personel maaş programı

YMM lere muafiyet tanındı

Ynt: YMM lere muafiyet tanındı

MADDE 19- 6102 sayılı Kanunun 400 üncü maddesinin birinci ve ikinci fıkraları aşağıdaki şekilde değiştirilmiş ve dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır.

?(1) Denetçi, bağımsız denetim yapmak üzere, 1/6/1989 tarihli ve 3568 sayılı Serbest Muhasebeci Mali Müşavirlik ve Yeminli Mali Müşavirlik Kanununa göre ruhsat almış yeminli mali müşavir veya serbest muhasebeci mali müşavir unvanını taşıyan ve Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen kişiler ve/veya ortakları bu kişilerden oluşan sermaye şirketi olabilir. Aşağıdaki hâllerden birinin varlığında, yeminli mali müşavir, serbest muhasebeci mali müşavir ve/veya sermaye şirketi ve bunların ortaklarından biri ve bunların ortaklarının yanında çalışan veya bu cümlede anılan kişilerin mesleği birlikte yaptıkları kişi veya kişiler, ilgili şirkette denetçi olamaz. Şöyle ki, önceki cümlede sayılanlardan biri;

meslek mensupları dışındaki kişiler denetçi olabiliyor mu? İşaretlediğim bölüm sanki olabilir yorumu getiriyor.

Sayın BAKEMR,
Altı çizgili yer tek alırsanız. Hiç şüphesiz o anlam çıkıyor.
Ancak maddenin başınada bakmak lazım, buna göre ilgili maddede YMM ve SMMM olacak ve bunlar KGMS tarafından yetkilendirecek diyor.
Yani Denetçi olmak için,
SMMM ve YMM olması birinci şart
KGMS'nin bunlara yetki vermesi de ikinci şart

Değerli meslektaşım

Mesleki birlik ve beraberliğimizin sonucunda 13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun geçici 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Söz konusu gerekçeli kararı ekte bilgilerinize sunar birlik ve beraberliğimizin devamını dilerim.

Saygılarımla
İsmail TURAN
Başkan

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA

Görüşülmekte olan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Yapılmasına Dair Kanun Teklifine aşağıdaki maddenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

MADDE 58:13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun geçici 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır."

GEREKÇE: Bağımsız denetçi olarak yetkilendirileceklerin, Türk Ticaret Kanununun 400 ncü maddesinde öngörülen esasla ile 660 sayılı Kanun hükmünde kararname gereğince belirlenen esaslar ve verilen yetki çerçevesinde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim standartları Kurulu tarafından belirlenmesi amaçlanmaktadır.

kaynak: http://www.ksmmmo.org.tr/HaberAyrinti.aspx?HaberId=127

mohicans ' Alıntı:
Sayın BAKEMR,
Altı çizgili yer tek alırsanız. Hiç şüphesiz o anlam çıkıyor.
Ancak maddenin başınada bakmak lazım, buna göre ilgili maddede YMM ve SMMM olacak ve bunlar KGMS tarafından yetkilendirecek diyor.
Yani Denetçi olmak için,
SMMM ve YMM olması birinci şart
KGMS'nin bunlara yetki vermesi de ikinci şart

sayın mohicans, bu bakanlık denetçileri denetçi olabilecekler arasında sayılmamış. Buna rağmen nasıl geçici 6 ile denetçi olabiliyorlardı?

4. fıkra yürürlükten kaldırıldığına göre YMM muafiyeti + Bakanlık Denetçi muafiyeti artık yok demektir arkadaşlar...
KGMSK tüm yetkilendirmeyi yapacak ve bağımsız denetçiler kesinlikle SMMM ve YMM olacak...
Yanlıştan dönülmüştür...
Umarım adilane bir sınavla hem ülkenin şeffaf , hesap verebilir bir düzeye ulaşmasına vesile olur hemde mesleğimizin dahada ileri gitmesine vesile olur...
Hayırlı olsun...

