Sn Erol;
Son olarak yazıyorum bundan sonra bu konuda sizinle polemiği uzatmak niyetinde değilim.Çünkü tartışma amacını aşıyor ve siz günümüz iş dünyasının gerçeklerini görmezden gelmeye devam ediyorsunuz. Bu nedenlerle bu konuyu uzatmanın yararı olduğunu sanmıyorum.
Ancak bana cevap olarak yazdığınız her satır aslında beni teyit etmektedir.
Banka olayını da eksik değerlendiriyorsunuz. Çeklerin vadesi olmayacağı doğrudur. Ancak önce çekin karşılıksız olduğunun yazdırılması gerekir yani ibraz tarihinde ve saatinde karşılığının bulunmadığı tespit edilmelidir. Savcılığa şuç duyurusu çok ayrı, extrem bir olaydır. Siz iş adamı olarak önce paranızı almaya çalışırsınız. savcılığa sahtecilikle şikayette bulunursanız paranızı çoooooooook sonra alırsınız.
Madem mahkemeden söz ettiniz ben bilirkişilik de yaptığım karşılıksız çek mahkemelerinin pratikdeki uygulamasını anlatayım .Hakim soruyor bu çeki niye ödemedin diye keşideci cevaplıyor çok zor durumdayım ama borç benim borcum mutlaka ödeyeceğim , hakim de tamam sana 3 ay süre mutlaka öde yoksa ceza yersin.
Bütün bunlardan sonra adam hala ödememiş ise karşılıksız çekten 3 yıl civarında ceza verip erteliyorlar başka suçu yoksa.
Ayrıca çekler de kambiyo senedi hükmünde olduğu için ilamsız takip yapılmaktadır. Bu takibin yapılabilmesi için ibraz süresi geçirilmeden, ödeme merciine ibraz edilip, karşılığının bulunmadığı tespit edilmiş olmalıdır.
Yani bu durumda sizin önerinize göre vadeli çek almasın kimse demek oluyor bu. Vadeli çeken alan var ki veren de var. :roll:
Çeki alıp saklasınlar o zaman; kullanmayacaklarsa neden çek alıyor ki piyasa
Yapmayın SN. Erol siz sanırım hiç masanın öbür tarafında bulunmadınız yan hiç fiilen ticaret yapmadınız , veya ticaret yapan piyasanın içinde olan, üretim yapan bir şirkette çalışmadınız. Bugün herkes biliyor ki, iş alemi yasal boşluklardan en fazla nasıl yararlanırım diye kafa patlatıp, ünlü hocaları, uzmanları bu konuda istihdam etmektedir.
Burda yapılması gereken yasal boşluğun doldurulmasıdır.
Saygılarımı sunarım