fonradar

Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Geçici Vergi Uygulaması

Üyelik
8 Eki 2008
Mesajlar
44
Herkese merhabalar... İyi çalışmalar ....
Yıllara sari inşaat işi yapan bir firmayız. İşin bittiği yılda geliri geçici vergi beyanı ile beyan etmeyip, nisan da kurumlar vergisi beyanı ile beyan ettiğimizde. Son verdiğimiz geçici vergi beyanı ile Kurumlar Vergisi beyanı arasında oluşacak %10 dan fazla matrah farkını sistemde otomatik olarak ceza hesaplamayacak şekilde nasıl beyan etmemiz gerekiyor ?
 
Ynt: Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Geçici Vergi Uygulaması

Bunun sistem üzerinde bir çaresi olup olmadığını bilmiyorum, tek bildiğim YYİO GVK.mük.md.120'ye göre geçici vergiye tabi değil, hepi topu bir bilgisayar yazılımının kesmesi muhtemel cezaya bu kadar takmayın, siz mevzuata uygun işlem yapın, gerekli düzeltme işlemleri sonradan yapılır.
 
Ynt: Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Geçici Vergi Uygulaması

peki geçici vergi beyanında yıllara sari inşaat iş hasılatını bildirmemek zorunlu mu ? yoksa mükellefin tercihine mi bırakılmış. Sonuçta bakıldığı zaman mükellefin lehine gözüken bir durum var ortada.
 
Ynt: Yıllara Sari İnşaat İşlerinde Geçici Vergi Uygulaması

Mükellefin tercih hakkı yok, YYİO kesin olarak geçici vergiye tabi değildir. Ayrıca diyelim ki geçici vergide beyan ettiniz bunun da kendi içinde sakıncaları var. Kurumlar beyannamesinde lüzumsuz yere beyan edip ödediğiniz geçici vergileri mahsup ederseniz, bu tespit edildiğinde kurumlar vergisi için vergi ziyaı cezası ve gecikme faizi hesaplanır, ancak yersiz yere ödediğiniz geçici vergiler faizsiz iade edilir düzeltirlerek.
 
yıllara sari işimiiz 2013-4.dönemde geçici kabullü yapıldı bu dönem geçici vergide beyan etmeyip kurumlar vergi beyanında beyan edip kesilen %3 stopajı da o zaman mahsup yazpacağız
Bu dorğu mudur. O zaman kurum vergi beyanı ile geçici vergi beyanı birbirini tutmayacak bu durumda vne yapmamız gerekir kurum vergi verilirken bir açıklama falan mı yazacağız. Ya da ne yapmamız gerekir.
 
GEÇİCİ KABUL ONAY TARİHİ mi işin bitim tarihi olarak mı alınıyor.
Hakediş faturaları kesildi.
 
Bir de geçici kabul tutanağında
geçici kabul itibar tarihi: 31.10.2012
26.12.2013 tarhinde işyerine gidirlerek geçici kabul bakımından incelenmiş diye yazılmış altına tarih: 26.12.2013 yazılmış
En alt kısmındaki OLUR kısmına da Müdür Olur tarihi olarak 14.01.2014 tarihi yazlıp imza atılmış
Bu işin kurum vergi açısından bitim tarihi ve gelir beyan tarihini ne olarak kabul ediip bildirceğiz.
Olur tarihi onay tarihi :14.01.2014 bunu mu kabul etmemiz gerekir.
 
Sayın meduzam,

31.10.2012 değil 2013 olmalı herhalde. Sözleşmenizde özellikle belirtilmiş kabul şartı yoksa, genel teamüle göre sizin geçici kabulunuz yapılmış ve 26.12.2013 tarihinde onaylanmış. Sizin bu işle ilgili (faturaları da kesmişsiniz) 2013 yılında beyanda bulunmanız gerekir. Bu kabul tarihinden sonra yapılan ek işlemler de varsa onlar da gelir ve giderler içine alınmalıdır.
 
Üst