Uygulama Tebliği İle İlgili;

Kusura bakmayın,

Fransızım konuya ama Sanki tebliğde bana biraz farklı geldi.

Mühendis Almanyada yapılacak binanın projesini Almanya firmasına mı Türk firmasına mı veriyor? Sanki Tebliğde bana Türk firması gibi geldi.

Kusura bakmayın,

Fransızım konuya ama Sanki tebliğde bana biraz farklı geldi.

Mühendis Almanyada yapılacak binanın projesini Almanya firmasına mı Türk firmasına mı veriyor? Sanki Tebliğde bana Türk firması gibi geldi.

Ben tebliğden öyle bir şey çıkaramadım, size hangi kısmı bunu düşündürdü paylaşırsanız, tekrar daha dikkatli okuyayım.

Sayın Zeynep Elif,

Sayın Zindan'ın başka başlık altında yayınladığı metinden yaptığınız alıntı da temelde benim anlattığımı söylüyor. Nerede anlaşamadığımızı anlayamadım. Bakın yasa maddesini aynen paylaştım daha önce tekrar paylaşayım;

KDV yasasının 12 maddesindeki temel kural şöyledir;
.....
2. Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanunî ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.

a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır.

a ve b seçenekleri çok açık. Tebliğde de ifade yanlış olsada ( didaktiğin bozuk olduğunu zaten kabul ettiğimi söyledim ) verilen örnek yasanın ruhuna uygun.

"Hizmetin Türkiye'de yapılmış sayılması için belirtilen iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekmez. Şartlardan herhangi birisinin oluşması halinde hizmet, Türkiye'de yapılmış sayılır. Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır ve vergiye tabi olur. Hizmetin başka bir ülkede yapılması halinde bu hizmetten Türkiye'de faydalanılmış ise işlem yine Türkiye'de yapılmış sayılır.

Hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır."

Burda kafaların karışması normal. O kadar yanlış ifade edilmişki. Kolay anlayabilmek için son paragraf yeterlidir. Gerisini unutun.

Sayın Güroy,

"Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır" ifadeniz üzgünüm yanlış. Çünkü tamda "Hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır." kavramıyla çelişiyor.

Esasen a ve b maddelerinden her ikisinin de aynı anda gerçekleşmesi "Hizmet İhracının" ta kendisidir. Bu soruya konu olan projenin yurtiçindeki firma tarafından yurtdışındaki firma için yapılmış olması da bu anlamda "hizmet ihracıdır".

Sayın Kevork Simkeşyan,

Konuyu önce dilbilgisi açısından değerlendirelim,

Sonucun koşula bağlı olduğu durumlarda "ve", "veya" bağlaçlarını örnekle anlatmaya çalışacağım

1-Birinin bana borcu olması için benden mal almış olması veya para almış olması gerekir
2-SMMM olmak için 3 yıl staj yapmak ve yeterlilik sınavını kazanmak gerekir

Sonucun koşullara bağlı olduğu durumlarda "veya" bağlacı kullanılmışsa, koşullardan bir tanesinin mevcut olması sonucun gerçekleşmesi için yeterlidir,
"ve" bağlacı kullanılmışsa sayılan tüm koşulların birlikte gerçekleşmesi gerekir.

Şimdi, bu açıklamaları bu tebliğe uyarlarsak "Hizmet ifalarında işlemin Türkiye'de yapılmış sayılması için, 3065 sayılı Kanunun (6/b) maddesine göre hizmetin Türkiye'de yapılması veya hizmetten Türkiye'de faydalanılması gerekir" burada "veya" bağlacı var ve bu durumda neticenin gerçekleşmesi birden fazla koşula bağlı ve bu koşullardan birinin gerçekleşmesi neticenin gerçekleşmesini sağlar.

Koşullardan biri, işlemin Türkiye'de yapılması,
Diğeri, hizmetten Türkiye'de faydalanılması,

Siz işlemin Türkiye'de yapılmasından ne anlam çıkarıyorsunuz bu önemli.Ben hizmetin Türkiye'de yapılmasından, hizmetin Türkiye'de üretilmesini anlıyorum.
Didaktiğin bozukluğu tabirini ilk kez sizden duyuyorum ve ne anlama geldiğini bilmiyorum kusura bakmayın, biz Türk Dili derslerinde, anlam kargaşasına neden olan ifadeleri anlatım bozukluğu olarak adlandırırdık ve eğer bu cümle benim anladığım şeyi anlatıyorsa gayet net ve açık hiçbir anlatım bozukluğu yok, eğer farklı bir şey anlatıyorsa buna anlatım bozukluğu değil, insanları bilerek yanlış anlamaya yöneltecek kasıtlı ifadeler kullanmak denir.

