fonradar

Y.K Başkanı Y.K. Başkan Vekili Hk.

Clever

Katkı Sunan Üye
Üyelik
17 Nis 2016
Mesajlar
149
Konum
istanbul
Sn. Üstadlar

A.Ş. olarak Olağan Genel Kurul yaptık. Y.K üyelerini 3 yıllığına seçtik.

Y.K Başkanı ve Y.K başkan vekilini 3 yıl olarak MERSİS üzerinden seçemiyoruz.

1 yıl olarak seçilebiliyor.

Tescil işlemi yaptırdık, ticaret sicilde yayınlandı, ..

Y.K üyeleri 3 yıl olarak yazıldı.

Y.K. Başkan ve Y.K Başakn vekili de 1 yıl süre ile seçildiği yazıldı.

Bu işi pek anlamadık biz.

Ticaret sicil gazetesindeki diğer genel kurulları incelediğimde ise aynı şekilde Y.K. üyelerinin 3 yıl süre ile seçildiğini. Y.K. Başkan ve Y.K. Başkan vekilinin ise 1 yıl süre ile seçildiği şeklinde tescilller gördüm. Bu nasıl oluyor pek anlamadım.. destek lütfen...
 
TTK 366. Maddeyi inceleyiniz. Ayrıca bu maddeye takılmayınız, her yıl yönetim kurulu başkanı seçildiğini uygulamada pek görmedim. 3 yıl devam...
 
Evet yeni mersis sistemine göre kuruluşlarda bu şekilde oluyor diye biliyorum. Yani ilk yıl genel kurul yapmanı istiyor senden, sonrasında hepsini 3 yıl için seçebiliyorsun.
 
Üstadım,

Demek istediğim şu..
Şimdi biz genel kurul toplanı tutanağına y.k. başkanı olarak seçilmesine dedik 3 yıl.. mersis de 3 yıl için y.k. üyesi seçimi var. y.k. başkanı işaretlemek istediğimizde sadece 1 yıl için izin veriyor.. diğer ticaret sicil gazetelerini incelediğimde benzer durumlar gördüm..

Yani ticaret sicil gazetesinde 3 yıl için y.k. üyeleri seçimimiz onaylandı. fakat y.k. başkan ve y.k. başkan vekili için 1 yıl ibaresi yazıyor..
burasını pek anlamadım ama takılmıyorum okey..
 
Üstadım,
Şöyle anlatayım açıklayıcı olsun.

A.Ş. Genel Kurul Toplantı Tutanapı

A Grubu Hisseleri Temsilen;
Y.K Üyeleri Mehmet Y.K başkanı
Hasan Y.K Üyesi
Ahmet Y.K. Üyesi
Cemal Y.K Üyesi
B Grubu Hisseleri Temsilen;
Y.K Üyeleri
Ali Y.K Başkan Vekili
Emre Y.K Üyesi
Orhan Y.K. Üyesi
Temel Y.K Üyesi

olarak 3 yıl için seçilmelerine ve onaylanmasına...

Ticaret Sicil Gazetesi şöyle..

Y.K Üyeleri Mehmet, Hasan, Ahmet, Cemal, Ali, Emre, Orhan ve Temel 3 yıl için seçilmelerine

Y.K Başkanı Mehmet 1 yıl
Y.K Başkan Vekili Ali 1 yıl olarak seçilmelerine yazıyor nedendir :) ?
Diğer şirketlerde de benzer durumlar var..
 
Madde 366 : (1) Yönetim kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekâlet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer. Esas sözleşmede, başkanın ve başkan vekilinin veya bunlardan birinin, genel kurul tarafından seçilmesi öngörülebilir.
(2) Yönetim Kurulu, işlerin gidişini izlemek, kendisine sunulacak konularda rapor hazırlamak, kararlarını uygulatmak veya iç denetim amacıyla içlerinde yönetim kurulu üyelerinin de bulunabileceği komiteler ve komisyonlar kurabilir.

Ttk 366'daki maddede "Yönetim Kurulu her yıl üyeleri arasından bir başkan ve bulunmadığı zamanlarda ona vekalet etmek üzere, en az bir başkan vekili seçer" cümlesinden hareket ile "her yıl" dediği için en fazla 3 yıl için yönetim kurulu seçilse de, kendi içlerinde de "her yıl" ibaresinden dolayı her yıl bir başkan ve bir başkan vekili seçerden dolayı o şekilde tescil ediyorlar.

Bazı siciller buna dikkat etmiyor, eskiden etmiyorlardı, yeni mersis sistemi ile birlikte bunu da otomatiğe bağlamış oldular sanırım.

Durum bundan ibarettir. Genel Kurul yapmadan yönetim kurulu kararı alıp her yıl tekrar başkan ve vekilini seçmek gerekir bu durumda. Bende dahil yapmıyorum, 3 yılda bir yaptığım genel kurula kadar gidiyor bu şekilde. Genelde tek ortaklılar, yada aile şirketiler. Bankalar, orası burası imza sirkülerini problem etmedikleri sürece bu şekilde gidebilir. Aile şirketi değilde, büyük holding düzeyinde, çok ortaklı bir şirketse problem olabilir, her yıl y.k. kararı al ve ykb ve ykbv seçimi yapmanı tavsiye ederim.
 

Benzer konular

Üst