Yeni Müşavirlere Yol Haritası

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan derde
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yeni Müşavirlere Yol Haritası

arkadaşlar karamsarlığa kapılmama konusundaki gayretlerinizi anlayamıyorum.
bence karamsar olmak gerekli belki bizden öncekiler biraz daha karamsar olsaydı;
her sınavdan 1000 yeni rakip çıkmazdı
25tl den defter tutan ruhsatlı adam bulamazdınız
ruhsatını 500tl ye muhasebenin m sini bilmeyen adama (satış iadeyi 600 e borç kaydı yaparak işleyenini gözlerimle gördüm.) kimse kiralamazdı.
muhasebeci dendiğinde esnafın ve tüccarın kafasında daha düzgün şeyler oluşurdu.
oda denildiğinde aklımıza gelen ilk şey para değil hak-güven-hizmet gibi kavramlar gelirdi.

bu yüzden karamsar olalım.yeni meslek mensubu daha da karamsar olsun.
yol haritasına cevabım bu yol bataklıktır ilerledikçe batarsın ne geri dönebilirsin ne de ileri gidebilirsin. üç yol var ya bataklığı kurutacaksın yada bataklıktaki pisliklerden sağlam bağlantıların olacak yada allahın sevgili kulu olacaksın her türlü olumsuzluk seni teğet geçecek.

tavsiye verenlere çok teşekkür ederim bilgilerine sağlık.. içim karardı diğerlerini okuyunca umarım çoğu arkadaşımızın hevesini kırmaz..

"üç yol var ya bataklığı kurutacaksın yada bataklıktaki pisliklerden sağlam bağlantıların olacak yada allahın sevgili kulu olacaksın her türlü olumsuzluk seni teğet geçecek."

Ya da bir yol daha var. Bu bataklıkta 70.000 kişilik kalabalıkta boğulmaktan bıkan 5-6 bin bağımsız denetçi "Bağımsız Denetçilik" mesleğinin örgütlenmesini yapıp bataklığı kurutmaktan vazgeçip terkederek kendi verimli ormanına giden mutlu azınlık olacak.

Yani halk arasında "muhasebecilik" olarak adlandırılan ve bir türlü "mali müşavirlik" haline gelememiş bu meslekten "bağımsız denetçilik" adlı yeni bir meslek doğacak.

"wait and see."

Arkadaşlarım size başka bi tavsiye de benden belki faydasız gibi gözüksede önceden mükellef olup size defterlerini veren mükelleflere sakın ola ki eski muhasebecisi ile ilgili çok olumsuz şey söylemeyin çünkü bu sizi daha da küçültecektir. Bu yüzden meslektaşlarınızı şöyle düşünün, herkesin bir uzmanlık dalı vardır,( tıpı örnek alırsanız herkes doktordur ama her doktor bir diğerinin hastasını muayene edemez. ) İthalat - İhracat - Danışmanlık - Hizmet - Nakliyat - Üretim - Bakkal muhasebesi diye dallar vardır hepsinin bir uzmanı bir de işçisi vardır. Anlatabildim mi bilmiyorum ama herkese kolaygelsin..........

ya bizim insanımızın genlerinde var sanırım.yokmu bu forumu aklı başında takip eden.önüne klavye alan yazmış ha yazmış.başlığı dikkatli okuyun yol haritası.yazanlardan kaçı en azından somut olumlu bir noktaya dikkati çekti.hiç biri.bir tek cetvel adındaki arkadaş.yapmayın arkadaşlar hakikaten varsa bir öngörünüz, tecrübeniz onu paylaşın.paylaşın ki okuduklarımız bizim için zaman kaybı değil kazanç olsun.
herkese faydalı bilgiler diliyorum

Sayın derde, forumdaşlar başlığınıza katkıda bulunmaya çalışmışlar siz nasıl bir yol haritası bekliyorsunuz ki?
Kaldı ki kanımca soru biraz hatalı, SMMM lik sürecinde yol haritası olmaz. Akademik kariyer yapmıyoruz ki biz, lisans sonrası yüksek lisans, araştırma görevlisi, öğretim üyeliği, yrd doç vb.... gibi uzayıp giden bir yol yok bizim önümüzde, size burada yazılacaklar genel anlamı ile mesleki hayatta karşılaşılanlardan ibaret olacaktır.

mesleğimiz biraz sıkıntılı ama hangi iş sıkıntılı değilki.. elini sallasan her mesleğe bolca çarpıyor dediğiniz gibi:) anca nasaya astranot fln olursak iş kolu olarak o zaman rahatlarız..

