Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,476
Konum
İSTANBUL
Vergi kaçıranı yakacak düzenleme



Verginin tabana yayılması konusunda çalışmalarını hızlandıran Maliye Bakanlığı yeni bir maddeyi TCK'ya sokmaya çalışıyor. Madde TCK'ya eklendiğinde vergi kaçıran yanacak.

Bakan açıkladı: TCK'ya ilave geliyor; vergi kaçakçısı hapisten kurtulamayacak

Pratik zekası ile öne çıkan Kemal Unakıtan'dan sonra koltuğu alan yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek'in kabinedeki performansı hem kendi kariyeri hem de hükümetin kaderi bakımından kritik önem taşıyor.

Unakıtan'ın yerel dinamikleri çok iyi bilen, kişisel ilişkileri ön plana çıkaran, dengeci tarzına karşın, Mehmet Şimşek'in küresel bağlantıları ve uluslararası vizyonu mali politikalarda bazı farklar yaratabilir. Önceki dönemin küresel piyasalar açısından bir bolluk dönemi olduğu ve küresel sermaye akışında bir rahatlık yarattığı biliniyor.

Eski dönemin zorlukları farklıydı ve Unakıtan o günlerin gereklerini yerine getirdi. Şimdi tarihin gördüğü en ciddi küresel krizlerden bir tanesinin tam ortasındayız. Kimileri dipleri bulduğumuzu iddia etse de, önümüzdeki iki üç yıl, bir nefes mesafesi bile yukarı yol almak ciddi bir kriz yönetimi gerektiriyor.

İki gün önce yeni Maliye Bakanı Mehmet Şimşek ile ekonomik kriz ve mali politkalar üzerine bir sohbet gerçekleştirdik. Görüşmemiz IMF'nin tepe yöneticisi Lipsky'nin 'mali açıkların üzerine gidilmeli' uyarısından hemen sonraya geldi.

Türkiye'ye gelmeden önce dünyanın finans başkenti Londra'da görev yapan sonra da Hazine'den sorumlu bakanlık görevinde bulunan Şimşek'in görüş ve yeni makamındaki gözlemlerini öğrenmeye çalıştım.

Radikal düşünceleri var. Aldığı brifinglere, kendi deneyimlerini de ekleyince Türk mali sisteminin aksayan yönlerini tespit etmiş. Sohbetimizin hemen başında bana iki yıl önce eski bakan Unakıtan ile yaptığı bir görüşmeyi aktardı.

Şimşek o gün Unakıtan'a 'Daily Mail' gazetesinin bir nüshasını göstermiş ve dünyaca ünlü futbolcu Lineker'in kardeşinin basit bir vergi sorunu nedeniyle 2 yıl hapis cezası aldığını hatırlatmış. Şimşek diyor ki, 'tamam vergi bir kültür işidir, ama öncelikle caydırıcılık ister. Gelişmiş ülkeler bile o kültüre ulaşana dek, son derece sert yaptırımlar uygulamaktan kaçınmamıştır.'

HAPİS CEZASI ERTELENEMEYECEK

Bakan Şimşek, vergi kaçakçılığında hapis cezasının paraya çevrilmesini önleyecek düzenlemelerin yapıldığını söyledi. Buna ilave olarak daha önce hakimlerin 24 aya kadar olan hapis cezalarını erteleyebilme yetkisine istisna getirilerek, 'Türk Ceza Kanunu'nun 51. Maddesi'ne bir ilave hüküm ile vergi cezaları hariç ibaresi koyulacak.'
Türkiye'de vergi mevzuatı karışık. Tabana yayılmış bir vergi ödeme kültürü yok. 'Vergi kaçırmak doğal, vergi ödemek istisna' görüşü genel kabul görüyor. Bakan bu tabloyu değiştirmek ve küresel değerlerle uyumlu bir vergi kültürünü yaygınlaştırmak istiyor.

Vergi konusunda atılacak her adım, mali dengeler açısından son derece önemli. Öyle ki, herkesin yükümlü olduğu vergiyi ödemesi durumunda, dışarıdan kaynak aramaya bile gerek kalmayacağı Bakan'ın da vurguladığı bir konu.

Şimşek çarpıcı rakamlar veriyor. Örneğin Türkiye'de toplam 17 milyon konut ve işyeri bulunuyor ancak buralardan gelen verginin çerez parası olarak tanımlanabilmesi mümkün. Aynı biçimde 637 bin Kurumlar Vergisi mükellefinin toplam vergisinin ezici bölümünü ilk yüz firma ödüyor. Sistem kümesteki kazın yolunması üzerine kurulmuş.

