Vergi dilimi

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ant Z
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Vergi dilimi

kopyalayıp yapıştırdığınız kısımdaki birden sonraki ibaresi ise birinciyi istediğiniz gibi belirledikten sonra kalan ikinciyi kastediyor.
 
Ynt: Vergi dilimi

Olur siz yanlışda israra devam ediniz. Maliye bakanlığı yayınlamış olduğu rehberde verilen örneklere bir bakın isterseniz.
 
Ynt: Vergi dilimi

Merhaba sayın nguroy...
Yukarıda linkini vermiş olduğunuz rehberden bir bölümü aşağıda yazdım. Son cümle fikrinizi değiştirebilir belki...


Birden fazla işverenden ücret alan ve birden sonraki işverenden aldıkları ücretlerin toplamı
Gelir Vergisi Kanununda yazılı tarifenin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2010 yılı için bu
tutar 22.000 TL?dir.) aşmayan mükelleflerin, tamamı kesinti yoluyla vergilendirilmiş ücretleri
yıllık beyanname ile beyan edilmeyecektir. Ancak, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin
toplamı 22.000 TL?yi aşması durumunda, ücretlerin tamamı (ilk işverenden alınan ücrette dâhil
olmak üzere) yıllık beyannameye dâhil edilecektir. Birden fazla işverenden ücret alınması
halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı ücretli tarafından serbestçe
belirlenecektir.
 
Ynt: Vergi dilimi

16. nolu sirküler metni.:
.2. Ücretler
"
Tam mükellefiyette;

Tam mükellef gerçek kişiler tevkif yoluyla vergilendirilmiş, tek işverenden alınan ücretleri için yıllık gelir vergisi beyannamesi vermeyeceklerdir. Birden fazla işverenden ücret geliri elde edilmesi durumunda, birden sonraki işverenden alınan ücretlerin toplamının gelir vergisi tarifesinin ikinci gelir diliminde yer alan tutarı (2003 yılı gelirleri için 12 milyar lira) aşması halinde birinci işverenden alınan da dahil olmak üzere ücret gelirlerinin tamamı beyan edilecektir.

Birden fazla işverenden ücret alınması halinde, birinci işverenden alınan ücretin hangisi olacağı serbestçe belirlenebilecektir.

Tevkifata tabi tutulmamış ücret gelirleri (Gelir Vergisi Kanununun 64 üncü maddesinde yer alan diğer ücretler hariç) için tutarı ne olursa olsun yıllık beyanname verilecektir
"


Peki siz burdan ne anlıyorsunuz. Olayı basite indirgeyerek analiz edelim.
 
Ynt: Vergi dilimi

Farklı şeyler anlıyoruz sanırım.... Verdiğiniz örnekte "matrahın taşınması" ile ilgili...

Bende matrahın taşınması gerektiğini söylüyorum....

Yukarıda bahsedilen birden fazla işverenden alınan ücretlerden kasıt aynı anda birden fazla işverene tabi olanların kastedildiğini düşünüyorum
 
Ynt: Vergi dilimi

Tamamı tevkif suretiyle vergilendirilmiş olmak üzere, birinci işverenden 60.000 TL, ikinci işverenden 15.000 TL, üçüncü işverenden 7.500 TL ücret geliri elde eden bir kişinin, birden sonraki işverenden elde ettiği ücret gelirleri, (15.000+7.500) = 22.500 TL, Gelir Vergisi Kanunu'nun 103'üncü maddesinde belirtilen ikinci gelir dilimi olan 22.000 TL'lik (2009 yılı için) beyan sınırını geçtiğinden mükellef (60.000+15.000+ 7.500) = 82.500 TL'nin tamamını beyan edecektir. Eğer bu örnekte mükellef 2. ve 3. işverenden birinden 500 TL eksik ücret geliri elde etmiş olsaydı, yani (22.500 ? 500) = 22.000 TL ücret geliri elde etmiş olsaydı, bu tutar beyan sınırını aşmayacağından mükellef, ücret gelirlerinin toplam tutarı olan (60.000+15.000+7.500) = 82.500 TL' nin tamamını beyan dışı bırakacak yani bu gelirler için hiçbir şekilde beyanname vermeyecektir.

Ücretlerde yapılan vergilendirme "yıllık" esasa dayalıdır. Eskiden 2003 den önce matrah taşıması yapılıyordu. Çünkü bu gelir vergisi düzenlemesi yapılmamıştı
Daha sonra vergi politikasında ücretliler lehine bazı düzenlemeler yapılarak (örneğin %20 lik dilim %15 e indirildi ve beyanneme verme yeniden düzenlendi.) Daha sosyal bir yaklaşım sergilendi.
Şu anda yapılan uygulama da iş değiştiren ücretlinin lehine bir tavır alınarak matrah taşıma kaldırıldı.
 
