VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan milayda
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

ZİNDAN ' Alıntı:
Bugün ayın 23' ü.Damga Vergisi Beyannamesinin son günü.Ben diyelimki daha önceden müşteriler ile yapmadığım hizmet sözleşmelerini 31.01.2011 tarihi itibari ile yaptım.Ocak Beyannamesini verdiğim zaman vergi dairesine elden, 15 günü geçti diye ceza yermiyim, damga vergilerini iki katımı yaparlar.?
En iyisi Damga vergisi mükellefiyetini açtırmak sanırım.?
Sayın Zindan, ocak 2011 kdv beyannameleri en son subatın 24 ünde verildiginden müsterilerinizle olan sözlesmeleri en son 24 subat tarihine kadar düzenleyebilir , subat 2011 tarihinde düzenlenmiş sözlesmeleri martın 23 üne kadar damga vergiisi beyannamesi ile bildirebilirsiniz.

ya pardon, bende bişey sorayım sizlere
biz şimdi hizmet sözleşmeleri için damga ödüyoruz. ama elektronik beyanname aracılık ve sorumluluk sözleşmesi yani ek-3 üzerinde herhangi bir parasal değer bulunmadığı için bunlara bişey ödemedik.
ödememiz gerekiyor mu ?

Gerekmiyor, parasal değer içermedikleri için.

sözleşme numaralarını nasıl vereceğiz?? meslek sözleşmesine göre mi yoksa, 1 den başlayıp verebilirmiyiz?

Ben 1' den başladım.Her iki sözleşmenin numaraları da farklı gidiyor.Bir müşteriye ait iki sözleşmenin de aynı numarası olması gibi bir şart yok.

vuk teli 405 e göre smmm ler gelir idaresinin bilgi girişler den sözleşmeleri giridiklerimiz i gönderebilecek. kendi beyannamelerin i nasıl göndereceği hakkında herhangi bir şey var mı?

2010 yılında kapanışını yaptıgımız müşterileride girmemiz gerekecek mi acaba,eğer girersek sonradan iptal mı edecegiz

Sisteme bilgileri girdim. Eğer bilgileri girer sonra beyanname yollarsanız, tekrar güncelleme şansı vermiyor.

Bilginize, iptal edip yeniden düzenlemek gerekiyor.

Ocakda sözleşmemiz başlayab şubatta kapanış veren mükellef için sözleşme fesih tarihini kaç vermeliyiz. Şubat verirsek eğer geçici vergi ve gelir vergilerini yollayabilecek miyiz?

karabıyık ' Alıntı:
vuk teli 405 e göre smmm ler gelir idaresinin bilgi girişler den sözleşmeleri giridiklerimiz i gönderebilecek. kendi beyannamelerin i nasıl göndereceği hakkında herhangi bir şey var mı?
Maliye Bakanlığından:
Vergi Usul Kanunu Genel Tebliği Taslağı
(Sıra No: 405)
Aracılık yetkisi verilen meslek mensuplarının kendi mükellefiyetleri ile ilgili vergi beyannamelerini de elektronik ortamda gönderebilecekleri tabiidir.

eneral ' Alıntı:
2010 yılında kapanışını yaptıgımız müşterileride girmemiz gerekecek mi acaba,eğer girersek sonradan iptal mı edecegiz
2010 yılında kapanan firmaların girişi yapılmayacak.Ama yıllık beyannameler verilebilecek.

SİBEL ' Alıntı:
Sisteme bilgileri girdim. Eğer bilgileri girer sonra beyanname yollarsanız, tekrar güncelleme şansı vermiyor.

Bilginize, iptal edip yeniden düzenlemek gerekiyor.

