VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

  • Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan milayda
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Derler tabi

Ayrıca istisnalar hariç teker teker tahakkuk ettirilmesi zaman kaybı. Biraz nakitiniz varsa kendi vergi dairenizden tek tahakkuk kestirin. Sonra mükelleflerin hesabına yazarsınız.

Damga vergisi beyannamesinde ayrıntı verdiğiniz için kimse niye böyle şöyle diyemez.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Arkadaşlar alomaliye sitesinde bizim tartıştığımız konu ile ilgili ymm dr Mehmet Ali Aktaş'ın bir yazısı var. Bu yazıda kısaca eğer sözleşmede taraflar itiraz etmez ise 1 yıl daha uzar ibaresi var ise damga vergisinin yatırılmayacağı görüşünü savunuyor. Aycıa beyanname sorumluluk ve aracılık sözleşmelerine damga vergisi yatırılmayacağını savunuyor. Yanlız o makalede Samsun vergi dairesi başkanlığının 2006 tarihli bir görüşünüde yazmış. O kısım biraz kafamı karıştırdı. Yazıda sözleşmede ''Söz konusu sözleşmelerin sürelerinin bitmesinden sonra sözleşmeye konulan bir şerhe istinaden sözleşme süresinin uzatılması halinde, şerh sözleşme hükümlerini değiştiren bir belge vasfında olduğundan, süresi uzayan bu sözleşmelerden yeniden damga vergisi alınması gerekmektedir '' hükmü var. Yani vergi dairesi başkanlığı sanki damga vergisi ödeyeceksiniz diye bir ifadede bulunmuş.
Sizde yazıyı bir incelerseniz, karşılıklı daha sağlıklı fikir beyan edebiliriz. Saygılarımla...

http://www.alomaliye.com/2009/mehmetali_aktas_meslek_mensuplari.htm
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Ant Z ' Alıntı:
Yani burdaki herkes tam tutarlar uzerinden damga vergilerini odedi mi
sozlesme tarihine 1 mart dersem ilk 2 ay beyannamelerini nasil Verdin demezler mi?

sözleşme tarihlerine 1 mart yerine, 10 mart ta diyebilirsin, böylelikle 25 ine kadar damga vergilerini vermek için zamanın olur.
idare; ilk 2 ay beyannamelerini değil, derse ilk ayın beyananmesini nasıl verdin diyeki diyemez çünkü ortada 405 nolu bir tebliğ var. Yürürlülük 01 mart olduğu için mesleki sözleşmelerde 01 mart tarihli yapılabilir yada ücrette değişiklik yoksa sözleşme yapılmadan ilk ay beyannameleri verilebilir.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

NİSANLI ' Alıntı:
Derler tabi

Ayrıca istisnalar hariç teker teker tahakkuk ettirilmesi zaman kaybı. Biraz nakitiniz varsa kendi vergi dairenizden tek tahakkuk kestirin. Sonra mükelleflerin hesabına yazarsınız.

Damga vergisi beyannamesinde ayrıntı verdiğiniz için kimse niye böyle şöyle diyemez.

mükellef; meslek mensubunun kendi vergi dairesinde adına tahakkuk edilen damga vergisini ödemez. Mükelleflerin vergi dairelerine tek tek tahakkuk ettirilip mükeleflerin kendilerilerine verilmeli..
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Sayın İrem35 neden ayrı ayrı tahakkuk ettirelimki. Siz sözleşmeleri iki nüsha düzenleyip hem mükellef adına hem de kendi adınıza mı damga vergisi ödüyorsunuz.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

sözleşmeleri tek nüsha düzenleyip, müşteri adına damga vergisi tahakkuk ettiriyorum. Kendilerine veriyorum.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Ama sözleşmeyi müşteri düzenlemiyor ki siz düzenliyorsunuz. Damgayı sizin ödemeniz gerekiyor. Şimdiye kadar da damga vergisi için sıkıntı çıkartan mükellef olmadı... Beyanname açıklamasına sözleşme numarasını yazıyorum. Bak arkadaş bu sözleşme senin diyorum ödüyorlar.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Damga vergisini düzenleyen ödeyecek diye bir kaide yok.Çıkan vergiyi iki tarafın anlaşmasına bağlı olarak taraflardan biride ödeyebilir, ortaklaşa da ödeyebilirler.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Arkadaşlar sizinde bildiğiniz gib damga vergisinin mükellefi kağıdı imzalayanlardır o yüzden bence yarı yarıya olmalı ama yansıtmasını nasıl yapacağız, yani kdv yok biliyorumda serbest meslek makbuzu ile mi olacak ?

irem hanım tek vergi dairesi değilki sırf 1 gün vergi dairelerini gezmem lazım aslında mükellef adına tahakkuk daha güzel doğru söylüyorsunuzda uygulaması zor zaten kar yağıyor :)
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Kanunen damga vergisi mükellefi sözleşmeyi imzalayanlardır tamam da. Sayın ZİNDAN ödemeden kastım beyandı. Ödemeyi zaten mükellef yapıyor. Ancak sayın İrem35'in uygulamasında büro yada meslek mensubu olarak damga vergisi beyanında bulunmamış oluyor. Şimdiye kadar kendi vergi dairesi bu damganın peşine düşmüş olmalıydı. Kendisi beyan ederse böyle bir sorunu da olmayacak.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Sözleşme için damga vergisini mükellefe yüklüyorum. Kendi Vergi dairem sözleşmelere ait damga vergini yatırmamışsın derse ve peşime düşerse eğer, sözleşmeye imza atan mükellefin, bağlı olduğu vergi dairesine sözleşme için tahakkuk ettirdiğim damga vergisi ve ödeme belgelerini ibraz edebilirim.

