Üretim işletmesi

Üyelik
3 Ara 2011
Mesajlar
8
Merhaba,
Arkadaşlar ben üretim muhasebesi ile ilgili bir soru soracaktım. Örneğin bir pastane muhasebesini ele alırsak, alışlarımızı 150 hesaba kaydedeceğiz, satışlarımızı 600 hesaba kaydedeceğiz. işçilik ve genel üretim giderlerini 720 ve 730'a, diğer dönem giderlerini ise 760-770-780 hesaplara kaydetmemiz gerekiyor. Buraya kadar zannedersem sorun yok. Maliyeti hesaplarken, ya üretime verilen hammadde miktarının sürekli şekilde üretime sevk gibi bir belgeyle belgelendirilmesi veya satışları ürün bazında bilmek şartıyla ve dönembaşı ve dönem sonu mamul stoklarını bilmek şartıyla geriye dönük şekilde hesaplamamız mümkün. Ancak pastanelerde yazarkasa kullanıldığı için satışları ürün bazında tespit etmemiz mümkün değil o halde satışlardan yola çıkıp maliyeti hesaplamak imkansız. Hiçbir pastanenin üretime sevk fişi düzenlediğinide düşünmüyorum. O halde maliyetleri ne şekilde hesaplayabiliriz? Biliyorum bayağı kapsamlı ancak en azından özet bir şekilde bilgi verebilirseniz sevinirim.

İyi Çalışmalar...
 
Ynt: Üretim işletmesi

Sayın twolf,

Öncelikle cevabınız için teşekkürler.
Ancak benim asıl sorunum 150'de biriken alımların 151-152 ye mi yüklenmesi yok sa 740'a mı atılması değil. Evet hizmet üretimi olarak düşünülürse Malzeme giderlerinin, işçilik giderlerinin, genel üretim giderlerinin 740 hesaba atılması gerekir. İşçilik ve genel üretim giderleri zaten doğrudan 740'a yazılıyor. Benim problemim, 150'de biriken alımların ne kadarının 740'a atılması. Çünkü üretime sevk edilen hammadde miktarlarını herhangi bir belgeyle belgeleyemiyoruz(üretime sevk fişi gibi). Satış miktarları da yazarkasa kullanıldığı için belirlenemiyor. O halde 740 hesaba aktarılacak 150 tutarını ne şekilde tespit ediyorsunuz? İlk mesajımda belirttiğim gibi uzun cevabı olduğunu tahmin ettiğim bir konu ancak sizlerin bu konudaki yardımları, bizlerin deneyim kazanması açısından son derece önemli.

Saygılar...
 
Ynt: Üretim işletmesi

nacizane önerim ; işletmecyle görüşmeniz. ne kadar hammaddeyle ne kadar mamul üretiyor. mesela 10 tl lik malzemeyle 8 tl lik mamul ve %? kar gibi bir fikriniz olurdu. bi de maliyenn kar haddi belirlemeleri var sektörler için. sizde bulunduğunuz yerinde özel durumunu (bazı bölgeler daha karlı olabilir ) ve dönemleri de dikkate alarak , üreticininde verdiği yükleme oranınıda hesaba katıp bir maliyet hesabı çıkartabilirisiniz.

örnek; ben de iki üretim işletmesi var ; biri 1e 1 yükleme yapıyor biri de 1- 0.9 yükleme oranı. yani mamulu üretmek için bir işletme 1 tllik mamul 1 tllik ilk madde malzeme doğal olarak mamul sonda 2 tl oluyor. diğerinde 1.9 oluyor. tabi sektörde bulundukları konum dolayısıyla birinin karı diğerine göre daha fazla olması çok doğal. kar oranını da maliyeden indirdim sektörler bazında. en son iş ; stok satış kar analizini yapıp bitiriyorum.

inşallah anlatabilmişimdir.
 
