Yatırım Teşvikli Satış Evraklarının Gelmemesi

Üyelik
6 Eki 2009
Mesajlar
47
Konum
istanbul
Merhabalar,

1 - ocak 2013 döneminde YTB kapsamında satış yaptığımız firmadan kdv iadesi alabilmemiz için gerekli evrakların noter onaylı suretlerini bir türlü alamıyoruz. Hep bir bahane ile bizi oyalıyorlar. faks ile gönderdikleri evraklar işimize yaramıyor. Bu durumda ne yapabiliriz.

2- şubat 2013 döneminde YTB kapsamında satış yaptığımız başka bir firmanın gönderdiği makina teçhizat listesindeki tutar çok farklı. (fatura 12.000 TL, listedeki tutar 75.000 TL. ) Bu durumda ne yapmalıyız.
 
konu ile ilgili olarak nasıl bir yol izlenir tam emin değilim ama, şahsi fikrimi sorarsanız
bu konu hakkında en iyi bilgiyi yine vergi dairesi verecektir.
isterseniz bir dilekçe ile birlikte, ilgili evrakların suretlerini de dilekçeye eklerseniz daha iyi olur diye düşünüyorum.
belki bu şekilde bir yol izlediğiniz zaman, vergi dairesi resmi olarak ilgili evrakları isteyebilir.
 
benim aklıma başka düşünceler geliyor ama bilemiyorum.
mesela evrakların bize teslimi için noter kanalıya ihtarname gönderebilirmiyiz veya ilgili dönem kdv beyannamelerine düzeltme verebilirmiyiz.
yani öyle bir şey yapalım ki onlar bizim peşimizde koştursun.
 
İhtarname çekmek ve ihtarnamede olası vergi cezaları ile ilgili olarak kendilerine rücu edeceğinizi bildirmeniz etkili bir yol olacaktır.
 
Sayın koraykarakaya'nın belirttiği gibi vergi cezaları sizi bağlamayacaktır,ilgili şartlara uygun satış yaptığınız için belgeleri alamadığınız için vergi ve cezalardan sorumlu tutulamazsınız.

İyi Günler.
 
Sayın koraykarakaya'nın belirttiği gibi vergi cezaları sizi bağlamayacaktır,ilgili şartlara uygun satış yaptığınız için belgeleri alamadığınız için vergi ve cezalardan sorumlu tutulamazsınız.

İyi Günler.

Yalnız ben vergi cezaları mükellefi bağlamaz demedim, cezalı tarhiyat yapılırsa mükellefin alıcıya rücu etme hakkı doğar özel hukuk hükümlerine göre dedim.
 
Sayın koraykarakaya,

Çok doğru söylüyorsunuz yalnız şurada bir nokta var şöyleki şartlara uygun satış yapıldığı için aslında bir nebzede olsa satışı yapan kişiyi bağlamaz yinede cezalı tarhiyatı alıcıya rücu edebilir.
KDV Kanunu'nun 13/d maddesinde aynen şu şekilde belirtilmiş,

[FONT=Tahoma, Arial, Helvetica]Yatırım Teşvik Belgesi sahibi mükelleflere belge kapsamındaki makina ve teçhizat teslimleri (Şu kadar ki, yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi halinde, zamanında alınmayan vergi alıcıdan, vergi ziyaı cezası uygulanarak gecikme faizi ile birlikte tahsil edilir. Zamanında alınmayan vergiler ile vergi cezalarında zamanaşımı, verginin tarhını veya cezanın kesilmesini gerektiren durumun meydana geldiği tarihi takip eden takvim yılının başından itibaren başlar). [/FONT]

İyi Günler.
 
Yalnız KDVK md.13/d'deki o parantez içi hüküm yatırımın teşvik belgesinde öngörüldüğü şekilde gerçekleşmemesi şartına bağlı. İşin aslı bu konu üzerinde çok ta fazla düşünmeye gerek yok, eğer gerçekten bir yatırım teşvik belgesi varsa olası bir vergi incelemesinde vergi inceleme elemanı alıcı nezdinde karşıt inceleme yaparak vergiyi doğuran olayın gerçek mahiyetini tespit edecektir. Yine de stres yaşamamak için gerekli belgelerin satıcı da olması daha iyi olacaktır ama.
 
Sayın koraykarakaya,

Aynen size katılıyorum fakat neden alıcı belgeleri göndermiyor bu durumda tam bir muamma.

İyi Günler.
 
satıştan sonra bir ay süre ile firmanın yetkilisine ulaşamadım bir türlü. Bir ay sonra ulaştığım yetkili makina teçhizat listesinin düzeltilmek üzere Ankara'ya gönderildiğini 2 hafta sonra geleceğini söyledi. En son bugün aradığımda liste gelmiş, lakin bu defa da Yatırım Teşvik Belgesinin aslının Gümrükçü de olduğunu önümüzdeki hafta BELKİ kendilerine geleceğini söyledi. Siz olsanız ne yaparsınız.
 
Ben burda Sayın yavuzer.m'ye bir şey sormak istiyorum.Siz faturanızı 13/d (YTB) keserken orjinal YTB ile onun eki olan Global liste size gelmedi mi ? Eğer global liste gelmedi ise, siz global listede bulunan sattığınız malın fatura bilgilerini nereye yazdınız ? Nereye kaşe vurdunuz ? Yoksa bunları siz, onlar size faks veya fotokopi gönderdi de siz öylemi yaptınız.


Sonuçta bir veya iki gün bekleyin eğer evrakların orjinali gelmezse Sayın Koraykarakaya'nın dediği gibi ihtarname çekersiniz.

2- şubat 2013 döneminde YTB kapsamında satış yaptığımız başka bir firmanın gönderdiği makina teçhizat listesindeki tutar çok farklı. (fatura 12.000 TL, listedeki tutar 75.000 TL. ) Bu durumda ne yapmalıyız.
Bu o kadar önemli değil.

Yatırım Teşvik Belgesinde önemli olan YTB'nin Başlangıç ve Bitiş tarihi ile eki olan Global listedir.YTB'nin tarihini kontrol edin.Geçerli bir tarih ise sorun yok.Örneğin 01.01.20..-31.12.20..vb.gibi eğer süre eski ise bu sefer süre uzatımını isteyin oda yine Hazine müsteşarlığı tarafından verilmiş olması lazım.Gelelim Global listeye, Faturalandıracağınız malzemenin aynısının Gloabal listede de olmasına dikkat edin.Aksi Takdirde Listede de olmayan malı 13/d kapsamında KDV'siz değil.Malın tabi olduğu KDV oranından fatura etmelisiniz.Global listede diğer önemli olan yine bu listede de firmanın başvurusu ve Hazinenin Müsteşarlığının oluru ile Teçhizat veya Makine listesine yeni eklemeler yapılabilir.Bunun içinde eğer böyle bir şeye Global Listede rastlamasanız firmaya sorup (Yeni Listenin olup olmadığını) ona göre işlem yapmanız

Yukardaki notlar ayrıca küçük bilgi olarak aklınızda bulunsun diye yazdım.İleride böyle durumlarla karşılaşırsanız hazırlıklı olursunuz

Saygılar
Ferhat
 
Son düzenleme:

Benzer konular

Üst