Ücretsiz İzin Hakkında

Üyelik
20 Haz 2005
Mesajlar
31
MERHABA ARKADAŞLAR

PERSONELİN İSTEGİ ÜZERİNE 23.06.2005 - 27.06.2005 TARİHLERİNDE ÜCRETSİZ İZİN İSTEMİŞTİR BU PERSONELİN ÜCRESİZ İZNİ KAÇ GÜNDÜR
PAZARGÜNLERİ ÜCRETİZ İZİNDEN SAYILIRMI

TEŞEKKÜR EDERİM


Başlık açarken ve mesaj içeriğinde büyük harf kullanmayınız...
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

merhaba


personelimiz özel işlerinden dolayı bizden 3 ay ücretsiz izin istedi süre ile ilgili bende net bişey bulamadım fakat 3 ay izni verdik ve ssk ya her ay eksik gün nedeni olarak bildirdik işçinin yazılı talebi ve işveren onayı gerekiyor. pazar günleri ücretsiz izinden sayılmıyor.


iyi çalışmalar...
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

Hafta içindeki normal çalışma günlerinin hepsi ücretsiz ise hafta tatili verilmez. Hafta içindeki normal çalışma günlerininin birinde çalışmış olsa dahi hafta tatili verilir.
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

ayın 23'ünde çalışmayın izine çıkmışsa ve 27'sinde pazartesi işbaşı yapacaksa 23-24-25 yani 3 gün ücretsiz izin kullanmış ve pazar yevmiyesini alacaktır.Çünkü 1 hafta içindeki izinli günlerde (6günlük haftalık çalışma günü) pazar yevmiyesini kaybetmez bu sürenin üzerinde kullanılırsa pazar yevmiyesi alamaz.işçiniz 3 gün ücretsiz izin kullanmış olur ve pazarı hakeder.teşekkürler.
 
Hafta tatil ücreti

Merhaba
Sorunuzla ilgili cevap 4857 say.İş Kanunu'nun 46 maddesi c fıkrasında açıklanmıştır.Bu kişinin ücretsiz izin günü 3 gündür.
 
cvbcvcvb

Sayın Formdaşlar iş kanununda ücretsiz izin kavramı yoktur,

İş K. 40 .m. ye göre işyerinde işin bir haftadan fazla durmasını gerektirecek bir nedenin varlığı halinde bu bir hafta süresince işveren yarım ücret ödemek durumundadır. Bu sürenin aşılması halinde işçi dilerse iş akdini haklı nedenle feshedip kıdem tazminatını ister(ihbar alamaz). Bunun dışında İşk.nda ücretsiz izin diye bir kavram yoktur.

aksine işçi 25.m hükmünce ardı ardına 2 gün veya bir ay içinde iki defa bir tatil gününden sonraki işgünü veya ayda 3 iş günü mazeretsiz işe gelmemesi halinde iş akdi işveren tarafından haklı nedenle feshedilebilir.

Eğer sorudan kasıt işçi ve işverenin karşılıklı rızalarıyla işçinin ücret talep etmeksizin kararlaştırılan süreyle işe gelmemesi ise, elbette ki bunun belgelenmesi açısından işçiden bu hususta yazı alınması şarttır.


özetle işveren, işçisine onun rızası dışında ücretsiz izin kullandıramaz.işçinin de işverenin rızasını almadan ücretsiz izin kullanması mümkün değildir.
üç ay süreyle ücretsiz izin talebinize işverenin olumlu yanıt vermesi, üç ay sonra sizi tekrar işe almak zorunda olduğu anlamına da gelmez
 
ücretsiz izin

değerli meslektaşım,
23 haziran-27 haziran arası ücretsiz izin talep eden işçiye iş kanunu 46.madde gereği pazar tatili ücreti ödenmez.Çünkü haftanın diğer günlerinde çalışmasını 63.maddeye göre tamamlayamamıştır.
kemal özel
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

değerli meslekdaşım 6 günlük süre içerisinde yani 1 haftada işçi isterse sadece 1 gün gemiş olsun işveren aynen pazar ücretini ödemek zorundadır.bu konuda yargı kararı vardır yeni iş kanunu bu yöndedir.teşekkürler.
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

Sayın Taşdelen

4857 sayılı İş kanununa göre işçinin haftalık çalışma süresi en çok 45 saatir. Eğer işçi geriye doğru 45 saat çalışmışsa haftalık izne hak kazanır.
İşveren bu izne ait ücreti (Bir çalışma karşılığı olmaksızın) ödemek zorundadır.