Ynt: Üretim işletmesi

Sayın krizantem,

Verdiğiniz bilgilerle çok yardımcı oldunuz. Örnek bir uygulama yapacak olursam;
600 hesap 5200
610+611+612 hesap 100
150 hesap 4.420
740 hesap 2800
brüt kar marjı:%35
yükleme oranı:1 direkt ilk madde ve malzemeye 0,875 işçilik+genel giderler

Bu bilgiler ışığında; Satılan mamul maliyeti: (5200-100)*(1-0,35)=3.315, 740 hesap 2800'dü, 150'den gelmesi gereken 3315-2800=515 olmalıdır. Ancak yükleme oranını dikkate aldığımızda 2800x0,875=2450 olmalıdır.

O halde bu işletme eksik fiş mi kesmiştir? Yani (2800+2450)/(1-0,35)=8.077 TL'lik fiş kesmesi gerekirken 5.200 TL'lik mi fiş kesmiştir?

Hesaplarım doğru mudur? Bu konuda cevap verirseniz sevinirim. İlginiz için çok teşekkür ederim.

İyi Çalışmalar...
 
Ynt: Üretim işletmesi

Sayın krizantem,

Verdiğiniz bilgilerle çok yardımcı oldunuz. Örnek bir uygulama yapacak olursam;
600 hesap 5200
610+611+612 hesap 100
150 hesap 4.420
740 hesap 2800
brüt kar marjı:%35
yükleme oranı:1 direkt ilk madde ve malzemeye 0,875 işçilik+genel giderler

Bu bilgiler ışığında; Satılan mamul maliyeti: (5200-100)*(1-0,35)=3.315, 740 hesap 2800'dü, 150'den gelmesi gereken 3315-2800=515 olmalıdır. Ancak yükleme oranını dikkate aldığımızda 2800x0,875=2450 olmalıdır.

O halde bu işletme eksik fiş mi kesmiştir? Yani (2800+2450)/(1-0,35)=8.077 TL'lik fiş kesmesi gerekirken 5.200 TL'lik mi fiş kesmiştir?


ükleme oranını dikkate aldığımızda 2800x0,875=2450 bu yüklemeyi yaparsan 150 nin değeri bu kadar artar. 150- 151 hesabı ; 6820 tl olur.yani 2800 tl'nin 2450tlsini stok grubuna yükleyecen. kalanı faaliyet giderlerine atacan. yani 3. dağıtım stokla ilişkilendirme kısmı ; faaliyet grubuna attığın kalan gider ise ; 1. datımında yapılan iş.giderleri ayıklama işi.
740 hesabının alt hesaplarından 01- ilk mad. mlaz. ve 02- direkt işçilik kısmını mamule atabilirsin. kalanı faaliyet giderine :=)
ayrıca stokta un bırakmanın sakıncası var mıdır?

bi de ben kar marjıyla değil kar oranıyla hesaplamayı daha kolay buluyorum.
 
Ynt: Üretim işletmesi

Sayın Krizantem ilgilendiğiniz için çok teşekkür ederim.
 
Ynt: Üretim işletmesi

s1212 ' Alıntı:
Sayın krizantem,

Verdiğiniz bilgilerle çok yardımcı oldunuz. Örnek bir uygulama yapacak olursam;
600 hesap 5200
610+611+612 hesap 100
150 hesap 4.420
740 hesap 2800
brüt kar marjı:%35
yükleme oranı:1 direkt ilk madde ve malzemeye 0,875 işçilik+genel giderler

Bu bilgiler ışığında; Satılan mamul maliyeti: (5200-100)*(1-0,35)=3.315, 740 hesap 2800'dü, 150'den gelmesi gereken 3315-2800=515 olmalıdır. Ancak yükleme oranını dikkate aldığımızda 2800x0,875=2450 olmalıdır.

O halde bu işletme eksik fiş mi kesmiştir? Yani (2800+2450)/(1-0,35)=8.077 TL'lik fiş kesmesi gerekirken 5.200 TL'lik mi fiş kesmiştir?

Hesaplarım doğru mudur? Bu konuda cevap verirseniz sevinirim. İlginiz için çok teşekkür ederim.

İyi Çalışmalar...

