Yeni Müşavirlere Yol Haritası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan derde
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

slm.3 aylık smmm'im.Yola koyulurken pratik hayatta bu kadar yorulacağımı tahmin etmezdim.Burdan mesleki deneyim edinmiş,tecrübe edinmiş,bu yolda yol katetmiş tüm üstadlara sesleniyorum.gelin yeni meslek mensuplarına yol haritası olacak en az 1 yıllık bir çalışma planı çıkaralım.Sınav dönemi kaybedilen zamanı yeniden kaybetmiş olmayalım.Meslekte kendimizi geliştirmemiz gereken birincil konular ne olmalı.Mükellefe yaklaşımımız nasıl olmalı gibi. Nasıl başlarsa öyle gider derler ya, en doğru başlangıcı yapmamız konusunda yakacağınız her ışık bizim için aydınlatıcı olacaktır.Görüş ve önerilerinizi en kısa zamanda bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.
Bilgi paylaşıldıkça zenginleşir.İşlenen elmas kadar değer kazanır.

Ynt: yeni müşavirlere yol haritası

sadece istanbul odasından en az 1000 kişi yeni smmm oldu.
smmm sayısı çok fazla elini sallasan smmm senin yeni smmm olanlardan artı bir farkın var mı?
yok diyorsan işin çok zor...
basite indirgersek ,ne kadar çok smmm o kadar az köfte

derde ' Alıntı:

slm.3 aylık smmm'im.Yola koyulurken pratik hayatta bu kadar yorulacağımı tahmin etmezdim.Burdan mesleki deneyim edinmiş,tecrübe edinmiş,bu yolda yol katetmiş tüm üstadlara sesleniyorum.gelin yeni meslek mensuplarına yol haritası olacak en az 1 yıllık bir çalışma planı çıkaralım.Sınav dönemi kaybedilen zamanı yeniden kaybetmiş olmayalım.Meslekte kendimizi geliştirmemiz gereken birincil konular ne olmalı.Mükellefe yaklaşımımız nasıl olmalı gibi. Nasıl başlarsa öyle gider derler ya, en doğru başlangıcı yapmamız konusunda yakacağınız her ışık bizim için aydınlatıcı olacaktır.Görüş ve önerilerinizi en kısa zamanda bekliyorum.

Şimdiden teşekkürler.
Bilgi paylaşıldıkça zenginleşir.İşlenen elmas kadar değer kazanır.

Ynt: Yeni Müşavirlere Yol Haritası

SMMM olmak sadece kapının anahtarı. Asıl olan ruhsatın için doldurmak ve bilgiyi satabilmek.

Ogün Güneş ' Alıntı:
SMMM olmak sadece kapının anahtarı. Asıl olan ruhsatın için doldurmak ve bilgiyi satabilmek.

Günümüz pazarlama satış ve PR (public relations) çağı. Tabi içi dolu olmalı ama onu satmayı da bilmek gerek.
Hatta bazen boş olanı bile allayıp pullayıp satan çok oluyor ya ;) ;) ;)