Sayın Kevork Simkeşyan,

Bir de, firmada çalıştığından insan bazı konularda daha fazla tecrübe edinme şansı oluyor, yabancı müşteriye Türkiye'de hizmet verdiğimiz için, Türkiye'de faydalanma koşulundan ötürü KDV'ye tabi faturalarımız da oldu, hizmeti yurt dışında yaptığımız için hizmet ihracı kapsamında olan işlerimiz de oldu ve ben ta ki Sayın aşkınbulduk, konuyu açana kadar Türkiye'de yapılması kavramını fark etmemiştim.Yeni ilave mi oldu, eskiden beri var mıydı bilmiyorum ama bu tebliği okuyana kadar ben de Türkiye'de faydalanılmayan ve süresi içinde döviz tutarı yurt içine getirilen işlemleri "hizmet ihracı" olarak nitelendiriyor ve yeterli görüyordum.

Hizmet ifalarında işlemin Türkiye'de yapılmış sayılması için, 3065 sayılı Kanunun (6/b) maddesine göre hizmetin Türkiye'de yapılması veya hizmetten Türkiye'de faydalanılması gerekir.
3065 sayılı Kanunun (6/b) maddesini okumadım tabi, bir de ona göz atmam lazım.

Son düzenleme:
3065 6/b de buymuş yani aynı cümleler, daha fazla bir açıklama yok.

İşlemlerin Türkiye'de Yapılması
Madde 6-
İşlemlerin Türkiye'de yapılması:

a) Malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını,

b) (4503 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen bent Yürürlük; 5.2.2000) Hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını,(4)

İfade eder.

3065 6/b de buymuş yani aynı cümleler, daha fazla bir açıklama yok.

İşlemlerin Türkiye'de Yapılması
Madde 6-
İşlemlerin Türkiye'de yapılması:

a) Malların teslim anında Türkiye'de bulunmasını,

b) (4503 sayılı Kanunun 3'üncü maddesiyle değişen bent Yürürlük; 5.2.2000) Hizmetin Türkiye'de yapılmasını veya hizmetten Türkiye'de faydalanılmasını,(4)

İfade eder.

Sayın Zeynep Elif,

1.Türkçe konusunda verdiğiniz ders için teşekkür ediyorum. Bunları yazmadan keşke "Didaktik" kelimesinin anlamına bir sözlükten baksaydınız. Bunu geçtim.
2. Önceki yorumlarımla da ısrarla vurguladım ama herhalde gözden kaçırdınız. Konu hakkında tebliğin zaten sıkıntılı olduğunu açıklama sıkıntısı olduğunu yazmıştım bu nedenle de asla ( yani yasaya ) geri dönmek gerekir diye. Bu nedenle maddeye döndüm. Siz 3065 sayılı yasanın 6. maddesine bakmışsınız, yanlış olmuş. Alıntılamıştım 12. maddesine bakacaktınız, yine aktarıyorum;

KDV yasasının 12 maddesindeki temel kural şöyledir;
.....
2. Yurt dışındaki müşteri tabiri; ikametgâhı, işyeri, kanunî ve iş merkezi yurt dışında olan alıcılar ile yurt içinde bulunan bir firmanın yurt dışında kendi adına müstakilen faaliyet gösteren şubelerini ifade eder. Bir hizmetin yurt dışındaki müşteriler için yapılan hizmet sayılabilmesi için aşağıdaki şartlar yerine getirilmiş olmalıdır.

a) Hizmetler yurt dışındaki bir müşteri için yapılmış olmalıdır.
b) Hizmetten yurt dışında faydalanılmalıdır.

Şimdi bu maddeyi Türkçe bilgisiyle ( ve / veya ) kelimelerini de bularak yeniden yorumlayınız.

