Yuksekkaya ' Alıntı:
Sn.Zindan,
Hayırlı günler.
Evet her faturanın yevmiye kaydında gözükmesi gerekir deriz..Fakat soruyu incelerseniz fiili bir durumun varlığı üzerine verilen cevabı içerdiğini görebilirsiniz.
Gelelim her faturanın yevmiye kaydında gözükmesi durumuna.
VUK'nın kayıt nizam ile ilgili hükümlerinde bu konu ile ilgili açıklamaya ulaşamazsınız.VUK nın tevsik ile ilgili hükümlerinde yorum yapabilirsiniz.Fakat sadece yorum.
İşte o zaman yapacağınız hadise MUhasebenin genel uygulamalarını dikkate almak olmalıdır.Sizi bilmem fakat bizler İcmal tabloları ile yetiştik.Mahsup,tahsil,tediye fişleri ile yetiştik.Yevmiye kayıdı inceleyen tarafından anlaşılır nitelikte olduğu takdirde mesele bitmiştir.Dediğiniz gibi Mahkemede faturayı görmeye gelince ,yevmiye defterinde 120.nolu hesabın tek tek yazılması ile bulabilirsiniz.ŞUnu demek her zaman mümkün Tam açıklama ilkesine her konuda cevap veremez.Doğrudur.O zamanda olayı çok genişletmiş olmazmıyız.Bilgi işlem ile ilgili görüşlerinize saygı duyarım tabiki mümkün.
Geçenlerde hatırlarsınız tüm meslek mensubu arkadaşlar bir taslak için sıkıntı içinde kaldılar.Orada istenenler karşısında meslek mensubu arkadaşların savunduklarını okursak hep zaman ve gereksizlik üzerine
idi tezleri.
O zaman yevmiye kaydının Stoğu içermesi,Tek tek çalışanların ücretini içermesi v.b.istenenleri doğru ve makul kabul etmemiz gerekmezmiydi.
Sayın Yuksekkaya; İzahınız gayet net ve güzel.Teşekkürler.Sizinde dediğiniz gibi genç bir meslek mensubu olduğumdan dolayıdır belki icmal listesinin ne olduğunu bilmemem.Ama benimde bugüne kadar öğrenmiş olduğum yasal defterlerin, satışların, faturaların titizlikle, itina ile işlenmesine yönelik düşüncelerime, bilgilerime tamamen ters geldi.Belki dediğiniz gibi bilgisayarların eskiden kullanılamadığı zamanlardan gelen bir alışkanlık olarak sisteme girmiş bir açık olarak görüyorum.
Çünkü daha öncede söylediğim gibi; günümüzdeki programlar ile rahatlıkla bu işin üstesinden gelinebilir, sorun; her bir satış faturasının yevmiye defterine işlenememesi ise; satış yapıldığı zaman, fatura kesildiği zaman direkt yevmiye defterine entegrasyonu yapabilen programları bilmiyor olamazsınız.Ki kaldıki; faturaların muhasebe bürosunda işlenmesi gerekir diye bir mecburiyet yoktur.Firma böyle bir sorun olduğunu görüyorsa; bu programı ve imkanı bünyesinde sağlayarak resmi muhasebesini kendi bünyesindeki muhasebe sistemiyle aşabilir.Onun için derimki günümüzde; sistemimiz yok, evraklarıda çok olduğu için muhasebeci giremiyor gibi bir anlayış bana baştan savma gelir.Firma bunu sağlamakla yükümlü olmalı.Gelir idareside böyle bir şeye izin veriyorsa bana buda yanlış gelir.
Ki kaldıki yakın bir gelecekte; biliyorsunuz bilgisayar ortamındaki yasal defterlere geçeceğiz.Buda kağıt ve kırtasiye masrafı bahanesini ortadan kaldırmış olacak.
Yuksekkaya ' Alıntı:
Zaten,Benim çözümümde gözüküyor.
Sizin çözümünüze yönelik bir mevzuat veya kabul edilebilir yazı sunarsanız bizi memnun edersiniz.
Ben zaten ilk mesajımda bir çözüm sunmadım size, sadece böyle bir şeyin "bence" olamayacağını söyledim.
Ama bilgisayar programlarının yeteri kadar kullanılmamasına yönelik eleştirilerimden doğan çözüm yukarıda.
TALHAM ' Alıntı:
ZİNDAN ' Alıntı:
Bu şekildeki bir işlemin doğru olacağını sanmıyorum.
Ekli icmal listesi dediğiniz listenin ne resmiyeti vardırki.?
Resmi bir yevmiye defterinin bilgilerinin resmi olmayan bir evrağa dayandırmanız ne kadar doğru olur.?
Bence her faturanın tek tek yevmiye defterinde gözükmesi gerekir.Bu ister 1 adet fatura olsun isterse 10.000 adet.
Mahkemelik bir durumda bilirkişi size şu faturayı yevmiye defterinde göster dediğinde ne diyorsunuz, Dur yevmiyede yokta icmalde var ordan göstereyimmi diyorsunuz.?Ki kaldıki mahkeme sizin icmal listenizi ne kadar kaale alır.?
Artık bir çok muhasebe programında mahsup sihirbazları var.Bir saatte işlenebilecek faturalar 10 dk.da işlenebiliyor.Bu şekilde bir sihirbazınız yoksa programınızda, yazılımcınızla görüşün derim.
Kolay gelsin.
Sn. Zindan; "Ekli icmal listesi dediğiniz listenin ne resmiyeti vardırki.?" Demişsiniz.. "Muhasebe fişi" kavramı tarihe mi karıştı

Sizce; Şirket kaşe-imza onaylı icmal, ve bu icmalin toplam olarak yer aldığı kayıt geçersiz midir ?
Ben vergisel anlamda hiç bir olumsuz sonuç çıka-ma-yacağından eminim.. Ve şu aşamada mahkeme-bilirkişi vs. problemimiz değil... Takdir edersiniz ki, bu uygulamayı her mükellef için yapmayız... İşletme her türlü cari kaydını zaten takip etmekte... vs. vs.
Usul açısından değerlendirme yapılmasını rica etmiştim...
Saygılar..
Sayın TALHAM;
Yasal bir yevmiye defteri ile firma kaşesi ve imzası olan bir evrağın yasallık açısından kıymeti itibar karşılaştırmasını sen yap artık.!
Mahkeme-bilirkişi vs. probleminin olmadığını biliyorum zaten, örnek verdim, olayı anlatabilmek için.
Benim verdiğim cevabı tekrar okursan vergisel değil usul açısından cevapladığımı farkedersin.Eğer yanlış cevapladığımı düşünüyorsan, sorularınızı daha net sorunuz.?
İşletme her türlü cari kaydını zaten takip etmekte=Bu en ilginci, sen şimdi yevmiye defterine yıl sonunda sadece bakiye listelerini işlersin tek bir madde ile, bağlantısınada ekli icmal dökümlerinde dersin.!!!
Teşekkürler.