Yıllık Gelir Vergisi Geçici Mahsubu

• Konbuyu başlatan Konbuyu başlatan talcid
  • Başlangıç tarihi Başlangıç tarihi

talcid

Katkı Sunan Üye
yıllık gelir vergisi beyannamesini verirken bir müşterimiz 10-12 dönemine ait geçici vergiyi ödemediğini ama 1 hafta içerisinde ödeyeceğini söyledi ben bu ödeyeceği rakamı beyannameyi verirken geçici vergiler bölümünde gösterebilirmiyim yoksa göstermeyip yıllık beyannamede mi ödemesi gerekir o şekilde yaparsam damga vergileri ortada kalacak burada nasıl bir işlem uygulamam lazım

Ynt: Yıllık Gelir Vergisi Geçici Mahsubu

son geçici verginin terkin tarihi 15/03. bence hala ödemedi ise ödemesin. 5-6 günlük fazla gecikme öder ama ödenmeyen geçici v. yıllık gv düşmeyeceğiniz ve yıllık vergiyi iki taksit ödeyeceğiniz için avantajlı çıkarsınız. geçici v. ait gecikme z.,ona ait damga v. ve gecikme z. 15/03/2007 sonra vd ödeyerek kapatabilirsiniz.

sayın nane dediklerinize katılıyorum mantıklı birşey sormak istiyorum ödemediği halde ödedi diye yıllık g.v.göstersek ne olur?

gokhan64 ' Alıntı:
mantıklı birşey sormak istiyorum ödemediği halde ödedi diye yıllık g.v.göstersek ne olur?

ben bunun bi tarafında mantık göremedim. :o :o :o

Geçici verginin terkin edileceği tarih neden 15/03/2007 öğrenebilirmiyiz?

sn.nisan :o :o :o mantıklıdan kastım sn.nane'nin söyledikleri

sayın nane dediklerinize katılıyorum mantıklı birşey sormak istiyorum ödemediği halde ödedi diye yıllık g.v.göstersek ne olur?

Bu konuya açıklık getireyim ödenmediği halde ödenmiş gibi mahsup edilen geçici vergilere Vergi ziyaı cezası kesilir.

sn.turkbey verdiğiniz bilgi için teşekkürler iyi çalışmalar

Merhaba ;

İşte türkçemizin güzellikleri burada ortaya çıkıyor.

Yazılarımızda noktalama işaretleri, satır başı, paragraf ... vs. gibi kurallara dikkat etmez isek böyle yanlış anlaşılmalara sebebiyet verilebiliyor.

Sn gokhan64 lütfen biraz daha dikkat !

gokhan64, değiniz gibi yapınca vd uğraşmaktan ve ceza ödemekten başka ne sağlayacaksınız?

Bu ay yaşadığım bir durumu anlatayım:

Mart başında bir mükellefin YGV beyannamesini internetten gönderdim. 17/2/2007 vadeli geçici vergisini yatırmamıştı. Yıllık beyannamede sadece ilk üç dönemde ödediği geçici vergileri mahsup etmiştim. Arkasından mükellefi arayarak son dönem geçici vergisini artık yatırmamasını, elindeki tahakkukuda bana göndermesini tembihlemiştim. Buraya kadar tamam.

Dün yanıma geldi, yarın ihaleye girecem dedi, "borcu yoktur" dilekçesi yazdım gitti Daireye.

Bayağı zorluk çekmiş, henüz beyan ayı içindeyiz, mahsuplar henüz yapılmadı, şubattaki geçici verginiz borç gözüküyor denmiş. Neyse belgenin acilliği ifade edilerek, ve YGV ilk taksidi ile şubattaki geçici verginin DV ile G.zammı kendisinden tahsil edildikten sonra,
"borcu yoktur" yazısını vermişler.

Diyeceğim şuki, birincisi, makbuzu görmeden geçicileri mahsup etmemeliyiz, ikincisi, "borcu yoktur" yazısına ihtiyaç duyayabilecek mükellefler ödemelerini önceden düzenli yerine getirmeliler...

merhaba;
mükellef 2006 4. geçiciyi ödemiş..ama bize verdiği bilgide ödemediğini söylediği için biz G.V beyannamesinden mahsup etmedik..aynı miktarda vergi tekrar tahakkuk etti...ne yapılır?

Durumu açıklayıcı bir dilekçe verin. Ödediğiniz geçici vergiyi mahsup ettirin.

turk_bey ' Alıntı:
Geçici verginin terkin edileceği tarih neden 15/03/2007 öğrenebilirmiyiz?

Selamlar

Bu soru boşta kaldı.

@nane bu konuyu biraz açar mıyız?

Normalde 01-03 itibariyle gelir vergisinin hükmü başladığı için burada tereddüd oluşacak düşünceler oluşabilir.

saygıyla

http://www.alomaliye.com/gecici_vergi_gecikme_zammi_uygulamasi.htm adresinde bulunan
?Maliye Bakanlığı Uygulama İç Genelgesi ( 2000/6 )? ?nin ilgili bölümü, açık kalan noktaya cevap teşkil etmektedir:
-----------
?Buna göre, gerek kanuni süresinde, gerekse süresinden sona verilecek gelir veya kurumlar vergisi beyannamelerine göre tahakkuk eden vergiden, geçici verginin ödenmemesi nedeniyle mahsup imkanı kalmayan geçici vergi tutarının terkin edilmesi gerekmektedir.

Terkin edilen geçici vergiye ilişkin olarak gelir vergisi için 1 Mart, kurumlar vergisi için 1 Nisan tarihi dikkate alınarak hesaplanan gecikme zammı tahakkuk fişi ile tahakkuk ettirilecektir.?