Bıraktım tebliğdeki açıklamaları bir yana oradaki açıklamalar da bu başlığa dikkat edilirse daha doğru yorumlanır ( ki ben öyle yapıyorum ) verilen örneği de ele alalım;

Örnek 1: Türkiye'de mükellef (Z) Mühendislik Ltd. Şti., Ürdün'de bulunan bir firma ile yaptığı anlaşma uyarınca bu firmaya Ürdün'de inşa edilecek bir tekstil fabrikası projesi çizimini yapmış ve buna ait bedeli tahsil etmiştir.
Bu hizmet, hizmet ihracatı kapsamında KDV’den istisna olup, (Z) firması, düzenleyeceği faturada KDV hesaplamaz.

Tebliğin ; "2. Hizmet İhracı
3065 sayılı Kanunun (11/1-a) maddesine göre yurtdışındaki müşteriler için yapılan hizmetler vergiden istisna edilmiştir.
2.1. İstisnanın Kapsamı
..............."

bölümünden alınmıştır.

Bölümdeki diğer örneklere de göz atarsanız meseleyi kavramak daha kolay olacaktır.

Sonuç;
Önceki yorumlarımda da yazdığım gibi, "Hizmetin Verilmesi" ile "Üretilmesi" ayrı şeylerdir. Almanyadaki bir firmaya proje çiziyorsanız tabiki bunu Türkiye'deki kurduğunuz işlettiğiniz büronuzda çizeceksiniz üreteceksiniz, başka nasıl olabilir ki. Bu hizmet vermek anlamına gelmez. Ancak bu projeyi yurtdışındaki firmaya gönderirseniz "Teslim" yurtdışında gerçekleşmiş olur ve hizmet ihracı meydana gelir. Yasanın ruhuna da uygun olur. Bu tarzda düşünmezseniz KDV yasasından hizmet ihracı kavramı kalkar, yazılan maddelerin ve tebliğlerin hiçbir anlamı kalmaz. Tebliğin böyle bir etkisi de olamaz yazanlar hernekadar net ve açık bir şekilde ifade edememişlerse de böyle bir amaçları da olamaz.

Sayın Kevrok Simkeşyan,

Kanunu yorumlamak için kanunun yazıldığı dili de iyi bilmek gerekir, buna dikkat çekmeye çalışmamın neticesinde bana manidar teşekkürünüz bende hiçbir anlam ifade etmiyor.Didaktik kelimesi, yine Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde şiir türleri konusunda defalarca duyduğum bir kelimedir, anlamını da iyi bilirim,
didaktik bozukluğu tabirini ise sözlükten bulmama olanak yoktur.

Bundan sonra, sizinle ortak başlık altında yorum gerektiren hiçbir konuya girmemeye gayret edeceğim, konu bir şekilde amacından çıkıp kişiselleşiyor ve bunu istemiyorum, sorduğum sorulara geçmişte verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim ve bundan sonra da bildiğiniz cevapları benden esirgemezseniz çok sevinirim.

Saygılar

Sayın Güroy,

"Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır" ifadeniz üzgünüm yanlış. Çünkü tamda "Hizmetten yurtdışında faydalanılmasından kasıt, Türkiye’de yurtdışındaki müşteri için yapılan hizmetin, müşterinin yurtdışındaki iş, işlem ve faaliyetleri ile ilgili olması; Türkiye'deki faaliyetleri ile ilgisi bulunmamasıdır." kavramıyla çelişiyor.

Esasen a ve b maddelerinden her ikisinin de aynı anda gerçekleşmesi "Hizmet İhracının" ta kendisidir. Bu soruya konu olan projenin yurtiçindeki firma tarafından yurtdışındaki firma için yapılmış olması da bu anlamda "hizmet ihracıdır".

Kevork bey,

Öncelikle sizin de yazışma adabına uygun hareket etmeye dikkat etmenizi önermek zorundayım.
"Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır" ifadeniz
üzgünüm yanlış"

Şeklinde bir ifade hoş ve etik olmuyor. Başına "bence, bana göre, kanımca, kişisel düşünceme göre "gibi ifadeler kullanmak daha objektif olmayı sağlar. Bunları okuyan genç meslektaşlara da iyi örnek olursunuz. Bunu stajyer veya yeni belge almış bir meslektaş yapsa belki daha rahat tolere edilebilir ancak sizin yapmanız daha çok dikkat çekiyor.