"Meslek ve Kariyer" kişiye özgü kavramlardır.

Mesela biri büroda olmanın, diğeri şirkette olmanın, bir diğeri de Bağımsız Denetim'in içinde olmanın avantajlarından bahseder. Bu avantaj ve dezavantajlar "o kişi"ye özgüdür. O kişi için -örnek vermek gerekirse- büro çok caziptir. Bürodan başka bir yerde çalışmayı düşünemez, bir muhasebeci büroda çalışmalıdır. Başkasına göre ise hiç de öyle değildir.

Şimdi yukarıda ne olmuş oldu? Tavsiye mi?

Tavsiyeler, öğütler, deneyimler şüphesiz önemliler. İnsanın ufkunu açar. Yoksa sürekli Amerika'yı keşfetmek zorunda kalırdık.

Tamam ama önemli olan bunun bir adım ötesine geçebilmektir.

Bana kalırsa önce piyasa şartlarını çok iyi kavramak gerekir. Gerçekçi olmak açısından bu önemli.
Sonraki aşamada insanın kendini iyi tanıması gerekiyor.
Daha sonra bu tavsiye kısmına geçebiliriz.

Eğer zaten bu böyle olmasaydı tek tip olurdu her şey(Gerçi o yönde ilerliyoruz).

İşe ilk başladığınız gün ile bugün arasında ne gibi farklar var mesela? Bunun da farkına varmak gerekir. İnsan işin içine tam girmeden bilemiyor, kestiremiyor.

Demek istediğim siyah ya da beyaz diye bir şey yok. Uzun vadeli planlar gözümüze kestirip, anlık fırsatları da değerlendirmeliyiz.

Bu benim kişisel görüşüm.

Ben de bu forumda büro açan ya da açacak olan arkadaşların yazılarını ilgiyle takip ediyorum.
Bağımsız Denetim ile ilgili başlıklar var. Gerçekten insanın ufkunu açıyor. Şirkette çalışan arkadaşların da değerlendirmeleri var.

Şüphesiz bunları en az benim kadar takip ediyorsunuzdur.

Ama kesin ve net bir biçimde nasıl bir yol haritası verilebilir anlamak zor.

Ayrıca ben bu forumu kısa bir zamandır takip ediyorum. Mesela şu ana kadar 100 başlık okuyan bir kişinin kendi yol haritasını çıkarabileceğini düşünüyorum. Her konu hakkında yazılar var. Bu da mevcut şartlarda, insanın kendi yapısına uygun bir yol haritası çıkarabilmesi için uygun bir ortam diye düşünüyorum.

Burada herkes iyi niyetle bir şeyler paylaşmaya çalışıyorsa ama yine de yazılanları alakasız buluyorsanız "forumu aklı başında takip eden kimse yok mu" demek benim hiç hoşuma gitmedi.

Benim hoşuma gidip gitmemesi hiç önemli değil.

felaket tellallığı yapanları kapalıçarşıya davet ediyorum. 4.000 dükkan, 2.700 kuyumcu (%95 yanyana) bir tane kapanan dükkan var mı? - hayır... ee daha ne...

biraz cesaret, biraz tevekkül... anahtar bu bence

Kapalıçarşı örneği çok extrem (uç) olmuş bence. Kuyumcular zaten Türkiyenin en zengin ve varlıklı kesimi. Kapalıçarşı tüm Türkiyenin altın ve kuyum merkezi krizle ilgileri yok çünkü yastık altı denen bişi var. Ayrıca bu ülkede nişan düğün sünnet vb hiç eksik olmaz. Yastık altı ortaya çıkar .
Önemli olan üretim, istihdam işssizlik rakamlarıdır.

Az çok ekonomi eğitimi almış bir forumdaşın böyle düşünmesi ise acı verici malesef.

