fonradar

Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,569
Konum
İSTANBUL
Vergi mükellefiyeti bitince Bağ-Kur sigortalılığı da biter

21.03.1958 doğumluyum. 1986?da serbest mühendis olarak çalışmak üzere iş yeri açtım ve Bağ-Kur kaydımı yaptırdım. İşler yolunda gitmedi ve işyerim 1990 yılında kapandı. Vergi borçlarını ödedim. Ancak Bağ-Kur?la ilgili herhangi bir işlem yapılmadı.
Şu an Bağ-Kur sitesine girip baktığımda aktif üye olarak görünüyorum ve epey bir prim borcum da birikmiş durumda.
Sorum şu; bu prim borçlarını ödesem emekli olabilir miyim? İşyerim 1990?da kapandığı halde Bağ-Kur?luluğum devam eder mi? Bana bir yol göstermenizi rica ediyorum. A.S.

Bağ-Kur Kanununa tabi sigortalılık, gelir vergisi mükellefi olanların, mükellefiyetlerini gerektiren faaliyetlerine son verdikleri tarihten itibaren sona erer.
Sigortalılığı sona erenler, sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren üç ay içinde Kuruma başvurarak sigortalılıklarını sildirmek zorundalar.

Buna göre 1990 yılında vergi mükellefiyetinizin sona erdiği tarihten itibaren Bağ-Kur sigortalılığınız da sona ermiş kabul edilir. İsteseniz de mükellefiyetinizin, dolayısıyla Bağ-Kur sigortalılığınızın sona erdiği tarihten sonraki döneme ilişkin primleri ödeyip emekli olamazsınız. Ancak mükellefiyetinizin sona erdiği tarihten önceki döneme ilişkin borcunuz varsa, af yasasından yararlanarak bu borcunuzu ödeyebilirsiniz.

Sigortalılık döneminize ilişkin borcunuz varsa, af yasasından mutlaka yararlanmanızı öneririm.

Sezgin Özcan, Gazeteport , 24.6.2008
 
Ynt: Vergi mükellefiyeti bitince Bağ-Kur sigortalılığı da biter

üç ay içerisinde bildirilmediyse hatta ilaç kullanılmışsa ne olacak ?
 
Ynt: Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

Vergi kaydı bittiğinde zorunlu bağkur sona erer ama prim ödenmeye devam edilmişse kurumca isteğe bağlı bağkurlu olarak devam edildiği kabul edilerek bağkurluluk devam ettirilir.
 
Ynt: Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

Arkadaşlar esnaf odalarını veya dernek kayıtlarını hatta ito kaydını unutuyosunuz.Bunlardan en son hangisini kapatmışsanız o tarihte bağkurluluğunuz sona erer.Vergi dairesini önce bile kapatsanız farketmez.Dernek veya oda kaydınız açık olduğu sürece mükellefiyet devam eder.
 
Ynt: Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

Bazı odalardan mesleğinizi yapmasanız bile kaydınızı sildiremezsiniz. Örn: SMMMO, Eczacılar odası. İleride bu mesleği yapma durumunuz olabileceğindan kaydınızı sildiremezsiniz ama vd kaydı bittiğinde bağkur kaydını bitirebilirsiniz.
 
Ynt: Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

Bahsettiğiniz meslek odalarında durum dediğiniz gibi olabilir emin değilim.Ama esnaf sanatkarlar odası vb. ve ito gibi odalarda kapanış tarihi önem arz etmekte..Saygılar..
 
Ynt: Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

nane ' Alıntı:
Bazı odalardan mesleğinizi yapmasanız bile kaydınızı sildiremezsiniz. Örn: SMMMO, Eczacılar odası. İleride bu mesleği yapma durumunuz olabileceğindan kaydınızı sildiremezsiniz ama vd kaydı bittiğinde bağkur kaydını bitirebilirsiniz.

sn nane aczacılar odasında yapılan bir oda kaydını sildirmezmi eczacı merat ettim.
 
Ynt: Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

Emeklilik vs nedenlerle işyerlerini kapatsalar bile oda üyelikleri devam edebilir.

Üyeler, istekleri halinde oda kaydını aidat borçlarını da ödeyerek üyeliklerini sonlandırabilirler.
 
Ynt: Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

Bağ Kur İnt.Sitesi' Alıntı:
1479 Sayılı Kanuna Tabi Zorunlu (Esnaf) Bağ-Kur sigortalılığı aşağıda belirtilen şartlarda sona erer;

· Gelir vergisi mükellefiyetinden dolayı Bağ-Kur'a sigortalı olanların mükellefiyetlerini gerektiren faaliyetlerine son verdikleri,

· Gelir vergisinden muaf olanlar esnaf ve sanatkar sicilinden ve kanunla kurulu meslek kuruluşlarından üyelik kayıtlarının birlikte veya bu kayıtlardan birisinin silindiği,

· Türkiye ile sosyal güvenlik sözleşmesi mevcut yabancı ülkelerde sigortalı olarak çalışmaya başlayanların , çalışmaya başladıkları,

· Şirketlerle ilgisi kalmayanların çalışmalarına son verdikleri veya ilgilerinin kesildiği,

· İflasına karar verilmiş olan tasfiye halindeki özel işletmeler ile şirket ortaklarının, özel işletmenin veya şirketin mahkemece tasfiyesine karar verildiği,

· Muhtar sigortalıların muhtarlık görevlerinin sona erdiği tarihten itibaren,

· Ticari faaliyette bulunmayan ancak seçimle belediye başkanlığına gelen kurumumuz sigortalılarının yeniden seçilememesi halinde sigortalılıkları seçim tarihi itibariyle,

sona erer.