Merhaba,
Bu topa bende girmek istiyorum. Ancak Sert bir giriş yapacağım zira Bu muhasebe değil; Maliyet Muhasebesi hiç değil,
Muhasebe bilgidir. Vergi Değil,
Bilanço Veri?dir. Vergi Değil.
Heleki Maliyet Muhasebesi;
Asıl amaç İşletme faaliyet döngüsünde işletme organizasyonundaki birimleri performanslarını değerlendirmek; Yönetimin stratejik kararlar alma noktasında ihtiyaç duyacağı verileri sunmaktır.
Vel hasıl maliyet muhasebesi sonucu; tesbit edilecek olan mal satış karının, üretim reçetesinde nasıl kullanılabileceğini birisi bana anlatsın??.. Maliyet Muhasebesinin ihtiyaç duyduğu bir veri olamaz mal satış karı; Çünkü amaç zaten bu karın ne olduğunu tesbit etmektir. Aksi halde Amaç birilerinin belirlediği kara ulaşmak o-l-a-m-a-z?.Zira her üründen aynı kar marjı beklenemez. Ayrıca firmanın bayatlayan ürünleri daha ucuza satma gibi operasyonlarının; faaliyet döngüsündeki olumsuz etkileri de görülmelidir.
Gelelim sorunun cevabına;
Pastane dediniz değimli; ürünlerin hepsinin başlangıcı hamur; doğrumu.
Bu 1. Safha olsun; Hamurhane; BU bölümde çalışan işçi sayısını öğrenin; Bu bölümde çalışma saat kaçta başlıyor. Kaçta bitiyor. Başlangıç saatindeki elektrik indesi ve bitiş saatindeki elektrik indeksini alın. Bu elektrik giderlerinin dağıtımı için önemlidir.
2. Safha; Şekil verme; Burada Poğaça, kurabiye ne bileyim ay çöreği vb. ürünlerin ayrıştığı bölüm olsun. He bir ürün çeşidinin içine ne katıldığını öğrenin. Bunu Toplu olarakta yapabilirsiniz. Atıyorum bir seferde 100 adet ay çöreği çıkıyorsa, 100 adet ay çöreğinin maliyet kalemleri tesbit edilmelidir.
3. Safha Fırın; Muhtemelen bütün ürünler aynı fırına konuluyor. Burada ürünlerin fırında kalma sürelerine göre bu bölümün maliyetleri dağıtılmalıdır.
4. Safha Paketleme; Yaş pastaların altına konulan kağıt veya benzeri işlemlerin yapıldığı birim olsun; bu birimde işlem gören mamüllerin maliyetlerine dağılacaktır.
Dönem başında ve dönem sonunda kalan yarı mamülün ( Hamurahanede işlem görmekte olan hamur, Fırındaki mamül vb.) Etkilerinide ayrıştırdıktan sonra; ancak diyebilirsiniz ki brüt mal satış karınız şudur. Ama siz söylersiniz. Ben ona denk getireyim diye işverene sormazsınız. Zaten nerden bilecek ki???????.
Ha bunların tesbiti zor en basit yolu nedir derseniz; Ay başındaki hammadde stoğu + Ay içi alımlar-Ay sonu hammadde stoğuna üretim ve işçilik giderlerini ekleyip satışlardan düşmeniz bile sizin yaptığınızdan daha akil olacaktır.
Saygılarımla,
 
Ynt: Üretim işletmesi

Sayın Turgay Pösteki,

Benim burada siz üstadlarımızdan yardım istemem demek, maliyet muhasebesini eksik bilmem olarak algılanmasın. Size dedikleriniz konusunda katılıyorum. Ancak maalesef uygulamada son derece zorluklar mevcut ve devletin bu konudaki yaptırımları yetersiz. Zaten ben firmadan o gün içerisinde 100 adet ayçöreği ürettiğini belgelendirilmiş bir şekilde tespit edebilsem herhangi bir sorun olmayacak. Ancak sözlü bir şekilde, tahminen bu kadar şundan ürettim, şu kadar şundan ürettim denilirse o işin içinden hiç çıkılmaz ve ne maliyet muhasebesi için net verilere sahip olabiliriz ne de vergimizi doğru hesaplayabiliriz. Burada sorun olan, ilgili dönemde üretime verilen hammadde miktarının tespitidir. Yok sa safhalardaki direkt işçilik ve genel üretim giderlerini belirlemek değil. Yukarıdaki hesaplamalar tabii ki son derece afaki ve bizim öğrendiğimiz maliyet muhasebesinden uzak. O halde bizlerde siz değerli üstadlarımızdan edineceğimiz bilgilerle daha iyi olacağız. Ancak ben hiç bir ufak pastanenin ya da herhangi ufak işletmelerin üretime sevkleri belgelendirdiğini düşünmüyorum(SMMM ne kadar uyarsada).
 
