinden sonraki çalışma hayatını da devam ettirmek niyetindeyse belki orta bir yol bulunabilir.Ancak izin süresinde hakları yukarıda yazıldı. Yinede eşiniz,işyeri için fedakarlık yapmak isterse, belirli günler için belki anlaşılarak işe gidebilir.Bunun için belki ekstra bir ücrette bile anlaşılabilir.Tamamen eşinize kalmış.
 
Üst