Ynt: Vergi dilimi

Buyrun size yasal dayanak ve özelge:
"

GELİR İDARESİ BAŞKANLIĞI
İSTANBUL VERGİ DAİRESİ BAŞKANLIĞI
Mükellef Hizmetleri Gelir Vergileri Grup Müdürlüğü




Sayı : B.07.1 .GİB.4.34.l6.01/GVK-103-12653
Konu : Aynı yıl içinde farklı işyerlerinde çalışan kişinin aldığı ücretlerin
vergilendirilmesinin ne şekilde yapılacağı hk.



??????..
Elmadağ/İSTANBUL


İlgi : ?/05/2006 tarihli dilekçeniz.

İlgide kayıtlı dilekçenizde, 2006 yılında farklı işyerlerinde çalıştığınız yeni işyerinizin yıl içinde elde ettiğiniz ücretler, farklı işverenden de olsa tek bir ücret olarak dikkate aldığını gelir vergisi hesaplamasını buna göre yaptığını belirterek yıl içinde birden fazla işverenden alınan ücretlerin ne şekilde vergilendirilmesi hususunda görüşümüzü sormaktasınız.
Bilindiği gibi, 193 sayılı Gelir Vergisi Kanunu'nun "Ücretin tarifi" başlıklı 61.maddesinde, "Ücret, işverene tabi ve belirli bir işyerine bağlı olarak çalışanlara hizmet karşılığı verilen para ve ayınlarla sağlanan ve para ile temsil edilebilen menfaatlerdir." denilmiş, "İşverenin tarifi" başlıklı 62. maddede ise "İşverenler, hizmet erbabını işe alan, emir ve talimatları dahilinde çalıştıran gerçek ve tüzel kişilerdir?." hükmü yer almıştır.
Öte yandan, ücret ödemelerinin ne şekilde vergilendirileceği 128 ve 160 Seri No.lu Gelir Vergisi Genel Tebliğlerinde açıklanmıştır.
Bu hüküm ve açıklamalara göre, bir işyerine bağlı olarak çalışmakta iken yıl içinde bu işyerinden ayrılarak başka bir işyerinde çalışmaya başlamanız halinde yeni çalışmaya başladığınız şirketçe yapılacak ücret ödemeleri ile daha önce çalıştığınız şirket tarafından yapılmış olan ücret ödemeleri, ayrı işverenler tarafından ödendiğinden bu ödemelerin ayrı ayrı ve Gelir Vergisi Kanunu'nun 103. maddesinde yer alan vergi tarifesine göre vergilendirilmesi ve birden sonraki işverenden aldığınız ücretler toplamının aynı Kanun'un 86/1. maddesinde belirtilen haddi (2005 takvim yılı için 15.000 YTL.) aşması halinde, bu ücretlerin tamamını yıllık beyanname ile beyan edilmeniz gerekir.
Bilgi edinilmesini rica ederim.
"
Hala şüphesi terddüdü olan varsa kendisi sorsun özelge istesin.
 
Ynt: Vergi dilimi

Benim şüphe değilde açıkça anlamamakla ilgili bir sorunum var:) biraz geç basıyor kafam sanırım.

Öncelikle 86. maddede bahsini yaptığınız sosyal düzenlemeyi getiren değişikliğin gerekçesini okuyalım.



GEREKÇE
Bazı Kanunlarda ibare değişiklikleri öngören çerçeve 13 üncü maddesinin;

- 213 sayılı Kanunla ilgili ibare değişikliklerini düzenleyen ( A ) fıkrasına, Maliye Bakanlığına verilen yetkiye dayanılarak kamu alacaklarının tahsilat ve ödemelerinin banka veya benzeri finans kurumlarınca düzenlenen belgelerle tevsik edilmesi zorunluluğu öngören hükme paralel olarak banka veya benzeri finans kurumları yanında posta idarelerinin de bu kapsama alınması amacıyla 213 sayılı Vergi Usul Kanununun mükerrer 257 nci maddesinin birinci fıkrasının ( 2 ) numaralı bendinde değişiklik yapan bir düzenlemenin ( c) bendi olarak eklenmesi,

- 492 sayılı Harçlar Kanununda ibare değişikliği öngören ( C) fıkrasından sonra gelmek üzere; beyana tabi ücret dışı geliri, belirli bir tutarı geçmeyen mükelleflerin, birden fazla işverenden elde edilmiş olsa da, bu ücretlerini beyannameye dahil etmemelerine olanak sağlanması amacıyla 193 sayılı Gelir Vergisi Kanununun 86 ncı maddesinin 1 inci fıkrasının (1) numaralı bendinin (a) alt bendinde yer alan parantez içi ifadede değişiklik öngören bir düzenlemenin (D) fıkrası olarak metne eklenmesi,


Şimdi benim anlamadığım noktalar ise şunlar "beyana tabi ücret dışı geliri belirli bir tutarı geçmeyen mükelleflerin ne demektir?

Birden fazla işverenden elde edilmiş olunca beyanname verme usulu aynı anda 2 işverenle çalışmak değil miydi? Biri tevkif olduğundan diğerini beyan ediyordu.