Ocakda sözleşmemiz başlayab şubatta kapanış veren mükellef için sözleşme fesih tarihini kaç vermeliyiz. Şubat verirsek eğer geçici vergi ve gelir vergilerini yollayabilecek miyiz?
C) Sözleşmeleri İptal/Fesh Edilen Müşteriler İçin Yapılacak İşlemler:
Elektronik Beyanname Aracılık ve Sorumluluk Sözleşmelerinin/Elektronik Beyanname Aracılık Sözleşmelerinin süresinin sona ermesi, iptal ya da feshedilmesi durumunda buna ilişkin bilgi girişinin, sürenin sona erme tarihinden ya da iptal/fesih tarihinden itibaren en geç 15 gün içerisinde meslek mensupları tarafından elektronik ortamda https://intvd.gib.gov.tr/ adresinde yer alan internet vergi dairesine yapılması gerekmektedir.
Dönem içinde veya dönem sonunda fesh ve iptal işlemleri
Konuya ilişkin Genel Tebliğde açıklama olmamasına rağmen, Bakanlık yetkileri ile yaptığımız şifai görüşmeye göre; Meslek mensuplarımızın hesap dönemleri sonunda veya yıl içinde sözleşmelerini fesh ettikleri müşterilerine ait sorumlu oldukları Beyanname ve bildirimleri kendileri göndereceklerdir. Yeni meslek mensubu sözleşme imzaladığı tarihten sonraki dönemlere ilişkin yükümlülükleri yerine getirecektir.
Örneğin 2010 yılına ait Yıllık Beyannameler eski meslek mensupları tarafından gönderilecektir.

Sayın Zindan 2010 yılında kapanan firmaların girişi yapılmayacak.Ama yıllık beyannameler verilebilecek. diye açıklama yapmışsınız. Bu konuda tebliğde bir açıklama yapılmamış.Yani 2010 Döneminde işine terk etmiş olan bir mükellefin beyannamesini giriş yapmadan verebilecekmiyiz Yani tebliğin yürürlük tarihinden önceki denemlere ait beyannalere ait varsa düzeltme işlemleri nasıl girilecek...

Sayın Zindan "Ben 1' den başladım.Her iki sözleşmenin numaraları da farklı gidiyor.Bir müşteriye ait iki sözleşmenin de aynı numarası olması gibi bir şart yok." demişsiniz. EK 3 Md. 9' da bu sözleşmelerin yapılan hizmet sözleşmesinin eki olduğundan bahsediyor. O nedenle numaraları da aynı olması gerekmez mi ?

MEMET ORHAN ' Alıntı:
Sayın Zindan 2010 yılında kapanan firmaların girişi yapılmayacak.Ama yıllık beyannameler verilebilecek. diye açıklama yapmışsınız. Bu konuda tebliğde bir açıklama yapılmamış.Yani 2010 Döneminde işine terk etmiş olan bir mükellefin beyannamesini giriş yapmadan verebilecekmiyiz Yani tebliğin yürürlük tarihinden önceki denemlere ait beyannalere ait varsa düzeltme işlemleri nasıl girilecek..
Evet, tebliğde yok, İsmmm Odasının Maliye yetkilileri ile şifaen görüşmeleri sonucu alınan bilgiyi aktardım sizlere.Düzeltmelerle ilgili bir bilgi yok.
Ancak mantık olarak, yeni sözleşme yapanın verebilmesi lazım, diyelimki eski muhasebeci inat edip, dzt byn vermediği zaman, yeni muhasebecinin de verebilmesi gerektiğini düşünüyorum.

sdty ' Alıntı:
Sayın Zindan "Ben 1' den başladım.Her iki sözleşmenin numaraları da farklı gidiyor.Bir müşteriye ait iki sözleşmenin de aynı numarası olması gibi bir şart yok." demişsiniz. EK 3 Md. 9' da bu sözleşmelerin yapılan hizmet sözleşmesinin eki olduğundan bahsediyor. O nedenle numaraları da aynı olması gerekmez mi ?
İkiside ayrı ayrı gidebilir pek ala, "eki" kelimesi geçsede, mantık olarak sadece Ek-3 sözleşmesi Smmm sözleşmesine atıf yapıyor.Kaldıki, biz smmm sözleşmelerini yeni yapmaya başlamadıkki, 1 den başlasın.Eskiden beri yaptığımız müşteriler vardı bizim, onların sözleşmelerinin de geldiği bir sayı var.Onları yok sayıp yeni numaradan başlamak zorunda kalmamalıyım.
Kaldıki başlansa bile olur.
İki sözleşmenin de aynı numaraya sahip olması gibi bir durumun çok da önemli olmadığını düşünüyorum.Farklı da olabilir, aynı da olabilir.