1000 tane yeni müşavir piyasaya çıkmış ne olacak her biri 5 mükellef bulsa 5000 mükellef demek nerde bulacaklar öyle bir imkan varmı.
Bu iş ilkin ticaret lisesinden mezunların artması ile başladı devlet politika gereği her yere ticaret lisesi dikti baktılar çıkanlar işde buluyor vatandaşda bir anda saldırdı. Benim ticaret lisesine girdiğimde ortaokul ortalamam 5 üzerinden 4,10 du ve ticaret lisesine zar zor alınmıştım. Sonrasında piyasa adama doydu artık yeter dendi ticaret mezunları işsiz kalmaya başladı oda yetmedi düz lise mezunları kulaktan dolma hikayelerle bu işte para var deyip muhasebe kurslarına yazılmaya başladı sonuç ticaret lisesi mezunundan daha ucuza çalışacak bir iş gücü ortaya çıktı sonrasında ne oldu insanlar baktı asıl para SMMM belgesinde belgeli işde buluyor parada kazanıyor hoppp herkes belgeye saldırdı dosya açtırma ücreti arttırıldı sonuç ne oldu sağdan soldan borç bulanmı,kredi çekenmi,yemeğinden çocuğundan kısanmı herkes bir şekilde o parayı yatırdı bugün dosya açtırma bedeli 10.000 TL olsa gene açtırıldı.
Şimdi belgeliler ağlamaya başladı neden çünkü piyasa belgeliyede doydu elini sallasan müşavire çarpıyor azı makbul olan birşey bir anda sebil oldu hani evde bilgisayar bozulunca bilgisayarcıya değilde komşunun oğluna bedavaya tamir yaptırılır ve sonuçta çocuğun eline 3-5 TL yada bi gofret verilip gönlü alınırdı şimdi SMMM lik o işe döndü.
Üstüne SM lerede belge verildi şimdi el sallamayada gerek kalmayacak kafanı çevirdimi hop SMMM adım başı bir büro adım başı bir SMMM AŞ 50 TL LTD 25 TL şahıs şirketleri bakkalsa 1/2 kg şeker kasapsa 1/2 kg kıymaya defter tutulacak. Arkadaş bu kadarda kötümser olma derseniz çok yakın bir arkadaşım 25 defteri 200 TL ye tutan adam gördü adama delimisin dediğinde belgelinin cevabı büro kirası çıkıyor ne yapayım olmuş.
Bakalım YMM liğin cılkı ne zaman çıkacak ne zaman YMM ler açız diye yazılar yazmaya başlayacaklar hele SMMM belgesi verilen SM ler YMM olsun onlarıda görücem.

Stonhard , mesajının bir çoğu doğru.. Maalesef durum her geçen gün kötüye doğru gidiyor.. Ama her sorunun bir çıkış yolu vardır. Birazda çıkış yolunu bu durgunlukta nasıl para kazanılabileceğini kendimizi nasıl geliştirebileceğimizi fikir beyanında bulunmak daha hayırlı olacaktır.

Hepimiz bu geminin içindeyiz sadece bulunduğumuz konumlar biraz daha farklı olabilir.. Ama şunuda unutmayın yoktur ki durumu iyi iken zor duruma düşen.. Durumu zorken zamanla iyi konumu yükselen meslek mensupları..

Piyasayı özellikle eski SM ler ve sınavsız olarak bu mesleğe hak kazanmış kişilerin kaliteyi düşürdüklerine inanmakla birlikte, bugün İstanbulda bile YMM lerin sayısının 3000 SMMM lerin sayısınında 30.000 yaklaştığını unutmamamız gerekiyor..

Sevgili arkadaşlar
Yeni mali müşavirlere yol haritası diye açılan konu başlığı görünce, bende faydalanabileceğim düşüncesi ile değerli yorumlarınızı merakla açtım .Galiba forumdaşların genelinde meleki sıkıntıları her kategoride ve her konu başlığı altında anlatmak gibi bir alışkanlık olduğu kanatine varıyorum.Hepimiz bu mesleği icra eden insanlarız ve bu meslekten geçimini sağlayan ..diğer mesleklerde olduğu gibi bu mesleğinde kendine özgü sorunları yok değil bunu inkarda etmiyorum. fakat gerekli gereksiz her başlıkta bu kadar dile getirilmesi ne derece doğru sizlerin takdirine sunuyorum.

çalıştığınız işyerinizde başınıza gelen mesleki sorunlarınızı detaylı bir şekilde araştırın ve kanun maddesine ulaşmaya çalışın. belli başlı muhasebe sitelerini günlük olarak takip edin. alomaliye forumdaki sorulan sorulara verilen cevapları yorumlayın.bir kanun belirleyip bir de zaman belirleyip o kanunu baştan sona okumayı ve o kanunla ilgili muktezalara tebliğlere bakın. soru sormaktan çekinmeyin bir müddet sonra farkında olmadan belli bir bilgi birikimine sahip olacağınızı düşünüyorum bu bilginin boyutunuda mesleğe verdiğiniz değere göre siz belirleyeceksiniz.