Sorunuzda işçinin 4 gün ücretsiz izin kullandığı anlaşılıyor. Bu durumda geriye doğru hesaplandığında bir hafta içinde 45 saatlik bir çalışması bulunmuyor. Dolayısıyla kendisine bir iş karşılığı olmaksızın hafta tatili ücreti ödenmez. Yani eğer pazar günü de işe gelmezse o gün de ücretsiz izinden sayılır.
.......................
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

OSMAN EROL' Alıntı:
Sayın Taşdelen

Sorunuzda işçinin 4 gün ücretsiz izin kullandığı anlaşılıyor. Bu durumda geriye doğru hesaplandığında bir hafta içinde 45 saatlik bir çalışması bulunmuyor. Dolayısıyla kendisine bir iş karşılığı olmaksızın hafta tatili ücreti ödenmez. Yani eğer pazar günü de işe gelmezse o gün de ücretsiz izinden sayılır.
.......................

Sayın Erol, İş Kanunun aşağı alıntı yaptığım Hafta Tatili ücretini düzenleyeb 46. maddesinden ben farklı anlıyorum.

Kod:
Hafta tatili ücreti
MADDE 46. - Bu Kanun kapsamına giren işyerlerinde, işçilere tatil gününden önce 63 üncü maddeye göre belirlenen iş günlerinde çalışmış olmaları koşulu ile yedi günlük bir zaman dilimi içinde kesintisiz en az yirmidört saat dinlenme (hafta tatili) verilir.

Çalışılmayan hafta tatili günü için işveren tarafından bir iş karşılığı olmaksızın o günün ücreti tam olarak ödenir. 

Şu kadar ki;

a- Çalışmadığı halde kanunen çalışma süresinden sayılan zamanlar ile günlük ücret ödenen veya ödenmeyen kanundan veya sözleşmeden doğan tatil günleri, 
b- Evlenmelerde üç güne kadar, ana veya babanın, eşin, kardeş veya çocukların ölümünde üç güne kadar verilmesi gereken izin süreleri, 
c- Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri, 
Çalışılmış günler gibi hesaba katılır. 

Zorlayıcı ve ekonomik bir sebep olmadan işyerindeki çalışmanın haftanın bir veya birkaç gününde işveren tarafından tatil edilmesi halinde haftanın çalışılmayan günleri ücretli hafta tatiline hak kazanmak için çalışılmış sayılır. 

Bir işyerinde işin bir haftadan fazla bir süre ile tatil edilmesini gerektiren zorlayıcı sebepler ortaya çıktığı zaman, 24 ve 25 inci maddelerin (III) numaralı bentlerinde gösterilen zorlayıcı sebeplerden ötürü çalışılmayan günler için işçilere ödenen yarım ücret hafta tatili günü için de ödenir. 

Yüzde usulünün uygulandığı işyerlerinde hafta tatili ücreti işverence işçiye ödenir.

Şöyle bir soruda sorabilirim; Maddenin "c" fıkrasındaki diğer izinlerden ne anlıyorsun? Eğer izinsiz olarak işe gelmediyse iş akdinin feshi hakkı saklı kalmak kaydıyla hafta tatili ücretini kesebilirsiniz. Ücretli olsun yada olmasın işveren tarafından verilen bir izin varsa hafta tatili ücretini kesemezsiniz.
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