Geçiçi 6. madde ile 400. madde bir biriyle bağlantılı maddeler, sonuç olarak bakanlık denetçiside olsa SMMM veya YMM ünvanı alamadıkları sürece Denetçi olamayacaklardı. Burada getirilen düzenleme Bakanlık denetçilerinin sınavsız olarak Denetçi olabilecekleri ile ilgiliydi. Yoksa SMMM veya YMM olmadan denetçi olabilecekleri anlam çıkarılmamalıdır.
Diğer tarafdan bu anlamda çıkarılabilir.
Ancak, Çıkarılması halinde dahi 400. maddeye muhalefet edeceğinden, dava konusu yapılacağı da kesindir.
Sizin söylediğinizden hareket edecek olursak, Geçiçi 6. madde ile Bakanlık temsilcilerine bir muafiyet sağlanmıştır.
Ancak başka maddeler de bir muafiyet söz konusu değildir.

Sayın Adana SMMM Odası Başkanında bu süreçte katkısı olmuştur.
Kendisine de teşekkürlerimi sunuyorum.

Değerli Üyelerimiz,

13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun geçici 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır. Söz konusu gerekçeli kararı linkde bilgilerinize sunar birlik ve beraberliğimizin devamını dilerim.

Ahmet Coşar
Oda Başkanı

TÜRKİYE BÜYÜK MİLLET MECLİSİ BAŞKANLIĞINA
Görüşülmekte olan Bazı Kanun ve Kanun Hükmünde Kararnamelerde Değişiklik

Yapılmasına Dair Kanun Teklifine aşağıdaki maddenin eklenmesini arz ve teklif ederiz.

MADDE 58:13.01.2011 tarihli ve 6102 sayılı Türk Ticaret Kanununun geçici 6 ncı maddesinin dördüncü fıkrası yürürlükten kaldırılmıştır."

GEREKÇE: Bağımsız denetçi olarak yetkilendirileceklerin, Türk Ticaret Kanununun 400 ncü maddesinde öngörülen esasla ile 660 sayılı Kanun hükmünde kararname gereğince belirlenen esaslar ve verilen yetki çerçevesinde Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim standartları Kurulu tarafından belirlenmesi amaçlanmaktadır.

Değerli meslektaşlarım, sonuç itibari ile bu sınavsız denetim kıyağının geri çekilmesi; görmezden gelinen bir meslek camiasının haklı kazanımıdır. Serbest Muhasebeci mali müşavirlerin hiç bir meslek grubunun arka bahçesi olmadığının ifadesidir. Bundan sonra meslektaşlarımızın hakları kolay kolay gasp edilemeyecektir.

mohicans ' Alıntı:
Geçiçi 6. madde ile 400. madde bir biriyle bağlantılı maddeler, sonuç olarak bakanlık denetçiside olsa SMMM veya YMM ünvanı alamadıkları sürece Denetçi olamayacaklardı. Burada getirilen düzenleme Bakanlık denetçilerinin sınavsız olarak Denetçi olabilecekleri ile ilgiliydi. Yoksa SMMM veya YMM olmadan denetçi olabilecekleri anlam çıkarılmamalıdır.
Diğer tarafdan bu anlamda çıkarılabilir.
Ancak, Çıkarılması halinde dahi 400. maddeye muhalefet edeceğinden, dava konusu yapılacağı da kesindir.
Sizin söylediğinizden hareket edecek olursak, Geçiçi 6. madde ile Bakanlık temsilcilerine bir muafiyet sağlanmıştır.
Ancak başka maddeler de bir muafiyet söz konusu değildir.

Sayın mohicans, maddenin ilk hali daha net idi. Açık bir şekilde denetçinin meslek mensubu olması gerektiğini ifade ediyoru. Ama bana göre sanki belirmiş olduğum ifade ile bir şeyler araya sıkıştırılmış. İnşallah yanılıyorumdur...