Kişinin ücret gelirlerini beyan etmesi ile 94. maddenin işverene yüklediği zorunluluk arasında nasıl bir bağ var. Ben burayı anlamıyorum. Yani kişi beyanını ister versin ister vermesin. İşveren kümüle gelir vergisi üzerinden beyan vermeyecek mi? Bu madde kişilerin beyannameye dahil edip etmemesi ile ilgili bir rahatlatma metni tevkifat yapılmayacağı yazmıyor ki? Üstelik tevkifatın kümüle olarak yapılmamasına imkan sağlayan bir rahatlatma da yok bu değişiklikte.


Yani 86. maddenin başlığını yazıyorum.

Aşağıda belirtilen gelirler için yıllık beyanname verilmez, diğer gelirler için beyanname verilmesi halinde bu gelirler beyannameye dahil edilmez.


diyerek başlıyor. Yani bu tamamen beyanname ile ilgili ücretin ücreti elde eden tarafından beyan edilmek zorunda kalındığı eski durumla ilgili bir olay, işvereninin kesintiyi yapmasına dur dememiş ki.


Cehaletimi bağışlayın ve lütfen konuşalım hemen sinirleniyorsunuz hepinizde yani:)
 
Ynt: Vergi dilimi

Yani diyor ki: çalışan lehine bir uygulama getirelim.Çünkü matrah taşımak zor oluyor. Zaten önemli bir vergi de olmuyor.Kaldıralım bu işi eğer 2 dilime geçen olursa beyan edeersin Siz niye buna takıldınız ki? Uygulama bu işte.
Tartışması ise işin felsefe yanı ne zaman yeter nede mekan.
 
Ynt: Vergi dilimi

Diyelim ki kişi iki ayrı yerde çalışıyor ve 7-8 ayda iki işv. toplam kümülesi 1. dilimi geçti. Şimdi hangi işv. ne zaman 2. dilimden vergi kesecek nasıl kesecek... Bu gibi sorunlar ortada olduğu için idare her işv. sıfırdan kümüle takip etmesi yönünde karar verdi. Değilse farkında olmadan cezalı duruma düşmeleri söz konusu idi. Yıl içinde isterse 5-6 ayrı işe girilip çıkılmış olsun fark yok. Her işveren kendi kümülesini takip edecek. Eğer ki çalışanın yıllık beyan vermesini gerektiren durum oluşur ise gerekeni yapıp beyanını verecek.
 
Ynt: Vergi dilimi

g705 ' Alıntı:
Diyelim ki kişi iki ayrı yerde çalışıyor ve 7-8 ayda iki işv. toplam kümülesi 1. dilimi geçti. Şimdi hangi işv. ne zaman 2. dilimden vergi kesecek nasıl kesecek... Bu gibi sorunlar ortada olduğu için idare her işv. sıfırdan kümüle takip etmesi yönünde karar verdi. Değilse farkında olmadan cezalı duruma düşmeleri söz konusu idi. Yıl içinde isterse 5-6 ayrı işe girilip çıkılmış olsun fark yok. Her işveren kendi kümülesini takip edecek. Eğer ki çalışanın yıllık beyan vermesini gerektiren durum oluşur ise gerekeni yapıp beyanını verecek.


Aynen katılıyorum,bunun dışında kümüle taşıyan yada isteyen şimdiye kadar olmadı(çalışan lehine bir uygulama geldikten sonra)

Ancak aynı işverende aynı yıl içersinde girdi çıktı olaylarında,ikinci girişte sıfır olarak beyan edenler hala var.
 
Ynt: Vergi dilimi

"Ancak aynı işverende aynı yıl içersinde girdi çıktı olaylarında,ikinci girişte sıfır olarak beyan edenler hala var."


Başka işverene taşımamak ne kadar doğru ve mantıklı ise, bu da o kadar yanlış.

Aynı işyerinde mutlaka kümüle matrah alınmalıdır. Aksi halde vergi ziyaı doğar.
 
Ynt: Vergi dilimi

yeterlilik ' Alıntı:
...
Ancak aynı işverende aynı yıl içersinde girdi çıktı olaylarında,ikinci girişte sıfır olarak beyan edenler hala var.
Sırf vergi diliminden kaçınmak için çıkış/giriş yapıldığı suçlamasına karşı durabiliyorsanız olabilir de sonucunda ceza ile karşılaşmakda var.
 
Ynt: Vergi dilimi

g705 ' Alıntı:
yeterlilik ' Alıntı:
...
Ancak aynı işverende aynı yıl içersinde girdi çıktı olaylarında,ikinci girişte sıfır olarak beyan edenler hala var.
Sırf vergi diliminden kaçınmak için çıkış/giriş yapıldığı suçlamasına karşı durabiliyorsanız olabilir de sonucunda ceza ile karşılaşmakda var.

Evet,zamanında bende çok tartışmıştım bu konu ile ilgili.Savunmaları adamın tazminatını ödemişim tekrar girişini yapmışım mantığını ileri sürdüklerinde daha fazla zorlamaya gerek kalmıyordu :)
 
Ynt: Vergi dilimi

Bence aynı işverende olmaz. Yani yaparsan olur da ceza vergi ziyaı cezası gelir.
Çünkü yasa metninde gayet açık , aynı işveren diyor.
 
Üst