Ynt: Üretim işletmesi

Merhaba,

Genç dostum,

B planınıda yazmıştım ama atlamışsınız sanıyorum.

Ha bunların tesbiti zor en basit yolu nedir derseniz; Ay başındaki hammadde stoğu + Ay içi alımlar-Ay sonu hammadde stoğuna üretim ve işçilik giderlerini ekleyip satışlardan düşmeniz bile sizin yaptığınızdan daha akil olacaktır.

Ay başında hammaddeyi saydırınız; Ay içindeki girişleri ekleyerek, ay sonunda yaptıracağınız sayımla firmanın kullanmadığı hammaddeyide tesbit ettiğinizde,

Ay içinde ürünlerin imalatında kullanılan hammadde maliyetini tesbit etmiş olursunuz; Buna işçilik vb. üretim giderlerini eklediğinizde. Satılan mamüllerin maliyetini tesbit etmiş olursunuz.


Zor değil ki..


Saygılarımla,
 
Ynt: Üretim işletmesi

Üstad teşekkür ederim verdiğiniz değerli bilgiler için.

Saygılarımla...
 
Ynt: Üretim işletmesi

Sn Uzman;
Sizi uzun bir aradan sonra tekrar aramızda görmek çok güzel.
Yazılarınızın devamını dilerim.
 
Ynt: Üretim işletmesi

nguroy ' Alıntı:
Sn Uzman;
Sizi uzun bir aradan sonra tekrar aramızda görmek çok güzel.
Yazılarınızın devamını dilerim.

Kesinlikle
Sn.Uzman'ı tekrar aramızda görmek sevindirici.Bilgi ve tecrübelerini esirgemeyeceğini umarım.Gerek konuya yaklaşımı gerekse yapılan yorumlardaki estetiklik gerçekten takdire değer.Bu vesileyle bende kendisine teşekkür etmek isterim.
 
Ynt: Üretim işletmesi

nguroy ' Alıntı:
Sn Uzman;
Sizi uzun bir aradan sonra tekrar aramızda görmek çok güzel.
Yazılarınızın devamını dilerim.

twolf ' Alıntı:
nguroy ' Alıntı:
Sn Uzman;
Sizi uzun bir aradan sonra tekrar aramızda görmek çok güzel.
Yazılarınızın devamını dilerim.

Kesinlikle
Sn.Uzman'ı tekrar aramızda görmek sevindirici.Bilgi ve tecrübelerini esirgemeyeceğini umarım.Gerek konuya yaklaşımı gerekse yapılan yorumlardaki estetiklik gerçekten takdire değer.Bu vesileyle bende kendisine teşekkür etmek isterim.

Ne kadar mutluluk ve onur verici mesajlar bunlar. Unutulmamak güzel.
Teşekkür ederim.

Saygılarımla,
 
Ynt: Üretim işletmesi

syn . uzman ; olay dediğiniz gibi yüzeysel değil.
Ay başındaki hammadde stoğu + Ay içi alımlar-Ay sonu hammadde stoğuna üretim ve işçilik giderlerini ekleyip satışlardan düşmeniz bile sizin yaptığınızdan daha akil olacaktır.

dikkatinizi çekerim sizin yaptığınız şekilde 740 hesabında birikmiş mamulle ilişkilendirilmesi gerek rakam faaliyet giderlerine aktarılmış olacak. sizce konuyu tekrar düşünmeniz gerekmezmi?