Sayın Tamer Başkan

4857 sayılı İş Kanunun 46/c maddesinde “Bir haftalık süre içinde kalmak üzere” ibaresi var. Dikkat edersen işçinin izin kullandığı süre (5 gün) hafta dışına taşmış. Bu nedenle ücretsiz izin süresinin hafta tatilinin hesabında çalışılmış gibi sayılmasının yanlış olacağı kanaatindeyim.
..........................................
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

tekrar ve ısrarla belirtiyorum ve adım gibi eminim çünkü,biz bu şekilde uyguluyoruz ve elimde çalışma ve sosyal güvenlik bakanlığı bakanlık baş iş müfettişi Bayram DERELİ Bey'in yazısı var.işverence 6güne kadar verilen izinlerde hafta tatili ücreti ödenir diyor.teşekkürler.
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

Merhaba,

Benim uygulamam, bir hafta içerisinde kalmak koşulu ile işvereninde eğer bu ücretsiz izine rızası ver ise hafta tatili ücretini ödüyorum.

Bu konuyu daha önce epey bir araştırmıştım.Sonuçta varmış olduğum nokta bu.

Kolay gelsin.
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

sayın meraklı;



işçiye karşılıklı anlaşarak 3 ay ücretsiz izin verdiğimiz zaman iş çıkışını vermiyoruz ki 3 ay sonra işe geri alıp almama garantisi olsun. ücret bordrosunu sıfır olarak çıkarıyoruz ve ssk ya eksik bildirim yapıyoruz, 3 ay dolduktan sonra normal 30 günlük bordro çıkarıyoruz. yani işçinin resmi çıkışı yapılmıyor...


***hata varsa lütfen uyarın...

iyi çalışmalar...
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

değerli forumdaşlar,
iş kanunu 46.maddesi açıkken hala 23-24-25-26 haziran günleri işe gelmeyen (izinli olan) işçiye ne diye hala pazar günü yani 26 haziran için ücret ödeyeceğiz. zaten işverenin rızası olmasaydı işten atılmayı hakedecekti. pazar günü ücreti veya kanuni deyimle hafta tatili ücreti ancak hak edenlere veya hak etmiş sayılanlara ödenir. gerisi zulüm olur. bayram dereliye sorun bakalım hiç işçi çalıştırmış mı?
 
gdgfdd

sizin bahsettiğiniz anlamda karşılıklı anlaşarak 3 ay ücretsiz izin verilmesi iş kanununda yok. Ancak bunun anlamı iş akdinin taraflarca askıya alınmasının kabulüdür.Fiili çalışma olmadığı ve ücret de ödenmediği için bordroda yer alması bana doğru gelmedi.Amaç eğer işçiye bir güvence vermekse, karşılıklı bir protokolle halledilebilir.
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

sayın İbrahibb siz hafta içi işe işçi girişi yaptığınız zaman işçinize haftalık 45 saat dolmadı o yüzden sana bu hafta pazar yevmiyesi veremeyiz mi diyorsunuz?hafta içi giren işçilere böyle mi yapıyorsunuz,veya pazartesi 1 gün ücretsiz izin verdiğiniz işçinize gel birde pazar günü için sana ücretsiz izin düzenleyelim pirim ödeme eksik gününüde 1 gün değil de 2 gün gösterelim mi diyorsunuz acaba.elbetteki hayır bunların hiçbirisini yapmıyorsunuz demek ki bu işçilere pazar yevmiyesi verilmesi lazım.ısrarla belirtiyorum ve bir önceki mesajıma dikkatinizi çekiyoru.hafta içindeki 6 gün içinde işçiye verilen ücretsiz izne karşılık hafta tatili ücretini kesemezsiniz diyor ssk iş baş müfettişi.saygılar sunarım,teşekkürler.
 
ÜCRETSİZ İZİN HAKKINDA ACİL

madde 46 açık.
c) Bir haftalık süre içinde kalmak üzere işveren tarafından verilen diğer izinlerle hekim raporuyla verilen hastalık ve dinlenme izinleri,

Çalışılmış günler gibi hesaba katılır.


burada önemli olan kişinin bir haftalık çalışma süresinden(kimi 5 - kimi 6) fazla süreyle izin kulllanmaması. süreyi geçmezse hafta tatili parasına işçi hak kazanır.
 

Benzer konular

Üst