Veterinerler İlaç Satışından Dolayı E-Fatura Uygulaması

Üyelik
8 Kas 2007
Mesajlar
44
Konum
tekirdağ
01/07/2021 Tarihinden itibaren e-faturaya geçme zorunluğu bulunan sektörler açısından ilaç satışı yapan veterinerler de e-fatura uygulamasına tabi olacak mıdır acaba?
 
01/07/2021 Tarihinden itibaren e-faturaya geçme zorunluğu bulunan sektörler açısından ilaç satışı yapan veterinerler de e-fatura uygulamasına tabi olacak mıdır acaba?
Tebliğde yapılan değişikliğe göre, "Sosyal Güvenlik Kurumu ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucuları ile medikal malzeme ve ilaç/etken madde temin eden tüm mükellefler." 01.07.2021 tarihinden itibaren e-fatura uygulamasına geçmek zorundadır. Maddede ilaçların, insan, hayvan veya bitki sağlığına ilişkin olup olmaması ile ilgili bir ayırım olmadığına göre ilaç satan veteriner ve ziraatçılarında e-fatura uygulamasına tabi olması gerektiği kanaatindeyim.
 
Üstat, medikal malzeme ticareti yapan firma sgk ike sözleşmesi yok.e faturaya geçmesine gerek yok doğrumu?
 
Üstat, medikal malzeme ticareti yapan firma sgk ike sözleşmesi yok.e faturaya geçmesine gerek yok doğrumu?
Üstad ben madde metninden, SGK ile sözleşme imzalayan sağlık hizmeti sunucularını bir grup, sözleşme şartı olmadan medikal malzeme ticareti yapanları ayrı bir grup olarak anlıyorum. Çünkü, “SGK İLE SÖZLEŞME İMZALAYAN” ibaresineden sonra hiç bir noktalama işareti olmadığı için sadece “SAĞLIK HİZMETİ SUNUCULARI” nın durumunu izah ettiğini düşünüyorum. Dolayısı ile sağlık hizmeti sunanların e faturaya geçmesi için SGK ile sözleşmesinin olması gerekirken, medikalcilerde bu zorunlu değilmiş gibi yorumluyorum. Yanlış yorumluyorsam lütfen düzeltin.
 
Tam olarak nerden teyit edebiliriz acaba? 189 mu arasak ?
Firma gayri faal olmasa sıkınti değil geçse daha güzel ama...
 
Sevgili formdaslarim

Bu durum veterinerin sahis yada sirket olmasina gore degisir. Sirket ise zaten E defter, E faturaya gecis sartlari belli. Eger veteriner sahis firmasi ise zaten, Vergiden muaf olmayan serbest meslek erbapları 01.06.2020 tarihi itibariyle e-Serbest Meslek Makbuzu (eSMM) uygulamasına geçmek zorunda.

Gelir İdaresi Başkanlığı, 15 Nisan 2019'da taslağını duyurduğu Elektronik Dönüşüm Uygulamaları Tebliği'nin son ve resmi halini 19 Ekim 2019'da Resmi Gazete'de yayınladı. Yürürlüğe giren yeni tebliğ, farklı mükellef gruplarının çeşitli e-dönüşüm uygulamalarını kullanma zorunluluğuyla ilgili düzenlemeler içeriyor.

01/02/2020 tarihi itibariyle serbest meslek faaliyetlerini sürdüren mükellefler 01/06/2020 tarihinden, 01/02/2020 tarihinden sonra işe başlayan serbest meslek erbapları başladıkları tarihi izleyen aydan İtibaren 3 ay içinde, e-smm kullanmak zorundadırlar.

  • Serbest meslek faaliyeti icra eden veteriner hekimlerden e-Serbest Meslek Makbuzu uygulamasına dahil olanların, banka veya kredi kartı ile yapacakları tahsilatlarına ilişkin düzenlenecek Ödeme Kaydedici Cihaz Bilgi Fişi (e-SMM Bilgi Fişi)' nde yer alan banka işlem bilgilerine e-Serbest Meslek Makbuzu üzerinde yer verilmesi ve Ödeme Kaydedici Cihaz bilgi fişinin de müşteriye verilmesi koşuluyla, EFT-POS özellikli YN Ödeme Kaydedici Cihazların de belirtilen POS (fiziki veya sanal) cihazı yerine kullanılması mümkün olup, EFT-POS özellikli YN Ödeme Kaydedici Cihaz'dan düzenlenen bilgi fişi e-Serbest Meslek Makbuzunun kağıt çıktısı yerine geçer.
  • E-Serbest meslek makbuzu, alıcının talebi üzerine ıslak imzalı kağıt çıktılı olarak ya da elektronik ortamda teslim edilmesi gerekmektedir.
  • E-Serbest Meslek Makbuzu düzenleyen veteriner hekimleri de bu makbuzları elektronik ortamda muhafaza ve ibraz etmek zorundadırlar.
  • E-Serbest Meslek makbuzlarının verilmemesi, alınmaması, düzenlenen belgelerde gerçek tutardan farklı tutarlara yer verilmesi ve bu belgelerin elektronik belge olarak düzenlenmemesi veya hiç düzenlenmemiş sayılması halinde belgeyi düzenleyen veya almak zorunda olanları her birine kanunda öngörülen şekilde cezai maddeler uygulanır.
Ancak yukaridaki soruda veterinerin ilac satisi sorulmaktadir. Dolayisiyla ilac satisi Ticari kazanc oldugundan bu tip veterinerler ayrica isletme defteri tasdik ettirip bu tip satislar icin kagit fatura duzenleyecek. ( Eger satis islemi yuksekse ihtiyari olarak isterse e fatura ve e deftere gecebilir)

Beyanname doneminde hem Ticari kazancini hemde serbest meslek kazancini birlestirip beyan edecek
 
...
Ancak yukaridaki soruda veterinerin ilac satisi sorulmaktadir. Dolayisiyla ilac satisi Ticari kazanc oldugundan bu tip veterinerler ayrica isletme defteri tasdik ettirip bu tip satislar icin kagit fatura duzenleyecek. ...
Merhaba Sayın Ferhat,
Sanırım yoğunluktan.
İşletme hesabı defterini DBS üzerinden kullanması gerekir.
 
Benzer bir soruyu e-fatura forumda sormuşlar. Soruya, belirleyici kriterin SGK ile sözleşmenin olması gerektiği yönünde cevap verilmiş.
 
Üst