Kusura bakmayın,
Fransızım konuya ama Sanki tebliğde bana biraz farklı geldi.
Mühendis Almanyada yapılacak binanın projesini Almanya firmasına mı Türk firmasına mı veriyor? Sanki Tebliğde bana Türk firması gibi geldi.
3065 6/b de buymuş yani aynı cümleler, daha fazla bir açıklama yok.
İşlemlerin Türkiye'de Yapılması
Madde 6-
İşlemlerin Türkiye'de yapılması:
a) Malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını,
b) (4503 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen bent Yürürlük; 5.2.2000) Hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını,(4)
İfade eder.
Sayın Güroy,
"Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır" ifadeniz üzgünüm yanlış. Çünkü tamda "Hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır." kavramıyla çelişiyor.
Esasen a ve b maddelerinden her ikisinin de aynı anda gerçekleşmesi "Hizmet İhracının" ta kendisidir. Bu soruya konu olan projenin yurtiçindeki firma tarafından yurtdışındaki firma için yapılmış olması da bu anlamda "hizmet ihracıdır".
Bizim bir mükellefimizde de aynı durum geçerli, Türkiye'deki bir firma, Türkiye'deki grupları (tahsilat Türkiye'de) Bosna Hersek'e götürmek suretiyle gezi organizasyonu yapıyor. Bu durum hizmet ihracı olarak değerlendiriliyor ve faturalar kdv siz kesiliyor...
Sayın Kevrok Simkeşyan,
Kanunu yorumlamak için kanunun yazıldığı dili de iyi bilmek gerekir, buna dikkat çekmeye çalışmamın neticesinde bana manidar teşekkürünüz bende hiçbir anlam ifade etmiyor.Didaktik kelimesi, yine Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde şiir türleri konusunda defalarca duyduğum bir kelimedir, anlamını da iyi bilirim,
didaktik bozukluğu tabirini ise sözlükten bulmama olanak yoktur.
Bundan sonra, sizinle ortak başlık altında yorum gerektiren hiçbir konuya girmemeye gayret edeceğim, konu bir şekilde amacından çıkıp kişiselleşiyor ve bunu istemiyorum, sorduğum sorulara geçmişte verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim ve bundan sonra da bildiğiniz cevapları benden esirgemezseniz çok sevinirim.
Saygılar
Kevork bey,
Öncelikle sizin de yazışma adabına uygun hareket etmeye dikkat etmenizi önermek zorundayım.
"Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır" ifadeniz
üzgünüm yanlış"
Şeklinde bir ifade hoş ve etik olmuyor. Başına "bence, bana göre, kanımca, kişisel düşünceme göre "gibi ifadeler kullanmak daha objektif olmayı sağlar. Bunları okuyan genç meslektaşlara da iyi örnek olursunuz. Bunu stajyer veya yeni belge almış bir meslektaş yapsa belki daha rahat tolere edilebilir ancak sizin yapmanız daha çok dikkat çekiyor.
Bı ifade doğrudan tebliğden alınmıştır. Siz bunu yanlış buluıyorsanız Maliye Bakanlığı eleştirilerinizi yapabilirsiniz.
"6.2. Hizmetin Türkiye'de Yapılması
Hizmet ifalarında işlemin Türkiye'de yapılmış sayılması için, 3065 sayılı Kanunun (6/b) maddesine göre hizmetin Türkiye'de yapılması veya hizmetten Türkiye'de faydalanılması gerekir.
Hizmetin Türkiye'de yapılmış sayılması için belirtilen iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekmez. Şartlardan herhangi birisinin oluşması halinde hizmet, Türkiye'de yapılmış sayılır. Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır ve vergiye tabi olur. Hizmetin başka bir ülkede yapılması halinde bu hizmetten Türkiye'de faydalanılmış ise işlem yine Türkiye'de yapılmış sayılır
.
Bu bambaşka bir olay yalnız. Biz burda hizmet ihracından söz ediyoruz. Sizinki başka birşey . Hizmet ihracında fatura yurt dışına bir firmaya kesilir ve bedeli döviz olarak yurda gelir.
Sizin durumunuz ise farklıdır. Siz yurt içinden birilerini yurt dışına götürüyorsunuz. Burda incelik sizin faturanızda kdv olmalıdır. Ancak yurt dışında yapılan masraflar kdv matrahına dahil edilmez. (yani konaklama, günlük turlar, yeme , içme ve taşımacılık bedelleri) yurt dışındaki kısımlar kdv matrahına girmez. Kalan kısım ise firmanın karıdır. Buna kdv uygulanır. Fatura yurt içinde kesilir ve tahsilatı içerde yapılır.
Aman karıştırmayın bu hizmet ihracı değildir.
Sn. nguroy, burda kesilen faturaya dahil olan hizmetin tamamı yurtdışında yapılıyor zaten,insanlar bunun için para ödüyor. Bu yüzden kdv siz fatura kesiliyor. Yanlış birşey yapmak istemem, o yüzden değerli görüşlerinizi bekliyorum.