damga vergisi ile ilgili olarak sormak istediğim iki sorum olacak yardımlar için şimdiden teşekkür ederim.
1) Müşteri ile yapılan sözleşmedeki damga vergilerini müşteri adına tahakkuk ettirsek sorun olurmu ?
2) Mükellefin damga vergisi mükellefiyetini açtırıp bu sözleşmeye ait damga vergisini müşterinin kendisi ödese sonraki aylar için boşta olsa damga vergisi beyannamesini vermek gerekir mi?

saygılarımla...

1-Olmaz.Ancak sizin bağlı olduğunuz vergi dairesi "Siz neden hiç damga vergisi beyannamesi vermiyorsunuz diyebilir".Geçen sene bizi çağırdılar ve bunu söylediler.Bizde geçmiş yıllarınkini bir beyanname yapıp vermek zorunda kalmıştık.
2-Müşteri adına açtırabilirsiniz, sorun olmaz.Ltd. ve A.Ş.' lerde damga vergisi olmadığı zamanlar vermeye gerek yok.Şahıslar için de aynı hüküm geçerlimidir, bilmiyorum.Büyük ihtimal geçerlidir.

Arkadaşlar bu tebliğde ince bir nokta olduğunu düşünüyorum. O da şudur;Elektronik beyanname aracılık ve sorumluluk sözleşmelerini her yıl düzenlemek zorunda mıyız? Zira Mesleki hizmet sözleşmelerimizi her yıl yeniliyoruz, aracılık sözleşmeleride hizmet sözleşmelerinin bir eki olması nedeniyle kanaatimce aracılık sözleşmelerininde her yıl mesleki hizmet sözleşmeleriyle beraber yenilenmesi gerekir diye düşünüyorum. Lakin bunları her yıl düzenlememiz 405 nolu tebliğle bize iki iş çıkartıyor, birincisi aracılık sözleşmesini düzenlediğimizde bunların sisteme girişini yapacağız birde yıl sonlarında süresi bittiğinde aracılık sözleşmelerinin süresi bitti diye sisteme gireceğiz.
yukarıda belirttiğim konuda farklı düşünen arkadaşların değerli yorumlarını bekliyorum, Aracılık sözleşmelerini her yıl düzenlemek ve sisteme girmek zorunda kalmamamız için sizce ne yapmalıyız?

Sayın; ayla4280
ELEKTRONİK BEYANNAME ARACILIK VE SORUMLULUK SÖZLEŞMESİ ilgili maddesnde,
9. Taraflar, karşı tarafa yazı ile bildirmek şartıyla aralarındaki sözleşmeyi her zaman feshedebilirler.
bu maddeye istinaden, her yıl aracıkıl sözleşmesinin yenilemeye gerek olmadğı kanısındayım.

Herkese iyi calismalar.

Benim e sözleşme ile ilgili sorunum su.Her mükellefle ise basladigim an turmobun e sözleşmesini yapmaktayim.Örneğin 24.12.2010 da yeni kurulan anonim şirket ile aynı tarihli meslek sözleşmemi yaptim sözleşmenin bitiş tarihi, yıllık oldugundan 24.12.2011 damga vergisinde de sorun yok.Başlangıc tarihi 2010 yılı olup devam eden sözleşmeler için ilgili tebliğde bir bölüm göremedim.istanbul odasinin konuyla ilgili yazisinda ise, kendi sözleşmeniz ile bildirilen sözleşme tarihinin ayni olmasi önerisi mevcut.Konuyla ilgili görüşlerinizi paylaşırsanız sevinirim.

SMMM DENİZ ALP