Bı ifade doğrudan tebliğden alınmıştır. Siz bunu yanlış buluıyorsanız Maliye Bakanlığı eleştirilerinizi yapabilirsiniz.

"
6.2. Hizmetin Türkiye'de Yapılması
Hizmet ifalarında işlemin Türkiye'de yapılmış sayılması için, 3065 sayılı Kanunun (6/b) maddesine göre hizmetin Türkiye'de yapılması veya hizmetten Türkiye'de faydalanılması gerekir.
Hizmetin Türkiye'de yapılmış sayılması için belirtilen iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekmez. Şartlardan herhangi birisinin oluşması halinde hizmet, Türkiye'de yapılmış sayılır. Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır ve vergiye tabi olur. Hizmetin başka bir ülkede yapılması halinde bu hizmetten Türkiye'de faydalanılmış ise işlem yine Türkiye'de yapılmış sayılır

.

Bizim bir mükellefimizde de aynı durum geçerli, Türkiye'deki bir firma, Türkiye'deki grupları (tahsilat Türkiye'de) Bosna Hersek'e götürmek suretiyle gezi organizasyonu yapıyor. Bu durum hizmet ihracı olarak değerlendiriliyor ve faturalar kdv siz kesiliyor...

Bizim bir mükellefimizde de aynı durum geçerli, Türkiye'deki bir firma, Türkiye'deki grupları (tahsilat Türkiye'de) Bosna Hersek'e götürmek suretiyle gezi organizasyonu yapıyor. Bu durum hizmet ihracı olarak değerlendiriliyor ve faturalar kdv siz kesiliyor...

Bu bambaşka bir olay yalnız. Biz burda hizmet ihracından söz ediyoruz. Sizinki başka birşey . Hizmet ihracında fatura yurt dışına bir firmaya kesilir ve bedeli döviz olarak yurda gelir.

Sizin durumunuz ise farklıdır. Siz yurt içinden birilerini yurt dışına götürüyorsunuz. Burda incelik sizin faturanızda kdv olmalıdır. Ancak yurt dışında yapılan masraflar kdv matrahına dahil edilmez. (yani konaklama, günlük turlar, yeme , içme ve taşımacılık bedelleri) yurt dışındaki kısımlar kdv matrahına girmez. Kalan kısım ise firmanın karıdır. Buna kdv uygulanır. Fatura yurt içinde kesilir ve tahsilatı içerde yapılır.
Aman karıştırmayın bu hizmet ihracı değildir.

Sayın Kevrok Simkeşyan,

Kanunu yorumlamak için kanunun yazıldığı dili de iyi bilmek gerekir, buna dikkat çekmeye çalışmamın neticesinde bana manidar teşekkürünüz bende hiçbir anlam ifade etmiyor.Didaktik kelimesi, yine Türk Dili ve Edebiyatı derslerinde şiir türleri konusunda defalarca duyduğum bir kelimedir, anlamını da iyi bilirim,
didaktik bozukluğu tabirini ise sözlükten bulmama olanak yoktur.

Bundan sonra, sizinle ortak başlık altında yorum gerektiren hiçbir konuya girmemeye gayret edeceğim, konu bir şekilde amacından çıkıp kişiselleşiyor ve bunu istemiyorum, sorduğum sorulara geçmişte verdiğiniz cevaplar için teşekkür ederim ve bundan sonra da bildiğiniz cevapları benden esirgemezseniz çok sevinirim.

Saygılar

Sayın Zeynep Elif,

Ben Türkçe dersi için basit bir serzenişte bulundum, alınmadım sizde alınmamalıydınız. Bilgiyi hiç esirgemedim esirgemem merak etmeyin.

Kevork bey,

Öncelikle sizin de yazışma adabına uygun hareket etmeye dikkat etmenizi önermek zorundayım.
"Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır" ifadeniz
üzgünüm yanlış"

Şeklinde bir ifade hoş ve etik olmuyor. Başına "bence, bana göre, kanımca, kişisel düşünceme göre "gibi ifadeler kullanmak daha objektif olmayı sağlar. Bunları okuyan genç meslektaşlara da iyi örnek olursunuz. Bunu stajyer veya yeni belge almış bir meslektaş yapsa belki daha rahat tolere edilebilir ancak sizin yapmanız daha çok dikkat çekiyor.

