Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler.

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan Ogün Güneş
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi
Ynt: Yeterlilik Sınavlarına Yönelik Tavsiyeler

Finansal Muhasebe: Çok ilginçtir, bence bir SMMM'yi en çok ilgilendiren ve dolayısıyla en bilgili olması gereken konu finansal muhasebe olması gerekirken, 7 ders içinde geçmesi en kolay ders budur.. SMMM olacaksınız ama bilançoyu ve gelir tablosunu yapmasanız da oluyor.. olacak iş değil.. bu camianın en önemli 2 tablosu bilanço ve gelir tablosudur ama sadece t'lerin yarıdan fazlasını doğru yapmanız size 50-60 civarı bir not alıp geçmenizi sağlıyor. neyse, bu dersi geçmek için yapmanız gereken son 5-6 yılın tüm sorularını çok detaylı bir şekilde çözün. yani bir çalışma defteri tutun ve bu 5-6 yılda sorulan her bir t kaydını not edin. göreceksiniz çoğu kayıt aynı. bu çok sorulan kayıtları ezberleyip yutun, gerisi kolay. ama unutmayın, bu ders ortalama yükseltme dersidir ve 50-60 yerine 80-90 almaya çalışın..
Mali Tablolar Analizi: staj başlatma sınavından başarılı olanlar için odalarda bir tören düzenleniyor, bizim odanın bu töreninde siyah bir kitap dağıtmışlardı, ince bir kitaptı 100 küsür sayfaydı. onu bitirin, son 5-6 yılın sorularını çözün ama mutlaka formülleri ezberleyin ve bilançonun nasıl okunması gereketiğini bir şekilde öğrenin. yani kısa vadeli aktifler azalıp, uzun vadeli pasifler artarsa ne olur gibi durumları kafanızda otomatikman cevaplayabilecek duruma gelin..
Maliyet Muhasebesi: iki kaynak yeterlidir.. mevlüt karakaya ve yurdakul çaldağ.. karakaya'nın kitabı ders anlatır, çaldağ'ın kitabı ise bol bol soru sorar.. her ikisi de tek başına eksik kalır.. örneğin fireli evre maliyetini hiç bilmiyorsanız sırf çaldağ'ın kitabındaki 2-3 örneği çözerek kafanıza sağlam bir şekilde oturtamazsınız, o sebeple konuyu iyice ve etraflıca anlatan bir kaynağa ihtiyaç duyarsınız, bu da bence mevlüt hoca'nın kitabında gayet başarılı anlatılıyor. bu iki kitabı bitirdikten sonra yine son 5-6 yılın sorularını çözerseniz ve sınavda da heyecan ve stres yapmadan sorulara konsantre olursanız sonuç 90-100 olur.
Denetim: ömer duman olmazsa olmaz, illa ki edineceksiniz.. bunun dışında ilgili spk tebliğ'lerini spk'nın sitesinden indirip çalışın.
Hukuk: Arif Kocaman olmazsa olmaz. Bunun dışında imkanınız varsa ttk ve ssk mini güncel kanun kitaplarını edinin ya da bunları internette indirin.. tek başına arif hocanın kitabı yetmez, en azından bir sınavda yeter ama ondan sonraki üç sınavda yetmez, çünkü bilindiği üzere, bazı dersler bazı dönemlerde nispeten kolay olur ama ondan sonraki bir kaç dönemde zor sorular gelir.. bu zor sınavlardan başarılı çıkmak için yukarda bahsettiğim ek kaynaklara mutlaka çalışmak lazım..
Meslek Hukuku: oda'nın internet sitesinden tüm yönetmelikleri indirin, okuyun, yutun ve sindirin. gerisi kolay, zira bu ders tüm 7 dersin arasında müfredatı en kısa olan ders.
Vergi: kanunları illa ki okuyacaksınız ama son dönemlerde uygulama sorularına yöneldiler, o sebeple sadece kanunları okumak ve sindirmek yetmez, son 3 yılın sorularını iyi analiz edin ve eksik olduğunuzu hissettiğiniz uygulama konularını ders kitaplarından (yani konu anlatan kitaplardan) çalışın.

Ek olarak; herkesin kendi zorlandığı bir veya iki ders vardır bunu iyi belirleyin ve o dersi özellikli tutup fazla üzerinde durun. Ve sevdiğiniz derslerden ortalama yapmaya bakın.
Her ders herkes için aynı kolay veya zorlukta olmaz. Hekesin çalışma sistemide kendine özeldir. Bence önce kendinizi ve ders çalışma sisteminizi iyi belirleyin. Şu şöyle yapmış 90 almış ben de uygulayayımla olmaz.
Ve en önemlisi kendinize güvenin. Benim gibi her sınav çıkışı moralinizi sıfırın altına indirmeyin. Hep yüksek tutun çıktığınız her sınavı unutun bir sonrakine konsantre olun.
Mart sınavı için girecek arkadaşlar başarılar...

finansal muhasebe,üretim işletmesi uzun süredir sormuyorlar
mali analiz,formüllerden başka ezber olayına girmeyin,mantığını oturtup yorum gücünüzü arttırın
denetim,son birkaç sınavdır en kolay geçilen derslerden biri aman dikkat diyorum
vergi,mesleğin içinden gelen ve hakkıyla yapanların son sınavlarda zorlanmayacağı tarzda uygulamaya yönelik sorular soruyorlar,ama yinede kaynağı en geniş olan ders,sınavda bir soruyu hiç eksiksiz yapmaya dikkat etmek lazım,kalan kısım diğer sorulardan az buçuk tamamlanıyor
maliyet,bence son sınavda hoca değişti ve üniversiteden gelen değil kamuda çalışan biri kağıtları okudu,bu sınavdada öyle olacağına göre konuları ve soruların çözümlerini ezberlemek yerine özüne inip mantığını kavramak en iyi yol
meslek,konu az ama son dönemde kanundan çok yönetmelikten soru geliyor
hukuk,çalışıp ezberlenecek başka yol yok

