Yeniden Değerleme Oranı Neden Açıklanıyor?

Üyelik
27 Eki 2006
Mesajlar
38
Yeniden değerleme, enflasyon muhasebesi uygulaması ile birlikte yürürlükten kalktı ise neden halâ yeniden değerleme oranları açıklanıyor? Enflasyon muhasebesinin uygulanacağı şartlar oluşmadığında yeniden değerlemenin kullanılacağı belirtiliyor. Şu anda da enflasyon muhasebesi uygulanmadığına göre yeniden değerlemeyi kullanacak mıyız?

İyi çalışmalar.
 
Vergi Usul Kanunu’nun ‘’ Enflasyon düzeltmesi ve yeniden değerleme oranı ‘’ başlığını taşıyan Mükerrer 298 inci maddesindeki ‘’ Yeniden değerleme oranı, yeniden değerleme yapılacak yılın Ekim ayında (Ekim ayı dahil) bir önceki yılın aynı dönemine göre Devlet İstatistik Enstitüsünün Toptan Eşya Fiyatları Genel Endeksinde meydana gelen ortalama fiyat artış oranıdır. Bu oran Maliye Bakanlığınca Resmî Gazete ile ilân edilir ‘’ hükmü uyarınca, 2006 yılına ilişkin yeniden değerleme oranı, Maliye Bakanlığı tarafından % 7,8 olarak tespit ve ilan edildi.

Bakanlığın www.gib.gov.tr adresindeki web sayfasında, konuya ilişkin Vergi Usul Kanunu Genel Tebliğinin önümüzdeki günlerde Resmi Gazete’de yayımlanacağı duyuruldu.

Bakanlıkça belirlenen bu oran, aynı zamanda, 2006 yılına ait son geçici vergi dönemi ile ilgili hesaplamalarda da dikkate alınacak.

Bilindiği gibi söz konusu oran, bazı vergi uygulamaları ile vergi kanunlarında yer alan bazı parasal büyüklüklerin her yıl uygulanacak tutarlarının hesaplanmasında kullanılıyor.



Örneğin,



§ çalışanlara gelir vergisinden istisna edilerek ödenen günlük yemek yardımının 2007 yılında uygulanacak tutarının,

§ 2007 yılında elde edilecek gayrimenkul sermaye iradının vergiden istisna edilecek tutarının

§ 2007 yılında elde edilecek değer artış kazançları ile ilgili istisna tutarının,

§ 2007 yılında tahsil edilecek Motorlu Taşıtlar Vergisi tutarlarının,



hesaplanmasında, Bakanlar Kurulu tarafından ayrıca bir belirleme yapılmadığı takdirde, 2006 yılı için belirlenen yeniden değerleme oranı ( %7,8 ) kullanılacak.
 

Benzer konular

Üst