Bı ifade doğrudan tebliğden alınmıştır. Siz bunu yanlış buluıyorsanız Maliye Bakanlığı eleştirilerinizi yapabilirsiniz.

"
6.2. Hizmetin Türkiye'de Yapılması
Hizmetin Türkiye'de yapılmış sayılması için belirtilen iki şartın birlikte gerçekleşmesi gerekmez. Şartlardan herhangi birisinin oluşması halinde hizmet, Türkiye'de yapılmış sayılır. Bir diğer ifade ile hizmet Türkiye'de yapılmışsa, hizmetten hangi ülkede faydalanılırsa faydalanılsın işlem Türkiye'de yapılmış sayılır ve vergiye tabi olur. Hizmetin başka bir ülkede yapılması halinde bu hizmetten Türkiye'de faydalanılmış ise işlem yine Türkiye'de yapılmış sayılır

.

Sayın Güroy,

Yazdığım metnin tamamının gelişi böyle yamamı gerektirmişti çünkü iki cümleniz birbiriylr çelişkiliydi ona dikkat çekmek istemiştim. Bende Sizde tebliğin ifade hatalı olduğu konusunda hemfikirdik o noktaya gitmeyeceğim. Bu başlıkta ısrarla yazdım son yorumumda da yazdığım için tekrarlamayacağım. 6. madde yanında 12. maddeyi de beraber okumazsak yasanın açıkça ortaya koyduğu hükmü tebliğ hatasına rağmen doğru yorumlamamkta ısrar ederiz.

Kevork Bey,

Mesaj kutunuz dolu olduğu için buradan yazıyorum, serzenişte bulunmanıza neden olacak bir tutum sergilediysem özür dilerim.
Niyetim, kanun okuma konusunda yardımcı olacağını düşündüğüm bir bilgiyi herkesle paylaşmaktı.

Zeynep Hn,

Özüre gerek yok rica ederim. Bu forumda bazan yorulmadan kıyasıya yazıyoruz. Kimsenin kimseden menfaati de yok. Amacımız paylaşmak ve doğruyu bulmak. Nazik davranışınız için teşekkür ederim.

Bu bambaşka bir olay yalnız. Biz burda hizmet ihracından söz ediyoruz. Sizinki başka birşey . Hizmet ihracında fatura yurt dışına bir firmaya kesilir ve bedeli döviz olarak yurda gelir.

Sizin durumunuz ise farklıdır. Siz yurt içinden birilerini yurt dışına götürüyorsunuz. Burda incelik sizin faturanızda kdv olmalıdır. Ancak yurt dışında yapılan masraflar kdv matrahına dahil edilmez. (yani konaklama, günlük turlar, yeme , içme ve taşımacılık bedelleri) yurt dışındaki kısımlar kdv matrahına girmez. Kalan kısım ise firmanın karıdır. Buna kdv uygulanır. Fatura yurt içinde kesilir ve tahsilatı içerde yapılır.
Aman karıştırmayın bu hizmet ihracı değildir.

Sn. nguroy, burda kesilen faturaya dahil olan hizmetin tamamı yurtdışında yapılıyor zaten,insanlar bunun için para ödüyor. Bu yüzden kdv siz fatura kesiliyor. Yanlış birşey yapmak istemem, o yüzden değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Sn. nguroy, burda kesilen faturaya dahil olan hizmetin tamamı yurtdışında yapılıyor zaten,insanlar bunun için para ödüyor. Bu yüzden kdv siz fatura kesiliyor. Yanlış birşey yapmak istemem, o yüzden değerli görüşlerinizi bekliyorum.

Tamam sizin durumunuz farklı derken bunu belirtmek istemiştim zaten. Bakalım;

1-Siz faturayı yurt içinde müşetriye kesiyorsunuz.
2-Faturanızın içersinde yurt dışına yapılan masraflar var (Bunlar KDV siz)
3-Faturanızın sonunda kendi hizmet bedeliniz var. (Bu KDV li sizin yurt içinde kazanç payınız)
4-yani faturada hem kdvsiz yurt dışı giderler,hemde karınız ve kdv matrahı olacak. Tabi bu kar üzerinden de kdv.