Sayin Reyhan Tas
Kevork dostumun yazdigi dogru.
Ancak burada ana mesele stopaj degil. Burada ana mesele Sozlesmenin yenilenip insaat isini yillara Sari Insaat isine sokmamak ve Stopajdan kacinmaya calismak
Tabi bu tamamen YANLIS bir uygulama sozlesme yenilense bile isin fiilen uzamasini kesmek icin sozlesme yapilamaz yapilan sozlesme gecersiz olur. Dolayisiyla STOPAJ uygulnamamasi tamamen yanlis. Eger bir inceleme sonucu olay tespit edilirse Vergi Ziyaa ve Usulsuzluk cezasi uygulanir
Tevkifat uygulamasının geçici kabul tutanağı imzalanıncaya kadar devam etmesi gerekmektedir. Bu nedenle geçici kabul yapıldıktan sonra müteahhide yapılan ödemelerden gelir vergisi kesintisi yapılmayacaktır. Çünkü geçici kabul yapıldıktan sonra alınan hakedişlerin ilgili yıl gelir vergisi beyannamesinde gösterilmesi gerekmektedir.
- Sözleşmede taraflar arasında işin başlama ve bitiş tarihleri netleştirildi ise ve işin diğer bir yıla sarkacağı öngörülüyorsa, bütün hakedişlerden stopaj kesintisi yapılmalıdır.
- Taraflar arasındaki sözleşmeye göre inşaat ve onarım işinin başladığı yıl biteceği öngörüldüğü halde iş bitirilememiş ve taraflar arasında süre uzatım için ek sözleşme yapılmışsa sözleşmenin yapıldığı tarih itibari ile stopaj kesintisi yapılmalıdır. Ek sözleşme yoksa izleyen yılbaşından itibaren stopaj kesintisi yapılmalıdır.
- Taraflar arasında iş ile ilgili herhangi bir sözleşme yapılmadığı durumlarda, işin başladığı yılı takip eden ilk yılbaşından itibaren stopaj kesintisi yapılmalıdır.
- Sadece sözleşmeye göre iş, başlandığı yıl bitirildiyse stopaj kesintisi yapılmayacaktır.
Ayrica bu ozelge'de benim yazdiklarimi dogrulamaktadir
...... Müdürlüğü hizmet binası inşaat işine ait tip sözleşmenin 26.1.2011 tarihinde imzalandığı, sözleşmenin “İşe başlama ve bitirme tarihi” başlıklı 9 uncu maddesinde, sözleşmenin imzalandığı tarihten itibaren 3 (üç) gün içinde Yapım İşleri Genel Şartnamesi hükümlerine göre yer teslimi yapılarak işe başlanacağı, yüklenici ve idare yetkilisi/yetkilileri arasında düzenlenen yer teslim tutanağının imzalanmasıyla yer tesliminin yapılmış olacağı, yüklenicinin taahhüdünün tümünü işyeri teslim tarihinden itibaren 400 (dört yüz) gün içinde tamamlanarak geçici kabule hazır hale getirileceği,
• İşyeri tesliminin 2.2.2011 tarihinde gerçekleştiği,
• Müteahhit firmanın söz konusu işi 20.12.2011 tarihinde bitireceğine dair sözleşme tarihinde düzenlediği taahhütnameyi Kurumunuza aynı gün ibraz ettiği ve Kurumunuzca da taahhütte bulunulan süreye göre imalat iş planının düzenlendiği anlaşılmıştır.
İ
nşaat sözleşmesi her iki tarafa borç yükleyen bir sözleşme türü, taahhütname ise bir şeyi yapmayı üstüne aldığını bildiren yazılı beyandır. Bu nedenle, mevcut bir inşaat sözleşmesinin taahhütname ile değiştirilmesi mümkün değildir. Buna göre, taahhüt konusu işin, 2.2.2011 tarihinde başlanmış olması ve sözleşmeye göre ertesi yılda (400 takvim günü içinde) bitirileceğinin öngörülmesi nedeniyle,
Gelir Vergisi Kanununun 42 nci maddesi gereğince yıllara sari inşaat ve onarma işi kapsamında değerlendirilmesi ve ödenecek hakediş bedelleri üzerinden Kurumlar Vergisi Kanununun 15/1-a maddesi uyarınca kurumlar vergisi kesintisi yapılması gerekmekte olup işin, 20.12.2011 tarihine kadar bitirileceğinin planlanması ve bunun taahhüt edilmesi durumu değiştirmemektedir.
REYHAN HN BURASI COK ONEMLI BURAYI DIKKATLI OKUYUN. TAM BENIM YAZDIGIM GIBI
Ancak, sözleşmede belirlenen ve inşaat ve onarma işinin birden fazla takvim yılına sirayet etmesine neden olan iş bitim tarihinin, sözleşmede yapılacak bir değişiklik ile işin yıllara sirayet etmeyecek şekilde değiştirilmesi durumunda söz konusu işin, yıllara sari inşaat ve onarma işi kapsamında değerlendirilmeyeceği tabiidir.Bilgi edinilmesini rica ederim.