Arkadaşlar

konumuz: YENİ MÜŞAVİRLERE YOL HARİTASI

arkadaşımızın biri kalkıp bu konuyu açmış, açarken de eminim ki ben nası bu başlığı görüp akıl akıldan üstündür belki farklı bi fikir edinir belki yararlı bi kaç kelime okurum diye bu konuyu açıp okuyosam o da bu konuyu bu amaçla açmıştır... AMA her konuda olduğu gibi KARAMSARIZ arkadaşlar UFKUMUZ DAR bu hayata birkere geldik bazı konularda C3SUR OLALIM....

Ben de temmuzda bitirdim stajımı artık SMMM yim ama buna sevinip sevinemeyeceğim konusunda hala karar veremedim ama kabuğumu kırıp sevinme konusunda ısrarcıyım.

Yeni açan arkadaşlara yol gösteremem çünkü bende yeniyim ama tavsiyelerim olabilir;
-bu meslek nekadar eşle dostla tanıdıkla yapılmayacak bi meslekte olsa ilk büro açacakların
eşine dostuna arkadaşlarına gidip onların varsa defterleri ile ilgili görüşmeleri
-etrafında muhasebesinde sorunu olan kişilere büro açacağını duyurmalı
-çok zor olsada bi nakit akımını görmek geleceğe dair plan yapmak gerek
-büro için yapılacak sabit ve değişken giderlerini hesaplamak ve buna göre adım atmak
-aylık gider ve gelir dengesini sağlayarak ilk sene sıfırda bile götürmek ilk açılış için normal karşılanmalı
-2.yılda artışlar yaşanır ve gereken verimi verirse bürona devam edersin
ve bir yıllık bi sıkıntı sonrası kendi işin olmuş olur

diğer sonuçta olumsuz olduğunu düşünürsek bir yıl sonunda sadece büro için harcamış olduğun
sabit giderler zararın olur oda 5-8 000 arası değişir siğnene çeker dersin kendine en azından denedim
sonra bi firmada başlar bakarsın yoluna

sonuçta iki alternatifli bi meslek ama ilk denenmesi gereken eğerki mükellef bula bileceğine inanıyorsan bürodur.

ben hesabımı yaptım kendime göre belki fikir verir

Ruhsat 2500 TL
ofis mobilyası 500 TL
LUCA başlangıç 200 TL
depozito ofis masrafı vs 500 TL
bilgisayar yazıcı var faksa başlangıç için gerek yok telefon elektrik ADSL vs başlangıç masrafları 200 TL
yani açmak mesele değil
sonrasındaki aylık gider

AYLIK
işhanında 20 m2 ofis 250 TL veya APT dairesi 500 TL
aylık elk tel aidat adsl vs 200 TL
Bağkur 250 TL

yani bunlar minimum giderler açmak mesele değil sürdürmek mesele hepimize kolay gelsin ;D aslında belli bir ödeme gücü olana sürdürmekte mesele değil cesur olmak lazım

bu arada ücret tarifesi neyse minimum o hizmeti ucuza satmayın
iş kapmak için kimse yapmasın mesleğe kalite diyoruz ya ücret olayı ile başlıyor biz hizmetimizi ucuza satmazsak mesleğe kalite gelir

ben kaba taslak bakıyorum
gideri planlamak çok basit ama gelir kısmı muamma:))

sabit gider olarak tahminim 7 500tl
(ruhsat-mobilya-pc-yazıcı-fax-dolap-dosya ve ufak tefek kırtasiye)

değişken olarak baktığımda 750 tl
(program-kira-elektrik-telefon-su vs.-bağkur)

büro açmak için en az 2 500tl alabilecek mükellef bulmak lazım
bence...

sanırım haklısınız tıpkı hayat gibi bu meslekte yaşanarak öğreniliyor.......gergin bir süreçten geçiyorum.Kırıcı olmuşsam özür

tşk.

gokhanc_bs ' Alıntı:
Arkadaşlar

konumuz: YENİ MÜŞAVİRLERE YOL HARİTASI

arkadaşımızın biri kalkıp bu konuyu açmış, açarken de eminim ki ben nası bu başlığı görüp akıl akıldan üstündür belki farklı bi fikir edinir belki yararlı bi kaç kelime okurum diye bu konuyu açıp okuyosam o da bu konuyu bu amaçla açmıştır... AMA her konuda olduğu gibi KARAMSARIZ arkadaşlar UFKUMUZ DAR bu hayata birkere geldik bazı konularda C3SUR OLALIM....