Günaydın arkadaşlar
s.m.m.m 63.dönem sınavına 25 gün kaldı

HaCkHaN ' Alıntı:
burakay ' Alıntı:
Günaydın arkadaşlar
s.m.m.m 63.dönem sınavına 25 gün kaldı

yandık desene..daha maliyet çalışmadık
hackhan sen malıyet kursa yazılmamısmıydın ben temmuza bıraktım malıyetı zaman dar ve rısk almaya değmez bakalım vergı ne olacak ???

Ben niye meslekten kaldım ya :(

oku oku bitmiyor. Daha hukuk var daha maliyet var :( :(

Minik ' Alıntı:

meslekten herkez kalmış,ben hariç :D

martta geçersin merak etme

maliyetten girecekmisin martta ? ben başvuru yaptım , girmessem hakkım yanıyor mu ?

HaCkHaN ' Alıntı:
Minik ' Alıntı:

maliyetten girecekmisin martta ? ben başvuru yaptım , girmessem hakkım yanıyor mu ?
meslekten bende şanslılar kervanındayım ama notları çoookkkk kıt hackhan basvru yapman önemlı değil girmezsen hakkın yanmaz. parayı ver ama düdüğü çalma yanı

HaCkHaN ' Alıntı:
Minik ' Alıntı:

Çankayanın maliyet kısmını fotokopi yapacak bir arkadaş yok mu ?

sinanyucel ' Alıntı:
HaCkHaN ' Alıntı:
Minik ' Alıntı:

meslekten bende şanslılar kervanındayım ama notları çoookkkk kıt hackhan basvru yapman önemlı değil girmezsen hakkın yanmaz. parayı ver ama düdüğü çalma yanı

peki girmeyeceğime dair dilekçe filan yazmamız gerekiyor mu

evet Çankayanın maliyet kısmını fotokopi yapacak bir arkadaş aranıyor banada .

sinan varmı sende veya minik

HaCkHaN ' Alıntı:

dilekçe yazmana gerek yok parayı yatırmanda önemlı değil sınava girmezsen hakkın yanmayacak vallahı bende malıyete martta gırmeyeceğim çankayanın kıtabı yok bende üzgünüm bende bu sayfalarda arkadaşlardan not aldım ne dıyım :(

sinanyucel ' Alıntı:
HaCkHaN ' Alıntı:

dilekçe yazmana gerek yok parayı yatırmanda önemlı değil sınava girmezsen hakkın yanmayacak vallahı bende malıyete martta gırmeyeceğim çankayanın kıtabı yok bende üzgünüm bende bu sayfalarda arkadaşlardan not aldım ne dıyım :(

canın sağolsun kardeş... inş. martta sende bu işi bitirirsin,olmadı en geç temmuz

HaCkHaN ' Alıntı:
sinanyucel ' Alıntı:
HaCkHaN ' Alıntı:

canın sağolsun kardeş... inş. martta sende bu işi bitirirsin,olmadı en geç temmuz
sende sağolinşallah sende verırısın martta ama dıkkat ettınmı bılmem ama malıyet hocası değişmiş diyolar çok kıt notları var ben temmuzda gıreyım dedım korkumdan itirazdan bırşey çıkmazsa martta vergı kaldı artık

sinanyucel ' Alıntı:
HaCkHaN ' Alıntı:
sinanyucel ' Alıntı:
HaCkHaN ' Alıntı:

sende sağolinşallah sende verırısın martta ama dıkkat ettınmı bılmem ama malıyet hocası değişmiş diyolar çok kıt notları var ben temmuzda gıreyım dedım korkumdan itirazdan bırşey çıkmazsa martta vergı kaldı artık

martta komisyonun son göreviymiş ,dün odanın maliyet muhasebesi kurs hocası söyledi.temmuzda değişik bir komisyon gelecekmiş.

HaCkHaN ' Alıntı:
Minik ' Alıntı:

Gelde bana sor. Senin tuzun kuru gari :D

Hakkın yanar tabi. Gir bence çalışamasanda. Olur da koaly sorarlar geçersin. Zaten ilginç sonuçlar çıkıyor. Yapan kalıyor yapamayan geçiyor :D

Çankayanın kitabı yok bende.

Minik ' Alıntı:
HaCkHaN ' Alıntı:
Minik ' Alıntı:

Gelde bana sor. Senin tuzun kuru gari :D

Hakkın yanar tabi. Gir bence çalışamasanda. Olur da koaly sorarlar geçersin. Zaten ilginç sonuçlar çıkıyor. Yapan kalıyor yapamayan geçiyor :D

Çankayanın kitabı yok bende.
minik girmediği ders için hakkı yanmıyor o önceden öyleydi değişti dikkat et buna önemli bir değişiklik yalnız hakkın yanmaz ama bunuda 2 sene içinde vermelı hakkım var deyıpte ayarı kaçırmamak lazım yane ;)

O genelge ilk giriş için geçerli değil mi ?