Ultra Vires

Üyelik
14 Eki 2008
Mesajlar
29
Konum
ERZURUM
Arkadaşlar ltd olan mükellefimin ünvanında değişiklik yapacağız. ama Ünvanı 5 den fazla olamazmış yani gıda inşaat taşımacılık turizm seyahat acenteliği var bunlara yemekçilik temizlik güvenlik ekletirmek istiyor ama ticaret odası kabıl etmiyor.Şimdi ünvan 5 den fazla olmuyor ama yeni ttk ya göre bunda sınırlama yok. Ultra virese göre ,ünvanda olmasada yapabiliyorsun.Şimdi ben meşgaleleri nasıl yapacam.yeni şirketmi kuracak ki diğer işleri yapsın. inş.anlatabilmişimdir. yardımlarınızı bekliyorum.
 
Sayın özen,

Ultra Vires eski TTK kuralıydı ve ünvanda en çok 7 meşgaleye yer veriliyordu. Yeni TTK ile artık bu kural değişti. Bir işletmenin herhangi bir işi yapabilmesi için ana sözleşmesinde meşgalenin yer alması gerekmiyor. Bir inşaat firması karlı görürse ana sözleşmesinde herhangi bir ekleme yapmaksızın ekmek fırını da açabilir ve çalıştırabilir yada oto galerisi işletebilir. Bu nedenle İTO bu konuda doğru davranıyor.
 
Selamlar
Yalnız arkadaşlar şöyle bir hatırlatmada buluınmak icab edecektir.Kısaca değineceğim.
Ultra vires uygulamasını iyi analiz etmek lazım.
Mesele sadece,şirket unvanındaki meşgaleler veya da şirketin yapabileceği işlerin (ana sözleşmede belirtildiği şekilde) sınırlı olup olması değildir.Bu, olayın sadece bir yönüdür.Bence daha önemlisi ve bilinmesi gereken,şirket müdürlerinin ana sözleşmede yazılı olmayan bir işin yapılmasında da sorumluluk taşıyabileceğidir.
Meseleyi birde bu sorumluluk kavramı üzerinden araştırırsanız,ultra vires uygulamasının daha iyi kavranabileceğini düşünmekteyim.
Saygılar
 
Sevgili Tahsin,

Bu doğru değil. İşletme yöneticilerinin sorumluluk ilkesi TTK nın ticaret ve 3. şahısların hakları ilkesi ile iyiniyet kuralı üzerine kuruludur. Aksi takdirde yazılı olmayan işlemler nedeniyle gereksiz hukuk çelişkileri doğar. Ultra vires kuralı artık yok bu nedenle de sorumluluk yada ceza ilkesini de bu çerçevede irdeleme imkanı da yok.
 
Sevgili Kevork,
Hatırlatmaya çalıştığım nokta,ultra viresi'in kaldırılmasınıu,şirket her işi yapar,unvanda da herşeyi yazmak zorunda değilsiniz şeklinde basit bir anlamı olmadığını,bunların hukuki sonuçlarınında ne şekilde olabileceğininde bilinmesi amacıdır.
Yoksa,şirket sözleşmede yazılı olmasa da her işi yapar,iyi çok güzel..Peki sonra ne olur?Şirketi veya 3.şahısları ne derece bağlar? Bunları da bilerek hareket etmek icab etmez mi...
Ultra vires kalktı,şirketler her işi yapar demek bana göre çok kısır ve basit bir yorumlama olur.Hatırlatmak istediğim nokta budur..
Ultra vires ilkesinin kalkması ne getiriyor?
Saygılar
 
Sevgili Tahsin,

Metni okudum. Çoğunluğuna katılmadığımı söyleyebilirim. Yönetimlerin yetki ve sınırları ile müdürlerin yetki ve sınırları ayrılır. Müdür atamaları aynı zamanda yetki ve temsil sınırlarının tarif edilmesiyle yapılır. Şubeler ise TTK'nın özel bir durumudur ve şirketin merkezinden farklı bir konuma sahip olmazlar olamazlar da. Diğer bir konu da iyiniyet kuralıydı bahsettiğim bu da eki TTK'da vardı yenisinde de devam ediyor. Denetim mekanizması da bu yüzden var. Tüm bunlardan doğacak sorunların ultra vires kuralının olması/kaldırılması ile bağdaştırılması pek doğru değil. Bu kuralın kaldırılmış olması temel ilke olarak (bence de gereksiz olan) birçok prosedürü ortadan kaldırdı. Ana sözleşme yazmak çok daha kolay bir hal aldı. Üstelik Yeni TTK ana sözleşmelerinizde aykırı maddelerin hükmünü kaldırdı. Siz eğer yeni bir tadil yapıp özellikle bir işe yada iş koluna yasak koymazsanız engel yoktur.

"Aile şirketlerinde böyle bir ihtimal düşük olsa da, özellikle pay sahibi olmayan profesyonel yöneticilerin şirketin işletme konusu dışına çıkmadan önce genel kuruldan genel ya da işlem bazında özel onay almalarının ya da işletme konusu dışında yapılacak işlemler süreklilik arz edecekse esas sözleşmenin işletme konusuna dair bir tadil metni hazırlayıp genel kurulun onayına sunmalarının menfaatlerine olacağı kanısındayız."

Bu düşünceye de katılmam hiç mümkün değil, iş beklesin ben genel kurul yapmak istiyorum. Hele çok ortaklı ise süreci biliyorsun tescil ilana kadar 30 gün.

Rücu hakkı evet ama bu eskidende vardı. Buna hala görevi kötüye kullanma diyoruz.
 

Benzer konular

Üst