fonradar

Yeni Düzenlemeyle Dava ve İcra Takibine Değmeyecek Derecede Küçük Alacaklar

ferhat

Moderator
Forum Yönetimi
Üyelik
6 Haz 2005
Mesajlar
7,563
Konum
İSTANBUL
Sevgili Formdaslarim

Bazen bilancolarda yer alan tahsili imkansiz bircok kucuk icra ve dava etmeye degmeyecek hatta degse bile dava ve avukatlik bedeli yuksek bircok alacak veya borclar bulunmakta hatta bunu formumuzda surekli tartisma konusu yapmistik

Simdi 213 sayılı Kanunun 323 üncü maddesinin birinci fıkrasının (2) numaralı bendinde yer alan “dava ve icra takibine değmeyecek derecede küçük” ibaresi “ve 3.000 Türk lirasını aşmayan” şeklinde değiştirilmiş konuya buyuk bir aciklik getirilmis ve ayrica bu maddeye aşağıdaki fıkra eklenmiş. Isletme hesabina gore defter tutanlara da buyuk bir kolaylik getirilmistir.

“İşletme hesabı esasında defter tutan mükellefler, yukarıdaki fıkralar kapsamında tespit edilen şüpheli alacaklarını defterlerinin gider kısmına ve bunlardan sonradan tahsil edilen miktarları ise tahsil edildikleri dönemde defterlerinin gelir kısmına, hangi alacaklara ait olduğunu gösterecek şekilde, kaydederler.”


Buna gore artik bilanco ve isletme usulune gore defter tutan mukellefler 3.000.-TL'ye kadar olan alacaklarini Gelir ve Gider kaydederek kayitlarindan cikarabileceklerdir. Ancak bunun anlami 3.000.-TL'den kucuk olan alacaklarin dava konusu edilmeyecek olmasi anlasilmamalidir. Yani mukellef isterse bununla ilgili dava acar, karsilik ayirabilir.

Muhasebe Uygulamasi 120 Alicilar hesabi

---------------------------------------------------/--------------------------------------------------
689-K.K.E.G (B) 2.000.-TL



120-Alicilar (A) 2.000

--------------------------------------------------/--------------------------------------------------

Muhasebe Uygulamasi 320 Saticilar hesabi

--------------------------------------------------/-------------------------------------------------
320-Saticilar (B) 2.000.-TL




679-Dig.Olg.Disi Gel.Kar. (A) 2.000.-TL

------------------------------------------------/--------------------------------------------------------------

Bu uygulama 01.01.2022 yilinda ugulamaya baslanacaktir.
 
Son düzenleme:
Ferhat abi eline sağlık.Bu bakiyeli hesapları sorgusuz sualsiz gelir yada gidere atabiliyor muyuz?Yoksa tahsiline ilişkin en az 1 defa karşı taraftan talep edilmeli mi?Yani bu gelir gider kaydının belgeli dayanağı olarak bu madde mi gösterilecek,yoksa hem madde hemde talep edilme belgesimi aranacak.Sevgiler
 
Ferhat abi eline sağlık.Bu bakiyeli hesapları sorgusuz sualsiz gelir yada gidere atabiliyor muyuz?Yoksa tahsiline ilişkin en az 1 defa karşı taraftan talep edilmeli mi?Yani bu gelir gider kaydının belgeli dayanağı olarak bu madde mi gösterilecek,yoksa hem madde hemde talep edilme belgesimi aranacak.Sevgiler
Tahsinnim

Bu kanuna gore boyle. ancak bu yoklukta isletmeler icin 3.000.-TL'de buyuk para kanunda bununla ilgili bir duzenleme yok. Ancak eski kanunda ''yazi ve noter vasitasiylabir defa istenilmesine ragmen'' diye ibare vardi. Buna gore islem yapiyorduk.

Bence burada da ayni islemin TEVSIK acisindan devam edilmesi lazim. NEDEN ?

Bir firmamizda 120- Alicilar hesabi diger firmamizda 320- Saticilar hesabi. Simdi 120-Alicilar 3.000.-TL'yi kapatti diyelim. 320-Saticilar hesabi bu alamadigi parayi vazgectigi icin 679-Dig.Olg.Disi Gel.Ve Kar yazip birde vergisini odeyecek.

Iste burada bence bu iki isletmenin arasinda bir fergat sozlesmesi yapip ona gore bu kayitlari yapmalarinda fayda var. Daha once dedigim gibi bu tip durumlarda dava hakki sakli.

Yani bu islemlerin tek tarafli yapilmasinda sakinca var. Ancak akyip, kacak, kagit uzerindeki firma uygulamalari icin guzel bir uygulama
 
Üst