Ücretsiz İzin

TALHAM

Katkı Sunan Üye
Üyelik
18 Mar 2006
Mesajlar
374
Merhaba
İşletmemizdeli 45 işçinin 40' nı ücretsiz izine çıkrayacağız.. İlk önce 15 gün ve sonra belki sürekli her ay 15 gün şeklinde..
Takip etmemiz gereken, işçiye imzlatmamız gereken ve sgk bildirgesinde dikkat etmemiz gereken hususlar nelerdir ?
Yardımcı olursanız seviniriz..
Saygılar..
 
Ynt: Ücretsiz İzin

bildiğim kadarıyla iş kanununa göre işveren işçiyi üçretsiz izne ayıramaz işçi isterse ayrılabilir. üstadlar bizi aydınlatacaklardır.
 
Ynt: Ücretsiz İzin

Cevaplara teşekkür ederim..
Her bir işçiden yazılı beyanlarını almamız gerek anladığım kadarı ile...!
Ancak işçiler buna yanaşmaz sanırım..
Üretim durma aşamasında ve alınan sipariş yok bu durumda böyle bir hak doğmaz mı işverene ?
Tekrar yorumlarınızı rica ediyorum...
Saygılar..
 
Ynt: Ücretsiz İzin

bu durumda kriz öne sürülerek toplu işten çıkarma olabilir ya da kısa çalışma ödeneğini düşünebilirsiniz.
 
Ynt: Ücretsiz İzin

TALHAM ' Alıntı:
Cevaplara teşekkür ederim..
Her bir işçiden yazılı beyanlarını almamız gerek anladığım kadarı ile...!
Ancak işçiler buna yanaşmaz sanırım..
Üretim durma aşamasında ve alınan sipariş yok bu durumda böyle bir hak doğmaz mı işverene ?
Tekrar yorumlarınızı rica ediyorum...
Saygılar..
Ücretsiz izne zorlamanız çalışan açısından sözleşme feshi için haklı nedendir,kıdem tazminatına hak kazanır.Bahsettiğiniz durum için kısa çalışma seçeneği kullanılabilir.

"Bu Kanuna göre sigortalı sayılan kişileri hizmet akdine tabi olarak çalıştıran işveren; genel ekonomik kriz veya zorlayıcı sebeplerle işyerindeki haftalık çalışma sürelerini geçici olarak önemli ölçüde azaltması veya işyerinde faaliyeti tamamen veya kısmen geçici olarak durdurması halinde, durumu derhal gerekçeleri ile birlikte Türkiye İş Kurumuna, varsa toplu iş sözleşmesi tarafı sendikaya bir yazı ile bildirir. Talebin uygunluğunun belirlenmesine ilişkin usul ve esaslar Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığınca çıkarılacak yönetmelikle belirlenir.



Yukarıda belirtilen nedenlerle işyerinde geçici olarak en az dört hafta işin durması veya kısa çalışma hallerinde işçilere çalıştırılmadıkları süre için işsizlik sigortasından kısa çalışma ödeneği ödenir. Kısa çalışma süresi, zorlayıcı sebebin devamı süresini ve herhalde üç ayı aşamaz. İşçinin kısa çalışma ödeneğine hak kazanabilmesi için, çalışma süreleri ve işsizlik sigortası primi ödeme gün sayısı bakımından işsizlik ödeneğine hak kazanma şartlarını yerine getirmesi gerekir.



Günlük kısa çalışma ödeneğinin miktarı, işsizlik ödeneği miktarı kadardır. Kısa çalışma ödeneğinden yararlananlara ait sigorta primlerinin aktarılması ve sağlık hizmetlerinin sunulmasına ilişkin işlemler 506 sayılı Kanunda belirtilen esaslar çerçevesinde yürütülür. Kısa çalışma ödeneği olarak yapılan ödemeler başlangıçta belirlenen işsizlik ödeneği süresinden düşülür.



Zorlayıcı sebeplerle işyerinde faaliyetin tamamen veya kısmen geçici olarak durması halinde, kısa çalışma ödeneği ödemeleri 4857 sayılı Kanunun 24 üncü maddesinin (III) numaralı bendinde ve aynı Kanunun 40 ıncı maddesinde öngörülen bir haftalık süreden sonra başlar."
 
Ynt: Ücretsiz İzin

Selamlar.
İşçiler ücretsiz izne razıysa veya bir şekilde razı ettiyseniz.Yapılacak uygulama şu:
1- İşçi işverene hangi tarihler arasında ücretsiz izne çıkmak istediğini belirtir izin dilekçesi yazacak.(KENDİ EL YAZISIYLA DİLEKÇE YAZILACAK İSİM İMZA EL İLE ATILACAK)
Örneğin..
......... İşverenliğine
.... adresli ...ünvanlı firmanızda .... tarihinden itibaren çalışmaktayım.
4857 saylı iş kanunun 74.maddesi gereği .... tarihinden ..... tarihine kadar ücretsiz izin kullanmak istiyorum.Gereğini arz ederim.İsim imza

2- İşverende bu talebe olumlu veya olumsuz cevap verecek.Şöyleki..
Konu:Ücretsiz izin talebiniz hakkında,
İlgi: ....... tarihli dilekçeniz
4857 sayılı İş kanunu'nun 74.maddesi gereğince ....... / ........ tarihleri arası ücretsiz izin kullanmanız uygun görülmüştür.Kaşe imza

3- İsterseniz bu iki yazıyı noterden onaylatabilirsiniz.
4- Eksik gün bildirim formuna her iki yazının da aslını ekliyorsunuz ve kuruma veriyorsunuz.Sonraki aylarda noter tastikli suretlerini kullanabilir veya ssk izin veriyorsa fotokopilerini kullanmak suretiyle eksik gün bildirim formuna ekleyebilirsiniz.

Not:Bu dilekçe örneklerini işkur ve ssk dan onay alınarak kullanmaktayım.Bu ay bende bazı firmalarda birkaç kişiye bu şekilde ücretsiz izin kullandırmaktayım.

Saygılar
 
Ynt: Ücretsiz İzin

Eğer sürekli 15 gün şeklinde uygulama yaparsanız bu ücrtetsiz izinden çıkar kısa çalışma uygulamasına girer.Kısa süreli iş sözleşmesi imzalamanız ve her ay eksik gün bildirimi ile bildirmeniz gerekir.
 
Üst