yeni smmm ler için yol haritası başlığını açtığım zaman ne demek istediğimi anlatabilmişimdir sanmıştım.ama malesef anlayan sadece cetvel.tşk. en azından bi tavsiye sunabilmiş.Şikayet ve dert yanma kültürü artık işe yaramıyor.bir mum aydınlığında da olsa yakacağınız bir ışık siz farkında olmasanızda bi çok kişinin karanlığını aydınlığa çevirecektir.kastettiğim kanun mevzuat değil.bu yolda ilerlerken yol kıvrımları neler olabilir.en keskin viraj mesleğin hangi bölümünde bizleri bekliyor.elbetteki sen kendini yenilemezsen rakibin seni eskitecektir.fakat bir yöntem,bir metod budur istenen.
ısrarla diyorumki bu meslekte deneyim sahibi üstadların vardır kuracağı bir kaç anlamlı cümle
paylaşmaları dileğiyle

cetvel ' Alıntı:
çalıştığınız işyerinizde başınıza gelen mesleki sorunlarınızı detaylı bir şekilde araştırın ve kanun maddesine ulaşmaya çalışın. belli başlı muhasebe sitelerini günlük olarak takip edin. alomaliye forumdaki sorulan sorulara verilen cevapları yorumlayın.bir kanun belirleyip bir de zaman belirleyip o kanunu baştan sona okumayı ve o kanunla ilgili muktezalara tebliğlere bakın. soru sormaktan çekinmeyin bir müddet sonra farkında olmadan belli bir bilgi birikimine sahip olacağınızı düşünüyorum bu bilginin boyutunuda mesleğe verdiğiniz değere göre siz belirleyeceksiniz.

Teşekkürler. Verdiğiniz tavsiyeler için. Tek isteğim sınav kaygısı olmadan mesleğimle ilgili bir kitabı alıp okuyabilmekti. Bundan sonra bu isteğimi yapabileceğim. Asıl mevzu burdan sonra başlıyor çünkü farkındayım

Bende bu konu başlığı altında paylaşacağınız tecrübelerinizi bekliyorum.

Arkadaşlar öncelikle mesleğinizi nasıl devam ettireceğiniz konusuna karar verin. Büromu açmak istiyorsunuz, şirkettemi çalışmak istiyorsunuz, denetimmi yapmak istiyorsunuz. Önemli virajlardan biri budur bence. Sonrasında başladığınız işte hiç sıkılmadan, usanmadan, bu iş benimle ilgili değil demeden çalışın. Bizim mesleğimiz işletme fonksiyonlarının tümüyle alakalıdır. Satış pazarlama size bakar, üretim size bakar, stok size bakar onun için siz hepsinden biraz anlamanız lazım. Biraz yorucu, biraz stresli ama tüm bunların sonunda somut bir hizmet ortaya koyduğunuzda egonuzu tatmin edici bir meslek. Herkese başarılar.

Denetime büyük bir ilgim varken bulunduğum şehirde bununla ilgili kendimi geliştirebileceğim bir yer yok.
Şu an bağımlı çalışıyorum ve bu şekilde devam etmek istiyorum. Büroyu belki deneyim ve tecrübelerim artıp biraz zaman geçtikten sonra düşünebilirim. Büro kolay iş değil her yönüyle düşünülmeli.
Ancak şu an çalıştığım şirket te kendimi geliştirmem için yetersiz. Bir an önce iyi bir yer bulmam lazım. Ne diyelim inşallah olur.

kerem81 ' Alıntı:
Denetime büyük bir ilgim varken bulunduğum şehirde bununla ilgili kendimi geliştirebileceğim bir yer yok.
Şu an bağımlı çalışıyorum ve bu şekilde devam etmek istiyorum. Büroyu belki deneyim ve tecrübelerim artıp biraz zaman geçtikten sonra düşünebilirim. Büro kolay iş değil her yönüyle düşünülmeli.
Ancak şu an çalıştığım şirket te kendimi geliştirmem için yetersiz. Bir an önce iyi bir yer bulmam lazım. Ne diyelim inşallah olur.
İl neresi?