şu maliyet muhasebesinin neye yarar diye yazdıklarınıza da ; yazılacak çok şey var da polemiğe grimenin manası yok.

eski bir üyesiniz ; ben de yeni bir üyeyim. hoş geldiniz.
 
Ynt: Üretim işletmesi

Merhaba,

Sayın Forumdaşım,

Olması gerekeni zaten yukarıda yazıdm. Ancak soru sahibini bu ve benzeri bilgilere ulaşamadığı için yazdım b planını. Yoksa bırakın; üretim giderlerinin (sanırım faaliyet giderlerinde kastınız üretiim giderleridir.) satılmayan mamüllerdeki payını..! dönem sonudaki fırındaki veya hamur halindeki yarı mamüller içinde aynı durum geçerlidir.

Kİ ZATEN YAZDIM........

şimdi % 35 kar marjının üretim reçetesinde olması gerektiğini savunan siz buna mı takıldınız......... Düşünmesi gereken sizsiniz ben değil..........

BUNUDA YAZDIM

Maliyet Muhasebesiyle ilgili muzakere edilmesi gerektiğini düşündüğünüz hususları belirtmekten kaçınmayınız. Sonuna kadar tartışalım. Yoksa neden buradayız. Maksat birilerinin kulağına kar suyunu kaçırmaktır. Kimseye bak sen bunu yanlış yaptın, ha ben doğrusunu biliyorum gibisinden laf sokmak değildir maksat.

BUNUDA ŞİMDİ YAZDIM


Eğer Laf sokmak Olsa di Maksadımız.....

740 hizmet üretim maliyetidir. Pastane işletmesinde kullanılmaz, veya ne bileyim faaliyet giderleri; üretim giderleri gibi ürün maliyetine katılmaz (Her ne kadar VUK ihtiyari bıraktıysada) gibisinden bir yazı yazardım. Ve sonrada derdim ki "ŞU" maliyet muhasebesinden ekmek kazanıyoruz. Şoför esnafının aracı ne ise bizim için anlamı o olmalıdır. Ekmek teknemizden bu aşağılayıcı sıfatları takmanızı talihsiz bir yakıştırma olarak değerlendiriyorum.

Diye yazardım. Ama yazdım mı....???

HAYIR . YAZMADIM... ;)

Saygılarımla,
 
Ynt: Üretim işletmesi

Arkadaşlar, konuya göstermiş olduğunuz ilgiden dolayı çok teşekkür ediyorum.

Sayın Turgay Pösteki,

Sizin gösterdiğiniz yöntemle, üretimle ilgili giderler, normal ve anormal fireleri dikkate almak şartıyla 710-720-730 hesaplara sağlıklı bir şekilde aktarılabilir. Bu hesaplardan yarımamullerede aynen yansıtılabilir. Bu giderlere dönembaşı yarımamul maliyeti eklenip, dönemsonu yarımamul maliyeti düşürülürse üretimi tamamlanan mamul maliyeti ortaya çıkmış olur. Dönembaşı mamul maliyeti bu tutara eklenip dönemsonu mamul maliyeti bu tutardan düşülürse satılan + bozulan mamul maliyeti bulunmuş olur. Bozulan kısım için tahmini oranla karşılık ayrılıp kalan kısım satılan mamul maliyeti olur. ( Tabii ki karşılık ayırırken ilave edilecek KDV kısmıda var.)

Bu şekilde yaptığım takdirde ben herhangi bir eksiklik göremedim üstad. Eksiklikler varsa, yazabilirseniz sevinirim.
Sizler sayesinde bakış açımız şekilleniyor.

İyi Çalışmalar...
 
Ynt: Üretim işletmesi

Merhaba,

Fireler için 30/c yapmaya gerek yoktur. Geri kalan işlemleriniz varmak istediğiniz noktaya ulaştıracaktır sizi.

Saygılarımla,
 
Ynt: Üretim işletmesi

syn . uzman ; verdiğiniz tepkiye pes diyorum. okuyunca acaba kime yazılmış diye bi düşündüm belliki hedef benim ama malesef hala aynı şeyi söylüyorum. bence hem tavrınızı hem de çözümünüzü bi daha düşünün lütfen.
 
Üst