TTK madde 64'de yapılan değişiklikte hiç iyi olmadı.

Benim göremediğim neyi görüyorsunuz sayın Bakemr ve sayın Mohicans?
Madde açık ve net Bağımsız Denetçi SMMM ve YMM olacak yetkilendirme (sınav,eğitim lisans vs ) KMGSK vercek...
Çok net...

Teoride konuştuğumuz bir husustu.

Bu arada Kanun kabul edilmiş :)

Ben demiştim ama bunlara yedirtmeyecem bu pastayı diye inanmadınız bana :)))))))

Üstad dedelere geçmiş olsun yana yana sınava gircez artık, merak etmeyin bunlar yıllardır sınav stresi yaşamıyor, belkide birçoğu okuldan sonra ilk defa sınava girecek çoğunun kalbi kaldırmaz :)) Valla bende c.başkanı ve değişiklik önergesinde imzası olan m.vekillerini odayı ve türmobuda ekleyerek mailer gönderdim.Birlikten kuvvet doğdu genç smmmm arkadaşlar bu bize ders olsun türmobun , ve odaların bize attığı kazığıda unutmadan birlikte hakkımızı aramaya devam edelim.

Umarım adaletli ayırım yapılmayan bir sınav yaparlar...

http://www.sausem.sakarya.edu.tr/ymmbasvuru.aspx

Kamu Gözetim Kurulu 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Geçici 6 ncı Maddesinin Dördüncü Fıkrası Uyarınca Yetkilendirilecek Meslek Mensuplarına İlişkin Eğitim Programını iki günde düzenlemediğine göre , bütün bu oynanan oyunalardan haberdarlar idi ve henüz o aşağılık geçici madde meclise gelmeden eğitim programını hazırlamışlar idi diye düşünülebilir , diye düşünüyorum.
Herne kadar şimdi söz Kamu Gözetiminde olsa da gözlerimizi dört açmalı ve çok dikkatli olmalıyız.

birolcaliskan ' Alıntı:
http://www.sausem.sakarya.edu.tr/ymmbasvuru.aspx

Kamu Gözetim Kurulu 6102 Sayılı Türk Ticaret Kanununun Geçici 6 ncı Maddesinin Dördüncü Fıkrası Uyarınca Yetkilendirilecek Meslek Mensuplarına İlişkin Eğitim Programını iki günde düzenlemediğine göre , bütün bu oynanan oyunalardan haberdarlar idi ve henüz o aşağılık geçici madde meclise gelmeden eğitim programını hazırlamışlar idi diye düşünülebilir , diye düşünüyorum.
Herne kadar şimdi söz Kamu Gözetiminde olsa da gözlerimizi dört açmalı ve çok dikkatli olmalıyız.

İyimser bakınca da; kamu gözetim kurumu bu yetkiyi, vereceği eğitim sonrası yapacağı sınav neticesinde vermeyi düşünüyordu. Ancak geçici 6 nedeni ile hazır olan eğitim ayağını devreye soktu.

Önemli Duyuru!
Bağımsız denetimde yapılan ayrımcılık geri çekilmiştir.

Bağımsız denetimde SMMM'lerin yetkilerini yok sayarak yapılan ayrımcılık torba yasa görüşmelerinde verilen bir önerge ile geri çekilmiştir.

Buna göre bağımsız denetçilerde yetkilendirme meslek mensubu olanlar arasından kamu gözetimi kurumu tarafından yapılacaktır.

http://www.istanbulsmmmodasi.org.tr/html.asp?id=12472

Herşeyde bir hayır vardır.
Bütün bu olanlardan sonra İsmmmo' nun, Türmob' un nasıl bir yanar döner olduğunu görmüş olduk.
Bu süreçte herkes safını, düşüncesini, amacını belli etmiş oldu.
Benim zaten şüphem yoktu ancak, çoğu meslek mensubu da anlamıştır umarım artık...

Hayırlı olsun.