Ben mükellef adına; sözleşmeye ait damga vergisinin tamamını tahakkuk ettirip, ellerine veriyorum, ödeme belgesi bana geliyor. Yani kanuna göre; damga vergisi sözleşmeyi imza edenler tarafından ödenecek olup, yarı yarıya tahakkuk ettirmiyorum. Böyle yaparsam eğer yani, damga vergisinin yarısını mükellefe yükleyip diğer yarısı için ben kendi adıma bişey yapmazsam; maliye eksik damga vergisi tahakkuk edilmiş ve ödenmiş diyip benim yakama yapışırlar.
Ama ben zaten mükellef adına damga vergisini tam tahakkuk ettiriyorum.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Sayın İrem35 işin özünde beyanı benim yapıp mükelleften tahsilat yapmam hatalı. Ancak bu kadar yoğunlukta da sizin yaptığınız iş değil gerçekten :) Bence kendinizi yoruyorsunuz ki size yazık. (Bu arada şimdiye kadar kendi daireniz hiç damga sormamış anladığım kadarıyla garibime gitti)
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

redice ' Alıntı:
Sayın İrem35 işin özünde beyanı benim yapıp mükelleften tahsilat yapmam hatalı.
Bu söylediklerinize katılmamak ile birlikte diğer söyledikleriniz ve sayın İrem35' in de dediği doğru, v.dairesi sorar, irem hanım da açıklayabilir ve belgeleyebilirse sorun yok.Bazı müşterilerimiz için bizde öyle yapıyoruz, A.Ş. oldukları için onların üstüne yüklüyoruz, damga vergisi beyannamelerine ekliyoruz.Byn&Thk' unu da sözleşmenin arkasına ekliyoruz.

Kolay gelsin.
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

sn.redice..
vergi dairesi cidden sormadı :) ha sorarsa cevabım belli. Elimde bilgi belge ödeme makbuzları mevcut.

Bide bizim meslek sözleşmemizin arka yüzünde 7.7.maddede büyük harflerle diyorki; "Sözleşme tutarının damga vergisi iş sahibi tarafından ödenecektir".

kendi adımıza tahakkuk ettirir ve bunu mükellefe verirsek, tahakkukta ismimiz geçtiği için, mükellef diyorki ben senin damganı niye ödeyim bak senin adın yazıyor orada gibi bir muamele ile karşılaşılıyor ve bunun izahı biraz zor olur? onun için yaptığım bu kadar şeyi anlattım..

bu arada konu dağılmasın; 405 nolu tebliğ ile ilgili görüşlere devam edelim sayın arkadaşlar..
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

İrem35 ' Alıntı:
Yani kanuna göre; damga vergisi sözleşmeyi imza edenler tarafından ödenecek olup, yarı yarıya tahakkuk ettirmiyorum. Böyle yaparsam eğer yani, damga vergisinin yarısını mükellefe yükleyip diğer yarısı için ben kendi adıma bişey yapmazsam; maliye eksik damga vergisi tahakkuk edilmiş ve ödenmiş diyip benim yakama yapışırlar.

Zaten vergi dairesi yarısını almaz tamamını bulduğundan alır o yüzden eksik tahakkuk ettirmişsin demez

benim derdim mükellefe yansıtırken nasıl yansıtacağım ?
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Ne var ki yansıtmada. Aylık şu kadar müşavirlik ücretim, çarp 12 ay ile sonra binde 8,25 tamamdır
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

hesaplamayı biliyorum serbest meslek makbuzu ile mi yansıtacağım kdv siz
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Yansıtmamı neden. Damga vergisi beyannamesi ile beyan ederek kendi vergi dairenize ödediniz tutarı mükelleften tahsil edeceksiniz. Bu işlemde sizin bir geliriniz yok ki

Al gülü ver gülüm
 
Ynt: VUK Genel Tebliği Sıra No.405 [e-beyanname gönderme].!

Sözleşmelerimiz ile ilgili damga vergisi konusunu özetleyecek olursak :

1) Sözleşmelere otomatik uzama maddesi konulduğunda her sene yeni sözleşme düzenleme gereği yok,
2) Yeni sözleşme düzenlenmediiği veya ek bir evrak (protokol gibi) imzalanmadığında veya mevcut sözleşmeye bir şerh atılmadığında damga vergisi doğmaz,
3) Sözleşmeyi isteyen bir nüsha, isteyen iki nüsha düzenler. (Bazı vergi daireleri 2 nüsha zorunlu diye ısrar ediyor ancak yasal dayanağı yok.)
4) Düzenlenen nüsha başına damga vergisi ödenir,
5) Damga vergisini hangi tarafın ödediğinin, hangisinin vergi dairesine tahakkuk ettirildiğinin önemi yok. Her iki taraf da müteselsil sorumlu. Önemli olan sözleşmenin damga vergisinin ödenmesi,
6) Taraflar arasında A.Ş. varsa, damga vergisinin A.Ş. tarafından tahhakuk ettirilmesi zorunlu.
 
Üst