· 2108 sayılı Kanuna göre 1479 sayılı kanun kapsamına giren köy ve mahalle muhtarlarından, kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmasından dolayı gelir vergisi mükellefiyetleri bulunanlar hariç aynı zamanda hizmet akdi ile çalışanların çalışmaya başladığı,

· Gelir vergisi mükellefiyeti bulunmayan veya gelir vergisinden muaf olan, ancak esnaf ve sanatkar sicili veya kanunla kurulu meslek kuruluşlarındaki kayıtlara istinaden Bağ-Kur sigortalısı olanlardan bu sigortalılıklarının devamı sırasında, hizmet akdi ile çalışanların çalışmaya başladığı

Tarihten bir gün önce sona erer.

Sigortalılığı sona erenler sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Kuruma başvurarak kayıtlarını sildirmek zorundadır.

Kendi nam ve hesabına bağımsız çalışmasını sona erdiren sigortalılar, Kurumca sigortalılık tespit belgelerini ilgili kuruluşlara tanzim ve tasdik ettirdikten sonra bağlı bulundukları Bağ-Kur İl Müdürlüklerine elden verirler veya PTT kanalıyla gönderilir

2926 Sayılı Kanuna Tabi Tarım Sigortalılığı aşağıda belirtilen şartlarda sona erer.

· Tarımsal faaliyetinden Bağ-Kur sigortalısı olanların tarımsal faaliyetlerinin sona erdiği tarih itibariyle,

· Kurumumuzdaki tarım sigortalılığı devam ederken diğer sosyal güvenlik Kanunlarına tabi bir işte çalışmaya başlayanların çalışmaya başladıkları tarihten bir gün önce

Sigortalılıkları sona erer.

Sigortalılığı sona erenler sigortalılıklarının sona erdiği tarihten itibaren 3 ay içinde Kuruma başvurarak kayıtlarını sildirmek zorundadırlar. Ancak, sigortalılığın sona erdiğinin tespiti için, bağlı bulunulan Bağ-Kur İl Müdürlüğüne başvurulup, alınacak tarım sigortalılık tespit belgesinin (formun ön yüzünü görmek için buraya arka yüzünü görmek için buraya basınız) ilgili Muhtar, Ziraat Odası,Tarım Kredi Kooperatifi, İlgili Birlik ve Tapu sicil Müdürlüğünü kapsayan Sigortalılık Belgesinin ilgili yerlerden doldurulup onaylattırılması ve onaylı bu form ile varsa diğer Sosyal Güvenlik Kuruluşları kapsamında çalışıldığını gösterir belgenin Bağ-Kur il müdürlüğüne verilmesi gerekmektedir.

Kurumumuz tarafından uygulanmakta olan 2926 sayılı Tarımda Kendi Adına ve Hesabına Çalışanlar Sosyal Sigortalar Kanununun 4. maddesinin mülga (c) bendi 22.02.2006 tarihinde kabul edilen ve 01.04.2006 tarihinde yürürlüğe giren 5458 sayılı Kanunun 15. maddesi ile yeniden düzenlenmiştir. "Yıllık tarımsal faaliyet gelirinden bu faaliyete ilişkin masraflar düşüldükten sonra kalan tutarın aylık ortalamasının, 16 yaşından büyükler için tespit edilen asgari ücret tutarından az olduğunu beyan eden veya belgeleyenler sigortalı sayılmazlar" hükmü getirilmiş olup bu konu ile ilgili 31.03.2006 tarih ve 48221 sayılı Talimat ekindeki (EK-4) "Talep ve Taahhütname Formu"nun doldurularak il müdürlüklerine verilmesi gerekmektedir.

Kanunun yürürlüğe girdiği 01.04.2006 tarihinden önce sigortalı olanların sigortalılıkları 01.04.2006 tarihinden itibaren, bu tarihten sonra sigortalı olanların sigortalılıkları ise tescil tarihinden itibaren sona erdirilir.

2229 Sayılı Kanuna Tabi İsteğe Bağlı Sigortalılık aşağıda belirtilen şartlarda sona erer.

Sigortalının sigortalılığının sona erdirilmesine ilişkin yazılı talebin Kurum kayıtlarına girdiği tarihte,

1479 sayılı Kanunun 24 üncü maddesine göre zorunlu sigortalılığın başladığı tarihte,

506 sayılı Kanuna tabi hizmet akti ile çalışmaya başlayanların çalışmaya başladıklarını tarihten 1 gün önce,

T.C. Emekli Sandığına tabi olarak çalışmaya başlayanların emekli keseneklerinin kesildiği tarihten 1 gün önce,

Yaşlılık aylığı bağlanması veya toptan ödeme yapılması için yazılı talebin Kurum kayıtlarına intikal ettiği tarihte,

Malüliyet aylığı bağlanması halinde malüliyete esas rapor tarihinde,

SİGORTALININ ÖLÜMÜ HALİNDE;

I- Bir süre prim ödememişse en son primi ödenen ayın sonu itibariyle,

II- Hak sahiplerince ödeme tarihinde sigortalının toplam borcunun üç aylık prim ve ceza borcundan az olması halinde ölüm tarihinde,

Sona erer.

Ayrıca 4956 sayılı Kanunda; sigortalının toplam borcunun üç aylık prim ve ceza borcundan fazla olması halinde,sigortalının daha önce ödediği primlerin bilgisayara ortamında tespit edilen ve tam olarak karşıladığı ayın sonu itibariyle Kurumca sona erdirilir.
 
Ynt: Vergi Mükellefiyeti Bitince Bağ-Kur Sigortalılığı da Biter

Esnaf olmayan ve aynı zamanda esnaf siciline kaydı olmayan ancak mesleki odalara ve derneklere üye olanların üyeliklerini sonlandırma zorunlulukları yok.
 

Benzer konular

Üst