Ben de temmuzda bitirdim stajımı artık SMMM yim ama buna sevinip sevinemeyeceğim konusunda hala karar veremedim ama kabuğumu kırıp sevinme konusunda ısrarcıyım.

Yeni açan arkadaşlara yol gösteremem çünkü bende yeniyim ama tavsiyelerim olabilir;
-bu meslek nekadar eşle dostla tanıdıkla yapılmayacak bi meslekte olsa ilk büro açacakların
eşine dostuna arkadaşlarına gidip onların varsa defterleri ile ilgili görüşmeleri
-etrafında muhasebesinde sorunu olan kişilere büro açacağını duyurmalı
-çok zor olsada bi nakit akımını görmek geleceğe dair plan yapmak gerek
-büro için yapılacak sabit ve değişken giderlerini hesaplamak ve buna göre adım atmak
-aylık gider ve gelir dengesini sağlayarak ilk sene sıfırda bile götürmek ilk açılış için normal karşılanmalı
-2.yılda artışlar yaşanır ve gereken verimi verirse bürona devam edersin
ve bir yıllık bi sıkıntı sonrası kendi işin olmuş olur

diğer sonuçta olumsuz olduğunu düşünürsek bir yıl sonunda sadece büro için harcamış olduğun
sabit giderler zararın olur oda 5-8 000 arası değişir siğnene çeker dersin kendine en azından denedim
sonra bi firmada başlar bakarsın yoluna

sonuçta iki alternatifli bi meslek ama ilk denenmesi gereken eğerki mükellef bula bileceğine inanıyorsan bürodur.

Güzel bir bakış açısı ayrıca kendi düşüncelerime tercübe olması hasebiyle kayda değer olmuş teşekkürler !!!

arkadaşlar bir konuda fikrinizi almak istiyorum, yeni mali müşavir oldum.bir arkadaşımın tanıdığı bürosunu devretmek istiyor, emekli olacakmış, 11 mükellefi var, 1 şirket, 2 birinci sınıf, 8 de işletmesi var.aylık kazandığı mükelleflerden 1400 lira civarıymış.devir içinde etrafındakilere sormuş, 1 yıllık ücretin alındığını söylüyor böyle işlerde. yani 11 mükellefli bürosunu devir için yaklaşık 16 bin lira istiyor. bana fazla gibi geldi, gerçekten usül böylemidir? büro kendisinin, kira olarakta 500 lira istiyor, büro 32 m2.cadde üzerinde işhanın içerisinde. düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim...

İyiymiş sistem de benim anlamadığım şu var, parayı verince mükelleflerin sizde kalacağının garantisi ne dir? Size mal teslim etmiyor ki

evet onu söylemeyi unuttum, tabi mükelleflerin kalmama durumu var ayrıca nasıl mükellefler olduğunuda bilmiyorum açıkçası, problemli mi batık mı?

arzuty ' Alıntı:
arkadaşlar bir konuda fikrinizi almak istiyorum, yeni mali müşavir oldum.bir arkadaşımın tanıdığı bürosunu devretmek istiyor, emekli olacakmış, 11 mükellefi var, 1 şirket, 2 birinci sınıf, 8 de işletmesi var.aylık kazandığı mükelleflerden 1400 lira civarıymış.devir içinde etrafındakilere sormuş, 1 yıllık ücretin alındığını söylüyor böyle işlerde. yani 11 mükellefli bürosunu devir için yaklaşık 16 bin lira istiyor. bana fazla gibi geldi, gerçekten usül böylemidir? büro kendisinin, kira olarakta 500 lira istiyor, büro 32 m2.cadde üzerinde işhanın içerisinde. düşüncelerinizi paylaşırsanız sevinirim...

16.000 TL sizin açacağınız büronun 1.5 yıllık masrafını görür sizde bu süre içerisinde zaten o kadar mükellef toplarsınız.

Bence peşin olarak değilde aydan aya ödeyecek şekilde örneğin aldığım muhasebe ücretinin yarısını vereyim bir yıl boyunca diye söyleyin böyle olursa bence yapılabilir. yoksa hiç uğraşmayın.