Yıllık Fire Oranları ?

beyza

Katkı Sunan Üye
Üyelik
26 Eyl 2005
Mesajlar
507
Yıllık fire oranları nerde ilan ediliyor. Her sektörün fire oranı farklı mıdır ? Kuruyemiş sektörünün yıllık fire oranına nerden ulaşabilirim. Teşekürler.
 
Ynt: Yıllık Fire Oranları ?

beyza ' Alıntı:
Yıllık fire oranları nerde ilan ediliyor. Her sektörün fire oranı farklı mıdır ? Kuruyemiş sektörünün yıllık fire oranına nerden ulaşabilirim. Teşekürler.


İSO (İST.SANAYİ ODASINDAN)
 
Ynt: Yıllık Fire Oranları ?

Sayın ferhat'ın dediği gibi sanayi odalarının sitelerinde açıklanıyor.

Saygılar.
 
Ynt: Yıllık Fire Oranları ?

arkadaşlar teşekür ederim , iso nun sitesine baktım göremedim fire oranlarıyla ilgili herhangi bi yazı.
 
Ynt: Yıllık Fire Oranları ?

tekrar teşekürler şimdi buldum

KURU YEMİŞ

----------



* Toptancı ve perakendeci tarafından çiğ olarak mübayaa edilen:

İç badem fırın veya kavurma motorlarında beyazlaştırılırsa % 4-5

Çift kavurma yapılırsa % 7-8

İç fındık fırın veya kavurma motorlarında beyazlaştırılırsa % 6-7

Çift kavurma yapılırsa % 10-13

Kabuklu Antep fıstığı kavrulduğu zaman tuz dahil % 10

İç Antep fıstığı kavrulduğu zaman % 12

Fıstık içi (yer fıstığı: Araşit tohumu) tuzlu kavrulduğu zaman

tuz dahil % 10

Fıstık içi (yer fıstığı: Araşit tohumu) tuzsuz kavrulduğu zaman % 15

Kabuklu fıstık (yer fıstığı: Araşit tohumu) kavrulduğu zaman % 13

Ayçekirdeği tuzlu kavrulduğu zaman tuz dahil % 6

Ayçekirdeği tuzsuz kavrulduğu zaman % 10

Kabak çekirdeği motorlama, kalburlama ve kavurma yapıldığı zaman % 15

fire verir. Perakendeci firesi ise % 15'dir.

* Kuru erik, yaz aylarında % 2'ye kadar, kış aylarında % 1'e

Kuru üzüm yaz aylarında % 2'ye kadar, kış aylarında % 1'e,

Kuru kayısı yaz aylarında % 2'ye kadar, kış aylarında % 1'e,

Kuş üzümü yaz aylarında % 2'ye kadar, kış aylarında % 1'e

kadar fire verebilir.

* Kuru yemişler, yarı otomatik makinalarda 100 gramlık paketle-

mede fire nispeti % 2'dir.

a) Toptan satışlarda % 1, perakende satışlarda % 2

b) İstihsal bölgelerinden İstanbul'a gelinceye kadar, çiğ

olanlarda % 0,5, kavrulmuş olanlarda % 0,8

c) Kuruyemiş satışında çiğ olanlarda % 2, kavrulmuş olanlarda

% 2 nispetinde fire verebilir.

* Kabuklu Amerikan fıstığı kavrulma esnasında % 14-18 nispetin-

de fire verebilir.

* Kuru üzüm alım satımları FOB ve CIF üzerinden yapılmakta olup

teslimatta bir firenin olmadığı, bununla beraber senenin Kasım ve Ara-

lık aylarında çuvallı yeni mahsul kuru üzümün bir ay zarfında azami

% 1 nispetinde fire vermesi normaldir.

* Kabak Çekirdeği: Çerezlik kabak çekirdeği ve ayçekirdeğinin

70-100 gr.lık ambalajlamada % 4 civarında fire ve zayiat olabilir.

* Leblebi : Leblebilerin çifte veya tuzlanarak kavrulmasında

% 15, yarı otomatik makinelerde ambalajlanmasında % 2-2,5 fire ve

zayiat olabilir.

Kuru yemişte anlaşmaya bağlı olarak pahalı malın net, ucuz

malın ise brüt olarak satıldığı kefeli terazide 100 gr.lık pakette

% 15, 1 kg.lık pakette % 5, otomatik terazide ise 70-100 gr.lık paket-

te % 10, 500 gr.lık pakette % 5, 1 kg.lık paketlemede % 4 civarında

fire ve zayiat verir.

8,5 mm.lik elek altında sarı ve beyaz leblebinin asgari

% 10'u kalabilir.

* Kuru İncir: Kuru incir kış aylarında fire vermez. Yaz ayla-

rında ise, ambar ve yol fire nispeti asgari % 3, azami % 4 civarında

olabilir.

* (01 FINDIK) PAKETLEME ÜRETİM-PAKETLEME ÜRETİM

-------------- ------------ ------------------ ------------

Fındık Bütün % 2 -- --

Fındık Prinç -- % 2 --

Fındık File -- -- % 5

Fındık Toz -- -- % 5

(02 CEVİZ)

--------------

Yarım Ceviz % 2 -- --

Prinç Ceviz -- -- % 5

Toz Ceviz -- -- % 5

(03 BADEM)

--------------

Badem İçi File -- -- % 5

Toz Badem -- -- % 5

(04 NEVERDİ)

--------------

Yeşil File Fıstık -- -- % 5

Yeşil Toz Fıstık -- -- % 5

Prinç Yeşil Fıstık -- -- % 5

(05 ANTEP FISTIĞI)

------------------

İç Antep Kavrulmuş -- -- % 12

(06 YER FISTIĞI)

-------------------

Yer Fıstığı Prinç -- % 2 --

Yer Fıstığı Toz -- -- % 10

Yer Fıstığı File -- -- % 10

(07 BOZ İRİ FISTIK TOZ)

--------------------------

Boz Toz Fıstık -- -- % 10

Boz İri Fıstık % 2 -- --

Boz Prinç Fıstık -- -- % 10

(08 PUDRA ŞEKERİ) -- -- % 5

(09 MODİFE ŞEKER) -- -- % 5

(10 KURU ÜZÜM)

-----------------

1'lik 5'lik % 2 -- --

(11 KURU İNCİR)

------------------

1'lik 5'lik % 5 -- --

(12 KURU KAYISI)

-------------------

1'lik 5'lik % 5 -- -
 
Üst