Maliye bürokrasisi şu anda yeni düzenlemeler ve sıkı denetlemelerle vergiyi tabana yaymanın ve vergi ödemeyen yüz binlerce mükellefin sisteme dahil edilmesi üzerine kafa yoruyor. Ancak kanımca sadece ceza ve yaptırım üzerine kurgulanmış bir sistem, yetersiz kalır.

Önemli olan bir vergi kültürü oluşana dek mükelleflerin teşvik edilmesi, ödenen vergilerin kullanım yerleri hakkında toplumsal farkındalık yaratılması ve vergi ödemenin en ciddi vatandaşlık görevlerinden bir tanesi olduğunun öğretilmesi. Vatanını sevmek; yalnızca onun için güzel şeyler dilemek, hatta onun uğruna ölmekle sınırlı değil. Vatandaşlığı da sevmek gerekiyor.

Dünyanın birçok çağdaş ülkesinde gelişmişliğin temel göstergesi olarak kabul edilen parametrelerden bir tanesi de bu konuda verimlilik ve adaletin sağlanması. Vergi kaçırmanın bir suç, ciddi bir suç olduğunun bilincine ulaşmak gerekiyor. Bu bilinç yalnızca ekonomik bakımdan değil, siyasal kültürün gelişmesi açısından da zorunlu. Vergisini ödeyen vatandaş ile hesap sorabilen yurttaş kimlikleri birlikte var olmalı, gelişmeli. Hakların karşılığı sorumluluklar olmalı.

Mehmet Şimşek'in işi kolay değil. Milletvekilleri gruplar halinde, randevulu-randevusuz Bakanlığın kapısını aşındırıyor. Hepsinin talepleri var. Bir yandan gelirlerin artması, diğer yandan da harcamaların kısıtlanması şart. Şimşek 'Bunlar da hayatın gerçekleri; kaynak dağıtmanın da standardını bulmamız gerekiyor'
diyerek sohbetimizi bitiriyor.



ferhat
Kaynak:HABER 7
 
Ynt: Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

Yapılan düzenleme gerekli ise de önce vergi kaçırma yollarını ve kayıt dışı işlemleri yok etmek için gerekli tedbirler alınması , insanlarımızın vergi bilincilin oluşmasını sağlamak gerekir. Geçenlerde Prof.Dr.Şükrü Kızılot çok güzel bir örnek sundu Yazar kasa fişlerine sayısal loto gibi şans numaraları verilmesi ve çekilişle araba ev vs bir şeylerin verilmesi gibi örnek çok güzel ve bunun gibi bir çok öneri bulunabilir.
Keskin cezalar keskin sonuçlar verebilir ancak suçlu ve suçsuz ayrımını yapmak zor .
 
Ynt: Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

Kızılotun önerisi yeni bişi değil. Eski hükümetler zamanında da teklif edilmişti.
TC hükümeti gelir üzerinden vergi tahsil etmek istemez. İsteseydi harcamadan alınan vergilerin payı toplam içinde %52 den 70 civarına yükselmezdi.
Bugünkü harcama vergisi sistemi daha kolay ama o nispette adil olmayan bir sistemdir.
 
Ynt: Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

Doğru ama devletimiz neden istemez bunu kendimize sormak lazım. En kolay yoldan devlet kendini idame ettirmek için gerekli geliri elde etmek zorunda ama bunu herkesin vergi bilincinin yerleşmesi ile teşvik ile yaygınlaştırıp gerçek ve adil olan vergi sistemini de oluşturmamız gerekmektedir. Bunun da yolu teknoloji ile bilgi ağının tam yerleşmesi tek merkezden tek tc no ile işlemlerin yapılması değerlerin toplanması nerden buldunun oluşmasından geçiyor . Pek uzak değil yakın zamanlarda bu sisteme kavuşacağız inş.
 
Ynt: Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

nguroy ' Alıntı:
Kızılotun önerisi yeni bişi değil. Eski hükümetler zamanında da teklif edilmişti.
TC hükümeti gelir üzerinden vergi tahsil etmek istemez. İsteseydi harcamadan alınan vergilerin payı toplam içinde %52 den 70 civarına yükselmezdi.
Bugünkü harcama vergisi sistemi daha kolay ama o nispette adil olmayan bir sistemdir.

Slm

Nizam bey kusura bakmayın ama harcama vergisi sistemi neden adil değil sizce öğrenmek isterim.

Ben şu andaki vergi toplama politikası yerine Gelirden vergi almayı bırakıp hatta sadece harcamalardan vergi alınması taraftarıyım ve daha adaletli olacağını düşünüyorum.

Aslında şu andaki sistemde adalet yok hepimiz görüyoruz bir devlet memuru kadar vergi ödemeyen bir esnaf Çok lüks evler alıp çok pahalı arabalara biniyor ve hiç bir şekildede hesap sorulmuyor.

