Merhaba,
Arkadaşlar ben üretim muhasebesi ile ilgili bir soru soracaktım. Örneğin bir pastane muhasebesini ele alırsak, alışlarımızı 150 hesaba kaydedeceğiz, satışlarımızı 600 hesaba kaydedeceğiz. işçilik ve genel üretim giderlerini 720 ve 730'a, diğer dönem giderlerini ise 760-770-780 hesaplara kaydetmemiz gerekiyor. Buraya kadar zannedersem sorun yok. Maliyeti hesaplarken, ya üretime verilen hammadde miktarının sürekli şekilde üretime sevk gibi bir belgeyle belgelendirilmesi veya satışları ürün bazında bilmek şartıyla ve dönembaşı ve dönem sonu mamul stoklarını bilmek şartıyla geriye dönük şekilde hesaplamamız mümkün. Ancak pastanelerde yazarkasa kullanıldığı için satışları ürün bazında tespit etmemiz mümkün değil o halde satışlardan yola çıkıp maliyeti hesaplamak imkansız. Hiçbir pastanenin üretime sevk fişi düzenlediğinide düşünmüyorum. O halde maliyetleri ne şekilde hesaplayabiliriz? Biliyorum bayağı kapsamlı ancak en azından özet bir şekilde bilgi verebilirseniz sevinirim.
İyi Çalışmalar...
Arkadaşlar ben üretim muhasebesi ile ilgili bir soru soracaktım. Örneğin bir pastane muhasebesini ele alırsak, alışlarımızı 150 hesaba kaydedeceğiz, satışlarımızı 600 hesaba kaydedeceğiz. işçilik ve genel üretim giderlerini 720 ve 730'a, diğer dönem giderlerini ise 760-770-780 hesaplara kaydetmemiz gerekiyor. Buraya kadar zannedersem sorun yok. Maliyeti hesaplarken, ya üretime verilen hammadde miktarının sürekli şekilde üretime sevk gibi bir belgeyle belgelendirilmesi veya satışları ürün bazında bilmek şartıyla ve dönembaşı ve dönem sonu mamul stoklarını bilmek şartıyla geriye dönük şekilde hesaplamamız mümkün. Ancak pastanelerde yazarkasa kullanıldığı için satışları ürün bazında tespit etmemiz mümkün değil o halde satışlardan yola çıkıp maliyeti hesaplamak imkansız. Hiçbir pastanenin üretime sevk fişi düzenlediğinide düşünmüyorum. O halde maliyetleri ne şekilde hesaplayabiliriz? Biliyorum bayağı kapsamlı ancak en azından özet bir şekilde bilgi verebilirseniz sevinirim.
İyi Çalışmalar...