Ynt: Yıllık Fire Oranları ?
tekrar teşekürler şimdi buldum
KURU YEMİŞ
----------
* Toptancı ve perakendeci tarafından çiğ olarak mübayaa edilen:
İç badem fırın veya kavurma motorlarında beyazlaştırılırsa % 4-5
Çift kavurma yapılırsa % 7-8
İç fındık fırın veya kavurma motorlarında beyazlaştırılırsa % 6-7
Çift kavurma yapılırsa % 10-13
Kabuklu Antep fıstığı kavrulduğu zaman tuz dahil % 10
İç Antep fıstığı kavrulduğu zaman % 12
Fıstık içi (yer fıstığı: Araşit tohumu) tuzlu kavrulduğu zaman
tuz dahil % 10
Fıstık içi (yer fıstığı: Araşit tohumu) tuzsuz kavrulduğu zaman % 15
Kabuklu fıstık (yer fıstığı: Araşit tohumu) kavrulduğu zaman % 13
Ayçekirdeği tuzlu kavrulduğu zaman tuz dahil % 6
Ayçekirdeği tuzsuz kavrulduğu zaman % 10
Kabak çekirdeği motorlama, kalburlama ve kavurma yapıldığı zaman % 15
fire verir. Perakendeci firesi ise % 15'dir.
* Kuru erik, yaz aylarında % 2'ye kadar, kış aylarında % 1'e
Kuru üzüm yaz aylarında % 2'ye kadar, kış aylarında % 1'e,
Kuru kayısı yaz aylarında % 2'ye kadar, kış aylarında % 1'e,
Kuş üzümü yaz aylarında % 2'ye kadar, kış aylarında % 1'e
kadar fire verebilir.
* Kuru yemişler, yarı otomatik makinalarda 100 gramlık paketle-
mede fire nispeti % 2'dir.
a) Toptan satışlarda % 1, perakende satışlarda % 2
b) İstihsal bölgelerinden İstanbul'a gelinceye kadar, çiğ
olanlarda % 0,5, kavrulmuş olanlarda % 0,8
c) Kuruyemiş satışında çiğ olanlarda % 2, kavrulmuş olanlarda
% 2 nispetinde fire verebilir.
* Kabuklu Amerikan fıstığı kavrulma esnasında % 14-18 nispetin-
de fire verebilir.
* Kuru üzüm alım satımları FOB ve CIF üzerinden yapılmakta olup
teslimatta bir firenin olmadığı, bununla beraber senenin Kasım ve Ara-
lık aylarında çuvallı yeni mahsul kuru üzümün bir ay zarfında azami
% 1 nispetinde fire vermesi normaldir.
* Kabak Çekirdeği: Çerezlik kabak çekirdeği ve ayçekirdeğinin
70-100 gr.lık ambalajlamada % 4 civarında fire ve zayiat olabilir.
* Leblebi : Leblebilerin çifte veya tuzlanarak kavrulmasında
% 15, yarı otomatik makinelerde ambalajlanmasında % 2-2,5 fire ve
zayiat olabilir.
Kuru yemişte anlaşmaya bağlı olarak pahalı malın net, ucuz
malın ise brüt olarak satıldığı kefeli terazide 100 gr.lık pakette
% 15, 1 kg.lık pakette % 5, otomatik terazide ise 70-100 gr.lık paket-
te % 10, 500 gr.lık pakette % 5, 1 kg.lık paketlemede % 4 civarında
fire ve zayiat verir.
8,5 mm.lik elek altında sarı ve beyaz leblebinin asgari
% 10'u kalabilir.
* Kuru İncir: Kuru incir kış aylarında fire vermez. Yaz ayla-
rında ise, ambar ve yol fire nispeti asgari % 3, azami % 4 civarında
olabilir.
* (01 FINDIK) PAKETLEME ÜRETİM-PAKETLEME ÜRETİM
-------------- ------------ ------------------ ------------
Fındık Bütün % 2 -- --
Fındık Prinç -- % 2 --
Fındık File -- -- % 5
Fındık Toz -- -- % 5
(02 CEVİZ)
--------------
Yarım Ceviz % 2 -- --
Prinç Ceviz -- -- % 5
Toz Ceviz -- -- % 5
(03 BADEM)
--------------
Badem İçi File -- -- % 5
Toz Badem -- -- % 5
(04 NEVERDİ)
--------------
Yeşil File Fıstık -- -- % 5
Yeşil Toz Fıstık -- -- % 5
Prinç Yeşil Fıstık -- -- % 5
(05 ANTEP FISTIĞI)
------------------
İç Antep Kavrulmuş -- -- % 12
(06 YER FISTIĞI)
-------------------
Yer Fıstığı Prinç -- % 2 --
Yer Fıstığı Toz -- -- % 10
Yer Fıstığı File -- -- % 10
(07 BOZ İRİ FISTIK TOZ)
--------------------------
Boz Toz Fıstık -- -- % 10
Boz İri Fıstık % 2 -- --
Boz Prinç Fıstık -- -- % 10
(08 PUDRA ŞEKERİ) -- -- % 5
(09 MODİFE ŞEKER) -- -- % 5
(10 KURU ÜZÜM)
-----------------
1'lik 5'lik % 2 -- --
(11 KURU İNCİR)
------------------
1'lik 5'lik % 5 -- --
(12 KURU KAYISI)
-------------------
1'lik 5'lik % 5 -- -