Adalet olayına gelirsek .100.000 TL ye ev alan bir vatandaştan 2.500 TL vergi 1.000.000 TL ye ev alan bir vatandaştan 25.000 TL vergi alınacak cep telefonu ile 10 TL konuşan 1 TL 100 TL konuşan 10 TL ödeyecek Yani geliri az olanın haliyle harcamasıda az olacak ve daha az vergi ödeyecek. Bu vergi toplama şeklinin tek kusurlu tarafı gelir elde edip harcama yapmayan vatandaşlar.Ama bunlarda eninde sonunda o geliri bir yolla harcayacaklar ama tek tük çıkabilir ömür boyu para biriktirip hiç harcama yapmayanlar. Bu parayıda yastık altında biriktirecek tabi sistemden kaçması için.

Bu sistemin neden adaletsiz olduğunu düşündüğünüzü anlayamadığımdan soruyorum.Bu sistemin düşünmediğim atladığım bir açık tarafımı var .

Kolay gelsin
 
Ynt: Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

Evet çok basit ve temel bir nedeni vardır. Gelirden alınan vergilerde çok kazanandan ÇOK az kazanandan AZ vergi alınır. Yani alınan vergi gelirle doğru orantılıdır.
Harcama vergileri ise hep aynı oranda alınır yani tamamen adaetsizdir. Asgari ücretle çalışan bir kişi de yaptığı harcamadan aynı vergiyi öder . Milyarder olanlar da 8) :eek:

Tüm dünyada özellikle gelişmiş toplumlarda uygulanan vergi sistemlerine bir göz atınız. Direkt vergiler ile harcama vergileri oranı nasıldır.


Ha bizim mali idaremiz direkt vergileri alamıyor, eh öyleyse napalım harcamadan alalım da gelir sağlayalım derseniz işte bu açmaza düşersiniz. Bugün yapılan da malesef budur.
 
Ynt: Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

Nizam bey

Herkesten standart vergi alınacağını düşünmemek lazım. Az kazanan az harcama yapacak çok kazanan çok harcama yapacak bu nedenlede farklı vergiler ödeyecekler.

Ben harcamalardan vergi alınırken oransal olarak alınması gerektiğini söylüyorum yani Evlerden %10 Arabalardan %5 Elektrik %2

Dediğiniz gibi her türlü harcamadan sabit bir vergi alınırsa tabi ki adaletsiz olur.

Şu andaki sistem adaletsiz haklısınız 150.000 TL lik bir araba içinde örneğin 300 TL mtv ödüyorsunuz 10.000 TL lik araba içinde Ama o dediğiniz milyarder 600.000 TL ye bir ferrari alınca %10 60.000 TL vergi ödeyecek İşçi de 10.000 TL 'ye araba alınca 1.000 TL vergi ödeyecek böylece adaletsizlik ortadan kalkacak.Aynı şeyler ev alımlarındada geçerli.

Neyse ilerde maliye bakanı olunca bu şekilde bir vergi politikası oluşturmayı düşünüyorum :)
 
Ynt: Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

Daha çok kazananın gelir ile harcama arasındaki olumlu farkının daha yüksek olması sebebiyle harcama üzerinden alınacak vergide adaletsizlik olacağını düşünüyorum.

Gelir=harcama+tasarruf dersek burada sadece harcama tarafının vergilenmesi kötü.

Bence olması gereken, herkesin yıllık beyan vermesi, bu beyanda gelirini ispatlaması, harcamalarda belirli tutar üzerindekileri ispatlaması, geri kalan olağan harcamaların devlet tarafında ile göre geçindirmekle zorunlu olunan kişi saysına vb. göre götürü şekilde tespit edilip gelirden düşüldükten sonra kalan tutarın vergilendirilmesi. Tabi peşin alınan vergiler yıl sonu vergisinden düşülecek. Yani ne gelir tarafı ne de harcama tarafı sistem dışında kalacak.
 
Ynt: Vergi Kaçıranı Yakacak Düzenleme

Siz inşallah ilerde maliye bakanı olursunuz. Bundan gurur duyarım. Bizim formumuzdan bir arkadaşımız da Maliye Bakanı oldu diye övünürüz.



Maliye politikasına gelince bu iş öyle maliye bakanı ile oluşturulabilen birşey değil. Çok daha önemli önce hükümet politikaları , sonra meclis aşaması yani yasal düzenlemeler, daha sonra da asıl önemlisi bu işi yapacak vergi adaleti sağlayacak irade toplumsal konsensus gerekir.

Bugün koşullarda devlet serbest meslek erbabını ve kobi leri tam vergi vermeye zorlasa kimse iş yapmaz.
Türkiyede malesef küçük ve orta işletmelerde beyan esası geçerlidir. Ne kadar isterse o kadar beyan eder.
 

Benzer konular

Üst