Vergi mükellefi olmayanlara iade edilecek fiyat farkları

SUF

Üyelik
27 Şub 2012
Mesajlar
67
Konum
AMASYA
Sayın arkadaşlar
Bir müşterim vadeli satışlarda ürünlere % 10 fiyat farkı uyguluyor. (Buradaki vadeli satış belgesiz, kredi kartsız yapılan açık hesap şeklindeki satışlardır ve müşterilerin hepsi perakende müşterisidir.) Veresiye müşterileri ödemelerini zamanında yaptığında tahsilatlarını hızlandırmak için %10 fiyat farkını iade ediyor. Benim çözüm bulmak istediğim konu;

Müşterilere satış yapılırken uyguladığımız fiyat farkları %1, %8 ,%18 ve kdv'siz ürünlere uygulanmış oluyor ve kayıtlarımıza bu şekilde yansıyor. Zamanında tahsilat yapıldığında iade edilecek olan bu %10'luk farkı müşteriye daha önce yaptığımız satışlardan düşmemiz gerekiyor. Bunun için satışlardan iade işlemlerimizde kullandığımız gibi gider pusulası ile fiyat farkını kdv oranlarında göre iade almamız doğru olurmu? Her ürün için bunu ayrı ayrı mı göstermek gerekir. Yoksa kdv oranlarına göre %... Kdv'li ürünlere ait fiyat farkı iadesi olarak mı gider pusulası düzenlememiz gerekir.
Saygılar
 
Ynt: Vergi mükellefi olmayanlara iade edilecek fiyat farkları

Sayın SUF nasıl belgesi satış, vadeli ve açık hesaba bağlı olsa da teslim anında fatura düzenlenmesi gerekmiyor mu? Bu kısmını anlamadım
 
Ynt: Vergi mükellefi olmayanlara iade edilecek fiyat farkları

Sayın SUF nasıl belgesi satış, vadeli ve açık hesaba bağlı olsa da teslim anında fatura düzenlenmesi gerekmiyor mu? Bu kısmını anlamadım

Satış anında müşterilere yazar kasa fişi kesiliyor
 
Ynt: Vergi mükellefi olmayanlara iade edilecek fiyat farkları

Anladım, şimdi iade yaparken KDVK md.35'e göre kdv matrahını da düzeltmeniz gerekiyor(bu olayda iadenin yapıldığı vergilendirme döneminde) Bence her bir ürün için ayrı ayrı iade edilen tutarı ve buna bağlı olarak KDV matrahında ve tutarında oluşacak KDV farklarını ayrı ayrı takip edebilecek bir şekilde belge düzeni oluşturmanız gerekir.
 
Ynt: Vergi mükellefi olmayanlara iade edilecek fiyat farkları

Fiyat farkı iadesi şeklinde Gider pusulası düzenlemeniz mümkündür.

54 SERİ NO'LU KATMA DEĞER VERGİSİ GENEL TEBLİĞİ


Resmi Gazete Sayısı 22620
Resmi Gazete Tarihi 24/04/1996
Kapsam
B) TÜKETİCİNİN KORUNMASI HAKKINDAKİ KANUN İLE İLGİLİ KATMA DEĞER VERGİSİ UYGULAMASI

4077 sayılı Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanuna göre, tüketicilerin satın aldıkları mal ve hizmetlerin çeşitli nedenlerle geri verilerek bedelinin alınması veya başka bir mal veya hizmet ile değiştirilmesinin katma değer vergisi karşısındaki durumu ile taksitli ve kapıdan satışlardaki katma değer vergisi uygulaması aşağıda açıklanmıştır.

1) Satılan Malın İade Edilip Değiştirilmesi, Ödenen Bedelin İade Edilmesi, Değer Kaybının Bedelden İndirilmesi:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 8/2. maddesinin Bakanlığımıza verdiği yetkiye dayanılarak Tüketicinin Korunması Hakkındaki Kanun kapsamında ödenen katma değer vergilerinin iadesi konusunda aşağıdaki şekilde işlem yapılması uygun görülmüştür.

Tüketiciler tarafından malların iade edilip bedellerinin geri verilmesinin istendiği durumlarda, satıcı tarafından ödenen bedellerin katma değer vergisi dahil tutarları tüketiciye iade edilecektir. Satıcılar işlemlerinin düzeltilmesi için iade edilen mal nedeniyle gider makbuzu düzenleyecekler ve tüketiciden iade edilen mala ait fatura ve benzeri belgeyi bu makbuz ekinde geri alacaklardır. Gider makbuzunda iade edilen malın katma değer vergisi satış bedelinden ayrı gösterilecek ve bu miktar indirim konusu yapılmak suretiyle işlem düzeltilecektir.

İade edilen malın yerine aynı veya başka bir malın verildiği durumlarda ise, satıcı tarafından yukarıda sözü edilen işlemlerin yanısıra bu defa verilen yeni mal için fatura ve benzeri belge düzenleneceği tabiidir. Dolayısıyla iade edilen malların yerine verilen yeni malların değerleri dikkate alınarak belge düzenleneceğinden, iade edilen mallar ile yeni verilen mallar arasında değer farkının olup olmaması düzeltme işlemini etkilemeyecektir.

2) Taksitli Satışlar:

3065 sayılı Katma Değer Vergisi Kanununun 24/c maddesinde, vade farkı fiyat farkı, faiz, prim gibi çeşitli gelirler ile servis ve benzer adlar altında sağlanan her türlü menfaat, hizmet ve değerlerin katma değer vergisi matrahına dahil olduğu hükme bağlanmıştır.

Buna göre, taksitli olarak yapılan satışlarda vade farkı ve faiz dahil toplam tutar üzerinden hesaplanan katma değer vergisinin malın teslimi anında beyan edilip ödenmesi gerekmektedir.

Ancak, tüketicinin taksitlerini zamanından önce ödemek suretiyle faizde bir indirime gidilmesi halinde ise, indirilen faiz ve bu faize ait katma değer vergisi satıcı tarafından alıcıya iade edilecek ve yukarıda yer alan esaslar çerçevesinde işlem yapılacaktır.
 
Ynt: Vergi mükellefi olmayanlara iade edilecek fiyat farkları

Hizmet geliri olan bir ltd.şti.'nde ise bu durum yine aynı şekilde oluyor diye düşünüyorum. Eğitim almak için banka hesabımıza para gönderen öğrencinin faturası kesildiğinde öğrencinin kursa gelmemesi, eğitim almaması vb. durumlarında para iadesini yapabilmek için tediye makbuzu ile birlikte gider pusulası düzenleyerek resmileştirebiliriz diye düşünüyorum.
 
Ynt: Vergi mükellefi olmayanlara iade edilecek fiyat farkları

cevaplarınız için teşekkür ederim
 
Üst