Kocaeli-İzmit
Genelde bu tarz şirketler İstanbulda en yakın, ben İzmit'te hiç duymadım

kerem81 ' Alıntı:

benimde stajım yarın itibari ile bitmiş olacak.. ve aralıktaki yeterlilik sınavına gireceğim.. sevgili üstadlarımız yorumlarında çok karamsar olarak bakmışlar yeni jenerasyon smmm'lerin geleceğine.. hangi meslek yokturki rakibi olmayan.. elbette biz smmm lerinde rakibi olacak.. buradaki kriter mesleğin en iyi şekilde icra edilmesidir.
bu arada kerem81 arkadaşım benimde hayalimde denetim firmaları var.. bağımsız denetçilik sınavlarına girmeyi düşünüyorum ama öncelikle yeterlilik sınavımı başarıyla atlatmam lazım..

Sizin için hayırlısı olur umarım. Eğer insanın hayalinde bir şeyler varsa ve imkanıda varsa bence asla vazgeçmemeli. Eğer imkanınız varsa ve isteğinizde varsa Denetim üzerine yoğunlaşmanızı tavsiye ederim.
Hiçbir iş yoktur ki sevgiyle yapıldığında başarısız olsun.

Bende Denetime yönelmeyi düşünüyorum artık,Muhasebe mesleğinin suyu çıktı.Yabancı dil eğitimine başlamak lazım en kısa zamanda.

yeterlilik ' Alıntı:
Bende Denetime yönelmeyi düşünüyorum artık,Muhasebe mesleğinin suyu çıktı.Yabancı dil eğitimine başlamak lazım en kısa zamanda.

Katılıyorum. İngilizce olayını da bir an evvel çözmek lazım.

24 yasin uzerindeyseniz denetim hayallerinizi bir tarafa koyun derim ..

demet82 ' Alıntı:
yeni mali müşavir olmuş insanlara neden bu kadar karamsar yaklaşır eskiler hiç anlamam,elini sallasan mali müşavir diyelim,ama hangi işe dikkatli baksan o iştir elini sallasan ellisi olan, yeni mali müşavir olan yada olucak arkadaşlara tavsiyem şu (ki bende yeni sayılırım) işimiz gerçekten mükemmel ki en önemli ve en güzel özelliği bir sektöre bağlı değiliz, sadece kafanı kaldırıp baktığında sokağındaki en ufak işyerinden, en büyük işyerine kadar herkesin bize ihtiyacı var,kaç bintane olmuş olabiliriz,ama kaçbin katımız kadar da işyeri var, umutsuzluğa düşmek yok,kursları olsun dosya açtırma bedeli olsun,yüklü ruhsat ücretleri olsun,hepimiz ilk önce sermaye olarak tüm kazancımızı bunlara yatırdık, şimdi ise ilk önce ne istediğimizi bilmek, riski seviyorsak ve kimsenin emrinde olmak istemiyorsak elimizi sallasak ne kadar mali müşavirlik bürosu olsada başka sallanan ellerede bizim büromuzun çarpması dileğiyle açıp büromuzu hergün kendimizi geliştirerek yolumuzda ilerlemek olmalı, daha sakin bi yaşam istiyorsakda imza yetkimizi kullanabileceğimiz bi firmada müdürlük olabilir diyorum, ya da denetim firmaları,var da var seçeneğimiz, nedir bu umutsuzluk insanlardaki anlamıyorum, oturduğunuz yerden hayıflanıp ne kadar mali müşavir var diyene kadar oturun kanun okuyun,biz mal satmıyoruz bilgimizi satıyoruz,ne kadar çok bilgi o kadar çok ürün,o kadar çok getiri...herkese kolay gelsin...

Öncelikle düşünceleriniz için çok teşekkür ederim.
Biz gerek stajyer olarak gerek yeni smmm ler olarak zaten karamsarlığa düşecek ve vazgeçecek günleri çoktan geride bıraktık. Artık geçmiş ola. Lütfen yorum yapanlarda bunu göze alarak yorum yapsın. Artık karamsarlık lüksümüz yok. Asıl karamsarlığa düşersek işte o zaman vay halimize.